Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

zerdoner ::
imam eno vprašanje glede ssd diskov za sistem. Kupujem prenosni računalnik in bi naknadno vgradil ssd disk in dal navadni disk v zunanje ohišje. Predvsem me zanima ali moram imeti sistem in vse programe naložene na ssd disku, da zadeva deluje hitro ali je dovolj, da je samo sistem in so lahko programi naloženi na zunanji disk?

iloveboobz ::
tisto, kar boš meu na ssdju, bo pospešeno. Torej če daš na ssd Winse, bodo ti pohitreni, photošop na externem disku pa npr. ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

zerdoner ::
torej se ne splača kupiti te prenosnike, ki imajo 24gb ssd notri...ker to je vsekakor premalo za winse in vse ostale programe.

TI ssdji predvsem keširajo pogosto uporabljene datoteke, direktno pa ni nameščeno nič gor.

M.B. ::
@hojnikb: bonnie++ je prišel od 467016 do 490431 K/sec sekvenčno branje tako da je skoraj že tu. Mislim da nebo Marvel kriv. Ker imam Asus P8Z77-V ki ima Intel in ASmedia Sata porte.
@m4t3u5 ko delaš format naredi secure format s tem bi se naj celice resetirale. Seveda se pa vse zbriše kar je gor.
@m4t3u5 ko delaš format naredi secure format s tem bi se naj celice resetirale. Seveda se pa vse zbriše kar je gor.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Epialt ::
Je kakšna možnost da na 775 plati ( P5Q PRO ) stestiram SSD do polnega potenciala, ali me plata preveč omejuje?
Tnx
Tnx

Dr_M ::
Nop, ni sans.
SIcer lahko dodas 6gbit konroler, ampak se ne splaca. Dobil bos mogoce 350-400MB/s sekvencno branje, random pa mogoce se manj, kot na ICH10.
SIcer lahko dodas 6gbit konroler, ampak se ne splaca. Dobil bos mogoce 350-400MB/s sekvencno branje, random pa mogoce se manj, kot na ICH10.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SuperVeloce ::
tam bi pa lahko ja
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

bizi12 ::
bx100 vs 850 evo (250GB)
Ali je 850 evo vreden teh 15€ več? Najbolj me zanima zanesljivost. Trenutno imam intel 520 (120GB) in je kar vredu disk. Samsung tako kot intel imata 5 let garancije, crucial le 3 leta. Je to ta razlika?
Ali je 850 evo vreden teh 15€ več? Najbolj me zanima zanesljivost. Trenutno imam intel 520 (120GB) in je kar vredu disk. Samsung tako kot intel imata 5 let garancije, crucial le 3 leta. Je to ta razlika?

Lonsarg ::
A je nemogoče, da nov disk ne zapisuje oz. bere tako hitro kot bi moral?
Ne vem če je nemogoče, ampak nisem še slišal, da bi se SSD disk pokvaril na tak bizaren način, da bere počasneje...
Sem pa slišal že velikokrat ko kak driver ali ne prav narejena particija povzroči počasnejše branje, to pa itak preverjaš na samem sistemu, ki je v uporabi(če že ne zaupaš inštalaciji, ki si jo naredil).

bx100 vs 850 evo (250GB)
Če ti kej pomeni garancija, potem se splača dat extra. sicer pa ne, govorit o zanesljivosti itk nemorš, ker sta še dokaj sveža pogona (s tem, da uporablja evo čisto nov tip flasha).
Backup morš met v vsakem primeru.

CyberPunk ::
Kje se za Intenso SSD lahko vidi, koliko je bilo ze zapisanih podatkov? Pri Crucialu ima CrystalDiskInfo na desni zgornji strani prikazano "Total Host Writes", za Intenso pa so tam samo crtice.

Jp, izpise, da disk ne omogoca nobenih statistik in vpogleda v read/write. SMART ima tisti prej omenjeni Total Host Writes (F1), ki ga SSD-Z prebere, ampak ga malo napacno interpretira.
Temperatura je pa "vedno" 30 stopinj. Izgleda, da je s senzorji in statistikami tale disk malo na priblizno. Upam, da pri ostalem ne.
Temperatura je pa "vedno" 30 stopinj. Izgleda, da je s senzorji in statistikami tale disk malo na priblizno. Upam, da pri ostalem ne.

3man ::
Jp, izpise, da disk ne omogoca nobenih statistik in vpogleda v read/write. SMART ima tisti prej omenjeni Total Host Writes (F1), ki ga SSD-Z prebere, ampak ga malo napacno interpretira.
Jaz bi dal vsak dan 1eur za to, da se mi ne bi blo treba trest kdaj bo moj poceni nakup postal draga sola. V kolikih dneh bi imel za Crucial/Samsung/Intel?

in kaj ti ta statistika pomaga ?
ssdji tako v večini umrejo brez opozorila (crkljot kontrolerja).

iloveboobz je izjavil:
O lejga hojnikov ata.
Zarad nje izgublja zaupanje v ssd. Sicer pa spet tvoja opomba na mestu.
Sam tistih tvojih OCZjev ne razumem. Pa ne se spet razpisat... sicer sem se od tebe ze marsikaj naucu :)

iloveboobz je izjavil:
Sam tistih tvojih OCZjev ne razumem.
*khm* misliš tošibe. OCZ ne obstaja več :)
Ne, mislim na marketinski oddelek, ki ga je po propadu zaradi serijskih nategov kupila Toshiba in jim dovolila marketingirat pcb z njihovim nandom na pcbju. Na sreco so dobili se par indilinx mojstrov, ki so njihovo zadnje upanje. Ze dolgo se tile imenujejo OCZ.
Me zanima koliko casa se bodo ukvarjali z njimi, saj ima Toshiba pomoje vec sans v sodelovanju s Sandiskom, ki so povsem verodostojni.

iloveboobz je izjavil:
In verjetnost, da crkne kontroler pri SSD, je vecja od verjetnosti, da crkne kontroler pri klasicnem disku?

N4m31355 ::
iloveboobz je izjavil:
In verjetnost, da crkne kontroler pri SSD, je vecja od verjetnosti, da crkne kontroler pri klasicnem disku?
Ne. Naceloma se kvarijo manj.

A si ziher? Pri diskih gre vecinoma za mehanske okvare.

Samsung je pa res neki zaf*** s tem novim firmwareom. Najprej mi je Magician kazal nov firmware, ampak ko sem hotel updejtat, sem dobil Failed to update firmware on the selected drive, ce pa zdele probam, mi pa kaze, da imam zadnjo verzijo, torej prejsno EXT0CB6Q.

heh, sammy ga res serje zadnje čase...
Sicer sn pa mel pred časom podobn problem na m4; updejtam fw, vmes napišeš error kao da ni updejto... Nardim reset in je gor nov fw.. Go figure.
Sicer sn pa mel pred časom podobn problem na m4; updejtam fw, vmes napišeš error kao da ni updejto... Nardim reset in je gor nov fw.. Go figure.

Mare2 ::
A ni tako, da če deluje, ne firmwaraj? :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Yup, sam sammy 840/evo ne "deluje". Namreč pada read hitrost na par 10MB/s (čez čas, ko celice zgubije charge).
Nov firmware naj bi to pofixal z "sledgehammer" načinom; prepiši stare celice, ko jim zmanjka elektronov :)
Nov firmware naj bi to pofixal z "sledgehammer" načinom; prepiši stare celice, ko jim zmanjka elektronov :)
Zgodovina sprememb…

Moj drugi SSD (Crucial MX100) se je prej diskonektal oz. izginil (ce bi bil sistemski, bi najbrz sledil BSOD). Po rebootu ga se vedno ni bilo, ko sem dal shutdown in odklopil napajanje in par sekund pocakal, je vse nazaj normalno. Parametri SMART & co. nic ne odstopajo glede na prej. Kaj bi lahko bil vzrok? Res pa je, da ga je pred tem precej obremenjeval VM od Windows 10, ki je med drugim shranjen na njem in se je kar dolgo posodabljal na zadnji build. Ampak temperatura tudi pod razno ni bila previsoka (ce bi bil kak failsafe).

Mam podobne probleme na parih ssdjih (bsod, ne zazna, zazna)... Pomoje če lahko, uveljavljaj garancijo. Good luck explaining that though :)

Ugotovil kaj je bilo narobe.
Na AMD sistemu, z AMD AHCI gonilniki upgrade FW ne dela. Treba dat na standard MS ahci driver in to je to.
Fuck you AMD!
Na AMD sistemu, z AMD AHCI gonilniki upgrade FW ne dela. Treba dat na standard MS ahci driver in to je to.
Fuck you AMD!

Dejan99 ::
Jaz sem tudi imel občasne probleme z bsod-i na MX100. Po restartu mi prav tako ni več zaznalo diska, po odklopu iz elektrike pa se je spet pojavil in tudi normalno bootal. Problem so mi delali intel driverji za ahci, po izbrisu le teh in uporabi standardnih (MS) se mi pa zadeva že dolgo ni več ponovila.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dejan99 ()

Torej je možno, da je izvor problemov v intel driverjih in ne kak fuckup s strani cruciala .. :)
Zgodovina sprememb…

Dejan99 ::
Možno. No pred MX100 sem imel intel 335 (sandforce power) skupaj intel ahci driverji (zato sem z njimi ostal
) in je zadeva delovala zelo stabilno, nisem imel praktično nobenih težav.

A to tale Intel Rapid Storage Technology, ki ga imam v trayu ze od dneva 1? Nikoli mi ni bilo cisto jasno, cemu tista rec sluzi...
(Sem pa res najprej na tisto posumil... Glede na nespremenjene parametre SMART in nobenega kriticnega vnosa v Event Viewer, razen "The device, \Device\Ide\iaStor0, did not respond within the timeout period.", ki mu je sledil "An error was detected on device \...\DR1 during a paging operation.".)
(Sem pa res najprej na tisto posumil... Glede na nespremenjene parametre SMART in nobenega kriticnega vnosa v Event Viewer, razen "The device, \Device\Ide\iaStor0, did not respond within the timeout period.", ki mu je sledil "An error was detected on device \...\DR1 during a paging operation.".)

TribesMan ::
Jest mam z MX100 še vedno občasne bluescreene, pa sem probal že čisto vse kar je možno, tudi MS in Intelove AHCI driverje... vedno isto.
Včasih ni BSODa tudi 3 tedne, potem pa lahko v enem dnevu petkrat. Če pa gledaš BSOD reporte, pa je na spisku vse možno, od kernela, do grafike, ahci... vsakič nekaj drugega, čisto random.
Malo sem sumil tudi na RAM ali CPU, vendar Memtest86 ali prime laufata tudi 24 ur brez ene napake...
Včasih ni BSODa tudi 3 tedne, potem pa lahko v enem dnevu petkrat. Če pa gledaš BSOD reporte, pa je na spisku vse možno, od kernela, do grafike, ahci... vsakič nekaj drugega, čisto random.
Malo sem sumil tudi na RAM ali CPU, vendar Memtest86 ali prime laufata tudi 24 ur brez ene napake...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)