Forum » Operacijski sistemi » NTLDR missing -> Ubuntu
NTLDR missing -> Ubuntu
Boomer1911 ::
Pozdravljeni.
Uporabljam ubuntu 8.04 hardy heron na primarnem HDD.
Nedavno sem hotel namestiti XP MCE (zaradi igračkalstva) in sedaj nemorem boot-at linux zaradi NTLDR napake.
XP-ji se se nalagali na sekundarni HDD, tako da je bil cel v NTFS sistemu in z linux-om ni imel nič.
Poskus namestitve windows-ev je bil neuspešen zaradi neznane napake pri boot, tako da sem uporabil LiveCD da sem formatiral pogon in tole kasneje natipkal.
Primarni HDD je na SATA in sekundarni na ATA/IDE, moja matična plošča je pa malo starejša, tako da podpira samo 2 SATA pogona.
Nenavadno je, da nenadoma nemorem uporabljat windows-ev razen Win 7 pre-beta, pa še to do prvega ponovnega zagona.
Zato sem pa tudi prešel na Ubuntu, ker sem ravno imel originalen CD pri roki, pa tudi se malo lažje znajdem.
Povprašal sem strica googla pa nisem našel nič konkretnega.
Poskusil sem popraviti z GRUB, ampak neuspešno.
Ima kdo kakšno idejo kako NTLDR zamenjati z GRUB? oz. drugim bootlader-jem?
Uporabljam ubuntu 8.04 hardy heron na primarnem HDD.
Nedavno sem hotel namestiti XP MCE (zaradi igračkalstva) in sedaj nemorem boot-at linux zaradi NTLDR napake.
XP-ji se se nalagali na sekundarni HDD, tako da je bil cel v NTFS sistemu in z linux-om ni imel nič.
Poskus namestitve windows-ev je bil neuspešen zaradi neznane napake pri boot, tako da sem uporabil LiveCD da sem formatiral pogon in tole kasneje natipkal.
Primarni HDD je na SATA in sekundarni na ATA/IDE, moja matična plošča je pa malo starejša, tako da podpira samo 2 SATA pogona.
Nenavadno je, da nenadoma nemorem uporabljat windows-ev razen Win 7 pre-beta, pa še to do prvega ponovnega zagona.
Zato sem pa tudi prešel na Ubuntu, ker sem ravno imel originalen CD pri roki, pa tudi se malo lažje znajdem.
Povprašal sem strica googla pa nisem našel nič konkretnega.
Poskusil sem popraviti z GRUB, ampak neuspešno.
Ima kdo kakšno idejo kako NTLDR zamenjati z GRUB? oz. drugim bootlader-jem?
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD
ender ::
Če se ti pritožuje zaradi NTLDR, to pomeni, da se zaganja boot sektor od NTFS ali FAT32 particije. Za začetek v BIOSu preveri, iz katerega diska je nastavljeno, da se računalnik boota, potem pa ponovno namesti Grub, in sicer tako da bootaš iz enega LiveCDja, mountaš svojo / particijo na npr. /mnt/root (če imaš ločeno /boot particijo, le-to tudi mountaš v /mnt/root/boot), narediš chroot /mnt/root /bin/bash, in nato poženeš grub, kjer vtipkaš naslednje ukaze:
root (hd0,0) (tu predvidevam, da je particija, na kateri so grubove konfiguracijske datoteke /dev/sda1 ali /dev/hda1 - če ni, se ti bo grub pritožil; če ne veš, katera particija je, poizkušaj dokler je ne najdeš)
setup (hd0)
exit
Potem odmountaj /mnt/root in znova zaženi sistem - tokrat bi se ti Linux moral zagnati.
root (hd0,0) (tu predvidevam, da je particija, na kateri so grubove konfiguracijske datoteke /dev/sda1 ali /dev/hda1 - če ni, se ti bo grub pritožil; če ne veš, katera particija je, poizkušaj dokler je ne najdeš)
setup (hd0)
exit
Potem odmountaj /mnt/root in znova zaženi sistem - tokrat bi se ti Linux moral zagnati.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
Boomer1911 ::
hvala, deluje
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Namestitev GRUB-aOddelek: Operacijski sistemi | 2167 (1930) | Icematxyz |
» | Grub Error 15: File not foundOddelek: Operacijski sistemi | 1706 (1648) | poweroff |
» | Grub error 22Oddelek: Operacijski sistemi | 1803 (1449) | Anteus |
» | [Gentoo] Kernel upgrade (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4956 (4482) | Trubadur |
» | KNOPPIX oz. Slo-Tech GNU/Linux namesto boot disketeOddelek: Operacijski sistemi | 1298 (1250) | moj_nick |