» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
60 / 182
»»

Thomas ::

Že od začetka tele teme trdim, da bi lahko stvari šle tudi narobe. Pa da če bi šle narobe, bi lahko šle tudi do konca narobe.

Tega se je treba zavedati vsak trenutek.

Brez ultratehnologije, pa gredo nekatere stvari že ves čas zelo narobe. Preudarno ravnanje na poti v to ultratehnološko prihodnost je največja vseh obvez.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Preudarno ravnanje na poti v to ultratehnološko prihodnost je največja vseh obvez.

Težava je le, da je "preudarno" relativen pojem.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Jaz mislim ravnati absolutno preudarno.

Ti pa lahko relativiziraš, namesto da bi kakorkoli ravnal.

Čist, po otročje:

Imaš teoretično spsobnost, das ukrotiš xy silo in jo začneš ekonomično izrabljat.
Obstaja pa 1%, da njen prvi praktični preizkus sproži kaskadno reakcijo, ki bo privedla do smti 50% svetovnega prebivalstva.
Ne špekulacije - dejanska 1% možnost.

Greš naprej z preizkusom ali "relativiziraš" malo dlje?

Namesto da bi relativiziral preudarnost, kar ne pelje nikamor, poskušaš skresat tisti 1%.

Vendar enkrat se moraš odločiti, kaj boš naredil. Kaj ti nuca, če nekdo še bolj štorast kot ti, nima takih zadržkov?

Vkalkulacija tega je tudi nujna.

OwcA ::

Stare račune poravnajte kje drugje!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

donfilipo ::

Sem pogledal Thomasov link do Ben Goertzla in ker mi je mulc ukradel vse misli, se bom pritožil na wasserkomando>:D
No resno prav isto si o AI mislim tudi sam. Menim, da če bi nekdo prepričal kavboja ali advokata ali celo poslovnega sekretarja partije na oblasti, ki bi sfinanciral team 30 (10 of them top brain) ljudi za kakih 5 let (po tem bi že stranski produkti njihovega dela prinesli ogromne dobičke, ampak res big money), je AI mogoč v kakih 10-15 letih. To pomeni stroške manjše od ene univerze, ki jasno take kot so, tako ne bodo služile več. Bojim se tudi, da če bomo cincali dlje, obstaja večja možnost za zastoje v razvoju ne samo AI-ja ampak vsega. Ja tud kokic ne boš več dobil, da bi gledal lačne, kako se streljajo in boš moral sam streljati za en gnil krompir. Pa nočem najavljati mesije...ampak ko začne zmanjkovati energentov in če ni ustreznega poceni nadomestila, se že danes vidi, da to pomeni težko pizdarijo. Kot sem že nekje omenil, najbolj pacifističen glasbenik poje lahko: but when you are talking about destruction you can coun't me out, samo, ko smo mu v miselnem experimentu vzeli tiste miljončke, pa kitaro, ljubica mu je umrla od neke čudne sicer nesmrtonosne bolezni se je pridružil drugi pesmi: hey toowarischee puod oerozie wsy>:D Ali drugače... lahko je s polhno ritjo srat. Naše ekonomije nam jih polnijo pod določenimi pogoji, ki pa niso zagotovljeni v nedogled in pod vsemi pogoji. AI (tisti self enhancing) je izgleda, vsaj meni, edini solution z optimalnim koncem. No in če sprejmemo tako tezo, potem je jasno odkod nam verzi: oj kapitalistu crna dušo kud ulažeš svoje novce, zar ne vidiš gdje je sreča, gdje nam rasu nove ovce?:\
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

_marko ::

Pozabil si se podpisati... :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Sej zdej mam dostop do texta kadarkoli. Ga lahko popravljam in izboljšujem, pritaknem podpis ... linkam kamorkoli po raznih forumih.

They can't touch circulos meos now!

Tlele nej bo bolj chat. ;)

donfilipo ::

Da prevedem Thomas je na moje 'pitanje' odgovoril, da so kapitalisti in da denar bo.8-)

Pa jesu li uplatili članarinu za savez komunista...e nisu!:D

Torej vprašanje je bilo bolj retorično od tod tudi čudna spika. Any day now se bodo pojavili prvi rezultati in takrat bo Bill Gates priletel osebno s kufrom denarja in ponudbo. Preverjeno ve, da bo največ denarja v bližnji prihodnosti ravno v razvoju AI-ja. Je pa zanimivo, da kljub čudežnosti teme ne šumi niti toliko, kot je recimo pred leti ob besedah informatika in internet. Takrat so skrivnostno pogledovali, če si vedel kaj je html in recimo apache. Ravno to morda potrjuje, da bo planilo na dan ready to strike. Kdaj? Ma vse kaže, da pravzaprav en teufl v nas upa, da ne tako kmalu. Ne bašem, da sem se kak mesec nazaj šel pogovorjal s takim AI-jem in ker je odgovarjal kot otrok,(je pa dober res) sem šel raje gledat Agan Abab-a slavnega terorita. Ampak od takrat mi je jasno, da stvar napreduje...ne še bliskovito a nezadržno. Bom počakal še kak mesec in potem šel gledat,če bo mulc kaj zrasel:) Pankrt ni verjel , da sem iz Slovenije. In ker si nisem shranil linka bom prisiljen prečesati kar vse.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

klimax ::

Sam bi rekel, da je bistvenega pomena pri AI to, da se vpelje koncept subjektivne izkusnje. To niti ni toliko problem AI, kot znanosti same, ker vsak problem resuje tako, da se ga najprej na nek formaliziran nacin opise. Fora subjektivne izkusnje pa je ravno v tem, da se je ne da izmeriti, niti kopirati. Ker so trenutno vse teorije o nekaksni skriti spremenljivki s katero bi se dalo izobiti schrodingerja, propadle, se vzdusje premika v to smer, da evolucija(s tem tudi razvoj mozganov) ni deterministicna ampak samo ena varianta izmed vseh moznih v tej objektivni verziji. Paralelna vesolja tu verjetno odpadejo zaradi gravitacije, ki jih preprecuje, kar ostaja pa je dualnost subjekta, objekta in njuna interakcija. Zavest se ne odvija sam na nivoju Jaza, ampak na vseh nivojih, kjer ta interakcija obstaja, torej v vsaki celici. Mozgani so visek evolucije samo zato, ker lahko te interakcije poveze v neko koherentno hierarhijo, tako da se udejstvuje z jazom.

Problem pri AI nastane, ko se skusa opisati subjektivno izkusnjo na nek formaliziran nacin.

Prej bi rekel, da bo mozno ustvariti 'zivo' AI, ko se bo kvantno racunalnistvo razvilo do te stopnje, da bo mozno pisati nedeterministicne algoritme, ki jih bo s svojo subjektivno izkusnjo poganjal kvantni racunalnik. Sele z razvojem take tehnologije bo mozen upload. Ubistvu ne bo slo za upload, ampak za neko vrsto psiho-teleportacije wave-funkcije celotnih mozganov v nek drugi medij, ki bo omogocal nadaljni razvoj le-te. Seveda pa je vprasljivo, ce bo mozno tudi nazaj.

Moram reči, da me neautentičnost današnje AI, čisto nič ne gane. Še bolj mi je všeč, ker "ni taprava, ker bi morala biti na kvantnem računalniku".

Meni je zelo všeč že veliko današnjih AI "aplikacij". Ena med njimi je GPHIN, sistem ki v 7 jezikih nadzira Internet in javlja, kje je potencialno izbruhnila kakšna epidemija.

TO jaz želim od AI - in nobene pretirane filozofije. Dela, ali ne dela - to je tu vprašanje.

In GPHIN je ena taka tipična zadeva, ki mi je ZELO všeč in je "humanisti" zelo ne marajo.

GPHIN!

Pričakujte od AI, da vam bo skuhala tudi kavo. Pričakujte od AI, da bo stregla vašim muham. Da bi se pa spuščala na zdajšnji človeški nivo, ter vam pomagala iskati in dokazovati razne rigmarole - tega pa rajši ne. Za človeka je tako FLAWED design še nekako razumljiv, za AI ni!

SAI ma da je suhoparna, kar se le da. Brez filozofske navlake.

snow ::

Ja jasno je da s super AI praktično osvojiš svet... pa verjetno še kaj okoli.

Ena takšna velika evolucijska prednost. Ko pa ima nekdo takšno prednost, pa lahko hitro preplavi vse ostale...

Kdo bo prvi?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

Kaj preprečuje prvemu, da pohopsa celo vesolje in vse resource obrži zase?

Hja no, to jasno. Prejle sem hotel poudariti pa to, da tale "primitivna" in "neavtentična" AI, ki se imenuje GPHIN, je odkrila SARS. Sprožila je alarm, ko ljudje SARSa še niso zaznali, da so se začeli pripravljati in se ubranili, preden je nastala pandemija.

Sliši se tako, kot en SF za leto 2010, vendar je to zgodovina, stara dobri dve leti.

GPHIN bedi kot opazovalec Interneta, ker nanj preko javnih glasil prodrejo podatki o mnogih bolnih otrocih ali starih ljudeh ali kar že. Ko zazna dovolj "strukturiranih" podatkov, prijavi regularnosti.

Pa nobenega "zateženega filozofiranja" ni treba za to nalogo, samo sofisticiran data mining.

Tisto "več", "poglobljeno", "resnično inteligentno" - so predvsem bube v naših, človeških glavah. Teh bub ni treba prenašat naprej. Ni treba z njimi okužiti sicer čisto dobrih algoritmov in programov.

> Kaj preprečuje prvemu, da pohopsa celo vesolje in vse resource obrži zase?

Nič. Razen da je racionalno instancirati, kot je instancionirano že zdaj.

Thomas:
V primeru, da si ti prvi;
takrat AI nebo smela grozno spreminjat arhitekture možgan, in nas bo filala z kompleksnimi scenariji. Ker si na ta način previden.
Na koncu pa se nam bo zdelo, da smo naredili enako napako, podobni tisti z 640Kb memorija. Sej bo dovolj si trenutno mislimo...
A je mainstream transhumanistov enakega mnenja?

In sma mi2 z Odinom osamljena 'borca'?

->Tisto "več", "poglobljeno", "resnično inteligentno" - so predvsem bube v naših, človeških glavah.
To je ta nevaren del, če mene vprašaš.
Drugače se pa strinjam v celoti...itak.

->Kaj preprečuje prvemu, da pohopsa celo vesolje in vse resource obrži zase?

ČE bo sebe nardil maxsimalno happy, is ok with me!

klimax ::

Saj ne gre za pretirano filozofijo, ampak za preprost koncept orkestrirane nedeterministicne interakcije med objektom in subjektom, kjer je opaziti znak inteligence, ker subjekt ustvarja samega sebe na podlagi lastnih odlocitev, saj mu to ponuja nove izkusnje in nove moznosti za odlocitve. To se odvija na vecih velikostnih nivojih koherentno in v svojem vrhu doseze "jaz". Vecja kot je koherenca objektivne redukcije, globja je subjektivna izkusnja ali kakor bi rekli, visja je zavest, kar omogoca bolj kompleksno ucenje. Orkestrirana objektivna redukcija oz. svobodna volja je rezultat subjektivne izkusnje, ki jo sestavlja wave-funkcija super-pozicioniranih stanj, ki je z ucenjem vedno bolj kompleksna.

Sicer pa, skuhati kavo ni problem, tako da je iz stalisca AI bolj zanimivo, kako se jo nauci skuhati kavo, oz. kako jo naucis karkoli.

GPHIN je pac se en program, ki dela to, kar mu je sprogramirano, in sicer zgleda, da zelo uporaben.

Vse kar hocem izpostavt je to, da je v konceptu, s katerim bi s klasicnim racunalnistvom - se pravi logiko, ki temelji na vzrocnosti/posledicnosi, dobili umetno inteligenco, ki bi prestala Turingov test, veliko lukenj, v katere se mi zdi, da nocete pogledati - oznacujete s filozofskimi, tako da celotna debata poteka na nekem computer-buzz-word nivoju. Za vsako dobro implementacijo necesa potrebujes dober koncept, v katerem prezivi, in koncept orkestrirane objektivne redukcije resi veliko problemov s katerimi se sooca AI.
Na ta nacin lahko pojasnes subjektivno izkusnjo - dozivljanje casa, svobodno voljo, zavest, pri klasicnemu vzrocno/posledicnemu racunalnistvu pa jih lahko le oznacis za iluzorne, ker se jih ne da sprejeti. Za to se gre, temelje, ki vzdrzijo... za to pa potrebujes vcasih tudi filozofe.

Se vedno pa vidim AI kot danes zelo uporabno, le da to ni AI v pravem pomenu besede, ker v nobenemu programu ni take inteligence, ki bi ustrezala njeni definiciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: klimax ()

sm0key ::

IMHO, človek ne bo sposoben ustvarit sebi enakega ali morda presežnika lastne inteligence. Tuki naletimo na, lahk bi temu rekel kar fizično, oviro. Obstaja lahko človek, ki misli da vse ve, da je njegovo spoznanje bvanja popolno, vse kar lahko še konzumira so rahla odstopanja od njegovega fizičnega sveta (torej vse kar lahko občuti sprejema in registrira, ter procesira kot veljavno informacijo), jih morda prikroji, izboljša (po njegovem mnenju ali subjektivni presoji)... Kajti, kaj je gon možganov? Bral sem neke eseje, dolgo nazaj (ne bom navajal vira, ker se ne spomnim), da vse tisto, kar mislimo da še ne vemo, oziroma vse tisto kar v nas povzroča občutek, da še nečesa ne vemo, je le osnovni princip delovanja možganov. Imajo neko navodilo, napisano v DNK, source code, ki jim povzroča nezavedno iskanje informacij. To je nagon. Človek je skozi evolucijo razvil svoj algoritem spoznavanja "novih" reči. Gre se za princip, kjer možgan deluje kot popolno budalo, stalno išče povezave, kljub temu, da ima morda že popolnoma optimizirane postopke prepoznavanja in definiranja. To je tisti štorasti gen, back from the days when we rocked the tree branches :P , ki nas je privedel do širšega horizonta misli (da poenostavim). Nima druge povezave z nobenih delom možganov kot le to, da feeda "glavni procesor" z neprekinjenim tokom informacij, ki se potem razvršča znotraj, do posameznih centrov za njihovo obdelavo. Ta feed pa nam daje tisti občutek da moramo še nekaj shranit, moramo še nekaj obdelat. Dejstvo je, naše osnovne funkcije za preživetje so optimizirane, nekatere so potlačene in se "zbudijo" ob primerni priložnosti, druge nas pasivno, zavite v vsakodnevne naloge, spremljajo vsak dan. Torej, naš možganski sistem, kar se tiče svoje primarne funkcije, izboljšanja svojega delovanja, iskanja novih abstraktnih povezav, je optimiziran in je dosegel najvišji možni nivo razvoja. Vse kar mu je še ostalo je, da si znotraj vseh "racionalnih" procesov umesti še tiste skrajne, ki jim pravimo čustva, itd. Mora pa si (zaradi prej omenjenega feeda) stalno nabirati nove podatke, a večino jih zavrže. Tega sem se recimo sam nekako zavedel, ko sem se zasačil pri razmišljanju o smislu našega obstoja in obstoja vesolja na sploh. To so še vedno misli, ki so pretirane v svojem obsegu informacij, zatorej jih nisem sposoben uspešno procesirat, znajdem se pred velikanskim ničem, to veliko praznino, brez definicij, brez-obličnega sveta. Zakaj? Naj se vrnem k prvem stavku, kjer sem omenil tisto fizično oviro. Ko feed začne prejemati tako...vzvišene informacije, kot je smisel našega trivialnega obstoja, tudi kaj hitro začne izgubljati relevantne povezave znotraj možgana, zatorej preide na abstraktni model procesiranja, kjer pač na cedilu pusti koščke "oprijemljivega" ki se v vsaj eni podrobnosti lahko sklada z feedom. Pri takem delovanju (kjer je manjko relevantnih povezav resen problem) kaj hitro preide v neskončno zanko, znajde se v eni točki vsega in ne more povzet bistva, ki mu je veš čas pred očmi; naše stremenje k popolnosti (feed) presega fizične zmogljivosti računalnika (možganov).
Ko je potemtakem nadaljno zbiranje informacij zgolj "zavestnega" značaja (pri tem mislim osnovne funkcije, kot so orientacija v prostoru, procesiranje čutil; vid, zvok, blabla...) mu to zopet postane edini smisel. Feed začne sprejemati iste informacije, relevantne povezave znotraj možgana so tako samovmevne da osebek izgubi zavest o smislu svojega obstoja. Tako preneha umsko obstajati, oziroma kaj kmalu, skozi čustva doživi osebno krizo apatije, ter mirne duše lahko umre.
Kaj ima zdaj tukaj AI? Tudi AI lahko doseže svoj višek obstoja. Kaj kmalu vse miljarde miljard petabajtov postanejo zgolj breme, ki začne odpadati, saj izgubi svoj pomen, ko se "žrtev" lastne inteligence začne pogrezati vase, na vrhu uvidi, da je vse dotedanje zbiranje informacij brez smisla, saj za razlago svojega obstoja vsega tega balasta ne potrebuje več. Počasi preide zopet na najbolj osnovni nivo dojemanja sveta okoli sebe (vid, sluh...) ter kmalu uvidi svojo singularnost.
Tile nazori morda za vas močno dišijo po nihilističnih vzgibih, vendar se od tega distanciram. Daje mi misliti, saj me strašno bega dejstvo, kaj bo človek storil (oziroma AI v našem primeru), ko bo dosegel tisti vrh, konico razvoja. Kje bo našel smisel v nadaljnem bivanju? Bo nastala singularnost uma? iiii, zelo všečno soupada z mojim modelom pra-sinusoidnega sveta.

lp,L

sm0key ::

komentar anyone? :\

> naše stremenje k popolnosti (feed) presega fizične zmogljivosti računalnika (možganov).

Ja, verjamem ti, da računalnik ne bo imel nikoli tako lepih modrih oči.
Fizična zmogljivost računalnika in možganov je zgolj število računskih(logičnih) operacij na sekundo.
Poleg tega pa za računalnik rabimo še dober začetni program - po možnosti takšen, ki bo samega sebe optimiral.

Če pa trdiš, da manj inteligentni procesi (osebe), ne morajo narediti bolj inteligentnih, pa se motiš.
Iz ene Kurzweilove knjige se spomnim primera evolucije in človeka. Za prvo avtor trdi, da je zelo neinteligentna.
Recimo po drugi strani pa imaš specializirane AI (npr. šah), ki jih je ustvaril človek in so veliko bolj inteligentne na teh področjih. Ne vem, zakaj pa na drugih področjih ne bi šlo. Mi poveš kako fizično oviro - kar stremljenje k popolnosti niti slučajno ni.

> Tudi AI lahko doseže svoj višek obstoja.

Kaj točno pojmuješ pod višek obstoja AI? Posebej me to zanima v povezavi z tvojim prvim stavkom, kjer praviš, da human-like AI ni možen...

> na vrhu uvidi, da je vse dotedanje zbiranje informacij brez smisla

Kdo ji daje smisel?

Human 2.0 @ BBC - mnenji Kurzweila in De Garis-a. In mnenja ter raziskave drugih o: umetni inteligenci, zavedanju, nevronskih mrežah, možganskih celicah...

Prihodnji teden reportaža o DARPA Challenge, kjer so avtomobili sami brez zunanje pomoči prevozili čez 100 kilometrov preko puščave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

poweroff ::

Oprosti Thomas, ampak tale odgovor je pol newagerskega s*anja. Pa ne mislim žaljivo, pač pa hočem povedati, da ste Protokolisti zapadli v newage "filozofijo".

Saj so lepe zgodbice za razne razočarane gospodinje, pa za služenje denarja. Ampak z realnostjo pa newage nima kaj dosti zveze...
sudo poweroff

Boš konkretno povedal, kaj je tukaj zate new age?

Ja seveda. Se oproščam, ker tega nisem storil že takoj.

"Just like a mountaineer, who makes sure, that he is standing safely and then makes the next step.
He never stops, unless the top is reached, or the next step might cause a fall. In that case, he has climbed that high and no higher.
Even more. When a rock climber is on his way, his almost every next step is in fact a little more risky, than just to stop climbing.
"
Takele zadeve se objavljajo v Misterijih in Auri. Neke paralele s plezalci in kako napredujejo, itd. Kot bi bral o "napredovanju po duhovni poti" v "višja stanja zavesti".

So, how high we will climb in the end? I don’t know. I guess quite high, but
the calculations haven’t been made yet, so I don’t know really.
Will we climb at all?
I am sure, that the world as it is, is a very dangerous one, so we don’t have a choice, at all. We have to go up!

Tole je pa zame tipično motivacijsko s*anje.

Kot bi poslušal onega tipčka, ki "navdušuje" folk na Gospodarskem razstavišču. Kao ni druge možnosti kot to da tvegamo - seveda brez kakršnihkoli utemeljitev, golo "prepričevanje".
sudo poweroff

Tvoji občutki mene niti ne ganejo, niti ne zanimajo.

Če se tebi zdi, da je nekaj podobno nečemu drugemu ... imej!

Če misliš, da "napredka ni", da je to samo blebetanje primerno za Hare Krišno ... potem je prepad med najinimi pogledi preširok, da bi ga jaz poskušal premoščati s kakšnimi dodatnimi pojasnjevanji.

Vesel sem, da se ti zdi zadeva nedelujoča for ever. Imamo lepo mir pred tabo in tvojo bažo aktivistov. Super!

Za vsakega pride čas, ko mora govoriti v metaforah.

Otroško za enega, jasno za drugega.

Vse govorjenje, zaradi narave jezika, je vsaj malo metaforično. Temu se težko izogneš.

Niti ni nujno, da bi se sploh hotel izogibati. Tisti, katerim je bilo namenjeno, so razumeli perfektno dobr, sem prepričan.

Da se pa Matthaiu zdi zadeva Hare Krišna/Smiljan Mori - je pa tudi zelo dobro. Tako se mu paranoja proti ultratechu nekoliko počasneje razvija. Ker zaenkrat se še farba samega sebe, da "ni nič na tem".

Very good!

Saj razumem, da je treba uporabljati metafore. Problem newagea pa je v tem, da uporblja SAMO metafore. In tvoj odgovor vsebuje točno to. Celo "opravičuješ" se, da konkretnih izračunov še ni bilo narejenih. Sam luft torej.

Če bi imel zraven še malo mesa, pa bi bil odličen odgovor, se strinjam.
sudo poweroff

A ni to fino? Vidi se, kako v tej temi "ni nobenega mesa", da ga zatorej tudi v mojih metaforah ni od kje vzeti?

Če pa že kdaj jemljem iz drugih tem, so pa tudi vse prazne. (V nasprotju z nekaterimi drugimi hudimi na tem in ostalih forumih ali pa z raznimi knjižicami francoskih filozofov itd.).

Tako da res. Nimaš se kej vznemirjat. Tukaj je samo ene sorte Newage, nobenih resnih in poglobljenih znanstvenih dognanj ni. Razen morebiti kakšnih zgrešenih.

Nevarne ultratehnologije ne bo, sploh pa ne kmalu. Ker je nemogoča in zato vse tole govorjenje brez kakšnega realnega učinka.

Mirno lahko spiš dalje.

Mathai:
Jaz sem popolnoma razumel kaj hoče Thomas povedat. Kolker vem je bil odgovor prvotno meni namenjen.

Drugače pa jaz resno dvomim, da ti sploh veš kaj je bilo vprašanje. In tudi, če veš kaj je bilo vprašanje si ga skoraj zagotovo ne predstavljaš pravilno.

"Every next position ought to be more secure, than the previos one"

Ok, v tem primeru ne vemo kje je meja varnosti. Ker če varnost limitira do neke meje in se tam praktično ustavi potem napredka ni.

Grey ::

@snow:
Specializiran AI npr. za igranje šaha, je boljši od človeka zato, ker lahko obdela mnogokrat več različnih kombinacij kot pa človek. To ni nobena inteligenca, ampak zmogljivost hardwarea. Dajmo temu specializiranemu AIju omejitev, koliko potez vnaprej lahko skalkulira in ga naredimo ekvivalentnega človeškim možganom...tako pridemo do ugotovitve, da je inteligenca samo ena. Bolj inteligenten proces od našega ne obstaja. Obstaja samo mnogo boljši hardware(hitrejši, boljši predpomnilnik, večja kapaciteta spomina,...) t.j. možgani. Dajmo Kasparovu gensko terapijo, da bo imel vse te adute...specializiranost AIja bi ob tem zbledela.

Zakaj bi postavljal taka pravila, Grey?

Sej vseeno, če program pride z grobo silo do rezultata. Sej vseeno tudi, če program z grobo silo naračuna boljše odgovore v vseh potezah vseh znanih partij, pa to potem zakompilira (kot dll za svojo kodo, ali kar vse rekompilira in požene?

Program, ki izboljšuje svojo kodo je po tvoji definiciji zagotovo inteligenten, ane?

Pa če misliš, da "se to ne da" - se pač motiš.

V brute force jaz ne vidim nobene inteligence. Vse kar rabiš je čas. Inteligenca pa je v tem, da ti skrajša čas - torej optimizira zadeve.

Je pa res, da je evolucija neke vrste bruteforcing, čeprav se prilagaja tudi okolju, torej je neka inteligenca vgrajena vanj.
sudo poweroff

Meni je važen samo rezultat. Da lahko kralj z lovskim parom vedno matira kralja s parom skakačev, je rezultat bruta forca kalkuliranja.

Noben inteligentni človek - od toliko milijonov njih - ni prišel do tega rezultata na "inteligentni" način.

Če bi moral zmešati dve kemikaliji in jih segreti na 200 stopinj, da bi dobil odgovor na vprašanje, če se da vsak zemljevid pobarvati le s štirimi barvami - tudi prav.

Ampak tudi za rešitev tega problema je bilo treba zaposliti grobo silo, Forco Bruto.

Semantika, kako "bruta forca ni inteligentna" - je samo semantika. Podobno nepotrebna kot tisto "razlikovanje med dato in podatki".

Zguba časa, to pa res, tale razločevanja, v čast nevemkomu. Bruta forca pa je velikokrat - optimalno porabljeni čas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

V kriptografiji velja, da je bruteforcing najbolj neoptimalen način kriptoanalize. Vsaka optimizacija je inteligentna.

Seveda pa to ne pomeni, da bruteforcing ni pomemben. Prav nasprotno.
sudo poweroff

Jaz bi inteligenco (za določeno področje/problem) definiral bolj v smislu hitrosti reševanja problema:
kako_dobro_je_bilo_nekaj_opravljeno / čas_potreben_za_to

Blue Gene je resda bolj kilavo ocenjeval pozicije na šahovnici, ampak jih je pa zelo hitro.
Kasparov na drugi strani, je zelo dobro ocenjeval pozicije, ampak očitno prepočasi, ker ga je Blue Gene premagal.

Kateri človek je bolj inteligenten v seštevanju števil od 1 do 10?
1) tisti, ki ve Gausovo formulo in ve rezultat v petih sekundah
2) tisti, ki sešteje 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 v štirih sekundah
3) tisti, ki je problem že reševal in si ga zapomnil in izstreli 55 v pol sekunde

In kateri če ne vemo kako je kateri reševal problem?

Ko pa je naloga sešteti števila do 100, pa je rezultat ravno obraten:
Najhitreje reši tisti, ki ve Gaussovo formulo, nato oni ki sešteva, oni, ki pa je že sešteval do 10 pa problema sploh ne reši v nekem zglednem času.

Kdo je pa sedaj najbolj inteligenten, če gledamo samo ta problem? In če gledamo oba problema skupaj?

Pa te iste ljudi vprašamo za vsoto števil do 100 po enem dnevu in rezultati je sledeči:
Prvi pove rezultat v pol sekunde.
Drugi v petih sekundah.
Tretji po parih minutah.

Kdo je najbolj inteligenten če ne veš, da to ti isti ljudje reševali prvič? In kateri če veš, da so ga?

Zakaj bi vaše vedenje o tem kako nekdo reši problem vplivalo na njegovo inteligenco? :\
Meni se zdi bistven samo kakšen je output in kako hitro sem dobil ta output.

Zakaj pravite, da je Blue Gene manj inteligenten v igranju šaha, ker približno veste kako igra šah, med tem ko za Kasparova najverjetneje nimate pojma kako razmišlja ko igra šah? Ali pa se med nami skriva kakšen ekspert v nevrologiji in igranju šaha.

Jaz menim, da je inteligenco med drugim sestavljajo: predhodno znanje, hitrost surovega računanja (med drugim brute force) in logike ter prepoznavanja vzorcev (abstrakcija, iskanje pravil). Seveda je pa pomembna hitrost uporabe le teh.

No je Thomas v času mojega pisanja povzel moje misli s stavkom: Meni je važen samo rezultat., kateremu sam dodam še: čas v katerem je bil ta rezultat dosežen.

Sem pa tudi sam razmišljal o tistem barvanju grafa s štirimi barvami :D

jype ::

Thomas> Bruta forca pa je velikokrat - optimalno porabljeni čas.

Ne, v bistvu precej redko, a je vseeno res.

Ni pa pomemben samo rezultat. Pot, ki vodi do njega, je lahko recyclable, ali pa ne. Pri brute-force ni, ampak po drugi strani lahko izboljšaš tudi brute-forcing, tako da bodo še vedno obstajali primeri, ko je to najkrajša pot tudi na dolgi rok.

In vedno bodo obstajali primeri, ko je brute-forcing edina rešitev.

snow> Zakaj pravite, da je Blue Gene manj inteligenten v igranju šaha, ker približno veste kako igra šah, med tem ko za Kasparova najverjetneje nimate pojma kako razmišlja ko igra šah? Ali pa se med nami skriva kakšen ekspert v nevrologiji in igranju šaha.

Možgani Kasparova brute-forcajo šahovnico. Ni potrebno, da se on tega zaveda, ampak glede na to da je precej brihten, po moje se.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Se strinjam - čas je pomemben. Vendar je v drugem planu. Najprej rešitev se mora najt. Le z bruto forco je to zagotovo. Morda z bruto forco, ki ima nekatere EXIT clause, se pravi nekaj predizračunanega. Toda to je še vedno bruta forca na v iskalnem prostoru!

> Možgani Kasparova brute-forcajo šahovnico. Ni potrebno, da se on tega zaveda

Smem reči - briljantna ideja!

@Thomas:
Zakaj bi postavil taka pravila igre? Zato, da bi s tem dokazal, da je najhitrejši superračunalnik še vedno le in samo ekvivalent naših možganov s to razliko, da ima veliko večjo sposobnost računanja in pomnenja torej...računalniki so naši možgani prenešeni na drugačen substrat kot bi se nekateri izrazili. To, da bi bil AI bolj inteligenten od nas samih je far fetched. Mi ustvarjamo AI po naši lastni podobi in le ti so omejeni z našim znanjem. Seveda, ker bi bili cyborgi hitrejši v kalkuliranju in dojemanju stvari bi nas zelo hitro prehiteli tako v znanju kot tudi sposobnostih.
Ali potrebujemo superračunalnike? Zaenkrat ja, v prihodnosti ne. Zakaj? Zato, ker se bomo sami nadgradili s pomočjo biotehnologije.

@snow:
Kateri človek je bolj inteligenten v seštevanju števil od 1 do 10?
1) tisti, ki ve Gausovo formulo in ve rezultat v petih sekundah
2) tisti, ki sešteje 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 v štirih sekundah
3) tisti, ki je problem že reševal in si ga zapomnil in izstreli 55 v pol sekunde

Najbolj intelingentnega ni med naštetimi. Najbolj inteligenten bi bil tisti, ki bi znal sam priti do Gaussove formule in znal oceniti, kateri pristop naj uporabi za določeno vrsto problema tako, da bo časovno najhitrejši. Gaussove formule iz nule nihče ne ve. Da bi jo ugotovil, je potrebno veliko brute force računanja in analiziranja obnašanja števil in njihovih lastnosti. Tako, da...brute force je primarni način spopadanja z nepoznanimi problemi. Šele potem, ko ima subjekt veliko izkušenj in dovolj opravljenih analiz lahko že iz prve začne uporabljati zapletenejše funkcije in formule oz. z drugimi besdami povedano, izkušnje + analiza = optimizacija. Kaj pa sta izkušnje in analiza? Brute force.

njok ::

A clovek ga lahko nauci kako naj sam pride do gaussove formule ali se mora tudi tega sam navadit?

To, da AI ustvarjamo po nasi lastni podobi si si pa kar sam izmislil.

@njok:
Kako da ne ustvarjamo AI po naši podobi? En cyborg bo posedoval vse naše znanje in si glede nanj sam izboljševal procese oz. jih optimiziral. V začetku ne more vedeti več kot mi, ne more misliti drugače kot mi. Vse funkcije in procesi, k bi jih posedoval, so produkt naših lastnih možganov, ki pa so na žalost premalo zmogljivi, da bi lahko opravljali computing na pamet za zelo kompleksne procese. Torej, če gledamo npr. AI, ki bi posedoval vse znanje matematike in fizike, potem bi videli, da bi bil takoj na začetku enak nam t.j. ne bi vedel nič več, ampak še vedno veliko več kot povprečen Zemljan (spet, naša zmogljivost pomenja je zelo slaba). Po zelo kratkem času v "Learning Mode-u" oz. v načinu optimizacije bi AI lahko prišel do novih, briljantnih rešitev za kalkuliranje problemov, odkril kaj novega, hitreje povezal dognano z neznanim in spisal nove teorije. Cyborg bo biomehanično bitje, ki bo precejkrat bolj zmogljivo od kateregakoli človeka na Zemlji. Definitivno pa jim ne smejo dati čustev...to bi vodilo v našo lastno pogubo.

@Thomas:
Res, programu se ni treba ukvarjati s tako primitivnimi procesi. Ampak kar sem hotel povedati je to, da je bolj inteligenten tisti, ki bo znal sam odkriti še nepoznan proces, ki posepeši kalkuliranje določenega problema, čeprav bo prvič mogoče zaradi analiziranja prišel do rezultata veliko kasneje kot drugi. V vseh naslednjih jih bo bliskovito prehitel.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Grey ()

njok ::

Si bom sposodil kar Thomasov zadnji primer, z dovoljenjem.

Critticall je sam lepo izpeljal algoritem, ki mu ga nihce ni podal. Tukaj bos tezko rekel, da to pa zate ni inteligenca (za moja merila je potrebno se veliko manj), dvomim pa, da so se avtorji critticalla med programiranjem kaj veliko obremenjevali s clovesko podobo.

Nekateri k problemu pristopajo tudi drugace, z oponasanjem delovanja mozganov ali kaj podobnega. Ampak to je samo eden izmed nacinov, nikakor ne mores posplosit, da vsak AI nastane po cloveski podobi.

Thomas kako sem zdele pogledal tisto kodo, ki si jo dal v Critticalla. :)) Skoraj identična tisti (le sum sem dal na 0, drugače pa ista imena spremenljivk in vse:D), ki sem jo napisal zjutraj :) (Manjka ti declareint zero?)

Kako hitro pa je tole naredilo?
««
60 / 182
»»