» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
88 / 182
»»

WarpedGone ::

A je njihova prihodnost odvisna od vere v protokol ali si mislil na vse ostalo?

Protokol ni nekaj v kar bi blo za verjet, ampak nekaj kar je NUJNO, če si želimo zagarantirat okolje primerno našemu nadaljnemu obstoju.

Protokol so aksiomi, v katere se bodoči nam nedoumljivi algoritmi ne bojo mogli vtikat. Recimo varovalka pred Matrix scenarijem.

Protokol ni neka mašina v kateri bo teklo samo med in mleko ampak garancija, da bo mašina, če že bo, res taka. In ne takšna v kateri bodo z tebe rezal trakove kože, zraven pa skrbeli da ne boš umru.
Zbogom in hvala za vse ribe

ABX ::

"Reload", ki ga omenjaš, pa je zelo utopičen, celo primerjano z Protokolom. Kdorkoli bo že uploadan, se bo prvo brigal za svoj pleasure in pleasure svojih potomcev - ne pa za kontinuiran obstoj/pleasure že umrlih ljudi.

Zato pa bodi prijazen do ostalih, da te bojo z veselejem reciklirali. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

T-h-o-r ::

"rotokol ni nekaj v kar bi blo za verjet, ampak nekaj kar je NUJNO, če si želimo zagarantirat okolje primerno našemu nadaljnemu obstoju"

ampak, da bi pa nekaj dejansko naredili za boljše okolje (naravo), to pa že ne, to pa trdovratno zavračate in zaničujete :|
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

WarpedGone ::

okolje != narava
Zbogom in hvala za vse ribe

whatever ::

A je njihova prihodnost odvisna od vere v protokol ali si mislil na vse ostalo?

Protokol ni nekaj v kar bi blo za verjet, ampak nekaj kar je NUJNO, če si želimo zagarantirat okolje primerno našemu nadaljnemu obstoju.

Protokol so aksiomi, v katere se bodoči nam nedoumljivi algoritmi ne bojo mogli vtikat. Recimo varovalka pred Matrix scenarijem.

Protokol ni neka mašina v kateri bo teklo samo med in mleko ampak garancija, da bo mašina, če že bo, res taka. In ne takšna v kateri bodo z tebe rezal trakove kože, zraven pa skrbeli da ne boš umru.

Warped, priporočam ti ogled Zeitgeist Addendum. Vsega seveda ni vzet za sveto resnico, ampak je pa ena stvar, ki se mi res dopade (bolj proti koncu filma). In sicer, Venus Project. Morda celo lažje uresničljiv in manj utopičen kot Protokol. Prinaša sicer manjše koristi kot Protokol, je pa zelo simpatičen predlog, v katero smer bi se morala družba prihodnosti razvijat. In sicer, čim večja avtomatizacija vsega (a ne na način zasužnjenosti s tehnologijo ali zlorabo le-te za namen nadzora posameznikov oziroma totalitarizma), ukinitev denarja, enakomerna razporeditev vseh materialnih dobrin in njihova dostopnost slehernemu posamezniku, uporaba najnaprednejših in najčistejših tehnologij na vseh področjih, in še in še. IMHO je to zelo dobra stopnica na poti do Protokola ali kakšnih galaktičnih potovanj, a jo človeštvo lahko doseže le z, ironično in utopično, skupnimi prizadevanji in širokim konsenzom.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

okolje != narava

ampak narava je trenutno naše okolje, če onesnažimo vso vodo in uničimo vse gozdove, bo večina človeštva pocrkala

innerspace ::

Nimam takega vtisa. Bolj se mi zdi podobno poligonu za ustvaritev nekega sistema, ki ima za samoumevno razclovecenje oziroma obravnavanje ljudi kot nekaj zgolj mehanskega. Vsaj logika zadaj nakazuje na to.

Mislim da je NUJNO nekaj drugega. Posameznikova individualna zavest in njen razvoj. Najprej poznavanje, potem pa nadgradnja.
Edini problem pri tem je uporaba pravih sredstev, protokol to ni.
Obstaja pa kaj drugega, ucinkovitega, le da ponavadi to trci v kak religijski predsodek-ampak zgolj zaradi nepoznavanja in strahu...naravna reakcija.
Mogoce je tudi s protokolom tako...morda bo to prva funkcionalna religija.
Ne glede na druge oznake.

Thomas ::

Izraz "funkcionalna religija" mi je do neke mere všeč, je precej adekvaten. Ne pa čisto.

Protokol je samo tavtologija, da neka stabilna pravila - invariantna na vsake spremembe - obstajajo. ČE obstajajo. Oziroma ČE bodo obstajala in bodo naša zaščita. Stabilna zaščita, ob vseh spremembah. Če Protokola ne bo, če teh nespremenljivih pravil ne bo, smo vsi doomed, to je zdaj že mau jasno.

Ko smo se o tem pogovarjali leta 2000, to nikakor ni bilo jasno "nobenemu". So mi pravili (including Yudkowsky), da nič "unerasble" ne more obstati, ko je enkrat SAI. V letih je skapiral, da nekaj nespremenljivega, le mora biti. In dalje bluzi s svojim CEV.

Protokol je samo ime za pravila, ki bodo morala biti, če mi hočemo preživeti. Sicer nas bodo spremembe enostavno odplaknile. Pa če se bomo farbali s kakršnokoli že "mehko varianto" - v smislu - kar bo, pa bo, moramo biti "open minded".

Okapi ::

če mi hočemo preživeti

Če hočemo preživeti, taki, kot smo sedaj, ali preživeti nasploh, lahko tudi zelo spremenjeni?

Ker če greš nazaj, od očeta do deda do pradeda do praprapradeda ... prideš enkrat do opic, pa do plazilcev, rib ... A bi si želel protokol, ki bi zagotavljal tvojemu pra...pradedu ribaku, da ga evolucija ne bo odplaknila in bo preživel nespremenjen?

Za naprej je pa podobno.

O.

Neko arbitrarno določeno izpopolnjeno obliko sentience vzamemo in jo spustimo po časovni reki navzdol. Možno je samo neko končno število metamorfoz, dokler bo še kaj proste entalpije v Vesolju.

Ta arbitrarna oblika sentiemce bo pač taka, da bo superhappy in ... več ni mogoče storiti. Bodimo realni. Ribak je pa imel svojo priložnost, a ni dovolj razvil znanosti in tehnologije, da bi obvladal vse svoje okoliške atome.

Da bi pa čakali, kaj bo namesto nas storila biološka evolucija in se potem klanjali tistemu, je pa podobno kot da pustiš, da te veter, dež in sneg pokončajo, ne da bi se zatekel v kakšno zavetje. V imenu varstva okolja ali česar že - je to neumnost. Pa karkoli že bi vzniknilo namesto tebe.

Tako mene tudi ne zanimajo nobeni futoriboni čez 100 milijonov let na Zemlji, ki bi jim evolucija naklonila vse skupaj nič posebnega.

Know what? Screw everything and make a nice Eden or even an Orgasmium out of dirt around us!

Saj ne bi pustil naravni (=naključni) evoluciji, ampak načrtni. Človek je na pragu tega, da se bo začel načrtno genetsko spreminjati in ko bo enkrat to zares začel, meja praktično ne bo. + še kibernetski dodatki in na kateri točki bi potem hotel ustaviti razvoj?

O.

Fave ::

Načrtno genetsko spreminjanje nam je omogočila biološka evolucija, ki nas je do tu pripeljala. In karkoli bo človek naredil, bo to zaradi tega, ker je evolucija tako "hotela".
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Evolucija ni ničesar "hotela", na točki, kjer smo zdaj, pa prihaja do pomembne spremembe - "naravna" evolucija je neusmerjena, posledica naključnih mutacij in naravnega izbora, "načrtna" evolucija je pa popolnoma drugačna - usmerjena, namenska.

Vse to je seveda še vedno naravna evolucija, samo njene zakonitosti pa niso več darvinistične.

O.

Biološka evolucija ni nekaj učinkovitega. Tudi podprta z načrtnimi genetskimi spremembami, je še vedno samo biološka. S to karijolo se gotovo ne bomo hoteli peljati naprej, iz več razlogov.

Predvsem pa zato ne, ker je clock biologije tako len, da se biološka bitja dogajamo v nekem slow motion načinu in od 99.99999% fizikalnega časa nimamo nič.

Not good enough.

Saladin ::

Še najboljš je Alcorjev tekoči dušik, če smo že na tem, ampak tudi tega mi ni treba, mislim da bom reloadan, v skrajni sili. Pač amnezija na sedanje čase.

Da se vrnem na kratko na Reload...

A imaš kako striktno logično idejo, zakaj bi se bodoče sentience želele ubadati z "obujanjem mrtvih" in trošiti resurse na njih?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

O tem sem izlil svoje srce v "Treh sobah". Namerno sem odprl novo temo, da ta ne bi bila preobremenjena. Zaradi tiste teme, se moji zoprniki zadovoljno hahljajo, kakšen bedak da sem.

Žal, nisem v pomoti. Tisti sklepi tam so edino logični in pomenijo veliko implikacijo na Protokol. Namreč reload je nekako zagarantiran, pa ti obujaš mrtve ali narojevaš nove, čisto vse ena figa.

Gredoč, je netranshumanistom s tem izbit en adut iz rok. Tisti "Kurzweil in vsi napovedujejo Singularnost pred svojo smrtjo". Kurzweil že mogoče, Thomas je pa brezkompromisen tudi glede svojega življenja ali smrti. Reload guarantied.

Žal temo 3 sob nisem spremljal od začetka, pa sem že malo pozabil poanto.

Lahko narediš en kratek povzetek oz. zaključek iz 3 sob? Lahko tudi kar tam, da ne smetim tole temo.

V enem kratkem stavku - ti si moja koinkarnacija.

To me je sprovociralo, si grem prebrat temo. :)

A si se ustrašil, da si res?:P

O.

Da se vrnem na kratko na Reload...

A imaš kako striktno logično idejo, zakaj bi se bodoče sentience želele ubadati z "obujanjem mrtvih" in trošiti resurse na njih?

Raznolikost je super, večkrat z doseženimi rezultati oprosti strošek obratovanja.
Dokler resource-i niso problem, ne vidim razloga za se omejevat.

Sej ni razloga za omejevanje, ravno nasprotno. Bolj optimalno lahko izkorišča vire Vesolja 10^40 sentienc, kot recimo ena sama, ki ji svetlobni lag upočasni clock do obupa, če je preveč velika.

O tem je prvi pisal Sandberg v Jupiter brains.

Haha, light speed lag. :)

Kako lahko dodatno število sentienc pomaga tisti izhodiščni, da bo imela več pleasurja, ne da bi se zaradi izgube resursov zavoljo dodatnih sentienc še povečal lag ali kakšen drug "pain" izhodiščne sentience?

Če upoštevamo Moore's Law število sentienc bo postalo hitro zanemarljivo pri porabi computing powerja.

Lag pa bo velik problem.

Že z optiko lahko opaziš ta problem ko igraš igre z nekom na drugi strani sveta. Tudi če je vse speljano kot je treba še vedno imaš okoli 100ms zakasnitve.

whatever ::

Ta pesem je MOJ RAJ:

Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Artificial brain 10 years away
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8...

ali se da izmeriti, koliko podatkov naši možgani sprejmejo in predelajo npr. v eni uri? pa s tem mislim vse vidne slušne, čutne, vonjaste in še kakšne :)

Lahko se oceni. Vsebujejo kakšen GB podatkov, na katerih se naredi kakšnih 10^14 operacij na sekundo.

To je ena taka približna ocena.

Double_J ::

Samo GB podatkov? To presnamemo in deluje?
Dve šivanki...

Jaz mislim da ja. Seveda pa "režije" komot je, par dodatnih GB.

Eno je core OS-a, drugo so spomini. :)

Se je pa potrebno zavedati, da en standarden procesor v PCju prekvihta po par GB na sekundo, možgani pa kakšen milijon GB. Toliko prometa pač naredijo na enem delčku tistega GB, morda na MB ali še manj, vsako sekundo.

Pomnilnika imamo dovolj in preveč, CPU nam pa še precej šepa za možgani.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

High end proci so že blizu 100Gflops.

Pa saj igrali bi se vseeno lahko s tistim GB podatkov, samo ne rata nam jih snet dol?
Dve šivanki...

Še vedno so 1000 krat prepočasni.

Da bi podatke sneli z možgan dol, smo pa zaenkrat še nekoliko dlje. Do naslednje generacije NMR z novo preciznostjo, ne bo nič od tega.

torej so živci zaenkrat še vedno bolj učinkoviti kot optični kabli

torej so živci zaenkrat še vedno bolj učinkoviti kot optični kabli

Kar se tiče moč procesiranja, da. Kar se tiče hitrosti prenosa podatkov, ne.

Velika paralelnost v možganih nadomesti počasnost (100 Hz clock) nevronov.

Navsezadnje, je pa tudi to dosegljivo in presegljivo.

Čeprav, jaz ne bi šel skozi posnemanje možganov, to je samo izhod v sili.

Čeprav, jaz ne bi šel skozi posnemanje možganov, to je samo izhod v sili.

Plan B, ki ne ovira plan A.

kaj pa če je bio+tech bolj učinkovito kot samo eno ali drugo?

kaj pa če je bio+tech bolj učinkovito kot samo eno ali drugo?

Bio je omejitev.

Dvomim da je bio+tech kaj prida. Ne verjamem v to, da je biologija kaj več kot za silo, kaj boljša od wikl wakl rešitve, zevoluirane na nestabilnem substratu v 4 milijardah let in pol.

Letenje goloba in potniškega aviona, je taprava ilustracija razmerja, se meni zdi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Samo moramo priznati, da ne znamo izdelati aviona, ki bi lahko izvajal manevre kot golob.

Čeprav ali CPU v PCju izvede več operacij na enoto volumna kot možgani? Pomojem da ja?

Se pravi je samo problem hlajenja da ne naredijo 10x10x10cm CPU kocke?
Ta bi namreč naredila več operacij od možganov.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Samo moramo priznati, da ne znamo izdelati aviona, ki bi lahko izvajal manevre kot golob.

Znamo pa izdelati robota ki dela manevre kot golob.

Čeprav ali CPU v PCju izvede več operacij na enoto volumna kot možgani? Pomojem da ja?

Ne, to smo že večkrat povedali.

Filmček?

No pa nam izračunaj, da bo kaj koristnega od tebe. Koliko sprocesirajo možgani na kubični cm, ter koliko CPU.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

PacificBlue ::

A detailed, functional artificial human brain can be built within the next 10 years, a leading scientist has claimed
I’m out.
:3

1cm3 CPU silicija bi naredil kak teraflop. 1dm3 CPU kocka pa petaflop, se pravi je to več kot možgani na enoto volumna. Mar ni?
Dve šivanki...

Filmček?

Youtube: flying robots
http://www.youtube.com/results?search_t...

Moreš pa razumet da smo z CPU močjo trenutno na nivoju insektov.

1cm3 CPU silicija bi naredil kak teraflop. 1dm3 CPU kocka pa petaflop, se pravi je to več kot možgani na enoto volumna. Mar ni?

Ne, računalnika bi bi simuliral computing moč možganov še ni. Zato pravimo da bomo rabili še 10 let da to dosežemo.

Stanford University predavanja o simulaciji možganov:

Okoli minute 1:20.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()
««
88 / 182
»»