» »

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

1
2
»

Okapi ::

Če bi bili šefi glasbene industrije pametni, bi nehali zapravljati denar za brezploden boj proti izmenjavi muzike, ampak bi naredili eno mega-glasbeno spletišče, kot je bil Napster, kjer bi se dobila vsa muzika brezplačno. Tako bi vsaj točno vedeli, kateri izvajalci so najbolj priljubljeni;-)
To spletišče bi bilo bolje obiskano od gugla in bi gor imeli lahko milijon reklam, zraven bi prodajali še cedeje in vso ropotijo, povezano z muziko, pa karte za koncerte in še kaj. Pretakaš komad od nekega benda in se ti v oknu pokaže, kje ima najbližji koncert, zraven pa mimogrede lahko kupiš še majčko, zvezek, plakat ... Pa če bi bili zelo pohlepni, bi lahko za brezplačen dostop omejili hitrost dolsnemanja na recimo en album na uro in kakovost na 128 kb/s mp3, za recimo 10 evrov na mesec bi pa imel neomejeno hitrost in dostop do lossless flacov.
Prepričan sem, da bi nihče več ne uporabljal torrentov za muziko, glasbena industrija pa bi zaslužila več, kot zasluži sedaj.

O.

poweroff ::

Ravnokar sem zdownloadal Death Magnetic od Metallice v 320Kbps VBR s torrenta, ker se mi ne ljubi v avto po original pa ripati... In to je popolnoma legalno - eno kopijo imam v avtu, eno na telefonu eno pa na PCju.

Ne legalno je, če to storiš iz LASTNE kopije.

BTW, Žiga, kaj pa "obarvan naklep"? :D
sudo poweroff

redo ::

Pa ni več kopija, če jih lahko ločiš med sabo. In on ni lastnik kopije ampak samo medija ali kako ste že to razlagali.

poweroff ::

Ja iz lastnega primerka medija sem hotel zapisati.
sudo poweroff

mtosev ::

Ravnokar sem zdownloadal Death Magnetic od Metallice v 320Kbps VBR s torrenta, ker se mi ne ljubi v avto po original pa ripati... In to je popolnoma legalno - eno kopijo imam v avtu, eno na telefonu eno pa na PCju.

Ne legalno je, če to storiš iz LASTNE kopije.

BTW, Žiga, kaj pa "obarvan naklep"? :D

kaj pa ce ne dobis medija? kupis notesnik z prednalozenim windowsom, recovery cdjev ne dobis. racunalnik se sesuje. v windows ne mores da naredis recovery cdja/ dvdja. kaj pol???
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Matako ::


Ce bolj abstraktno gledas na vse, je v bistvu pomoc pri piratstvu tudi internetna povezava pa ponudniki niso odgovorni.


Izgleda, da bo ravno to pokopalo tožilstvo v tem primeru. In ni niti prvi ne zadnji.

Pravno gledano se enostavno ne da okoli dejstva, da če koga obtožiš "tehničnega omogočanja piratstva" v bistvu de facto meriš na vse od Mozille, Microsoft, vseh ISP, lastnikov komunikacij in proizvajalcev računalnikov, ki so kot vemo vse 100% legalne družbe in ustanove.. torej?

Dobiti tak primer v normalni državi je po mojem utopija.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

matejv ::

dajmo pb

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejv ()

redo ::

Matthai> Ja iz lastnega primerka medija sem hotel zapisati.


Ampak, zdaj praviš, da ni več kupil "licence" za kopijo (ki je na nekem mediju), ampak je kupil primerek medija (in je sedaj lastnik in lahko počne vse, kar z lastnino pač lahko počne), ali kako? Ali je zdaj kupil le "licenco" za primerek medija in tudi ta ni več lasten?

poweroff ::

Ne, ne pravim tega.

Kupil je medij, ki vsebuje kopijo skladb/e. In iz tega primerka medija lahko naredi po 50. členu ZASP tiste tri backup kopije.
sudo poweroff

MrStein ::

Matthai:
Ne legalno je, če to storiš iz LASTNE kopije.

Kje je to določeno ? V ZASP nič takega ne najdem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Glej 50. in 46. člen. Predpostavlja in zahteva se, da imaš zakonit dostop do primerka iz katerega kopiraš.
sudo poweroff

Tr0n ::

Ko smo ze ravno pri "piratstvu" oz. izmenjavli avtorsko zascitenih vsebin, med katere spadajo tudi igre.

Gabe Newell (ta glavni pri podjetju Valve) je tole povedal o softwarskem "piratstvu":

Through this perspective, Gabe and Valve have observed the following:

# 30-year old songs with a little service (Rock Band, Guitar Hero) generate huge profits
# Pirates are ahead not just on price, but on service
# DRM appears to increase, not decrease piracy
# Privacy and transparency
# Shrinking distance to customer empowers content creators

Gabe doesn't believe that pirates are really seeking to get things for free. They are people that spend thousands on their PC's and Internet service. He believes that pirates are beating companies on service. He cites TV shows not available in certain parts of the world. Pirates have TV shows up on the Web minutes after they have aired.

DRM decreases service value for customers. It also makes pirated copies of games look more appealing. Anecdotal evidence appears to suggest that DRM is increasing and not decreasing piracy.

Celoten chat log se nahaja tukaj.

LordPero ::

No, ampak a ti ne zakonitega dostopa do primerka dovoljuje licenca? Pač, a ni mišljeno to, samo da je pač ta primerek 100% enak.
Ker potem, npr. kupim box igro, nekako uničim DVD (npr. ena pikica odbojnega sloja se odlušči & se ne da več celote zadeve installat -kopij nimam), a to pomeni hkrati, da mi je tudi licenca (& ključ) neveljavna?

Drugo uprašanje je, če je zakonit dostop preko torrent protokolov (zaradi hkratnega uploada in ker pač ni veliko plačljivih iger, ki bi jih uradno delili preko torrentov).
LordPero

poweroff ::

Če kupiš medij ali pa licenco so stvari precej drugačne.

P. S. Meni je recimo azdnjič v avto priletel kamen in razbil šipo. A to pomeni hkrati tudi, da avta ne morem več vozit? Saj sem ga ja kupil...
sudo poweroff

Kenpachi ::

Iz istega zgornjega linka:


During the Holiday sales:

* 10% sale = 35% increase in sales (real dollars, not units shipped)
* 25% sale = 245% increase in sales
* 50% sale = 320% increase in sales
* 75% sale = 1470% increase in sales

At 75% off, they are making 15% more money than they were at full price.


At 75% off, they are making 15% more money than they were at full price.

Pa naj še kdo samo proba zagovarjat astronomske cene iger =>50€. Samo po tistem 1$ = 1€ debaklu (ki še vedno velja, btw), mi lahko Steam poljubi nekaj.
Zaraki Kenpachi.

MrStein ::

Matthai:
Glej 50. in 46. člen. Predpostavlja in zahteva se, da imaš zakonit dostop do primerka iz katerega kopiraš.

Sem pogledal. Nič takega ne piše. (najboljše , da citiraš, da se ne loviva takole)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

redo ::

@Matthai
Ah, zakon ne pravi iz katerega primerka lahko to narediš (in tudi če, v čem bi bil sploh smisel?). Ti trdiš, da je en poseben primerek dela (vezan na medij, vsaj tako praviš), čeprav mi v množici vseh primerkov (to je vseh "originalnih kopij") ne znaš nedvoumno s prstom pokazati kateri je tisti, ki pa daje pravico treh kopij Kranjskemu Janezu.

Le-ta ti potem pokaže, da je njegova kopija CD-ja identična kot tista kopija nekega drugega CD-ja na drugi strani sveta. Ti boš pa še vedno trdil, da nima pravice do te kopije ker ima ena neko lastnost, ki je druga nima, čeprav ne znaš pokazat katera že?

Tr0n ::

Kenpachi: Yup, vsekakor zanimivi statsi. :)

poweroff ::

MrStein, imaš prav, vsaj delno. Priznam svojo napako. Dejansko lahko fotokopiraš tudi del knjige, ki si si ga sposodil iz knjižnice.

Dejansko je takole. Downloadanje (ampak samo downloadanje) je pogojno zakonito. Nezakonito je v primeru, če delaš poslovno škodo:
50. člen ZASP:
2. na katerem koli drugem nosilcu, če to stori za privatno uporabo, če primerki niso izročeni ali priobčeni v javnosti in če pri tem nima namena dosegati neposredne ali posredne gospodarske koristi.


Zdaj pa po vrsti.

1. Torrent je praviloma downloading in uploading.

2. Če imaš že prej lasten primerek CD-ja, potem bi lahko dokazal, da avtorju ne povročaš poslovne škode.

3. Celo če ne obstoja nek legalni poslovni model založbe, recimo če iTunes ne prodaja v Slovenijo, bi lahko dokazal, da trg ne obstaja in da z downloadingom ne povrzočaš škode avtorju. Bi ap veljalo to samo vprimeru, če nimaš alternativnega načina za nakup glasbe (npr. CD po pošti).


Vendar pa testa 50. člena ZASP v praksi še ni bilo. Problem je, da bi zgornja argumentacija teretično lahko šla skozi, lahko pa bi se sodišče oprlo na 46. člen , ki pravi:

Vsebinske omejitve avtorske pravice so dopustne v primerih, ki so določeni v tem oddelku, s tem, da je obseg take uporabe avtorskih del omejen glede na namen, ki ga je treba doseči, da je v skladu z dobrimi običaji, da ne nasprotuje običajni uporabi dela in da ni v nerazumni meri v nasprotju z zakonitimi interesi avtorja.


Torej je na sodišču lahko vse skupaj zelo odvisno od sodnika. Je pa vse skupaj zelo dober argument, zakaj bi bilo treba "naprave za download" (internet priključek) "obdavčiti" po 50. členu ZASP.

P. S. Mislim, da se v tejle debati že vidi kako kompleksno je področje avtorskih pravic in da to ni nekaj, kar bi človek lahko na hitro "naštudiral" v popoldanskem času.
sudo poweroff

poweroff ::

Sicer pa si glede 50. člena ZASP in nadomestil poglejte tole raziskavo. Precej zanimivo branje, predvsem za zagovornike nadomestil.
sudo poweroff

Gregor P ::

V bistvu ne rabiš nekega posebnega pravnega znanja, da lahko kot človeško bitje "čutiš", da je z dejanji založb & Co, ki se borijo na vse mogoče načne proti pravicam potrošnikov, nekaj narobe;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

gruntfürmich ::

pirate bay je treba dol zapret!!

ker kak ta stran počasi nalaga in išče je za znoret!:( naj rajši trekerje mudela prestavita v drugo državo na boljšo linijo!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bibip ::

uporabi firefox

LordPero ::

@Matthai: Ja, saj jaz pravim, da pri intelektualni lastnini se gre za licenco uporabe kopije, ne glede na kateri legalen način in koliko krat kopijo dobim.
LordPero
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
608953 (7034) Ziga Dolhar
»

The Pirate Bay je kriv! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12718419 (11121) Tr0n
»

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
23520835 (13053) Mavrik

Sojenje lastnikom ThePirateBay-a

Oddelek: Problemi človeštva
153238 (1366) Gandalfar
»

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7311783 (7090) LordPero

Več podobnih tem