» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
334 / 507
»»

iloveboobz ::

>
Včasih ni BSODa tudi 3 tedne, potem pa lahko v enem dnevu petkrat. Če pa gledaš BSOD reporte, pa je na spisku vse možno, od kernela, do grafike, ahci... vsakič nekaj drugega, čisto random.

to sploh ni nujno, da je ssd vzrok. Pri ssdjih dobiš skoraj vedno F7 bsod in nč druga... Probaj z drugo palčko rama ali pa v drugem slotu za štart..

SuperVeloce ::

Dr_M je izjavil:

Ugotovil kaj je bilo narobe.
Na AMD sistemu, z AMD AHCI gonilniki upgrade FW ne dela. Treba dat na standard MS ahci driver in to je to.
Fuck you AMD!

Meni recimo deluje, če zadevo začasno prestavim na ide (v biosu), brez menjave ahci gonilnikov (Sammy 840 in 840evo)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Spet bom moral v nabavo ;((
Moj Samsung 840 Pro je sicer še vedno kot nov in super hiter, ampak prostora (128 GB) mi pa kronično primanjkuje. Verjetno bom šel kar na 500 GB.

Trenutno, kot sem malo pobrskal, se izbira praktično samo med tremi modeli in sicer:
- Crucial BX100
- Crucial MX200
- Samsung 850 EVO

- Crucial BX100 - Črka B v oznaki pomeni Budget. Se pravi SSD nižjega razreda. Glavni plus je cena, saj je 10% cenejši od ostalih dveh, je pa zato najpočasnejši od trojice in manjka mu nekaj funkcij kot na primer enkripcija in podobno...
BX100 je najbolj priporočljiv za prenosnike, ker ima opazno manjšo porabo elektrike od vseh ostalih SSD-jev.

- Crucial MX200 - Črka M pomeni Mainstream. Se pravi SSD srednjega razreda. Je naslednik zelo uspešnega MX100 modela, ki pa je imel občasno pri nekaterih uporabnikih kar nekaj hudih problemov (BSOD in podobno), ki jih nikoli niso odpravili, zato sem malo skeptičen. Cena za MX200 pa je ostala enaka kot jo je imel MX100 model.

- Samsung 850 EVO - Je sicer naslednik 840 EVO modela, ki je imel probleme s hitrostjo, ki je padala s starostjo, ampak so menda zadevo uspeli popraviti oziroma vsaj omiliti.
Po drugi strani pa 850 EVO nima praktično nič skupnega z 840 EVO. Ima popolnoma nov NAND in popolnoma nov kontroler. Cena pa je praktično ista kot za Crucialov MX200 model.

Moje razmišljanje:
Moj prvi SSD sem kupil že leta 2009 in potem še dva. Sedaj vidim, da stare SSDje prehitro povozi čas, da bi kupoval najboljšo kvaliteto, ki je kar 50% dražja :D
Samsungov 850 PRO, ki je trenutno sicer najboljši in najhitrejši SSD, nima smisla kupovati.

Nekako mi najbolje izgleda Samsungov 850 EVO SSD. NAND je sedaj Samsungov 128Gbit 40nm TLC V-NAND, ki se imenuje tudi 3D NAND, ker sedaj plast ne gre samo horizontalno ampak tudi vertikalno, se pravi v vse tri dimenzije (tisti V v V-NAND pomeni Vertikalno).
Glede zdržljivosti tudi ni več treba skrbeti saj ima 500GB model praktično enako zdržljivost kot PRO modeli. Zato je Samsung tudi dvignil garancijo iz 3 na 5 let.
Kontroler je povsem nova generacija MGX za modele do 500GB, za 1TB model pa je malo zmogljivejši kontroler MEX. Razlika je, da ima MGX 2-jedern ARM procesor, MEX pa 3-jedern ARM procesor.
Samsung je izdelal celo 2 TB :O 850 EVO, ki sicer deluje odlično, ampak ga ne bodo dali v redno prodajo, ker menijo, da bi bil zaenkrat še predrag in še ne sodi v mainstream razred, kot je EVO razred.

Edini problem, ki ga vidim je da so vse te nove tehnologije v 850 EVO precej nepreizkušene.
Bo pa vseeno že skoraj 5 mesecev kar je prišel 850 EVO in vsaj zaenkrat nisem nikjer našel da bi kazali kakšne probleme. Če kdo kaj ve kar na dan z besedo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

ST-777 ::

Izi je izjavil:

... 850 EVO in vsaj zaenkrat nisem nikjer našel da bi kazali kakšne probleme. Če kdo kaj ve kar na dan z besedo.
97 uporabnikov z najvišjo oceno in le 4 z najnižjo, po mojem mnenju je 850 EVO zelo dober SSD.

SAMSUNG 850 EVO 500GB: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Dr_M ::

nevem, kje ti vidis, da je crucial mx200 cenovno na.istem, kot mx100. Je kar dobrih 10% drazji.

Tista nova generacija kontrolerja pri samsungu je le zato, da je kontroler cenejsi, pa malenkost bolj varcen. Ajde, za prenosnik je to ok, za desktop nepomembno. Novejse ni nujno boljse.
Jest sm sel iz 840 evo 250GB na 850 evo 500GB in razen velikosti, nisem opazil razlike. Upam damo, da ta njihov TLC ne dela vec tezav.

Cruciali so mal sumljivi ratal.
Men je crknil en, sicer Micron, C400 128GB msata po dobrih 100h delovanja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

bx100 za best price/gb (mogoce se arc100), 850evo za extra garancijo in intenso za loveljenje budgeta. ostalo so pa sam niše

Izi ::

Dr_M je izjavil:

nevem, kje ti vidis, da je crucial mx200 cenovno na.istem, kot mx100. Je kar dobrih 10% drazji.
Kolikor jaz vidim MX100 skoraj nikjer več nimajo. Imajo pa povsod MX200, ki je iste cene kot so včasih imeli MX100. BX100 je pa povsod 10% cenejši. To so povprečne svetovne cene, brez kakšnih akcij.

Dr_M je izjavil:

Jest sm sel iz 840 evo 250GB na 850 evo 500GB in razen velikosti, nisem opazil razlike. Upam damo, da ta njihov TLC ne dela vec tezav.
In kako si zadovoljen z 850 EVO? Kakšne težave? Koliko časa ga že imaš?

darkolord ::

Izi je izjavil:

Imajo pa povsod MX200, ki je iste cene kot so včasih imeli MX100.
MX200 je malo dražji, malo manjši in malenkost počasnejši.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Dr_M ::

Zaenkrat dela, nabavil sem malo rabljenega, cca 1.5TB zapisanega. V uporabi ga imam 2 tedna, tako da tezko kaj vec recem. Sistem sem samo kloniral iz 840.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

destroyer2k ::

Izi je izjavil:

Jaz ga imam že od release to je recimo 4-5 mesecov in mi dela brez problemov, imam pa 250 gb verzijo.

CyberPunk ::

V brezplacnem Minitool Partition Wizardu vidim eno opcijo Wipe Disk. Naj bi bila ta OK za wipanje SSDja?

Za wipe kr lepo secure erase z parted magic.

Ce se prav spomnim, je to samo se placljivo? Ali pa je se kaksna free izdaja na voljo?

Malo pobrskaj, gotovo se še kje najde zastonj :)

http://www.majorgeeks.com/files/details...

Zgodovina sprememb…

Hvala, bom probal. Cudno, da wipanja SSDjev se niso implementirali v relevantne open source projekte (npr. Gparted).

luxxx7 ::

Imam eno težavo, namreč pred 2 mesecema, sem kolegu sestavil računalnik in v njega sem vgradil tudi SSD Crucial MX100 128GB, nakar se je njemu po 14 dneh uporabe pojavil bluescreen z napako, ki si je ni zapisal in nato se je sistem (Windows 7 Ultimate) sesul, nato sem mu ponovno naložil (WIN 8.1) in se mu je v slabem mesecu uporabe ponovno sesul na enak način. Sedaj me zanima ali je defekten SSD, ker osebno vem, da jaz napake nisem naredil, sploh pa ne dvakrat...
Vem, da ste pisali v tej temi, da so nekatere serije MX100 defektne, ali naj disk pošljem na garancijo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: luxxx7 ()

lahko probaš z garancijo...

Neumno vprasanje, ampak kje pa je secure erase v zgornjem imagu Parted Magic? Ni tegale: http://partedmagic.com/secure-erase/
Na desktopu je samo Erase Disk, ki ima par opcij, od katerih se mi prvih 6 (external) zdijo klasicne metode za navaden disk, zadnja pa je "Internal Secure Erase command writes zeros to entire data area". In ce slednjo kliknem, ima naslednje okno naslov ATA Secure Erase. To je to potem (zgolj front-end od hdparm, ce sem prav razbral)?

iloveboobz je izjavil:

Druge možnosti ni?

dj_uro ::

luxxx7 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Druge možnosti ni?

v čem pa vidiš problem? - dokler je pod garancijo naj se ''proizvajalec'' s stvarjo ukvarja...
vw-klub.si

>"Internal Secure Erase command writes zeros to entire data area". In ce slednjo kliknem, ima naslednje okno naslov ATA Secure Erase. To je to potem (zgolj front-end od hdparm, ce sem prav razbral)?

To je to..

krepki ::

luxxx7 je izjavil:

Imam eno težavo, namreč pred 2 mesecema, sem kolegu sestavil računalnik in v njega sem vgradil tudi SSD Crucial MX100 128GB, nakar se je njemu po 14 dneh uporabe pojavil bluescreen z napako, ki si je ni zapisal in nato se je sistem (Windows 7 Ultimate) sesul, nato sem mu ponovno naložil (WIN 8.1) in se mu je v slabem mesecu uporabe ponovno sesul na enak način. Sedaj me zanima ali je defekten SSD, ker osebno vem, da jaz napake nisem naredil, sploh pa ne dvakrat...
Vem, da ste pisali v tej temi, da so nekatere serije MX100 defektne, ali naj disk pošljem na garancijo?

Zanimam me ali ima poleg SSD tudi HDD in če ali sta bila oba priklopljena v času nalaganja sistema,ker tudi pri meni na prenosniku sem imel podobno težavo.
Ko sem vgradil SSD sem optično enoto zamenjal in namesto nje vgradil HDD,na mesto HDD pa vgradil SSD in po končanio namestitvi se je tudi pri meni po parih dneh pojavil bluescreen.
Nato sem sistem naložil brez priklopljenega HDD in HDD priklopil komaj po namestitvi in teh težav nimam več.
Zdaj zaradi česa je do tega prišlo ne vem.

krepki je izjavil:

luxxx7 je izjavil:

Zanimam me ali ima poleg SSD tudi HDD in če ali sta bila oba priklopljena v času nalaganja sistema,ker tudi pri meni na prenosniku sem imel podobno težavo.
Ko sem vgradil SSD sem optično enoto zamenjal in namesto nje vgradil HDD,na mesto HDD pa vgradil SSD in po končanio namestitvi se je tudi pri meni po parih dneh pojavil bluescreen.
Nato sem sistem naložil brez priklopljenega HDD in HDD priklopil komaj po namestitvi in teh težav nimam več.
Zdaj zaradi česa je do tega prišlo ne vem.

Tako je, SSD in HDD sta bila priklopljena ob nalaganju sistema.

krepki ::

Poskusi odklopit HDD in potem naloži sistem na novo,sem se pa spomnil še,da se je pojavil bluescreen,ko je računanik hotel naložit posodobitve.

pa probi še Microsoftove ahci driverje....

TribesMan ::

Ne zgubljaj časa, menjaj disk za kaj druega. Ni defekten disk, ali računalnik, ali driverji, gre za nekompatibilnost MX100 z določenimi HW konfiguracijami. Če ti meče bluescreen ven, potem pač nimaš sreče, menjaj za drug model, ker drugače ne bo nič pomagalo.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Če misliš, da je vredno, lahko preveriš še verzijo firmware-a na tvojem ssdju in če ni tazadnji, updejtaš zadevo
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Kateri SSD pa naj vzamem namesto MX100? Samsung,OCZ,Kingston...?

bx100

Modri dirkač ::

TribesMan je izjavil:

Ne zgubljaj časa, menjaj disk za kaj druega. Ni defekten disk, ali računalnik, ali driverji, gre za nekompatibilnost MX100 z določenimi HW konfiguracijami. Če ti meče bluescreen ven, potem pač nimaš sreče, menjaj za drug model, ker drugače ne bo nič pomagalo.

Sam imam dva:
mx100 256GB v DELL latitude (Win7) dela že od samega začetka brez problema, novi, stari fw, vseeno.
mx100 512GB v Lenovo ideapad šrotu (Win8) pa tudi dela, sicer se od oka 1x na mesec pojavi BSOD, ampak je še znosno.

Aja, oba prenosnika ne ugašam, vednop samo spanje, razen ko Windows update zahteva restart.
Everybody lies!

Insan3Lik3 ::

5. mesec mimo od mojega novega pcja, še noben bsod, sploh nevem več kaj je to :P
transcend ssd370 zgleda res uredu za to ceno :)
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB
1600MHz DDR3 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Transcend SSD SSD370, 256 GB |
Western Digital Black 1TB | Corsair CS750M 750W

stb ::

A mogoče kdo ve zakaj M.2 SSDji dolžine 42mm (se pravi form factor 2242, za v prenosnike) nikakor ne prilezejo čez 256GB? Je kakšna tehnična omejitev?

ja, zato ker lahko na 42mm spravis samo 2 nand čipa. in razn samsunga in sandisk/toshibe nima noben vecjega (sepravi vec k 128G) čipa za ssd uporabo..

Zgodovina sprememb…

Han ::

Tisti, ki imate težave z MX100: ste poflešali SSD na MU02 firmware?

Modri dirkač ::

Da, ni bilo neke opazne razlike.
Everybody lies!

kriko1 ::

Meni je že delal stabilno z prejšnjim FW.
Verjetno je težava v kombinaciji z chipsetom matične / biosa.

lopov ::

Ne, menjava me čaka ta mesec. Ni moj laptop, je pa BSOD cca. 1x na mesec, različne napake, lastnica od takrat naprej podatke shranjuje direktno na zunanji disk.

GenZNPC ::

Nevem če je glih vedno kriv SSD, ampak pri nekaterih userjih se je to dogajalo zaradi "fast startup" v windowsih, ker se SSD ni pravilno zbudil.
In to sem videl na mx100, kinstonu, sandisku, ter samsungu.

Mogoče probajte take in podobne funkcije izklopit in potestirat, čez daljše obdobje.
skibidi

pa standbya se je tut za izogibat pr ssdjih. Je že povzroćal dosti težav v preteklosti

BorutK-73 ::

iloveboobz je izjavil:

pa standbya se je tut za izogibat pr ssdjih. Je že povzroćal dosti težav v preteklosti

Kaj pa hibernacija?

iloveboobz je izjavil:

Kaksnih? Saj gre vse v RAM. Jaz ga obcasno uporabljam, pa ni nobenih razlik glede na HD.

Mare2 ::

iloveboobz je izjavil:

Krneki....

Pojasni. A sploh smem karkoli?
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Ja. Smeš delat backup :))

nekateri sandforce ssdji imajo recimo prbprobleme pri zbujanju.

driver_x ::

A ni bil včasih tudi Vertex2 znan po tem, da se ni vedno zbudil iz standbyja?

Yup, sj vertex2 je sandforce :)

Dami ::

Fotr ma intel 320 160gb odkar so zuni in dela standby bp.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

driver_x ::

Jaz tudi že od začetka dajem na standby enega Vertex2 z originalnim firmwerom, ampak s tvojim fotrom predstavljava premajhen vzorec za kakšno resno statistiko.

perci ::

Jst standby uporabljam skos - kaj pa naj, non stop ugašam mašino?

Ko odprem pokrov, hočem, da je mašina ready.

Sicer je zadeva stara šele kake dva meseca, ampak do sedaj ni bilo problemov. Uporabljam pa bx100 256gb.

TehDucky ::

Se menjava Vertex 2 "opeke" splača s bx100? Če ja v kateri trgovini kaj kupujete? Preko hardwareversand še nisem kupoval, na geizhals je najceneje za bx100 sicer.

Sem pa že pri notebooksbilliger ki je 5€ dražje samo zadnja izkušnja z njimi mi ni preveč po godu, so zaradi grafične kartice, ki je ni bilo (od enkrat) čakal par tednov na celoten paket.
««
334 / 507
»»