Forum » Operacijski sistemi » SMART - prikaz aktivnosti diska
SMART - prikaz aktivnosti diska
poweroff ::
Z orodjem smartctl pod Linuxom je možno prikazati podatek koliko ur je bil disk (ki ima omogočen SMART) prižgan:
sudo smartctl -A /dev/sda | grep Power_On_Hours
Lahko tudi vidim kolikokrat je bil prižgan:
sudo smartctl -A /dev/sda | grep Power_Cycle_Count
Zanima me pa, ali se da ugotoviti koliko časa je bil disk prižgan v prejšnjem prižiganju računalnika - se pravi koliko časa je bil disk prižgan preden smo računalnik ugasnili (ali resetirali? se disk ob resetu ugasne in števec poveča?) in morda kdaj, koliko ur nazadnje je bilo to?
sudo smartctl -A /dev/sda | grep Power_On_Hours
Lahko tudi vidim kolikokrat je bil prižgan:
sudo smartctl -A /dev/sda | grep Power_Cycle_Count
Zanima me pa, ali se da ugotoviti koliko časa je bil disk prižgan v prejšnjem prižiganju računalnika - se pravi koliko časa je bil disk prižgan preden smo računalnik ugasnili (ali resetirali? se disk ob resetu ugasne in števec poveča?) in morda kdaj, koliko ur nazadnje je bilo to?
sudo poweroff
kriko1 ::
Nisem prepričan, vendar mislim da ne.
Mogoče ti tole pomaga:
Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology @ Wikipedia
Mene pa zanima če je razlog za skrb pri napakah. Na enem disku je stara 80dni, na drugem pa se je pojavila pred 12 dnevi.
Kdaj pa je dobro disk zamenjat? Eden ima trenutno 21544h, drugi 986h+26m delovnega časa.
Mogoče ti tole pomaga:
Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology @ Wikipedia
Mene pa zanima če je razlog za skrb pri napakah. Na enem disku je stara 80dni, na drugem pa se je pojavila pred 12 dnevi.
Kdaj pa je dobro disk zamenjat? Eden ima trenutno 21544h, drugi 986h+26m delovnega časa.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | a mi je crknu disk al neOddelek: Strojna oprema | 1455 (896) | filip007 |
» | Problem z diskomOddelek: Pomoč in nasveti | 4993 (3853) | jonystar |
» | Po 2 PB zapisanih podatkov tretjina SSD-jev še deluje (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 27668 (21542) | Laybach |
» | hd diagnostikaOddelek: Pomoč in nasveti | 682 (590) | Yohan del Sud |
» | [Linux - Grub] OS se mi noče naložitiOddelek: Operacijski sistemi | 1605 (1320) | kriko1 |