Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
matobeli ::
Mare2 ::
bajsibajsi je izjavil:
199 eur, pa Tomson ti kodo zrihta, da se malo zniza. :) https://www.gearbest.com/laptops/pp_105...
Ali pa ta za 214, https://www.gearbest.com/laptops/pp_009... verjetno bodo cene se nizje ob crnem petku. :)
edit/ Je kar smesno IPS, Win 10 za 200 eur.
Ne mi zasrat celotnega foruma Slo-tech s temi kitajskimi jajčki. Intel Cherry Trail X5-Z8350, niti TVIN ne dela, kot bi moral. Pa po mojem ima Tomson zadosti tam eno temo. Hvala lepa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mare2 ()
FlyingBee ::
Znanec ima tudi 60 GB in je več kot dovolj. Sem mu zadnjič hotel podariti (beri: vgraditi) en višek 320GB HDD, pa ko sem videl, koliko ima še prosto, sem si prihranil tisti čas (tako za vgradnjo, kot poznejšo razlago "zdaj imaš dva diska... D-I-S-K-A, ja. In v prihodnje ene stvari shranjuj na enega, druge pa na drugega. En je tisti stari, ja, od prej. Drugi pa ta novi. Ta drugi je večji. Ne vem, filme daj na njega. Kaj pa jaz vem, kaj ti shranjuješ... itd...."
Je pa res, da so take mašince kjer je 60gb dost, že pošteno izrinili smartphoni in tablice.
klinker ::
bajsibajsi je izjavil:
S katere drzave pa prihajajo komponente v tvojem racunalniku/prenosniku?
Sej ni fora v kitajski, ampak Cherry Trail-u is USA, ki je krs.
tikitoki ::
Ta bedarija je med drugim bila navedena ravno na ST, pa tudi v testu SSD-jev v Jokerju (prosto citirano): ... da je bolje imeti ločen SSD samo za OS, ker se v primeru nalaganja dodatnih programov upočasni oz. je navedeno posledica prenapolnjenosti; tj. naj bi bila za SSD optimalna 50% (ali manj) zasedenost.
bedarija od bedarije, moderni kvalitetni ssdji delajo poln šus tut preko 90% zasedenosti. To je veljalo včasih pri zanič kontrolerjih.
Moj star SSD deluje v SLC mode, dokler je manj, k 50% poln. V tem primeru je tudi hitrejsi, ce je napol prazen:)
bajsibajsi ::
bajsibajsi je izjavil:
Ja zlobni Kitajci. Mar bi dali v prenosnik z IPS, Win 10, SSD in ceno 199 eur kak i7-8700B not.
PrimozR ::
Za internetno mašino v resnici ne rabiš več. Za cache internetnih fajlov par giga, windows 10-15GB pa mogoče še kakšna malenkost. Kaj več še potrebuje mašina, ki je uporabljena samo za browsat po netu ?
Po parih letih je samo DLL folder lahko prek 20 GB na inštalaciji Windows.
Sicer pa, sem bil prej na 240 GB SSD-ju, ki je bil nekje med 50 in 70 % poln (par večjih aplikacij, Steam library pa na mehaniki), zdajle imam pa šaro na serverju, v kišti pa 1 TB SSD, ki ima prostih še 736 GB po nedavni inštalaciji par stvari s Steama (zasedenih torej 240 GB, par Steam iger in vsi ta večji appi so na SSD-ju namesto na mehaniki, kot prej). Yolo, bo mir par let :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
bajsibajsi je izjavil:
bajsibajsi je izjavil:
Ja zlobni Kitajci. Mar bi dali v prenosnik z IPS, Win 10, SSD in ceno 199 eur kak i7-8700B not.
Lahko je 100€, pa ce je na pol uporaben ni vreden nic. Raje dam 100€ vec, pa naj dajo bolj spodoben CPU not.
Mare2 ::
bajsibajsi je izjavil:
V tisti temi so kitajski prenosniki, tablice, mobilci, TV boxi boljši kot vse druge priznane znamke: Sony, Samsung... Tudi to. :)
FlyingBee ::
Če je kitajska pridevnik, se piše z malo.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: schurda ()
bajsibajsi je izjavil:
bajsibajsi je izjavil:
Lahko je 100€, pa ce je na pol uporaben ni vreden nic. Raje dam 100€ vec, pa naj dajo bolj spodoben CPU not.
Sploh ne razumem, kaj zelis povedati. Razen tega, da X5-Z8350 ni zmogljiv SoC, kar je tako ali tako jasno vsem v tej temi, verjetno tudi sam ne ves tocno.
Saj das lahko 100 eur vec in dobis boljsi CPU v prenosniku. Tistim, ki pa nimajo vec kot 199 eur, ne zelijo placati vec, zelijo prenosnik za na WC skoljko ali moto potovanja, imajo nj drugih razlogov, pa lahko kupijo omenjeni prenosnik, ki za 199 eur, nebrandani znamki navkljub, ponuja presenetljivo veliko (FHD IPS, 120 GB SSD, Win10 OS, 15" itd). Sicer pa nima smisla, da se k**** sredi teme, ce ne beres v celoti oz. povrsno, saj je bil omenjeni prenosnik le odziv na hojnikovih 120 SSD v 15" prenosniku pod 199 eur.
Pa se ta dva sem nasel v kaksnih 30 sekundah, kar sem tudi omenil.
bajsibajsi je izjavil:
To sem zdaj tako na hitro posrfal. Mogoce bi na kaksni drugi CN platformi se kaj bolj optimalnega nasel.
radmannsdorf ::
240Gb WD Green SSD manj kot 40€. Blek frajdej.
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/wd-...
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/wd-...
Bye ::
Majstri, kje kupujete lepa in robustna ohišja (npr. aluminij) za M.2 v USB ključ? V SLO so kar draga, od 20 eur navzgor.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bye ()
Ghost7 ::
Isotropic ::
Majstri, kje kupujete lepa in robustna ohišja (npr. aluminij) za M.2 v USB ključ? V SLO so kar draga, od 20 eur navzgor.
daj pls objavi, katero boš kupil in kakšno je.
sicer so pa v tujini samo malenkost cenejša, imo se ne splača samo ohišja kupovat (že zaradi poštnine).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
daj pls objavi, katero boš kupil in kakšno je.
sicer so pa v tujini samo malenkost cenejša, imo se ne splača samo ohišja kupovat (že zaradi poštnine).
Jajca od USB Mediona gredo h koncu, pa načrtujem vzeti nek soliden M.2 z lepim ohišjem, da se mal nagradim. Nimam še nič konkretnega v mislih.
schrack ::
bajsibajsi je izjavil:
Ne tako dolgo nazaj je nekdo linkal ohisje za cca. 9 evrov.
Jp, jaz sem bil:
https://www.ebay.com/itm/LM-781U-USB3-0...
Škoda, ker je na ohišju napisan cel roman z velikimi črkami. Drugače zelo lepo ohišje, I like.
Meni je všeč minimalističen dizajn, sam napis me moti. Kot da je za debile k ne vejo, kaj držijo v rokah.
Ko je bilo že nekaj debat glede rabljenih SSD-jev, ima kdo kak delujoč obtežilnik papirja od vsaj 60 GB al naročim na Aliexpressu nekaj, kar bo vseeno hitrejše od vrteče rje :)
Neon87 ::
Ali je tale disk https://www.mimovrste.com/ssd-diski/wd-...
kompatibilen z matično ploščo https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...
V opisu diska piše da je vmesnik SATA III, matična plošča pa ima priključke 4x SATA2 3.0?
Je z diskom vse ok, za 40EUR se mi zdi dober nakup..? Bi pohitrilo delovanje PC, ali je morda tudi matična prešvoh?
kompatibilen z matično ploščo https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...
V opisu diska piše da je vmesnik SATA III, matična plošča pa ima priključke 4x SATA2 3.0?
Je z diskom vse ok, za 40EUR se mi zdi dober nakup..? Bi pohitrilo delovanje PC, ali je morda tudi matična prešvoh?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neon87 ()
hojnikb ::
je kompatabilno, sam bo delal z polovično hitrostjo, ker H61 ne podpira sata 6gbit
#brezpodpisa
Neon87 ::
Hvala za odgovore. Torej bi naj računalnik vseeno deloval dosti hitreje in bolje (kljub slabi matični plošči)?
je kompatabilno, sam bo delal z polovično hitrostjo, ker H61 ne podpira sata 6gbit
S polovično hitrostjo vodila, vseeno pa večinoma s polno hitrostjo samega pogona. Prek 300 MB/s, koliko zmore Sata2, gre SSD relativno redko. Torej ja, SSD bo močno pohitril računalnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
TheBlueOne ::
V svoj sekundarni PC i5 2400, 16gig ram, AMD R9 390 4gb zamenjal navadni HDD, ki sem ga dobil iz laptopa za Samsng EVO 860 500gb za manj kot 80€. PC je izrazito bolj odziven in pri odzivnosti tam tam z mojim laptopom, ki pa je moderna gaming kista.
Vem, da je vsem jasno, da je SSD skoraj nuja, pisem, ce morda kdo meni, da se pi starejsih kistah ne izplaca.
Drugace menda ne bodo dolgo tako poceni, ker se menda losajo starih zalog zaradi novih tehnologij, tako da je morda optimalen cas za upgrade kaksnih PCjev, ki niso novi, ampak tudi se niso za odpis.
Vem, da je vsem jasno, da je SSD skoraj nuja, pisem, ce morda kdo meni, da se pi starejsih kistah ne izplaca.
Drugace menda ne bodo dolgo tako poceni, ker se menda losajo starih zalog zaradi novih tehnologij, tako da je morda optimalen cas za upgrade kaksnih PCjev, ki niso novi, ampak tudi se niso za odpis.
Ghost7 ::
Pomojem ja pa le štos v zasičenosti trga. SSDje so večinoma že vsi nadgradili. Ponudba/povpraševanje. Poleg tega pa navaden SSD ne gre več v večino prenosnikov. Samo še M2 NVME.
Zato cena pada navadnim SSDjem, NVMe-jem pa ne (vsaj ne tako hitro).
Zato cena pada navadnim SSDjem, NVMe-jem pa ne (vsaj ne tako hitro).
MrStein ::
TheBlueOne je izjavil:
V svoj sekundarni PC i5 2400, 16gig ram, AMD R9 390 4gb zamenjal navadni HDD, ki sem ga dobil iz laptopa za Samsng EVO 860 500gb za manj kot 80€. PC je izrazito bolj odziven in pri odzivnosti tam tam z mojim laptopom, ki pa je moderna gaming kista.
i5-2xxx ja ni "stara" kišta. Nekaj let že ima, a zmogljivost je kar OK.
Res staro je pred Core generacine (Qxxxx in ostali), pa razni Atom-i, in Athlon-i.
Pa še tam se pozna. Če se splača pa je odvisno...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
TheBlueOne je izjavil:
tako da je morda optimalen cas za upgrade kaksnih PCjev, ki niso novi, ampak tudi se niso za odpis.
Se mi zdi, da v taksne masine sedaj pogosto prihajajo manjsi SSDji (30-120GB), ki se, rabljeni iz primarnih masin, umikajo vecjim kapacitetam. Saj kaj kmalu bodo stari mali SSDji postali "neuporabni", z izjemo ravno teh omenjenih starejsih masin/prenosnikov, DIY kljucev ipd, ter jih niti ne bo smiselno prodajati; ze sedaj jih ni.
OldSkul ::
Core2Duo E8400
Mu ne pomaga niti ssd kaj preveč, tako da ne imet preveč upanja. Mogoče na Win 7 in vso takratno navlako je še delalo, sedaj se mi zdi, da enostavno ni tako hitro na Win 10 + brskalniki so postali nenormalno požrešni in cpu intenzivni. 4gb rama je že na meji.
Mu ne pomaga niti ssd kaj preveč, tako da ne imet preveč upanja. Mogoče na Win 7 in vso takratno navlako je še delalo, sedaj se mi zdi, da enostavno ni tako hitro na Win 10 + brskalniki so postali nenormalno požrešni in cpu intenzivni. 4gb rama je že na meji.
schurda ::
Core2Duo E8400
Na 4 C2D sem dal različne SSD Crucial MX100, Sandisk iz Leclerca. Vsem se pozna.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Core2Duo E8400
Ce se je poznalo na Turionu, ki je polz napram C2D, se tudi na C2D.
Ce si pa mislu da ti bo SSD nadomestil CPU moc, si se pa zmotu, ja.
Core2Duo E8400
Na Q6600 se je SSD _MOČNO_ poznal.