» »

Backup - Norton Ghost

Backup - Norton Ghost

racunalnicar ::

Zdravo!!

Mene zanima, kater program za izdelovanje backupov uporabljate.
Razmišljam o Norton Ghosat in me zanima naslednje.
Sedaj mi računalnik dela vredu. S programom bom naredil backup in ga shranil na zunanji disk ali dvd. Ko bo prišel virus na računalnik oziroma bo karkoli narobe, bom želel formatirati disk in tu bo prišel v poštev my backup?
Formatiral bom disk in nato s pomočjo mojega cd-ja postavil računalnik?
Zanima me, kako se to naredi.
Zbotam s cd-ja od Ghosta, zberem backup iz mojga zunanjega diska in se računalnik formatira ter se naložijo moji podatki od takrat, ko sem naredil backup na zunaji disk? - al je postopek drugačen?

Prosim za obrazložitev.

HVALA!!

buneech ::

Nič drugačnega ni, Norton Ghost kreira Ghost image, torej kopijo diska. Ko hočeš backup restavrirati na disk, poženeš Ghost in izbereš local -> disk -> from image. ;)

dronyx ::

Po moje najbolje da narediš na disku dve particiji (C in D). Na C imaš OS plus programe, na D daš vse podatke, ki so ti pomembni. Potem računalnik bootaš iz CDja in narediš image (sliko) C particije na D particijo (to še zapečeš na kakšen DVD, če slučajno gre cel disk). Običajno ti virusi ali podobna nesnaga okuži sistemsko particijo, potem zopet bootaš iz CDja ter naložiš image (ki ga imaš na D particiji) nazaj na C. Seveda če se ti pokvari disk, potem to ne gre in moraš zadevo restavrirati iz DVDja (na en CD verjetno ne bo šlo). Je pa prednost tega ta, da ni potrebno reševati še podatke.

Programi kot so Ghost ali Acronis Trueimage delajo kopijo celega diska ali particije, tako da tebi ni potrebno nič formatirat. Ko pa delaš restore povozi vse, tako da je potrebno pred tem rešiti še vse podatke (odvisno od posameznega primera jasno).

Nekateri računalniki pridejo že z prednaloženim sistemom za izdelavo kopije diska. Recimo mislim da je na Dellih Acronisov Trueimage že prednaložen na posebno particijo na disku. V tem primeru potem stisneš po biosu neko tipko in zažene se ti program, kjer potem lahko narediš image ali restore. Potrebuje pa tak program ekskluziven dostop do particije, tako da to ne deluje recimo iz Windowsov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Pesimist ::

diska nerabis niti formatirat. To ze ghost naredi. Vsej oni ko botas comp z njim. Hiren boot CD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
475466 (4472) gruntfürmich
»

Acronis True Image WD Edition

Oddelek: Pomoč in nasveti
152267 (1853) MIHAc27
»

napaka na boot disku - win7 se ne zbootajo - je to konec?

Oddelek: Operacijski sistemi
122501 (2253) lopov
»

Norton Ghost 14

Oddelek: Programska oprema
121740 (1245) imagodei
»

Disk Cloning - ghost image (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
537269 (5689) thebaloh

Več podobnih tem