» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
459 / 507
»»

dominuspro ::

Gogo je izjavil:

kaj bi mi predlagali za 10 let star prenosnik z Intel Centrino procem in sata1 priklopom diska? Okoli 120 GB bi bilo dovolj. thx

Centrino ne pove dovolj. Če je manj od core 2 duo, je po mojih izkušnjah boljše, da ne tlačiš not ssd-ja.

Dr_M ::

Centrino ne pove nic, ker to ni oznaka za cpu, ampak oznaka za cpu+chipset+wifi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ghost7 ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ghost7 ()

opeter ::

dominuspro je izjavil:

Centrino ne pove dovolj. Če je manj od core 2 duo, je po mojih izkušnjah boljše, da ne tlačiš not ssd-ja.

Ker? V vsakem primeru bo hitrejše od navadnega trdega diska.
Kupiš najcenejše, kar dobiš.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dominuspro ::

opeter je izjavil:

dominuspro je izjavil:

Ker? V vsakem primeru bo hitrejše od navadnega trdega diska.
Kupiš najcenejše, kar dobiš.

Ker je tisti cpu podhranjen in ga ssd samo še bolj obremeni. Govorim o core duo(brez 2) cpuju v toughbooku. SSD je pobral ene 4-5% cpuja in to je bilo pri moji uporabi ravno preveč, ssd je letel nazaj ven. To je moja izkušnja in dopuščam možnost, da imate tudi drugačne izkušnje.

Han ::

Zelo nenavadna izkušnja. Ko sem menjal HDD za BX100 SSD v ultra počasnem prenosniku z AMD E1-2500 APU, je zadeva "poletela".

hojnikb ::

kar je starejše od Core2 je tako neuporabno, ker je enostavno prepočasno in včasih celo nepodprto z sodobnimi browserji. Bolše vržit v smeti.

Druga stvar so kakšne namenske zadeve (cnc itd..)
#brezpodpisa

Gogo ::

Sry za pomanjkanje informacij. Gre se prenosnik Fujitsu-Siemens Amilo Pi 3540 s procesorjem Intel Core 2 Duo P8600.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

OldSkul ::

Že Core2 ima probleme. Imam enega e8400 na drugem pcju. Občasno je prava muka, SSD je vgrajen. Novodobni brskalniki nisor ravno varčni s CPUjem. Vsaj firefox.

PrimozR ::

Jaz sem bil slabo leto nazaj še na Core 2 Quad, pa se je dalo preživeti. Najbolj me je ubilo 8 GB RAMa. SSD je pa obupno pomagal. Če se prav spomnim sem šel z 10 minut do konca mletja na desktopu do dobre minute pri polni odzivnosti. Je pa nova kišta vseeno neprimerno odzivnejša, tukaj ni debate.

Bye ::

Ali - glede na pocenitev SSD-jev - še vedno velja, da je bolje imeti enega samo za OS, druge(ga) pa za vse ostalo? V izogib upočasnitvi, to je.

bajsibajsi ::

Bye je izjavil:

Ali - glede na pocenitev SSD-jev - še vedno velja, da je bolje imeti enega samo za OS, druge(ga) pa za vse ostalo? V izogib upočasnitvi, to je.

To ni nikoli veljalo.

O pa je, in to ne tako dolgo nazaj.

Ne pa ni. Veljalo je zgolj v izogib vecjim stroskom. Majhen SSD + velik HDD kombo. Ostalo je nakladanje, ki je sedaj, s padcem cen, seveda bistveno lazje in bolj upraviceno.

Ok, hvala.

Bye je izjavil:

Kje ti so bedarijo pobral?

Mare2 ::

opeter je izjavil:

Bye je izjavil:

Kje ti so bedarijo pobral?

A torej vgradiš 25o GB SSD disk, onega 750 GB pa stran vržeš?

Ta bedarija je med drugim bila navedena ravno na ST, pa tudi v testu SSD-jev v Jokerju (prosto citirano): ... da je bolje imeti ločen SSD samo za OS, ker se v primeru nalaganja dodatnih programov upočasni oz. je navedeno posledica prenapolnjenosti; tj. naj bi bila za SSD optimalna 50% (ali manj) zasedenost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bye ()

Dr_M ::

pa tudi v testu SSD-jev v Jokerju

To je se slabse, kot ce bi to v slovenskih novicah pisalo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Bye je izjavil:

Ta bedarija je med drugim bila navedena ravno na ST, pa tudi v testu SSD-jev v Jokerju (prosto citirano): ... da je bolje imeti ločen SSD samo za OS, ker se v primeru nalaganja dodatnih programov upočasni oz. je navedeno posledica prenapolnjenosti; tj. naj bi bila za SSD optimalna 50% (ali manj) zasedenost.

bedarija od bedarije, moderni kvalitetni ssdji delajo poln šus tut preko 90% zasedenosti. To je veljalo včasih pri zanič kontrolerjih.
#brezpodpisa

Saj ni pomembno. Vazno, da zdaj ve pravi odgovor. Je pa te dni z ekonomskega vidika bistveno lazje imeti recimo 2 pol tera SSD-a v kisti. Zlasti tistim uporabnikom, ki ne potrebujejo gromozanskih vec terabajtnih arhivov. Ne dolgo nazaj je bil povsem sprejemljiv 120 GB sistemski SSD + 1/2/3 TB arhivski HDD kombo v primarnih masinah. Danes je, z izjemo kaksnih sekundarnih masin in (starejsih) prenosnikov, tako majhnih SSD-jev skoraj skoda kupovati, ker veliko uporabnikov kasneje ne bo imelo kaj z njimi poceti.

kuglvinkl ::

970 EVO je za 119 evrov top za sistemski disk, ob njem je npr. pa 1 TB SSD zqa 160 (860 EVO).

https://geizhals.de/samsung-ssd-970-evo....
Your focus determines your reallity

FlyingBee ::

Mx500 500gb za sistemski pa, če imaš kakšen hdd, potem še zraven, drugače je 500 dovolj, razen če se ti ne da brisat iger in filmov, ki si jih že preigral, videl.

bajsibajsi je izjavil:

Saj ni pomembno. Vazno, da zdaj ve pravi odgovor. Je pa te dni z ekonomskega vidika bistveno lazje imeti recimo 2 pol tera SSD-a v kisti. Zlasti tistim uporabnikom, ki ne potrebujejo gromozanskih vec terabajtnih arhivov. Ne dolgo nazaj je bil povsem sprejemljiv 120 GB sistemski SSD + 1/2/3 TB arhivski HDD kombo v primarnih masinah. Danes je, z izjemo kaksnih sekundarnih masin in (starejsih) prenosnikov, tako majhnih SSD-jev skoraj skoda kupovati, ker veliko uporabnikov kasneje ne bo imelo kaj z njimi poceti.

dejansko danes povprečen uporabnik kaj več kot 120-240GB ssd niti ne rabi. Ko se filmi in muska streama, fotke pa videi kopirajo v cloud (icloud, google photo), maili pravtako v cloudu; povprečen uporabnik sploh nima potrebe po nekem gromozanskem storagu.
Pač takšnih, ki bi si delal zaloge arhiv za naslednjo apokalipso ali pa preigraval 245 špilov naenkrat, pač ni veliko :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Povprecen uporabnik filmov ne streama in ne uporablja cloud storitev. Se pa strinjam s tabo, da v resnici povprecen uporabnik nima potrebe po velikem prostoru; tudi sam ga nimam, pa se ne stejem med casual PC uporabnika. Ne strinjam pa se, da je malo tistih, ki imajo in/ali ne kupujejo 1 TB+ HDD. Se mi zdi, da ogromno ljudi se dela neke brezvezne arhive serij, filmov itd.

edit/ 120 SSD je dandanes premalo.

Zgodovina sprememb…

Za internetno mašino je že 60GB dovolj. Vem, ker imam 3 takšme mašine in nikejer ni pomanjkanje prostora.
#brezpodpisa

Ves ja, ker jih "ne uporabljas". Jaz imam tudi 60 GB SSD v prenosniku, pa to nicesar ne pove.

Za internetno mašino v resnici ne rabiš več. Za cache internetnih fajlov par giga, windows 10-15GB pa mogoče še kakšna malenkost. Kaj več še potrebuje mašina, ki je uporabljena samo za browsat po netu ?
#brezpodpisa

Hehe, hojnikb, to ne šteje, 3 mašine, itak da na vsaki ne boš imel 500gb.

Daj 60 GB v primarno masino pa potem govori.

Dejansko mam, ker mi je primarna mašina box, priklopljen na TV (največ uporabljena zadeva).
#brezpodpisa

Btw, zakaj imeti 3 tako imenovanne internetne mašine.

3je različni uporabniki mogoče ?
#brezpodpisa

Aha, meni je sicer tudi z 120gb v primarnem pc šlo kar nekaj let ok. Zdaj pa pod 500gb ne bi šel.

Seveda, vse je odvisno od organizacije podatkov in za kaj sploh imaš mašino. Osebno imam na teh internetnih mašinah te male SSDje, ker po več ni potreba. Taprav storage je pa v sheri na serverju, da ni podvajanje podatkov (ena dolpotegnjena serija al movi je pač dostopen vsem). Nek ogromen local storage se mi zdi največja bedarija.
#brezpodpisa

MrStein ::

Znanec ima tudi 60 GB in je več kot dovolj. Sem mu zadnjič hotel podariti (beri: vgraditi) en višek 320GB HDD, pa ko sem videl, koliko ima še prosto, sem si prihranil tisti čas (tako za vgradnjo, kot poznejšo razlago "zdaj imaš dva diska... D-I-S-K-A, ja. In v prihodnje ene stvari shranjuj na enega, druge pa na drugega. En je tisti stari, ja, od prej. Drugi pa ta novi. Ta drugi je večji. Ne vem, filme daj na njega. Kaj pa jaz vem, kaj ti shranjuješ... itd...." ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tudi meni je slo. Dokler nisem instaliral dve aplikaciji VS z dodatki za MVC, ASP.NET ipd in Titanfall.

120 SSD v vecini primerov novih ni vec smiselno kupovati. Ce ne kupujes namensko cheap, ker ni potrebe po vec (ala za fotra, 2ndary PC/notebooke, babice, office itd). Hecno, ker se v resnici s Hojnikom strinjava, ampak vseeno ni potrebno iti v ekstreme, tam kjer ni za to nikakrsne potrebe in ni smotrno. Sicer pa sem ze prej napisal "Danes je, z izjemo kaksnih sekundarnih masin in (starejsih) prenosnikov, tako majhnih SSD-jev skoraj skoda kupovati, ker veliko uporabnikov kasneje ne bo imelo kaj z njimi poceti." Ce te res ne stiska za denar, nima smisla it pod 240 GB, ker je razlika v financnem smislu zanemarljiva (v nekaterih primerih manj kot 10 eur). Vcasih tolk nakladate pri graficnih karticah, kjer so razlike 100, 200.. evrov, tu kjer je pa razlika dejansko ena veggie pica, bi pa komplicirali.

Pa ja strinjam se, 60 GB je popolnoma dovolj za srfanje. Ampak zgoraj nismo pisali (zgolj) o srfanju.

edit/

FlyingBee je izjavil:

Aha, meni je sicer tudi z 120gb v primarnem pc šlo kar nekaj let ok. Zdaj pa pod 500gb ne bi šel.

Normalno, da ti je slo, ker je, sem skoraj preprican, povezano s ceno. Sem vceraj napisal Ne pa ni. Veljalo je zgolj v izogib vecjim stroskom. Majhen SSD + velik HDD kombo. Ostalo je nakladanje, ki je sedaj, s padcem cen, seveda bistveno lazje in bolj upraviceno. Ce bi bil, pol tera SSD se vedno 250 eur, bi ti/nam (vecini) se vedno slo z 120 GB.

Zgodovina sprememb…

Absolutno, če se nuca več, se jasno kupi več. In seveda cenovno je že pod 500GB bolj kot ne nesmisel dandanes, ker je $/GB dost večji. Pa še hitrost je nižja, pravtako endurance...

In all fairness, je pa dobro videt dandanes vedno več tudi cenejših zadev, ki že vkjučujejo SSD, čeprav mogoče le 120GB.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Mare2 je izjavil:

A torej vgradiš 25o GB SSD disk, onega 750 GB pa stran vržeš?

Seveda ne. 750 daš v zunanje ohišje, če nima v samem ohišju plac za njega :)

Samo čakam še dan, ko se bo dal dobit 15inčneža za 199€, ki bo mel noter vsaj 120GB ssd. Smo že blizu :)
#brezpodpisa

matobeli ::

gddr85 ::

čez ene 10 let pa mogoče dočakamo še fhd panel

Exactly. Škoda sicer, da je tale dotični prenosnik tako neuporabno počasen (tudi z ssdjem).
#brezpodpisa

199 eur, pa Tomson ti kodo zrihta, da se malo zniza. :) https://www.gearbest.com/laptops/pp_105...
Ali pa ta za 214, https://www.gearbest.com/laptops/pp_009... verjetno bodo cene se nizje ob crnem petku. :)

edit/ Je kar smesno IPS, Win 10 za 200 eur.

Zgodovina sprememb…

kr dober value, ja. škoda sicer da ni v eu skladišču.
#brezpodpisa

Če bi bil procesor vsaj ranga Pentium U4xxx :|

gddr85 ::

ja, očitno je treba noname kitajče iskat

To sem zdaj tako na hitro posrfal. Mogoce bi na kaksni drugi CN platformi se kaj bolj optimalnega nasel.

opeter je izjavil:

to je že predrago. Takšen atomček je dost cenejši, pa še implementacija manj košta (ni hlajenja, slabši vrmji itd...)
#brezpodpisa

Glede tistega zgornjega oglasa ... Kateri podatek štima?
?15.6 inch TN FHD IPS Screen with 1920 x 1080 Resolution

:D

hojnikb je izjavil:

opeter je izjavil:

to je že predrago. Takšen atomček je dost cenejši, pa še implementacija manj košta (ni hlajenja, slabši vrmji itd...)

No ja, to je res.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()
««
459 / 507
»»