» »

Tri milijone evrodomen

Tri milijone evrodomen

ORF - Skupna evropska vrhovna domena .eu je na svet privekala decembra 2005, ko so lahko prednostni upravičenci, tj. lastniki blagovnih znamk, javne organizacije in podobni, registrirali prve domene. Za aprila 2006 je bilo odločeno, da je domena zrela za prehod v fazo registracij po načelu Kdor prej pride, prej melje, in od takrat jo lahko registrira vsakdo. V poltretjem letu smo počasi prilezli do številke tri milijone, poroča ORF. Domeno z okroglo zaporedno številko je kupil neki Nemec, čigar imena ali domene zaradi varstva zasebnosti niso objavili. S tem se je domena .eu utrdila na desetem mestu na svetovni lestvici največjih vrhovnih domen. Prvo mesto še vedno prepričljivo zaseda .com, sledita pa ji .net in .org.

Najbolj so nad evropsko domeno navdušeni Ciprčani, ki so registrirali 66,1 domene na 1000 prebivalcev, sledijo pa Luksemburžani (54,9), Nizozemci (24,7), Irci (13,1) in Nemci (11,1). Slovenci smo na seznamu bolj spodaj, saj smo se z 2,9 domene na 1000 prebivalcev prebili na skromno 18. mesto. V absolutnem merilu so spredaj razvite države z bogatim internetnim omrežjem. Prvi so Nemci (30 odstotkov vseh domen .eu), za petami pa so jim Nizozemci (14), Britanci (12) in Francozi (8 odstotkov).

2 komentarja

Gost ::

Eu domene se sploh ne prijemljejo. Jaz jih vsekakor ne jemljem resno.

techfreak :) ::

Razmišljal sem ali bi vzel .eu domeno, vendar sem potem raje .si, ko je bila na voljo za fizične osebe. Če bom imel samo slovensko vsebino ni potrebe po kakšni drugi domeni kot pa .si.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenci ne marajo za domene .eu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
63487 (2805) techfreak :)
»

Konec domene .yu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
153993 (3144) cryptozaver
»

EU zahteva deamerikanizacijo ICANN-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
638849 (6915) MrStein
»

Evropske domene gredo za med

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
64022 (3487) Pat_MaGroin

Več podobnih tem