» »

problem velikih številk v excelu

problem velikih številk v excelu

Cwetto ::

Imam en problem v excelu.
Seštevam podatke o urah in imam tri celice, vse v formatu [hh]:mm .
V prvi celici imam recimo 20:22 , v drugi 20000:11, v tretji pa je seštevek teh dveh ur. Vendar napiše v celici VREDNOST, torej da je nekaj narobe.

Zanimivo je, da če je v drugi celici samo štirimesto število, recimo 2000:11, potem normano sešteje.

Kdo ve, kaj bi to bilo?

Pa še nekaj, ko sem že ravno pri tem, zakaj mi, ko dvokliknem na celico, da bi spremenil vrednost, zapiše vrednost kot datum in ne ostane recimo 20:11 ?

Hvala za odgovore.

DustWolf ::

Razširi polje, pa bo pisalo.

Sicer ti odsvetujem seštevanje ur v formatu ure:minute v Excelu, napiši raje kot decimalno število, število ur. Zato ker Excel pri seštevanju ur pretvori vse kar je več od 24 ur v dneve in dnevov ne izpisuje.

LP

hugopod ::

Če želiš računati z urami in minutami moraš v excelu uporabiti tak format zapisa---[h]:hh:mm in ti bo seštelo tako kot mora biti brez spremembe v datum.

Cwetto ::

No, ker vidim, da problema ne razumete, je tukaj link do excel fajla, kjer je praktičen primer:
http://www.spletisce.si/test/ure.xls

Ob tem bi omenil, da je ta primer napisan v Excel 2003, in tukaj druge velike številke sploh ne upošteva pri seštevku, v Excelu 2007 pa napiše v celici za seštevek besedo "VREDNOST".

Torej, DustWolf, če polje ni dovolj razširjeno, so namesto številk znaki ####### , ne pa beseda "VREDNOST". Poleg tega Excel NE pretvori ure v dneve, če daš pod obliko polja znake [ ], torej da je celica v formatu [hh]:mm. V decimalnih številkah ni praktično, ker bi potem moral narediti še eno celico, kjer bi se pretvorilo v decimalno število, pa da bi se to seštelo in v naslednji celici spet pretvorilo v obliko ure:minute ..... Preveč dela.

gokky ::

V XLS 2007, ti je 20000:12 implicitno pretvoril v besedilo (poglej, da je zamaknjeno levo). Zato "VREDNOST", ker ne moreš seštevati hrušk in jabolk (aka besedila in datuma).

Kot kaže pa je problem samo z vnosom tako velikega števila ur, saj vnosni program implicitno rpetvori . Če potem vnesem v tvojo celico F5 formulo =20000/24+22/1440 (ali decimalno 833,3486111), bom dobil izpisano 20000:22, pa tudi seštevek bo pravilen.

Kaj boš naredil naprej, pa je tvoja odločitev. Če bi res tako nujno potreboval velike ure, bi jaz osebno naredil en stolpec, kamor jih vnašam kot besedilo, potem pa naredil svojo funkcijo, ki bi hhhhhhh:mm pretvorila v decimalno število, kot ga Excel upošteva za datume (celi del so dnevi, del az decimalno vejico pa ure, minute, sekunde, stotinke,...). Decimalno število bi nato formatiral kot datum.

Vse pa je odvisno od tega, kolikokrat bi to pričakoval, saj za ene dvakrat ne bi naredil drugega, kot naučil uporabnika formulo zgoraj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prosim za pomoč - Excel

Oddelek: Pomoč in nasveti
141171 (646) Twixz
»

Excel - seštevanje vrednosti brez upoštevanja besedila

Oddelek: Pomoč in nasveti
227611 (7256) arnecan1
»

Pretvorba števil v Excelu

Oddelek: Loža
142528 (2364) darkolord
»

Težava z replace funkcijo v Excelu

Oddelek: Programska oprema
81068 (1025) toxius
»

Excel in seštevanje/ od. časa

Oddelek: Programska oprema
96645 (6511) ToniT

Več podobnih tem