» »

Banalna vprašanja o strojni opremi PC-ja

Banalna vprašanja o strojni opremi PC-ja

charlotte ::

Lep pozdrav, pred kratkim sem sestavil komp in sedaj imam nekaj n00b vprašanj (prosim za obzirnost :)), in sicer:

1) na plošči sta 2 priklopa za internet (RJ45), kake prednosti ima to? Ali bi se hitrost prenosa dvignila če obe reži povežem z istim modemom? :D
2) želel sem zamenjat pasto na matični, da bi malo padle temperature, nakar sem naletel na neke t.i. push pine (podobno kot pri intlovih stock kulerjih), kako lahko te pine odstranim da bom lahko odstranil bakren hladilnik?
3) ali je pomembno kako orientiraš CPU hladilnik, če ima le ta heat-pipe cevi, mislim da se nahaja v teh ceveh neka tekoča kovina ali nekaj takega, ki odteka ko se segreje, torej ali je pomembno kako ga obrnem da to čimprej odteče?
4) Skupaj z napajalom - Corsair, sem dobil tudi t.i. smart kable, sepravi so privzeto fixno nameščeni samo nujno potrebni,ostale dodajaš po potrebi, zanima me čemu služi fixno pritrjen 4-pinski kabel, ker ne vem kam bi ga vtaknil??? Od fixnih imam 24-pinskega za matično, 8-pinskega, ravno tako za matično in ta 4-pinski ki ne vem kam naj ga vtaknem.
5) Ali se da dobit kvalitetne SATA kable (ne tistih cenenih poleg asusovih plat, ki se precej upogibajo), pa da NISO UV-aktivni, in nimajo preširokega konektorja (kupil sem od akase SATA kable, nakar se je izkazalo da je konektor preširok za priključek na matični in le ta ob manjšem gibanju zato izpade ven)!

Vsem hvala za odgovore.

Utk ::

1. če nimaš 2 gigabitnega modema, potem verjetno ne.

Vuli ::

1)To sta dve mrežni. Hitrost se ne bo dvignila.
2)Prilepi kako sliko, da vidmo.
3) Nima veze kako obrneš, le da ti lepo sede na plato.
4)Če imaš na matični 24pin + 8 pin, pol priklopiš samo to. Ene matične imajo namesto 8-pin, 4-pin priključek zato je tko. Ali priklopiš enega ali pa druzga.
5) Kabel je kabel, razen če bi mel rad svetlobo v compu.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

alexa-lol ::

hi mene zanima kake so nakupne cene računalniških komponent. Naprimer če bi od uvoznika kupil 1000 procesorjev Intel Core 2 Quad Q6600, ki pri Intelu stanejo 193$ za 1000 kosov, v trgovini pa 193 za en kos.

Zako ::

alexa-lol: take cene dobivajo le direktni kupci pri Intelu in to so le distributerji (D1, d.o.o. je distrubiter za Dell) in le oni imajo take nizke cene - potem je pa še veriga prodajalcev in na koncu je ena štacuna pri tebi doma (npr. tvojcomp), ki ti pridaja procesor po xxx€.

LP
Zako je zakon!!!

alexa-lol ::

ja to vem da sem na koncu v verigi :D
Zanima me kakšne so cene pri distributerju če od njih kupi podjetje, npr. kekec d.o.o. (nabavi 1000 komadov)...zanima me okvirna cnea
193$ za 1000 kosov ima distributer
kakšna je distributerjeva cena (okvirno)? 20-30$? cena za pravni subjekt (kekec d.o.o.)

logout ::

193$ za EN kos, če jih kupi 1000, si mislil reči.

L.p., Kloko

Utk ::

alexa, pošlji vprašanje tam, kjer bi to kupil, zakaj tu to sprašuješ?

alexa-lol ::

...izredno popularenemu štirijedrniku Q6600 ponovno spustil ceno. 16 % znižanju cene na 224 $ za 1000 kosov je prav v teh dneh sledil dodaten padec, tokrat pod magično mejo 200 $ - na 193 $....

sm mislu ce kdo ve k se s tem ukvarja pac :D
bom poslal mail in upal na najbolse :)
a to je cena za enega ce jih kupis 1000 al cena 1000ih?

Vuli ::

Vprašaj IVO-ta, mari on kej ve, ker dela pri Acord-92.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

robbe ::

Ja itak da je to cena za enega, če jih kupiš 10000.

charlotte ::

No drugi sklop uprašanj =)

1) imam plato ki podpira CF in ima 2xPCI-E 16x reži, sepravi je vseeno v katero jo vtaknem, v obeh bo delovala z vso močjo?? Ker sicer je bilo rečeno da če dam notri dve da hitrost pade na 8x
2) kako močno je treba prišraufat razširitvene kartice na ohišje? Ker grafično sem dokaj močno notri upel, nakar se je sedaj zadnji konc čez čas povesil za milimeter ali dva, medtem ko, če privijem zvočno do konca jo pa kar uviha navzgor za par milimetrov, tko da zgleda ko da štrli =(, v glavnem nobena kartica ni lepo naravnost
3) kako naj izvem ali je moj E8400, tisti čislan, ki se kao dobro navija ali je "taslab" primerek ki se slabo navija?
4) s čim in kako naj očistim glavni grafični procesor ki je ves usran od default paste, pa ne samo jedro, pač pa tudi tisti črni rob, tik ob GPU-ju?!?
5) hladilnikmatične sem nameraval nazaj privit kar z klasičnimi vijaki, baje bolje držijo kot tisti plastični, zanima me kje vse bi mogu vijak podložit da ne pride do kratkega stika?

bluefish ::

1) Da, če dve grafični vežeš v CF, potem hitrost posameznega vodila pade na 8x, če pa imaš le eno pa je hitrost 16x, neodvisno od reže. Seveda pa so v realnem svetu hitrostne razlike zanemarljive, saj ta hitrost odraža prepustnost vodila, ki pa je veliko večja od podatkov, ki jih prenaša kartica.

2) Ni nekega univerzalnega recepta, saj je to odvisno od posameznega ohišja in na to nimaš nekega velikega vpliva.

3) Lahko preveriš batch procesorja na neki strani, katere imena se ne spomnim. Na splošno pa to lahko ugotoviš le s preizkušanjem.

4) Aceton ali alkohol ali pa namenska tekočina, ki pa ni dosti drugačna od prvih dveh.

Vuli ::

1) je pa spet odvino od chipseta. Nekateri podpirajo 16x/4x, če imaš dve eni 8x/8x itd.
2) Zašuraufaj dokler gre, tist vijak mora držat kartico fiksno, da se ne premika levo/desno
3) Navij in boš najboljš videl. Na tam linku imaš pa database batchov za vse cpu-je:
http://hardforum.com/showthread.php?s=8...
4)Kot je zgoraj napisal, lahko pa tudi kar papirjem(toalet ali kej podobnega). Jaz zmeraj to uporabim.
5)NE DELAJ TEGA. Tisti original čist dobro držijo, samo stik med hladilnikom in jedrom mora biti dober.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

charlotte ::

OK hvala za dobre in hitre nasvete! Se pravi je normalno da se zvočna tolk uvija? Dela sicer OK, samo je pa grdo =), ohišje je Lian Li, tako da mislim da majo pri njih dober pošlihtano kako se konstrukciji streže =) Ko smo že pri ohišju, me zanima kako naj očistim prstne odtise z ogrodja, glede na to da je njihovo ogrodje tako občutlivo na praske,da se že pri malo bolj grobi krpi takoj pozna kaj si delal z njim =(
Zanima pa me še sledeče, ko namestim sistem, driverje in podobno, bi želel pač nekako nardit backup, zanima me s kakim programom, mogoče brezplačnim, pa kar na DVD-je, ali je boljš da kupim zunanji disk, recimo od WD My book, pa tam nardim celo sliko sistema? Se da kako nardit da bi potem 1x tedensko recimo vse spremembe na notranjem disku se zapisale na zunanjega, poleg pa bi imel 1 ali 2 DVD-ja na katerem bi bil zgolj OS, driverji in update-i - ko bi čez kako leto sformatiral windowse?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna trgovina Comshop (izkušnje...) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14423009 (9633) Ganon
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Strojna oprema
131452 (1362) brez-imenko
»

Intel niža cene, Atom še nekaj časa brez konkurence

Oddelek: Novice / Procesorji
224954 (2837) alexa-lol
»

anni - briljant

Oddelek: Kaj kupiti
111374 (1125) AndrewSmith
»

Venti za ohisje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191189 (978) luni

Več podobnih tem