Forum » Operacijski sistemi » Prostor na disku in "df"
Prostor na disku in "df"
antonija ::
Situacija je sledeca: Priblizno leto in pol imam prizgan PC na katerem je namescen ubuntu server in poganja torrentflux, sambo in se nekaj malenkosti. Ta PC vsebuje vec diskov, med katerimi je tudi disk ki ga sistem oznacuje kot "sda". Disk ima eno particijo (sda1) ki se mounta ob zagonu (fstab).
Do zdaj ni bilo nikoli nobenih problemov, danes zjutraj pa sem opazil da torrentflux jamra da mu je zmanjkalo diska (100% disk full). Putty do racunalnika in "df" pokazeta naslednje:
(99% disk use je zdaj zato ker sem nekaj stvari pobrisal pred pisanjem tega posta...)
Omenjeni disk ki bi moral imeti priblizno 15-20GB prostega prostora, a tega prostora nikjer ni (je pa se bil tam vceraj). Pregled z "du" po vseh mapah sda1 pokaze tocno toliko podatkov kot jih pokaze "df" pod "Used", nikjer pa ne najdem filea (ov) ki bi zapolnil preostanek diska.
"fsck" je sicer nasel malo morje napak ki pa so sedaj vse odpravljene ("fsck" sporoci da je "disk clean").
Ce kdo ve kako poiskati ta elusive prostor bom zelo hvalezen, ce pa kdo v tej zgodbi prepozna znake umirajocega diska pa naj tudi cimprej pove da znam planirat prihodnje nakupe :)
Do zdaj ni bilo nikoli nobenih problemov, danes zjutraj pa sem opazil da torrentflux jamra da mu je zmanjkalo diska (100% disk full). Putty do racunalnika in "df" pokazeta naslednje:
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/sda1 240362656 225035556 3117300 99% /storage/incoming
(99% disk use je zdaj zato ker sem nekaj stvari pobrisal pred pisanjem tega posta...)
Omenjeni disk ki bi moral imeti priblizno 15-20GB prostega prostora, a tega prostora nikjer ni (je pa se bil tam vceraj). Pregled z "du" po vseh mapah sda1 pokaze tocno toliko podatkov kot jih pokaze "df" pod "Used", nikjer pa ne najdem filea (ov) ki bi zapolnil preostanek diska.
"fsck" je sicer nasel malo morje napak ki pa so sedaj vse odpravljene ("fsck" sporoci da je "disk clean").
Ce kdo ve kako poiskati ta elusive prostor bom zelo hvalezen, ce pa kdo v tej zgodbi prepozna znake umirajocega diska pa naj tudi cimprej pove da znam planirat prihodnje nakupe :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
terryww ::
Preveri naslednje komande:
tune2fs -m
xdiskusage
poženi SMART teste, da vidiš slabe bloke http://gsmartcontrol.berlios.de/home/in...
tune2fs -m
xdiskusage
poženi SMART teste, da vidiš slabe bloke http://gsmartcontrol.berlios.de/home/in...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prenosnik z nameščenim LinuxOddelek: Pomoč in nasveti | 1037 (581) | FX6300B |
» | [UBUNTU SERVER 10.04] Grub se ne postaviOddelek: Operacijski sistemi | 9812 (9024) | Icematxyz |
» | Clonezilla: težave s rekonstrukcijo slike diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 2786 (2273) | misek |
» | Debian 4 - read only FS po crashuOddelek: Omrežja in internet | 857 (737) | ZigaMunic |
» | [Linux] pretvorba reiserfs v ext3Oddelek: Operacijski sistemi | 1632 (1541) | kekz |