Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

NightHawk ::
MX100: Občasno zatrokiranje, "failed to boot", blue screen - KERNEL_DATA_INPUT_ERROR?!
http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSD...
Sem mislil, da se je to kaj razširilo. Se odločam med tem (cenejša opcija) in samsungom EVO.
Sem mislil, da se je to kaj razširilo. Se odločam med tem (cenejša opcija) in samsungom EVO.

Han ::

PrimozR ::
Ker je dražji od preostalih M500, M550, MX100 in BX100, čprav je načeloma cenovno srednje ugoden pogon, je pri trenutnih Crucialovih izdelkih znatno najdražji.
EDIT: sicer je res, da MX200 nadomesti serijo Mxxx, torej kar bi moral biti M600 je zdaj MX200, cenovno ugodnejša različica je pa BX100. A vseeno, razlika je, kot rečeno, znatna, 430 EUR za 1 TB, medtem ko sta M500/BX100 okrog 350 EUR.
EDIT: sicer je res, da MX200 nadomesti serijo Mxxx, torej kar bi moral biti M600 je zdaj MX200, cenovno ugodnejša različica je pa BX100. A vseeno, razlika je, kot rečeno, znatna, 430 EUR za 1 TB, medtem ko sta M500/BX100 okrog 350 EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

Ganon ::
Sem opazil, da so nekaj tednov nazaj objavili nov firmware za Crucial M550. Ga je že kdo namestil?
Kakšna je razlika med M550 in MX200?
Kakšna je razlika med M550 in MX200?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()

Volta ::
Da še jaz povem svojo izkušnjo. Pred dobrim tednom sem enim družinskim kolegom priporočal tegale MX100 in glej ga zlomka, podobni problemi kot pri OP-ju v Nighthawkovi temi. V kratkem bo tud bratranec vzel SSD-ja za svoj laptop in mislim, da mu ga bom kr lepo odsvetoval.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Volta ()

hojnikb ::
Bo treba očitno pridit zadevi do dna, ker je zgleda kr resn problem (vsaj sodeč po crucial forumih).
Do takrat pa bx100, ultra ii, intenso, arc 100... Alternativ mamo dost.
Do takrat pa bx100, ultra ii, intenso, arc 100... Alternativ mamo dost.
#brezpodpisa

Volta ::
Samsung 850Evo je za kaj? Namreč gledam alternative za MX100, ki bi jih priporočal bratrancu.

Insan3Lik3 ::
850evo je kul imo
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB
1600MHz DDR3 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming | Transcend SSD SSD370, 256 GB |
Western Digital Black 1TB | Corsair CS750M 750W

SuperVeloce ::
Da še jaz povem svojo izkušnjo. Pred dobrim tednom sem enim družinskim kolegom priporočal tegale MX100 in glej ga zlomka, podobni problemi kot pri OP-ju v Nighthawkovi temi. V kratkem bo tud bratranec vzel SSD-ja za svoj laptop in mislim, da mu ga bom kr lepo odsvetoval.
Tko pač je, elektronika crkne, če imaš malo nesreče. Seveda upam, da ni zadeva tako huda, kot so imele (ali še imajo) probleme kakšne druge firme.
Jaz (in ostali, katerim sem priporočal) z mx100 (in m500) nimamo problemov. Imam pa sedaj pri 840 evo (menjava za garancijo starega 840 - fuč kontroler) isti bug, kot vsi ostali in je precej povdarjen (en mesec je dovolj, da hitrosti padejo za vsaj 10x). Pred to menjavo sem imel samo stare 840 TLC, katerim pa se nobenemu ni poznalo niti približno takšnega padca (oziroma je bil padec 10-20%, pri kakšno leto do dveh starih podatkih). Firmware je zadnji, tovarniško naložen. Očitno bo treba na kakšne 3 mesece ročno prestavljati podatke (recimo z perfect disk defragerjem nastaviš, da ti podatke prestavi na drugi del diska. Ta mapping je sicer virtualen, ampak podatke vseeno fizično šalta v druge celice). Ali pa kloniranje particij -> secure erase -> kopiranje nazaj.
850evo sicer zaradi večje litografije zelo verjetno nima problemov in pade vse skupaj bolj na vzdržljivost controllerja. Jaz bi ga vzel (če že) zaradi garancije. Bi bilo dobrodošlo, da mu še za kakšen evro pade cena.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

splača se pogledat tut arc 100; tošiba A19nm flash (in to celo 64Gbit !) in dost ugodna cena.
#brezpodpisa

slo ?
Ain't nobody got money fo dat.
Evo švaba, 4e cenej k mx100
http://www.computeruniverse.net/product...
Ain't nobody got money fo dat.
Evo švaba, 4e cenej k mx100
http://www.computeruniverse.net/product...
#brezpodpisa

seveda. Zelo dober.
amapk do sedaj ni bil zanimiv, ker je bil precej dražji.
amapk do sedaj ni bil zanimiv, ker je bil precej dražji.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

DarwiN ::
Nekje sem bral, da so tile arc 100, in OCZ ssdji nasploh, eni od najbolj pokvarljivih.. Vsaj do pred nedavnega naj bi to veljalo:
Na primer en link
Sicer so starejši modeli, ampak ko sem jaz malo googlal pred dnevi, so ljudje po forumih pljuvali po OCZju, tudi po tem arc 100 modelu, upravičeno ali ne.. Mogoče je zato bolj poceni... Tako kot denimo PNY, za katerega je bila akcija 115EUR (500Gb) in se je folk kljub temu zgražal in odsvetoval nakup. :))
Na primer en link
Average Failure rates:
- Samsung 0,05% (vs 0,48% before)
- Plextor 0,16% (N/A)
- Intel 0,37% (vs 0,45% before)
- Crucial 1,12% (vs 1,11% before)
- Corsair 1,61% (vs 1,05% before)
- OCZ 6,64% (vs 5,02% before) / 2,92% without Petrol and Octane SATA 2 (vs 3,05% before when Octane and Petrol were not included)
If we look at models with a higher than 5% return rate, OCZ monopolizes the ranking:
- 52,07% OCZ Octane SATA 2 128 GB
- 45,26% OCZ Petrol 128 GB
- 44,76% OCZ Octane SATA 2 64 GB
- 40,57% OCZ Petrol 64 GB
- 10,23% OCZ Agility 4 256 GB
- 8,70% OCZ Octane SATA 3 256 GB
- 7,41% OCZ Agility 4 64 GB
- 6,85% OCZ Agility 4 128 GB
- 6,59% OCZ Agility 3 90 GB
- 5,56% OCZ Octane SATA 3 128 GB
Sicer so starejši modeli, ampak ko sem jaz malo googlal pred dnevi, so ljudje po forumih pljuvali po OCZju, tudi po tem arc 100 modelu, upravičeno ali ne.. Mogoče je zato bolj poceni... Tako kot denimo PNY, za katerega je bila akcija 115EUR (500Gb) in se je folk kljub temu zgražal in odsvetoval nakup. :))
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()

>Nekje sem bral, da so tile arc 100, in OCZ ssdji nasploh, eni od najbolj pokvarljivih.. Vsaj do pred nedavnega naj bi to veljalo:
Niso. OCZ se še vedno drži stara "slava", čeprav danes OCZ niti približno ni več to, kar je bil v časih vertex1/2/3
OCZ je danes samo znamka tošibe..
Niso. OCZ se še vedno drži stara "slava", čeprav danes OCZ niti približno ni več to, kar je bil v časih vertex1/2/3
OCZ je danes samo znamka tošibe..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Samsung 0,05% (vs 0,48% before)ma ja, na koncu ti ta statistika nič ne pomaga, če smo s kolegi vračali samo samsunge s crknjenimi kontrolerji... plus praktično vsi 840 evo na trgu so faulty tudi po novem firmware-u, ki bi naj nekako zrihtal zadeve (pa jih zelo očitno ni)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

840 in 840EVO nebo nikol kompletno pofixan, ker je to "design" fault. pri tako malih celicah + 8 različnih statov, ki jih morš razlikovat se electorn leakage še kako pozna.
#brezpodpisa

ja seveda, hw fault je. Ampak predvidevalo se je, da bo novi firmware bolj agresivno čekiral celice in popravljal napetosti na račun write ciklov, pa očitno ni tako (ali pa premalo agresivno).

vprašanje če so sploh popravl kej firmware. Da niso sam verzijo bumpal in dodal tisti performance restoration (ki ni nič druga kot fancy "defrag"). Ovce spet vesele ko dela, oni pa prodajajo naprej..
Mislim, da če bi kej konkretno spremenil firmware, potrebe po dodatnem programu nebi blo.
Mislim, da če bi kej konkretno spremenil firmware, potrebe po dodatnem programu nebi blo.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Dr_M ::
Par dni nazaj sem naredil hdtach test na 250GB evotu, podatki stari cca 2 mesca. Bila je popolnoma ravna crta malo nad 400MB/s.
Pred fixom je pa hitrost padla tudi na 20MB/s.
Pred fixom je pa hitrost padla tudi na 20MB/s.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Potem si eden izmed srečnih... jaz imam sicer le enega 840evota, ampak je že tovarniško z zadnjim firmware in se opazi, da ni ok.

Čisto možno je, da so variacije v kvaliteti NANDa in enim pač bolj leakajo celice (hence precejšn padec hitrosti) drugim pa manj.
Za hec bi blo za potestirat te ssdje, ki se jim sedaj še nič ne pozna čez kake pol leta ali leto.
Pa seveda z namenskim orodjem, ki kaže točno hitrost v odvisnosti od starosti fajlov.
Za hec bi blo za potestirat te ssdje, ki se jim sedaj še nič ne pozna čez kake pol leta ali leto.
Pa seveda z namenskim orodjem, ki kaže točno hitrost v odvisnosti od starosti fajlov.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Mozno je, da ta novi firmware 1x na mesec prepise vse podatke na novo, tko da hitrost ne pade. Samo ugibam.

če bi to počel, zakaj potreba po extra orodju ?
Zdej najbolj sledgehammer rešitev tega problema bi bla, da se dela agresivn wearlevelling (840/evo serija dela bolj ali manj samo dinamičn wearlevel, statičnega se pa izogibna kot hudič križa -- tko kot marsikater usb kjuč) in kot ti predlagaš; prepis podatkov, ko enkrat dosežejo nek threshold (al časovni ali karkoli druga).
Seveda tak režim prinese dodatn wear, kar je tudi razlog, zakaj se tega po vseverjetnosti niso lotl že v štartu.
Recimo kej takega
Zdej najbolj sledgehammer rešitev tega problema bi bla, da se dela agresivn wearlevelling (840/evo serija dela bolj ali manj samo dinamičn wearlevel, statičnega se pa izogibna kot hudič križa -- tko kot marsikater usb kjuč) in kot ti predlagaš; prepis podatkov, ko enkrat dosežejo nek threshold (al časovni ali karkoli druga).
Seveda tak režim prinese dodatn wear, kar je tudi razlog, zakaj se tega po vseverjetnosti niso lotl že v štartu.
Recimo kej takega
Another intriguing feature is what Transcend calls StaticDataRefresh Technology. As the 840 EVO performance degradation bug taught us, the charge in cells degrades over time, which results in errors when the cell is read. ECC can fix a certain number of error bits, but if the limit is exceeded corrupted data will be sent to the host. The StaticDataRefresh technology monitors the error rates and when a preset threshold value is reached, the data will be rewritten to restore the correct cell charge level.
#brezpodpisa

No do sedaj še nisem prebral na kateremkoli forumu, da bi data loss povezali s tem bugom v 840evotu, na srečo vsaj nekaj dobrega. Očitno je padec napetosti vseno dovolj nizek, da dober ECC algoritem slej kot prej zrihta zadevo (kar je seveda krivec za ogromen padec hitrosti).
Točno to se je predvidevalo, ampak če obstaja ta static data refresh, zagotovo ni po enem mesecu (potem padca pri meni nebi bilo) ampak verjetno precej več. Bom "v drugo" poskusil pustiti na miru čim dlje (recimo do poletja), preden spet zrihtam to "na roko".
Mozno je, da ta novi firmware 1x na mesec prepise vse podatke na novo, tko da hitrost ne pade. Samo ugibam.
Točno to se je predvidevalo, ampak če obstaja ta static data refresh, zagotovo ni po enem mesecu (potem padca pri meni nebi bilo) ampak verjetno precej več. Bom "v drugo" poskusil pustiti na miru čim dlje (recimo do poletja), preden spet zrihtam to "na roko".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()

Insan3Lik3 ::
fantje dejte mi neki svetovat, moje nzxt s340 ohišje ima taka 2 slota za ssdja:
ker ima transcend ssd370 meni osebno zelo grdo nalepko bi rad dal kako lepšo nalepko čez, mate kakšno idejo razen stickerbomb? +kje bi jo lahko naredil
ker ima transcend ssd370 meni osebno zelo grdo nalepko bi rad dal kako lepšo nalepko čez, mate kakšno idejo razen stickerbomb? +kje bi jo lahko naredil
NZXT s340 White | Gigabyte GA-B85-HD3 | Intel i5-4690K | Corsair Vengeance 8GB

Sj ECC podatkov za recovery je precej (v primeru ultra ii bojda celo 1/5) tako da bi mogl uidit precej elektronov, da bi pršl do izgube podatkov....
zakaj pa enostavno ne odlepiš obstoječe ?
Ali še bolje, zatakni ga nekam, kjer se ne vidi :)
Insan3Lik3 je izjavil:
fantje dejte mi neki svetovat, moje nzxt s340 ohišje ima taka 2 slota za ssdja:
zakaj pa enostavno ne odlepiš obstoječe ?
Ali še bolje, zatakni ga nekam, kjer se ne vidi :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Pri meni kaze relativno visok host write, odkar sem flashal nov fw. Prej sem imel v enmu letu cca 1.2TB, zdej pa okoli 600-700GB od oktobra (govorim bolj na pamet, amapk se vrti tam nakje). Vmes sem formatiral in nafilal cca 150GB podatkov gor.

Ce bi bilo to res, potem bi moj moral met ene 500GB zapisanega.

hostwrite je vrednost, kolk komp zapiše na ssd. In ti si pač zapisal 600-700GB v tem času.
Bolj zanimiv podatek je NAND write. Ta bi povedal, če je sedaj po firmware updejtu kej več pisanja po dejanskem flashu kot prej.
Bolj zanimiv podatek je NAND write. Ta bi povedal, če je sedaj po firmware updejtu kej več pisanja po dejanskem flashu kot prej.
#brezpodpisa

surewood ::
Imam prenosnik HP ENVY Ultrabook 6-1030sm (manuali: http://support.hp.com/gb-en/product/HP-...
Želim si kupiti nov SSD disk (maksimalno okrog 120GB, rajši manj), pa me skrbi kako je s tem. Trenutno je baje v uporabi mSSD disk. SE kaj sanja komu, bi tole šlo notr: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Hvala!
Želim si kupiti nov SSD disk (maksimalno okrog 120GB, rajši manj), pa me skrbi kako je s tem. Trenutno je baje v uporabi mSSD disk. SE kaj sanja komu, bi tole šlo notr: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Hvala!

bo šlo, če je res msata ssd noter
Drgač pa ne tega gnilega kingstona kupit, vzami kej spodobnega.
recimo tole http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...
Drgač pa ne tega gnilega kingstona kupit, vzami kej spodobnega.
recimo tole http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...
#brezpodpisa

lopov ::
MX100: Občasno zatrokiranje, "failed to boot", blue screen - KERNEL_DATA_INPUT_ERROR?!
Yay, točno tole sem postal 29.1.2015 [ https://slo-tech.com/forum/t318356/p469... ]
Thx za link, sm bil prelen da bi googlal če ma še kdo problem(e)

nwave ::
Odločam se za upgrade sistemskega diska na prenosniku. Iz WD Scorpio black na ... nek SSD 240GB (budget okoli 120€), ker ne sledim SSD sceni me zanima kaj bi vi priporočali? Negre se mi toliko za performance ampak za zanesljivost, pač da bo deloval vsaj 3+ let.

GTX970 ::
V Slo je kot kaže zašel nek fail batch crucial mx 100 ssd enot, zadnje čase se na ST kar odpirajo nove pritožbe nad omenjenim ssdjem.
Ste jih vsi kupili v Slo ? Ker če ne, potem bi lahko šlo za večji fuckup kot samo za omejeno "Slo" serijo.
Ste jih vsi kupili v Slo ? Ker če ne, potem bi lahko šlo za večji fuckup kot samo za omejeno "Slo" serijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GTX970 ()

Do 120€ gledaš kakega 850evo, bx100, arc 100..
Ja, zgleda more bit neki... Upajmo da je sam kak fw bug..
V Slo je kot kaže zašel nek fail batch crucial mx 100 ssd enot, zadnje čase se na ST kar odpirajo nove pritožbe nad omenjenim ssdjem.
Ja, zgleda more bit neki... Upajmo da je sam kak fw bug..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

tomaz- ::
tole sem pa očitno spregledal.. Kaj pa je narobe z MX100 serijo' Imam namreč mx100 512gb, pa del OK..

nwave ::
Hvala hojnikb, odločil sem se za 850 EVO. 5 let garancije se kar dobro sliši.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nwave ()

mitja73 ::
Ja, menda je samo za ST slovenske uporabnike Micron(Crucial) naredil eno posebno serijo.

Corsair Force 3 (120Gb) VS Samsung EVO 850 (500Gb)
Je kr razlika tudi med samimi SSDji :) Čeprav vprašanje, koliko bo to opazno v RL, ker glavna razlika je seveda še vedno med HDD in SSD.. Bo čas pokazal.. Battlefield malo hitreje naloži - to sem opazil zaenkrat. :D
@Hojnik, Corsair šel za 50€, in imam še enega kupca zate, če želiš zamenjat za 256Gb. :)
Je kr razlika tudi med samimi SSDji :) Čeprav vprašanje, koliko bo to opazno v RL, ker glavna razlika je seveda še vedno med HDD in SSD.. Bo čas pokazal.. Battlefield malo hitreje naloži - to sem opazil zaenkrat. :D
@Hojnik, Corsair šel za 50€, in imam še enega kupca zate, če želiš zamenjat za 256Gb. :)

> @Hojnik, Corsair šel za 50€, in imam še enega kupca zate, če želiš zamenjat za 256Gb. :)
hhehe, se je kdo dejansko našel in kupo to za 50€ ?
sicer pa, adata ostaja. Za ta star hp, ko je noter je prek glave :)
hhehe, se je kdo dejansko našel in kupo to za 50€ ?
sicer pa, adata ostaja. Za ta star hp, ko je noter je prek glave :)
#brezpodpisa

Ja, sem dobil kar 2 oz. 3 ponudbe, zato ti lahko eno odstopim.:) SSDji so danes res vroča roba. Verjetno najbolj vroča komponenta.
Ampak ja, zaradi razlike v hitrosti se ti ne splača menjat.. Dokler ti je kapacitete dost, je vse kul.
Ampak ja, zaradi razlike v hitrosti se ti ne splača menjat.. Dokler ti je kapacitete dost, je vse kul.