» »

dvokanalni ram v navezi z navadnim

dvokanalni ram v navezi z navadnim

slowie ::

Zdravo!
Žal zdajle nimam podrobnejših podatkov, zato bom zaenkrat postavil bolj splošno vprašanje.
V PC-ju sta 2 pomnilniška modula, 2x 256MB DDR400 - dual channel. Ob zagonu se v POSTU lepo izpiše, da gre za 512MB /400 dual channel.
Zdaj sem vstavil v ostala dva prazna slota še 2x 512MB DDR400, pa ne vem, ali delujeta v dual channel, ali ne.
V POSTU (tudi v BIOSU) zdaj najde 1GB /200 dual channel. Se pravi, da je sistem znižal frekvenco? Zakaj? V BIOSU tega žal ne znam nastaviti... Mi lahko kdo pomaga?
Hvala!
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

alexxxx ::

Možno da rama ki si ju sedaj vstavil nista 400mhz in sta le 200,.. Ram pa deluje le tako hitro kakor deluje najpočasnejša komponenta. Naj me kdo popravi če sem se zmoto.

To imaš verjetno prav, ampak sem prepričan, da sta nova rama tudi 400mHz...
Slowie

..... supplemental: :D imata pa verjetno različne latence kot prvi par, in tudi za napetost ne vem, na kakšni delujeta... Glede na to, da sta enaka (kupljena skupaj), bi rekel, da lahko delata v dual channel načinu? Bi lahko bila različna latenca vzrok za znižanje frekvence? Ali mogoče drugačna napetost? (sem pa čisti aberveznik, btw, tako da, ne zamerite mi, če je kakšno vprašanje videti butasto ;(()
Slowie

jest10 ::

Nekatere plate preprosto niso mogle poganjati 4 module rama na 200(400)MHz. Omejitev kontrolerja

Ehm... Rad bi popravil svojo napako, ki sem jo šele zdaj opazil....
Gre za 4 ram ploščice, in VSE so 256MB /400! Se pravi, tisti dve, ki sem jih naknadno vgradil, nista 2x 512, ampak tudi 2x 256... Se opravičujem! Skratka, količina rama je pravilno zaznana, ne deluje pa na pravi frekvenci.
Slowie

ender ::

Če imaš Athlon64 procesor, le-ta samodejno omeji hitrost RAMa kadar uporabljaš 4 ploščice v dvokanalnem načinu, zaradi omejitev pomnilniškega krmilnika v procesorju (lahko pa vseeno v BIOSu povečaš frekvenco na 400MHz, meni je na tak način delovalo več let).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Ja, saj to je, ko ne najdem možnosti v biosu za spreminjanje frekvence. Verjetno bi moral posodobiti BIOS?
Sicer pa, ali je taka konfiguracija 4x 256MB /200MHz vseeno še vedno boljša, kot pa samo 2x 256MB /400MHz?
Slowie

ender ::

Poglej pod DRAM timings - namesto "By SPD" nastavi frekvenco.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAM vprašanje

Oddelek: Strojna oprema
102330 (1985) Blinder
»

Kratko vprašanje o Ramu

Oddelek: Kaj kupiti
91259 (1040) HIP_HOP
»