Forum » Strojna oprema » AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....
AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....
Meizu ::
Anadtech je preverjeno intelov - intel pa sramora kako manipulira laže in podkupuje. M-xxx tud lažeš.
Na žalost moram reči, da tudi Guru 3D vleče nekam na AMD... V nobenih od teh reviewov nimajo Phenomi tako velikih scoreov kot pa pri guru 3d... x|
WyattEarp ::
je treba za phenoma II 940 in Asus plato ASUS M3A-H/HDMI 780G, met 24 pinski štekar za plato iz napajalnika, al je 20 dost? ker se noče bootat mi zdej, k rihtam phenoma pr frendu. pa se nič ne zgodi, ko zalaufam, vsi ventilatorji delajo, ostalo pa ni nič. kdo ve?
hvala
hvala
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
Mitja358 ::
je treba za phenoma II 940 in Asus plato ASUS M3A-H/HDMI 780G, met 24 pinski štekar za plato iz napajalnika, al je 20 dost? ker se noče bootat mi zdej, k rihtam phenoma pr frendu. pa se nič ne zgodi, ko zalaufam, vsi ventilatorji delajo, ostalo pa ni nič. kdo ve?
hvala
Mislim da je treba met 24 pinski.
sej sem napisal kjer plata. čudno mi je, ker po moje 24 pin ne bi bilo potrebno. sem klical u trgovino, so rekl da je bios prestar... ne vem kaj pol prodajajo s takim biosom... pa da ti oni dajo CPU ta zraven.
TOP ::
Bios updejt bo rešu težavo.sam ali ni to ena velika šlamparija,prodajajo plato ki ne podpira Phenom 2,tega primera pa še ni bilo.
PrimozR ::
Seveda je bil, ne samo enkrat. kako naj plata, ki je bila izdelana in odposlana precej pred izdelavo BIOSa podpira to? Da bi pa vse palte pošiljali nazaj je pa tudi bedno. Še najlažje bi bilo da bi štacuna imela enega od prvih procov in rig naemnjen flešanju BIOSa. Itak je to 5 minut dela za servis. Ampak bi te pa verjetno opalili po denarnici.
rgv45vg4t335 ::
hvala
Poleg glavnega ATX 24 pinskega imaš najbrž še en 4 pinski konektor za napajanje CPU. Nisi dobil zraven navodil?
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850
Radeon HD 4850
x45 ::
sej sem napisal kjer plata. čudno mi je, ker po moje 24 pin ne bi bilo potrebno. sem klical u trgovino, so rekl da je bios prestar... ne vem kaj pol prodajajo s takim biosom... pa da ti oni dajo CPU ta zraven.
bolj verjetno je tole z biosom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: x45 ()
4 pinski za cpu je vklučen. itak. samo mam pa 20 pinski... in so mi zdej bios zamenal, pa še skuz ne dela. zdej ne vem, al čem it kupt nov napajalnik, k bo mu 24 pin, al je cpu al pa plata kej fuč...
Urc ::
Ker ni treba višat FSB-ja, če hočeš da ga naviješ. Nevem zakaj Intel ne ponud neki, kar je pocen in ma odklenjen multiplier kakor AMD. Blo bi super.
Zato ker, ko intel izda nekaj z visokim množilnikom (like e5x00 serija npr) se takoj vsi pizdite in hitite zniževat množilnik in potem preklinjate nizek FSB wall. Potem se sliši od vas: "Ja pa ram ni izkoriščen, zakaj mi dela ram samo na 400 Mhz?, slab performance" itd... Več kot 9-10 množilnika imho nimaš kaj rabit zaenkrat (govorim za ddr2). Če bi pa AMD za ta denar ponudil nekaj z zaklenjenim množilnikom pa bi se zaklal totalno, ker fsb res ne gre nikamor (gre, ampak bistveno manj kot pri konkurenci)
Zato ker, ko intel izda nekaj z visokim množilnikom (like e5x00 serija npr) se takoj vsi pizdite in hitite zniževat množilnik in potem preklinjate nizek FSB wall. Potem se sliši od vas: "Ja pa ram ni izkoriščen, zakaj mi dela ram samo na 400 Mhz?, slab performance" itd... Več kot 9-10 množilnika imho nimaš kaj rabit zaenkrat (govorim za ddr2). Če bi pa AMD za ta denar ponudil nekaj z zaklenjenim množilnikom pa bi se zaklal totalno, ker fsb res ne gre nikamor (gre, ampak bistveno manj kot pri konkurenci)
DJ MartiNi ::
Pri AMDju ni treba preveč Intelove filozofije uporabljat. AMD nima FSBja, tako da tu stvari stojijo nekoliko drugače. AMD ima pač HT Link (relacija CPU-chipset) in NB Frequency (Memory controller).
In K8 and K10 architecture, the motherboard FSB or Front Side Bus is no more, this function is now handled by the processor. This can be referred to as the Northbridge or IMC, Integrated Memory Controller. With K8 processors, the Northbridge runs at the same frequency as the Core Speed by default and cannot be changed. Now with K10, this value is typically less than the Core Speed and can be individually adjusted. The current operating speed of the Northbridge can be found on the Memory tab in CPU-Z, labeled NB Frequency.
Vir
In K8 and K10 architecture, the motherboard FSB or Front Side Bus is no more, this function is now handled by the processor. This can be referred to as the Northbridge or IMC, Integrated Memory Controller. With K8 processors, the Northbridge runs at the same frequency as the Core Speed by default and cannot be changed. Now with K10, this value is typically less than the Core Speed and can be individually adjusted. The current operating speed of the Northbridge can be found on the Memory tab in CPU-Z, labeled NB Frequency.
Vir
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Ryzen 5 5600/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith 3200/R9 270X 2GB
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/Radeon HD3300
Urc ::
Ok. Zakaj nebi lepo rekli kakor piše v cpu-zju: Bus speed. Pri Int*lu (remember tista beseda konkurence je prepovedana, moderator tako rekel). No, v glavnem pri procesorjih konkurence je pač bus speed x množilnik, pri AMD-ju je glih tako bus speed x množilnik... Pomoje lahko inačimo ti dve stvari, glede na to, da imata enak namen?
edit: Jaz sem tudi za besedo FSB...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Urc ()
Ok. Zakaj nebi lepo rekli kakor piše v cpu-zju: Bus speed. Pri Int*lu (remember tista beseda konkurence je prepovedana, moderator tako rekel). No, v glavnem pri procesorjih konkurence je pač bus speed x množilnik, pri AMD-ju je glih tako bus speed x množilnik... Pomoje lahko inačimo ti dve stvari, glede na to, da imata enak namen?
ja govori se lahko FSB, vendar pri amd-ju nima enakega efekta fsb kot pri konkurenci.
DJ MartiNi ::
Pa saj pri Intelu CPU-Z izpiše Bus Speed in Rated FSB, pa številki nista enaki. Ampak je razlika za faktor 4.
Pri AMDju pa imaš razliko med Bus Speed (ali CPU Clock, kot je to v BIOSu navedeno pri recimo GigaByteovih in Foxconnovih platah) in HT Linkom ali NB Frequency razlika za faktor 9, včasih 10 (odvisno od modela procesorja).
Torej Bus Speeda pri enem ali drugem nista ravno primerljiva.
Sem pa na ASUSovi M2N-SLI dlx skupaj z Athlonom X2 4000 (brisbane) dosegel dokaj visok Bus speed. Sem pač moral zmanjšat faktor od CPUja in HT Linka (NB Frequency K8 itak nima, ker nima IMCja), da je stvar peljala.
Pri AMDju pa imaš razliko med Bus Speed (ali CPU Clock, kot je to v BIOSu navedeno pri recimo GigaByteovih in Foxconnovih platah) in HT Linkom ali NB Frequency razlika za faktor 9, včasih 10 (odvisno od modela procesorja).
Sem pa na ASUSovi M2N-SLI dlx skupaj z Athlonom X2 4000 (brisbane) dosegel dokaj visok Bus speed. Sem pač moral zmanjšat faktor od CPUja in HT Linka (NB Frequency K8 itak nima, ker nima IMCja), da je stvar peljala.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Pa saj pri Intelu CPU-Z izpiše Bus Speed in Rated FSB, pa številki nista enaki. Ampak je razlika za faktor 4.
FSB x4 je pač Intelov Quadpumped, pravtako imenovani FSB. Nadomestil ga je QPI, ki je direktno podoben HTju. Pred tem je tudi AMD imel podoben FSB. Ne vem zakaj bi zdaj nekaj spreminjali, ko je pa že 3 leta po starem tudi pri AMDju. A so Phenom II procesorji toliko drugačni? Ne, niti malo niso drugačni. naj ostane FSB. Itak ga tudi intel 'nima več'. če rečeš FSB vsi takoj vejo, za kaj se gre - 200 MHz pri AMD, 266 oz. 333 in 133 po novem pri intelu. Stvar, ki poleg dviganja multija omogoča navijanje procesorja.
Dovolj offtopica?
Če te zanima cena neke super super drage zadeve je rečeno, da itak nimaš dovolj denarja. Enako, če sprašuješ za kaj bi uporabil quad proc itak nimaš aplikacij, ki bi ga uporabile. Sicer pa pri težkem multitaskingu, pri obdelavi/rendiranju videa oz. pri rendiranju 3D objektov (recimo kak 3DSMax), kodiranje muske, PS je tam-tam, naj ne bi dobil nekega boosta od quadov, a bi IMO skorajda moral, itd.
rabojo ga vsi ker ga dobijo za ceno kakega dragega duala. Rezerva za naprej.
Oh CMON! Če dobiš za isto denarja hitrejšega duala valda vzameš duala ker je danes hitrejši. V prihodnosti pa pač nov proc.
_Matej_ ::
Živjo
imam osnovno ploščo Asus M3A-HDMI in Phenom II 940 in bi rad izvedel če ima še kdo problem s C&Q na Windows XP?
Naložil sem vse gonilnike, tudi software od Asus, posodobil firmware na plošči, nastavil C&Q na on, potem C1E na on, potem oboje na on, vendar brez uspeha.
Učinek stalne 3GHz frekvence je temp. 53°C v idle in ventilator na največjih obratih kar obupno ropota.
Mogoče obstaja še kakšna fora razen C&Q in C1E?
imam osnovno ploščo Asus M3A-HDMI in Phenom II 940 in bi rad izvedel če ima še kdo problem s C&Q na Windows XP?
Naložil sem vse gonilnike, tudi software od Asus, posodobil firmware na plošči, nastavil C&Q na on, potem C1E na on, potem oboje na on, vendar brez uspeha.
Učinek stalne 3GHz frekvence je temp. 53°C v idle in ventilator na največjih obratih kar obupno ropota.
keba ::
sej ne kupuješ procesor za 1 teden, ampak ga kupuješ za naprej. tanovi winsi pa igre in programi bojo izkoriščali več jeder.
Meizu ::
Živjo
53c v idle? Damn, to je še bolj vroče od i7... Si siguren, da si prav hladilnik ustavil noter?
Živjo
53c v idle? Damn, to je še bolj vroče od i7... Si siguren, da si prav hladilnik ustavil noter?
Tudi jaz mislim da je toskoraj nemogoče, ker si je moj frend kupil 920 in ima v idle 28 stopinj, v ful laodu pa 48-50 s stock kulerjem.
sej ne kupuješ procesor za 1 teden, ampak ga kupuješ za naprej. tanovi winsi pa igre in programi bojo izkoriščali več jeder.
Že res, pa vseeno nekako dvomim, če je že quadcore proc uporaben za navadnega uporabnika. Mogoče za nekoga, ki bo računalnik imel 3 ali več let.
se pravi, tukaj 98% forumasev ne potrebuje quad procesorja
Zaenkrat ne.
trnvpeti ::
pa obrnimo
98% rabim nequad proce
torej bolj iscimo nequad
torej 7750 pri amdju
ali predlagate kaj drugega?
98% rabim nequad proce
torej bolj iscimo nequad
torej 7750 pri amdju
ali predlagate kaj drugega?
phenom II je precej hladen cpu ( najhladnješi quad do sedaj ), tist z 58 st v idle je nekaj hudo narobe ( montaža coolerja, slaba pasta stik ipd.... )
M-XXXX ::
Tudi jaz mislim da je toskoraj nemogoče, ker si je moj frend kupil 920 in ima v idle 28 stopinj, v ful laodu pa 48-50 s stock kulerjem.
Pokvarjeni senzorji (razen če ima v sobi 10C)
Pokvarjeni senzorji (razen če ima v sobi 10C)
No mislim da senzorji niso pokvarjeni. V sobi pa ima okoli 20 stopinj. Vendar pa ima ohišje CoolerMaster Centurion 590 ki ima 6x120mm ventilatorjev in dobro zrači. Mogoče je zato tako nizko. vendar mislim da je še vseeno 58st. preveč in da je nekaj narobe z montažo.
Zdaj so 2 možnosti:
Ali je kaj narobe z montažo kot si rekel (naj cooler ponovno namesti, nanese pasto,...)
Ali pa senzor enostavno kaže prav ker 28C idle pač 125W procesor ne more imet.
Ali je kaj narobe z montažo kot si rekel (naj cooler ponovno namesti, nanese pasto,...)
Ali pa senzor enostavno kaže prav ker 28C idle pač 125W procesor ne more imet.
M-xxxx daj ne postaj več v tej temi. Same debilske maš skoz favoriziraš intel in same prepire iščeš.
amd se manj greje ( od nehalema ) dosti tak pač je. TDP pa ni poraba 1000 X sem ti že pokazal linke pa povedal pa še vedno ser..... z takimi.
amd se manj greje ( od nehalema ) dosti tak pač je. TDP pa ni poraba 1000 X sem ti že pokazal linke pa povedal pa še vedno ser..... z takimi.
dzinks63 ::
>>>Učinek stalne 3GHz frekvence je temp. 53°C v idle in ventilator na največjih obratih kar obupno ropota.
Just upgrade my AthlonX2 5000BE to Phenom II 940BE.
-Idle = 40c
-Full Load (OCCT Test) = 54c
Just upgrade my AthlonX2 5000BE to Phenom II 940BE.
-Idle = 40c
-Full Load (OCCT Test) = 54c
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
To v tisti temi, ko sem ti dokazal in razložil kako AMD jev proc porabi okoli 15W več od Intla na račun NB? V tisti temi ko si lepo rep med noge stisnil?
M-xxxx daj ne postaj več v tej temi. Same debilske maš skoz favoriziraš intel in same prepire iščeš.
Še zdaj niste nobene trditve spodbili, kot drugo pa sem le odgovoril na njegov problem z temperaturami in pokomentiral potem navedene tem.
8 stopinj nad temp. sobe je mogoče imeti le recimo z Scythe Mugen 2 in štirimi deltami na 12 V. Seveda izven kište in v sobi, kjer je '20°C', PC pa je karseda stran od radiatorja.
_Matej_ ::
Končno sm usposobil C&Q :)
Finta je v nastavitah power schemes, kjer je potrebno izbrati "minimal power management". Zdaj procesor v idle teče na 800MHz in pri temperaturi 38°C.
Finta je v nastavitah power schemes, kjer je potrebno izbrati "minimal power management". Zdaj procesor v idle teče na 800MHz in pri temperaturi 38°C.
poraba amd 65nm quad pomete z intelom:
http://www.guru3d.com/article/amd-pheno...
Deneb porabi še manj:
Deneb - nekaj testov:
je zmogljivejši in drastično bolj varčen od Agene B3:
http://en.hardspell.com/doc/showcont.as...
full load power samo 57,3 W
http://www.guru3d.com/article/amd-pheno...
Deneb porabi še manj:
Deneb - nekaj testov:
je zmogljivejši in drastično bolj varčen od Agene B3:
full load power samo 57,3 W
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: x45 ()