» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
302 / 507
»»

iloveboobz ::

to maš ziher na jmicron port prkloplen. Priklopi v modri port (oz tistih, ki jih je več iste barve) in basta.

Alessio983 ::

Priklopljeni so vsi 3 je diski na plave modre ... Če dam disk kam drugam se ne boota.

PrimozR ::

Ker nimaš nastavljenega first boot devica. Spremeni še to.

darkolord ::

Čisto mimogrede, pozna kdo kakšen ugoden SATA 6 Gb/s PCIe adapter? Imam eno kišto z Marvellom, ki se očitno res ne razume s dobro SSDji.

Tukaj z rdečo označeno imam vse diske. So pa še 3-je prključki LEVO (Črn, moder in bel za diske), ki pa nevem kaj so točno ...

Edit: oz so :

Intel(R) P55 Express Chipset built-in
6 xSATA 3.0 Gb/s ports
Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron(R) JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
1 xSATA 3Gb/s port (black)
JMicron(R) JMB322 (Drive Xpert Technology) :
- 2 x SATA 3.0 Gb/s ports (navy blue and gray)
- Supports EZ Backup and SuperSpeed functions
*Drive Xpert function is available only when the hard disk drives are set as data drives.

Zgodovina sprememb…

GenZNPC ::

iloveboobz je izjavil:

Tu so rezultati za novega 120GB verzijo: http://www.guru3d.com/articles_pages/sa...
Tak drastičnih razlik spet ni ne, če upoštevamo določene faktorje rabljenga.

govora je o 830, ne 840evo

ta pa še manj čudno
skibidi

830 - 120GB - New

skibidi

darkolord je izjavil:

Čisto mimogrede, pozna kdo kakšen ugoden SATA 6 Gb/s PCIe adapter? Imam eno kišto z Marvellom, ki se očitno res ne razume s dobro SSDji.

Nobenga. Vsi bojo sranje, ker je samo nativen intel taprava stvar. Furaj 3gbit do menjave platforme. Pretirano prikrajšan neboš.

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Saj sem nalimal slike pred dvemi leti in sedaj. Na uč, je stvar zgubila ene 15-20% hitrosti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Kar pa ni normalno za to serijo ssdjov. Sam to hočem izpostavit.

jebach ::

Moj Samsung SSD 840 Evo Series 250GB po posodobitvi firmware

jebach je izjavil:

Moj Samsung SSD 840 Evo Series 250GB po posodobitvi firmware

Kot povedano že 1000x, s crystaldiskmark in podobnimi programi NE VEŠ, če je ta problem odpravljen. SSD Read Speed Tester testira točno to, saj čekira hitrost v navezavi z date-om fajlov.

gddr85 ::

"So pa še 3-je prključki LEVO (Črn, moder in bel za diske), ki pa nevem kaj so točno ..."

tist so dodatni trije sata2 za 0, 1, jbod

Bi blo bolje če priklopim na moder port ? Ker so res smešni rezultati, proti temu kar bi moralo biti ... ali vsaj 20 30 % bolje, ne pa da je skoraj 50 % izguba

Itk da moder port, ostalo je vse jmicron ;((

To tudi ne razumem ... imam 3 diske. Na ssd disku imam win 7 a moram dati 1 boot device nekaj drugega (Drugi disk) da mi sploh zboota v win. če ne mi napiše prosim vstavi boot cd ali kaj podobnega. Očitno je vse nekaj zmešano ...

izklopi tisti jmicron krmilnik in vse diske premakni na intel sata porte (modre)...

Vsi diski so že preklopljeni, kot sem par postov nazaj napisal na normalne porte (modre) ... označene na sliki

prilagam sliko, tistih 351 mb ne morem dodeliti nikamor, in samsung mi piše da je sistem, ko bi moral biti Toshiba

SuperVeloce ::

to si kloniral ali je bila sveža namestitev sistema na ssd?

Sveža namestitev. Očitno je najbolje vse skupaj formatirati. Samo moram najti en disk da si naredim backup fajlov :)

ne moreš dodelit ker je prazen prostor pred wd torrenti, boš moral probat z minitool partition

oz. wd torrenti mislm da ne moreš razširit particije ampak new volume bi pa moral nardit bp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

SaXsIm ::

Kupujem 500 GB ssd, kaj kupiti? Samsung 840 EVO ali Crucial MX 100

Računalnik je Asus n76VZ, laptop. Bo uporabljan kot primarni disk, za sekundarnega bo ostal nek WD. OS bo najbrž Win 8.1 PRO, nameravam narediti svežo inštalacijo.
SaXsIm

mx100

Sistem na novo naložil in pustil v njem samo ssd disk vklopljen. Testi enaki. Ne pride čez 250 Mb. Polovična hitrost dika, kot prej. Očitno je kriva plošča ali pa je res diks ...

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

A je to zajebancija al se norca delas iz sebe?
Imas plato, ki nima nitii enega sata 6gbit prikljucka in fantaziras o neki polovicni hitrosti. Reci, da se samo zajebavas...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Polovična hitrost misli najbrž na obupno slabe random hitrost (kar bi sedaj že vedel, če bi spremljal debato :))

Picero ::

Potrebujem SSD za profesionalno uporabo (grafika, DTP).
Kapaciteta 240 ali 256 GB bo dovolj, ker bo to samo sistemski disk.
Gledam Samsung 840 EVO, 850 Pro, Crucial MX100 M550 ali morda kaj drugega?
Kaj mi svetujete?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Picero ()

mx100 bo čist kul.

Če maš $$$, vzami 512GB

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

Picero je izjavil:

Potrebujem SSD za profesionalno uporabo (grafika, DTP).
Kapaciteta 240 ali 256 GB bo dovolj, ker bo to samo sistemski disk.
Gledam Samsung 840 EVO, 850 Pro, Crucial MX100 M550 ali morda kaj drugega?
Kaj mi svetujete?

za pro uporabo pa kar 850 pro, sigurno bo nekaj haska v tem

za denar 256GB Pro dobi že 512GB mx100. In pri 512GB je mx100 že presneto hiter (ne sicer tako hiter kot sammy). In extra kapaciteta vedno pride prav, četudi zdaj mogoče misliš, da je 256GB dovoj :)

ja, argument je dober ... imam pa občutek, da tisti, ki s PC-jem služijo, da vzamejo top šit

Če služiš denar s tem, potem tut 1TB 850PRO nebo težko uzet :)

več kot 500 je preseravanje, še posebej SSD

Ubistvo sploh ni, ker lahko v takem primeru kompletno vržeš diskovje ven in maš all ssd sistem :)

In 2TB ssd storaga (kar je itk dovolj za večino) dobiš za malo več kot minimalca :)

Zgodovina sprememb…

res je, da ni postavil budgeta, ker tako lahko 2xTb v RAID pa bo najboljše

V resnici je na njemu, čemu da prednost. Ali večjo kapaciteto ali marginally (itk težko opaziš razliko izven benchmarkov) hitrejši ssd.

recimo, da se v pro rabi vsaka sekunda šteje in se v 1 letu že nabere ... odvisno koliko to tudi pomeni nekomu, skratka ne bi bilo težko sammy 850 pro priporočiti nekomu, ki hitrost resnično izkoristi

Takemu bi potem raje priporoču kako pci-e based zadevo :)

recimo xp941

Zgodovina sprememb…

naj napiše budget, glede na to, da sprašuje glede mx in 850 pro, se mi zdi, da je omejen budget na 850 pro

Pač treba se je zjasnet okol budgeta in workloada, pa imaš potem tapravo zadevo. Lahko da je že mx100 vrh glave, lahko je pa tut xp941 premal :)

za to kar on rabi bo vsak mx100 dovolj (najbrž kak corel, xara, adobe il. ipd.)

itk težko opaziš razliko izven benchmarkov
To ni čist res, nekateri delajo tudi benchmarke, ki simulirajo cel kup real-life situacij v raznih programih (dev, photo/video, vm, general use). Tam se lepo vidi, da sčasoma ta majhna razlika lahko nanese kar precej (npr. 10 namesto 20 ur čakanja na disk).

Je pa res, da daleč od tega, kot je razlika med HDD in SSD. Za general use itak nima veze, za profi uporabo (pa tut če samo slikce v fotošopu odpiraš in zapiraš) se ti pa ta razlika lahko brez težav pokrije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

tale destroyer 2013 je meni vedno bil čuden. Po večini testov in po odzivnosti je 840pro v samem vrhu, na tem testu pa precej daleč zadaj

Real world benchmarki so itk vedno bolj taktak, tako da velike teze ne dajat temu. Seveda so razlike (tudi opazne) med ssdji, ampak samo ko se gremo heavy io aplikacije :)

Ja saj, zdaj tu fantazira nekdo o pro, zaradi tistih pol sekunde pri nalaganju in odpiranju. Dela pa na kaki mašini?
Se da več časa prišparat z hitrejšim delom pa še kako drugo kopmonento.
skibidi

Picero ::

Hvala lepa vsem za odgovore in za nove iztocnice. Po vsem prebranem razmisljam o tem, da bi vzel MX100 512 Gb. Kaksen GB vec vedno prav pride, po hitrosti pa kaksno sekundo prihranim z optimiziranim delom, Crucial je verjetno tudi toliko zanesljiv, da ne bi smel kar tako odleteti. Bo pa razlika med sedanjim raptorjem in SSDjem taksna, da bom zadovoljen vsaj par mesecev. Glede budgeta sem imel v mislih okrog 200 EUR. Nadgrajujem pa sicer masino z i7 920, 12 GB RAMa, WDraptor sistemcem 150GB, tako da mislim, da je nadgradnja s SSD trenutno najbolj smiselen in cenovno ucinkovit nakup.

dobra odločitev. Zakaj recimo dragega 840pro, če dobiš za malo več 2x prostora. Pri odzivnosti sistema ne boš opazil razlike med najdražjim in mx100! Crucial so precej zanesljivi, čeprav crkne lahko prav vsaka elektronika. SSD je ena boljših nadgradenj za delo!

Zgodovina sprememb…

elKaktus ::

Za nekoga kupujem zanesljiv SSD s kapaciteto do okoli 120GB - več se preprosto ne potrebuje, tudi hitrost načeloma ni tako pomembna (že povprečni SSD-ji zadostijo potrebam), mora pa biti (čim bolj) zanesljiv, seveda z razumno (beri, ne se preseravat, a hkrati, ne škrtarit če funkcionalno to res odtehta) ceno.

Intel 530 Series 120GB
Hitrost branja do 540MB/s
Hitrost pisanja do 480MB/s
Garancija 5 leta
cena 80eur
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

CRUCIAL MX100 SSD 128GB
Hitrost branja do 550MB/s
Hitrost pisanja do 150MB/s
Garancija 3 leta
cena 3leta
cena 70eur(pri enaa, povprčno okoli 75eur)
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Zanima me zakaj tak naval na mx100, ko pa je 530 dražji le za 10eur in velja za "neuničljivega" (taki so pač opisi in mnenja), z 5let garancije (namesto 3leta), 3.2x hitrejšim pisanjem, ter od bolj renomirane znamke (po vzdržljivosti in najnižjem odstotku pokvarljivosti)?

Razumem, da je ta mx100 "sveža roba iz pečice" a po specifikacijah mi ne izgleda kot nek presežek, le prepakiran stari m500. Ne pravim, da Crucial ni solidna firma, samo je Intel zagotovo bolj zaupanja vredna (res, da ne slovijo pa najbolj top navitih specifikacijah, so pa znesljivi). Cene so zaradi primerjave iz iste trgovine, Enaa, se pa lahko drugje oz. iz tujine dobi še ceneje.

Samsung je načeloma tudi kar sprejemljiv (pri tej kapaciteti ima 840 EVO tudi isto ceno kot mx100), res da ga sedaj biksajo z "bug-om"(verjetno površna optimizacija algoritvom) pri 840 EVO, vendar ga bodo najverjetneje odpravili slej kot prej. Je mogoče datum že kaj bolj znan, kdaj?

Nadalje, m500(60eur) vs mx100(70eur), odtehta cena pri novejšemu? Zasledil sem, da novejši zaščiti podatke, če zmanjka elektrike, vendar verjetno zaščiti le tiste, ki so že v predpomnilniku? Načeloma bo ssd v prenosniki, ki ima že baterijo, zato to ni bistvenega pomena.

Še kaj drugega zanimivega, predvsem od Intela, v tem cenovnem in prostorskem okviru?

lp

Zakaj prej mx100? Mogoče zato, ker je cena intelom sedaj padla in zato ker intelovi sandforce pogoni v pretekosti ubistvu niso imeli najnižjega odstotka pokvarljivosti in težav? Ves njihov dober glas pride iz višjega ranga sddjev, ki jih ne kupi nekdo, ki bo igrice igral in facebook gledal... ampak intel s sandforce ni to, kar je intel v cpu branži...

Specifikacije, ki jih vidiš (zaporedno branje) so pa itak napihnjene vrednosti in daleč od tega, za kar se SSD največ uporablja. Sandforce pač kompresira podatke med drugim.
m500 je bil poceni, da so spucali zaloge pred prihodom mx100. Ponekod še imajo te nizke cene, vendar ni nujno da boš zadevo sploh dobil.

Zgodovina sprememb…

««
302 / 507
»»