» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
332 / 507
»»

gddr85 ::

no sej zato, opazne razlike ne bo, če ga to zanima

koliso29 ::

Aha torej hitrost je neopazna, po številkah izgleda kar nekaj, se vidi da se ne spoznam.
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/sam...
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/cru...

Bi se bolj splačalo crucial? Garancija me ne moti.

iloveboobz ::

če te garancija ne moti, potem vzami tega
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...

malo cenejši od mx100

Ok bom naročil to torej. Hvala za pomoč :)

Še nekaj. Bom še za en drug prenosnik kupil ssd, ki pa ni toliko v uporabi tko da je 128 vrh glave. Tisti intenso bo kul verjetno?

yup.

Ganon ::

Kateri SSD je nadomestil M550 oz. ga sploh je? V čem je razlika?

Dr_M ::

MX200 je nadomestek. Razlika je v tem, da ima MX200 16nm NAND in DWA.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ubustvo ma crucial dost f*cked naming scheme;
m550 je bil kao high performance ssd (čeprav je bil daleč od tega) mx100 pa mainstream.

Zdaj maš pa MX200, ki je sucessor MX100 (in ne m550) zram pa bx100, ki je zdej kao budget ponudba. Čeprav je bil MX100 at the time budget...

Oh well...

Zgodovina sprememb…

sjenes ::

Dober dan,

imam prenosni računalnik: http://www.toshiba.se/discontinued-prod...

ven bi vzel optični pogon in notri dal tole zanima me če je ta disk v redu? : www.mimovrste.com/ssd-diski/crucial-25-...
in ali je kompatibilen z tem adapterjem? : www.mimovrste.com/ohisja-trdi-disk/akas...
Ker je dist SATA3 tale adapter pa ima priklop SATA2 ali kako je to mišljeno?

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem!

Lp, Simon

NejcSSD ::

1) ne rabiš tega adapterja
2) tale bo dovolj dober oziroma ne bo razlike za opazit.
https://www.mimovrste.com/diski/intenso...
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

za to starino lahk kamot uzameš 20e cenejšega intensota.

lopov ::

Simple how-to Toshiba Satellite L650 adding 2nd HDD using DVD Drive Bay / caddy Kot kaže lahko vgradiš praktično katerikoli generični SATA tray.

BorutK-73 ::

SSD gre na mesto trdega diska, trdi disk pa v ta bay.

TRIROG ::

@hojnikb
bi bil tale intenso v redu tudi za kakšen HTPC?

seveda..

melvin ::

Kaj vse je potrebno izklopit/vklopit na linuxu? SSD je 840evo.

• fstrim -v / (sem dal 1x dnevno)

• fstab (noatime)

Je potrebno še kaj drugega? Hvala.

r3dkv1c4 ::

NejcSSD>1) ne rabiš tega adapterja

Kako pa naj drugače zmontira hdd namesto dvd-ja?
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r3dkv1c4 ()

Govoril sem samo za ssd, ki ga je smiselno vstaviti tam kjer je zdaj hdd. O tem da bo hdd obdržal v laptopu pa sem šele sedaj ugotovil (prehitro prebral). Naj ga ima raje kot zunanji disk pa je.

r3dkv1c4 ::

Ah no, menjava ssd-ja na mesto hdd-ja in hdd na mesto dvd-ja za storage je sigurno top rešitev.

Dvd lahko uporabiš , kot zunanjo enoto , ker se je skoraj nič ne potrebuje.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

klemenSLO ::

A ma kdo kakega 60 GB za prodat? Vgradil bi ga v HTPC...
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

SuperVeloce ::

za kakšnih 55eur dobiš že 128 intenso, ki je dejansko uporaben še za kaj druga kot samo sistem
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Intenso akcija, 2 leti garancije - 53eur
http://www.bigbang.si/trdi-diski/ssd-in...

http://techreport.com/news/28112/new-84...

Kot pričakovano, samo fklikajo lukne.

Epialt ::

Men se pa dopade, da je trg konkurenčen ratu.
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd...

darkolord ::

Cene pa ostajajo enake (ali višje) ...

evro, evro, evro...

Buggy ::

Epialt je izjavil:

Men se pa dopade, da je trg konkurenčen ratu.
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd...

s cim oz. kako pa je sedaj trg konkurencen ratal, oz. kaj pa je bilo prej? Je bila kaksna prohibicija oz. kdaj? WTF? O cem to govoris?

darkolord ::

Verjetno je mislil, da so izdelki bolj konkurenčni eden drugemu kot prej, ko niso bili generiki vredni piškavega oreha.

darkolord je izjavil:

Verjetno je mislil, da so izdelki bolj konkurenčni eden drugemu kot prej, ko niso bili generiki vredni piškavega oreha.

this. Al bi rad mal drame Buggy?

Kateri pa so bili vcasih generik SSD-ji? Vcasih so se isto kot vsi ostali kvarili tudi vsi brandi (OCZ) mogoce je Intel malo izstopal. Kaj je pa zdaj drugace, ce seveda upostevano normalen napredek? Cene med high-end in mainstream pa so se vedno isto velike kot vcasih. Se enkrat se sprasujem kaj je kar_na_enkrat tako sokantno konkurencnega?!?

this. Al bi rad mal drame Buggy?

nocem nobene drame, samo tvoje izjave v povezavi z linki so cist smesni in brez vsake vsebine. Lahko pa malo bolj razclenis svoje misli, da bo jasno o cem sploh sanjas.

Je pa sammy naredil točno to, kar smo že nekaj strani nazaj napovedal...

Lepo refresh starih podatkov, ko je v idle...

iloveboobz je izjavil:

če bi to počel, zakaj potreba po extra orodju ?

Zdej najbolj sledgehammer rešitev tega problema bi bla, da se dela agresivn wearlevelling (840/evo serija dela bolj ali manj samo dinamičn wearlevel, statičnega se pa izogibna kot hudič križa -- tko kot marsikater usb kjuč) in kot ti predlagaš; prepis podatkov, ko enkrat dosežejo nek threshold (al časovni ali karkoli druga).

Seveda tak režim prinese dodatn wear, kar je tudi razlog, zakaj se tega po vseverjetnosti niso lotl že v štartu.

Recimo kej takega

Another intriguing feature is what Transcend calls StaticDataRefresh Technology. As the 840 EVO performance degradation bug taught us, the charge in cells degrades over time, which results in errors when the cell is read. ECC can fix a certain number of error bits, but if the limit is exceeded corrupted data will be sent to the host. The StaticDataRefresh technology monitors the error rates and when a preset threshold value is reached, the data will be rewritten to restore the correct cell charge level.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Mimogrede, za Crucial BX100 je od včeraj na voljo nov firmware.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Version MU02 includes the following changes:
oImproved Device Sleep and Slumber transitions.
oCorrected SMART attribute threshold values.
oImproved general reliability and stability.

Svež test BX100 na AnandTech...

Buggy je izjavil:

nocem nobene drame, samo tvoje izjave v povezavi z linki so cist smesni in brez vsake vsebine. Lahko pa malo bolj razclenis svoje misli, da bo jasno o cem sploh sanjas.

Lej, zadnih par mesecev se na forumu in na spletnih straneh kot je tom's hardware pojavljajo večinoma MX100 ka kot best budget buy in EVO kot best performance. O drugih pa zelo malo.
Nobene astrofizike, samo veseli me fact da tut drugi dobivajo na teh strah malo več besed.
Dovolj razločno zate al se greva flameat?

MaterVola ::

Je treba pri formatu M.2 paziti samo na dolžino ali je še kaj drugega pomembno?

V grobem moraš vedet ali ima socket SATA ali PCIe vodilo. Za več info o M.2 SSD pa si preberi npr. tole...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Epialt je izjavil:

Buggy je izjavil:

Lej, zadnih par mesecev se na forumu in na spletnih straneh kot je tom's hardware pojavljajo večinoma MX100 ka kot best budget buy in EVO kot best performance. O drugih pa zelo malo.
Nobene astrofizike, samo veseli me fact da tut drugi dobivajo na teh strah malo več besed.
Dovolj razločno zate al se greva flameat?

...do sedaj je bil MX100 best buy ker je pac bil in zato je bil povsod prisoten, ce so se sedaj pojavili SSD-ji z boljsim P/P je to nekaj normalnega a se ti ne zdi? Je pa O ARC-u ze hojnikb kar nekaj casa nazaj govoril, da je solidna izbira (se preden so se zaradi dolarja podrazili). Ne vem kaj beres ampak meni se to ne zdi nic sokantnega, ker je bilo o vsem tem ze veliko govora. Konec koncev se MX100 ze poslavlja in je normalno da v spodnjem segmentu preda krono komu drugemu (tudi iz svoje ga gnezda BX100), kar bodo slej kot prej spoznali tudi (placani od firm) pisci vecjih strani in ne bodo vec tumbali eno in isto. Za TH pa ze dolgo znano da je zelo pristranski.

Flejmas se pa lahko kot ves in znas, mene ne gane kaj pocnes dokler si razumljiv, ko nisi te po tem povprasam.

MaterVola ::

Han je izjavil:

V grobem moraš vedet ali ima socket SATA ali PCIe vodilo. Za več info o M.2 SSD pa si preberi npr. tole...

Hvala!

Buggy je izjavil:

...do sedaj je bil MX100 best buy ker je pac bil in zato je bil povsod prisoten, ce so se sedaj pojavili SSD-ji z boljsim P/P je to nekaj normalnega a se ti ne zdi? Je pa O ARC-u ze hojnikb kar nekaj casa nazaj govoril, da je solidna izbira (se preden so se zaradi dolarja podrazili). Ne vem kaj beres ampak meni se to ne zdi nic sokantnega, ker je bilo o vsem tem ze veliko govora. Konec koncev se MX100 ze poslavlja in je normalno da v spodnjem segmentu preda krono komu drugemu (tudi iz svoje ga gnezda BX100), kar bodo slej kot prej spoznali tudi (placani od firm) pisci vecjih strani in ne bodo vec tumbali eno in isto. Za TH pa ze dolgo znano da je zelo pristranski.

Flejmas se pa lahko kot ves in znas, mene ne gane kaj pocnes dokler si razumljiv, ko nisi te po tem povprasam.

1.) Malo preberi za sabo na kak način ti "povprašaš".
2.) Noben šok ni.
3.) Je normalno in je tudi normalno da se tega veselim, ker klonkurenca spodbudi kreativnost in inovativnost.
4.) Če so tako pristranski bi moral biti še bolj navdušen, da se stvari spreminjajo.
5.) Zakaj se obešaš name, zaradi tako enostavnega in nedvoumnega stavka? Maš slab dan?

da ne bomo offtopic drgnili eno in isto in da se ne bom ponavljal bova tukaj koncala. Ce sem te kakorkoli prizadel oz. si stvari vzel osebno, pa se ti opravicujem.

Js sploh nimam problema, sam občutek sem mel da se morem zagovarjat za svoj post na javnem forumu, ker sem izrazil svoje mnenje in bil za to napaden ^^. Vrjamem da maš precej več pojma kot js kar se tiče SSD opreme, ampak res nisem čist dojel kaj si hotu dosežit zadno uro.
/peace

M.B. ::

melvin je izjavil:

• fstab (noatime)

Samsung Evo je TLC in ima 3 bite na enem mestu kar pomeni da je zgleda potrebna čudna poravnava particije glede na Arch forum

Tukaj je več o poravnavah particije na Linuxu. Večina SSD je OK da ima na 2MB al pa na 1MB ta je pa drugačen ker ima tri bite v celici in je vse malo večje.

Najverjetneje s privzeto poravnavo je ta SSD malo hitrejši od trdega diska pa še to vedno ne, glede na Phronix

Tako da zmeri hitrost branja pa pisanja pa če dosti odstopajo je mogoče poravnava problem. Pa malo lahko pohitri tudi izbira drugega IO schedulerja. deadline je baje najboljši za SSD.

Sam se trenutno ukvarjam s poravnavo Crucial M500. Pa nevem če je na 2 MB OK. Hitrost dosega 406 branja po specifikacijah bi pa moral 500.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Tudi noop se splača probat za flash naprave...

>Hitrost dosega 406 branja po specifikacijah bi pa moral 500.

s čim to benchaš in kak velik blok uporabljaš takrat ?

M.B. ::

@hojnikb: Zaenkrat samo z dd. Ker je na Arch wiki tema kjer je nekdo z Crucial M500 dosegel 500 MB z dd benchmarkom. Trenutno pa se z bonnie++. Saj v bistvu mi ni tolko važno al je 400 al je 500. Je le oboje nekje 5x več kot HDD ki ga imam, samo rad bi bil ziher da ni manj od napačne poravnave particij.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

da nimaš slučajno na kakem marvell sata3 portu, to bi pojasnal ~400MB/s

M.B. je izjavil:

melvin je izjavil:

• fstab (noatime)

Samsung Evo je TLC in ima 3 bite na enem mestu kar pomeni da je zgleda potrebna čudna poravnava particije glede na Arch forum

Tukaj je več o poravnavah particije na Linuxu. Večina SSD je OK da ima na 2MB al pa na 1MB ta je pa drugačen ker ima tri bite v celici in je vse malo večje.

Najverjetneje s privzeto poravnavo je ta SSD malo hitrejši od trdega diska pa še to vedno ne, glede na Phronix

Tako da zmeri hitrost branja pa pisanja pa če dosti odstopajo je mogoče poravnava problem. Pa malo lahko pohitri tudi izbira drugega IO schedulerja. deadline je baje najboljši za SSD.

Sam se trenutno ukvarjam s poravnavo Crucial M500. Pa nevem če je na 2 MB OK. Hitrost dosega 406 branja po specifikacijah bi pa moral 500.

Hvala za odgovor. Hitrost je sicer vredo, teoretično da ne naredim poravnave, kaj lahko gre narobe?

Nič. V najslabšem primeru maš počasnejši random performance in malo več weara. Nič, kar bi te mogl skrbet.

Kul, hvala. Bom naredil format v prihodnosti in alignment.
««
332 / 507
»»