» »

ima kdo merilec jakosti zvoka?

ima kdo merilec jakosti zvoka?

gkovac ::

... tak, kot ga uporabljajo na tekmovanjih avto akustike, oziroma takega, ki bi mi lahko izmeril jakost zvoka v stanovanjskem okolju. Rad bi si ga sposodil za kakšen teden. Bilo bi krasno če nebi bil preveč zakompliciran za uporabo.

Pripravljen sem plačati neko vsoto za izposojo, v vsakem primeru pa ga kupim če se mu zgodi karkoli "slabega".

Če je kdo pripravljen pomagati naj se mi oglasi na ZS.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

sword ::

Če lahko mal razširm temo, da se mal bl še razloži, po kakšnem principu delujejo merilniki "jakosti" zvoka?

Zanima me namreč, v kakšni enoti potem poda meritev? Verjetno gre za decibele (dB), kar pa je za meritev jakosti zvoka dokaj nesmiselno, saj so dB odvisni predvsem od oddaljenosti od vira zvoka in ne morejo podat neke splošne sodbe o tem, kako glasen je bil nek izvir zvoka, le relativno glasnost v primerjavi z ostalimi izviri, če so bili merjeni na isti oddaljenosti.

J = 10 * log(jˇ1/jˇ0) pri čemer je jˇ1 izražen v W/m^2 in je v enačbi (k se je nikakor ne morem spomnt) zelo odvisen od oddaljenosti od vira zvoka, jˇ0 je pa konstanta (10^-12).

((Mogoče sem kje zadeve pomešu :)))

gkovac ::

Ne ne nisi pomešal zadeve... gre se seveda za merjenje v decibelih (kakšne bolj tehnične podrobnosti so mi popolnoma tuje). Mene zanima kako močno nam zvočno onesnažujejo bivalni prostor.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Highlag ::

Vsi merilci hrupa merijo jakost v dB. Eni so natančnejši in dobiš jakost glede na frekvenco, veliko pa jih meri tako splošno, pri čemer je frekvenčni pas standardiziran in prilagojen človeškemu ušesu. Določeni so tudi nivoji hrupa ki so dopustni za različne situacije. Vse meritve so v bistvu relativne glede na karakteristiko človeškega ušesa.
Never trust a computer you can't throw out a window

dba ::

Uporabljam profesionalni TermLAB (http://www.termpro.com/storefront/Page6..., ampak ima problem da meri šele od 120dB dalje ;) Občasno uporabljam tudi AudioControl (http://mobileaudiocontrol.com/product.a... - bolj "življenska" meritev, ampak v osnovi je to procesor zvoka - merilec je "gratis") ali pa kar TrueRTA program ( http://www.trueaudio.com/) + kalibriran mikrofon (http://behringer.com/ECM8000/index.cfm?... = najcenejša rešitev (cenejši mikrofon je okoli 50€)...
Vendar, če imaš namen s tem karkoli "dokazovat" lahko kar pozabiš... Naroči profesionalno meritev z kalibrirano in odobreno merilno opremo in jo plačaj - edino to bo veljalo kot dokaz.

gkovac ::

@dba
problem je v tem, ker bi moral "profi" meritev plačati večkrat, ker bi rad izmeril hrup ob različnih delih dneva in seveda med vikendom. Taka meritev bi prišla preveč €.

Še vedno iščem nekoga, ki bi mi merilec posodil za kakšen teden. Vrnem ga v brezhibnem stanju, v primeru kakršne koli poškodbe pa ga plačam.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

;-) ::

Pri avtoakustiki se meri 1 meter od zvočnika (tist ki je spraševal o oddaljenosti).

dba ::

Pri avtoakustiki se meri 1 meter od zvočnika (tist ki je spraševal o oddaljenosti).

Niti pod razno ne :D

Meri se na določeni poziciji (odvisno od vrste tekmovanja - vetrobransko steklo, voznikov sedež...), ker pa so avtomobili različni in sistemi različno postavljeni, to pomeni, da niti v dveh avtomobilih odaljenost senzorja od vira zvoka ni identična, sploh pa ne 1m ;)

Je pa 1m resničen v primeru oznake za odzivnost zvočnika, kjer se meri glasnost v dB na oddaljenosti 1m, pri moči 1W ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

program za merjenje hrupa

Oddelek: Programska oprema
135736 (3598) Hayabusa
»

piskanje v ušesih (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589494 (8210) Starodavni
»

Decibeli

Oddelek: Zvok in slika
162786 (2066) dolegar
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769489 (8469) Trancedeejay
»

dB?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
72858 (2658) gumby

Več podobnih tem