Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Gre se samo za zmedo s podobnimi oznakami. 840 ni bil prav nič prizadet, kar je tudi logično, ker 840 in 840 PRO imata praktično isti firmware (verzija DX) samo z malenkostnimi specifičnimi razlikami in tudi delujeta precej podobno.
Predn bluziš, si raje poglej tuje forume. Kr dosti ljudi tudi poroča o starem modelu 840basic z istimi težavami. Je pa res, da pridejo do izraza precej kasneje, kar se po svoje logično, saj uporablja večjo litografijo (hence večje celice, manjši leakage = manjši voltage drifti).
SuperVeloce je izjavil:
840evo ima tudi čipe na manjši litografiji. Dvomim pa, da so za napako vedeli 2 tedna.
Itk da so vedl precej prej, verjetno že takrat, ko še noben (oz. peščica) ni opazil tega. 2 tedna za tak fix in validacijo je no go.
840 EVO in 840 EVO mSATA sta pa popolnoma drugačna SSDja, imata čisto drugačen firmware (verzija EX) in tudi delujeta na precej drugačen način.
Ubistvo to sploh ni res. Razn manjše litografije in dodanega turbowrite keša, je zelo malo razlik med 840basic in 840evo. Heck, verjetno uporabljajo isti core firmware in samo nadgradijo bombončke in ECC.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
jap, še vsak igralec je mel kak fuckup. In da nebi pozabl na skopocalo od Cruciala, ki sliši na ime V4
#brezpodpisa
SuperVeloce ::
jap, še vsak igralec je mel kak fuckup. In da nebi pozabl na skopocalo od Cruciala, ki sliši na ime V4
Sem šele sedaj postal pozoren, da je poleg novega firmwarea še cela aplikacija. Torej da so našli rešitev in spisali nov firmware, ga potestirali, pa še spisali aplikacijo za flashanje in osvežitev... je postalo precej očitno, da so že dolgo vedeli za ta bug, so javno priznali, ko je zadeva že bila skoraj pripravljena in pač malo pohiteli, ko so cajtngi začeli pisati o tem. Ugiba kdo, kako dolgo so vedeli? jaz bi rekel vsaj 3 mesece, mogoče celo več?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
Jst ::
hojnik: Praviš, da po več kot dveletni uporabi, bi moral SSD delati enako, kot prvi dan?
Zakaj mi disk (SSD) dela na uč 15% počasneje, navajaš po eni strani partition alignment:
Kolikor sem razumel, če je ta številka "number is divisible by 4096", kar je, potem je OK.
Predlagal si AS SSD Benchmark:
Kakšne "hude" razlike med prejšnjim benchmarkom ni.
---
TRIM check:
Za TRIM check, je admin komanda:
Nula ("0") pomeni vklopljen.
---
Torej, kaj insinuiraš? Da imam kakšne nastavitve zjeb*ne?
Ker meni se to zdi, kot normalen performance SSDja, ki je že nekaj let v rabi.
Če pa sem se jaz kaj zmotil ali narobe razumel, bi bil zelo vesel, če bi me podučil...
Zakaj mi disk (SSD) dela na uč 15% počasneje, navajaš po eni strani partition alignment:
Kolikor sem razumel, če je ta številka "number is divisible by 4096", kar je, potem je OK.
Predlagal si AS SSD Benchmark:
Kakšne "hude" razlike med prejšnjim benchmarkom ni.
---
TRIM check:
Za TRIM check, je admin komanda:
Nula ("0") pomeni vklopljen.
---
Torej, kaj insinuiraš? Da imam kakšne nastavitve zjeb*ne?
Ker meni se to zdi, kot normalen performance SSDja, ki je že nekaj let v rabi.
Če pa sem se jaz kaj zmotil ali narobe razumel, bi bil zelo vesel, če bi me podučil...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Tista komanda ti sam pove da winsi posilaji trim. Nic ti pa ne pove o tem ce ti ga sata kotroler obdela in ssd sprejme. Čekiraj z trimcheck 0.5
tak drop je z ok alignmentom sam še defektn trim. Heck, še sandforce nima tak ocitnga padca write, pa ima ta dekekt že po dizajnu.
tak drop je z ok alignmentom sam še defektn trim. Heck, še sandforce nima tak ocitnga padca write, pa ima ta dekekt že po dizajnu.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jst ()
Zagnal sem SSD Magician, dal Optimize in še enkrat pognal Crystaldiskmark:
Nobene razlike.
Meni se zdi, da je to pač drop performans po nekajletni uporabi...
edit: Imam inštalirne tudi Intelove RAID driverje, že od začetka, AHCI vedno vklopljen,...
>Secure erase and its good as new :)
Ja. Na začetku bo verjetno res enaka hitrost, kot pri nakupu. Vendar po parih tednih mislim, da bi spet padla hitrost.
Pač tako je. SSDji se obrabljajo. Vseeno so pa dovolj hitri, da ~15% padec hitrosti po več kot dveh letih, ne predstavlja nobenega problema.
Nobene razlike.
Meni se zdi, da je to pač drop performans po nekajletni uporabi...
edit: Imam inštalirne tudi Intelove RAID driverje, že od začetka, AHCI vedno vklopljen,...
>Secure erase and its good as new :)
Ja. Na začetku bo verjetno res enaka hitrost, kot pri nakupu. Vendar po parih tednih mislim, da bi spet padla hitrost.
Pač tako je. SSDji se obrabljajo. Vseeno so pa dovolj hitri, da ~15% padec hitrosti po več kot dveh letih, ne predstavlja nobenega problema.
Zgodovina sprememb…
Starost dveh let na to nima vpliva, če si naredil secure update. Vse je samo v številu zapisov. Če imaš teh le par TB, potem bi morala biti hitrost kot pri novem in to ne sam kakšen teden...
Vsak spodoben ssd bo držal near max hitrosti, če je le trim prisoten. Imam m4ko že od ~2011 in ma še vedno max hitrost od day one nakupa. Ostali pogoni sicer zgubijo na write hitrosti, ampak to je pač znan design flaw sandforce pogonov. Tako da tole je čudno.
#brezpodpisa
OK, then help me fix it.
edit: V svoji življenski dobi je bilo zapisanih 7TB.
Priklopljen je na Intelov bus:
edit: V svoji življenski dobi je bilo zapisanih 7TB.
Priklopljen je na Intelov bus:
Zgodovina sprememb…
Jst bi prvo naredo backup, potem sercure erase in nazaj restore. Daš še zadnje intel sata driverje gor, spet čekiraš če trim dela in je alignment ok in pobenchaš. Pustiš namir ene par mescov in spet pobenchaš.
http://www.sweclockers.com/forum/52-nyh...
looks like it ain't fixed yet.
http://www.sweclockers.com/forum/52-nyh...
looks like it ain't fixed yet.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
peglezn ::
A se splača počakat na 850evo? al kupt x100 zdej?
Z nakupom se mi ne mudi... mau me edino mot pr laptopu ker je tih ko miška... dokler ne začne mau bl po disku brat
Nevem kašne diske so dajal u thinkpade (nek 7200rpm) ampak tok glasnga diska do zdej še nism meu.
Z nakupom se mi ne mudi... mau me edino mot pr laptopu ker je tih ko miška... dokler ne začne mau bl po disku brat
Nevem kašne diske so dajal u thinkpade (nek 7200rpm) ampak tok glasnga diska do zdej še nism meu.
vzami mx100.
Itk neboš takoj šou v nabavo 850evota, če bo takrat še dokaj nestestirana zadeva.
Itk neboš takoj šou v nabavo 850evota, če bo takrat še dokaj nestestirana zadeva.
#brezpodpisa
Čeprav imam inštaliran Intelov RTS&stuff, sem opazil, da imam MSjev driver za AHCI:
Ko pa hočem narediti update, mi javi, da so te novejši od Intelovih (RSTe_and_AHCI_Drivers_GUI_CIM_CLI_3.8.0.1111_2013.10.03)
Imam pa IvyBridge Z77 chipset.
Ko pa hočem narediti update, mi javi, da so te novejši od Intelovih (RSTe_and_AHCI_Drivers_GUI_CIM_CLI_3.8.0.1111_2013.10.03)
Imam pa IvyBridge Z77 chipset.
Zgodovina sprememb…
m0LN4r ::
Maualno nemoreš naložit iz driver mape? Nam zaupaš še ime/model matične?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Matična: ASUS P8Z77-V
Ko sem odinštaliral Intel Rapid..., se mi v Device Managerju sedaj pojavi samo dvakrat "Standard SATA AHCI Controller", benchmark da pa iste rezultate.
molnar: Ne, nisem mogel ročno inštalirati. V bistvu je to edino, kar sem probal, ker je v tistem zipu GUI posebej, Driverji pa posebej. Kakšnega glavnega "setup.exe" pa ni.
edit: Sedaj, ko malo gledam po Intelovi download strani, sploh ne najdem AHCI driverjev za "Series 7" chipset. Tam so za Intelove matične, potem za stare Winse,... novega pa nič ne najdem.
V bistvu niti tega, kar sem imel inštalirano "Intel Rapid Storage Tech," pa sem ga odinstaliral, ne najdem. Čudno...
Ko sem odinštaliral Intel Rapid..., se mi v Device Managerju sedaj pojavi samo dvakrat "Standard SATA AHCI Controller", benchmark da pa iste rezultate.
molnar: Ne, nisem mogel ročno inštalirati. V bistvu je to edino, kar sem probal, ker je v tistem zipu GUI posebej, Driverji pa posebej. Kakšnega glavnega "setup.exe" pa ni.
edit: Sedaj, ko malo gledam po Intelovi download strani, sploh ne najdem AHCI driverjev za "Series 7" chipset. Tam so za Intelove matične, potem za stare Winse,... novega pa nič ne najdem.
V bistvu niti tega, kar sem imel inštalirano "Intel Rapid Storage Tech," pa sem ga odinstaliral, ne najdem. Čudno...
Zgodovina sprememb…
Samo za info: Stara Intelova 40GB E SSD sta tudi počasi zgubljala hitrost, dokler nista oba na enkrat crknila. To je bilo nekje 1 proti 100000. (Bila sta v mirror RAIDu, na Win Server)
edit: Kar sem pa iskal po internetu "Intel SATA AHCI drivers", sem pa našel samo za Win 7.
edit: Kar sem pa iskal po internetu "Intel SATA AHCI drivers", sem pa našel samo za Win 7.
Zgodovina sprememb…
Windows update tudi nič? A nimaš driver in install mapo? setup je pa v driver mapi? Zanimivo.
Intel Rapid Storage Technology Driver software V12.8.0.1016 for Windows Win8.1 64bit---(WHQL). To z uradne strani si verjetno že probal?
Intel Rapid Storage Technology Driver software V12.8.0.1016 for Windows Win8.1 64bit---(WHQL). To z uradne strani si verjetno že probal?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Sedaj sem "na silo" instaliral in se mi Windowsi nočejo več zagnati. Heh...
Ker se mi Windowsi več nočejo naložiti, vse podatke imam pa na hdd, lahko naredim erase celega SSDja (kot ste mi predlagali), preden na novo inštaliram Windowse.
Kateri tool naj uporabim? (mora se bootati iz USB-ja)
Kateri tool naj uporabim? (mora se bootati iz USB-ja)
Zgodovina sprememb…
Še preden se boš preveč zajebaval. Take znake je imel, kolega preden mu je crknil oz. postal ssd neuporaben. Ampak to na prvi generaciji intla.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Samsung Magician ima Secure Erase. Pa piše, da pred secure erase iztakni kabel za nekaj sekund potem pa zaženi program. Vendar mi ne dela. Potem napiše, da ne zazna nobenega ssdja.
Aha, power moraš iztakniti. Potem pa Secure Erase dela 10 sekund.
Torej.
1. Naredil sem Secure Erase iz DOSa; program Samsung Magician. (Secure Erase je delal 10 sekund.)
2. Sedaj sem na novo inštaliral Win8.1 Update 1.
3. Vse, kar sem inštaliral, so Intel Chipset Driverji.
4. Pognal CrystalDiskMark.
Rezultati še slabši, če gledam rezultate od frišnega SSDja (IN tudi od prej).
1. Naredil sem Secure Erase iz DOSa; program Samsung Magician. (Secure Erase je delal 10 sekund.)
2. Sedaj sem na novo inštaliral Win8.1 Update 1.
3. Vse, kar sem inštaliral, so Intel Chipset Driverji.
4. Pognal CrystalDiskMark.
Rezultati še slabši, če gledam rezultate od frišnega SSDja (IN tudi od prej).
Zgodovina sprememb…
heh, to so pa res hudo slabi write podatki za "svež" pogon.
No če smart podatki ne javlajo kakih napak, se jst nebi kej velik sekiral :)
No če smart podatki ne javlajo kakih napak, se jst nebi kej velik sekiral :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Saj jez se nisem obremnjeval. Vi ste me prepričali, da bi moral SSD po več kot dveh letih laufati not nov.
Pa sem pri vsakem SSDju, ki sem ga/jih imel, opazil slabih 10%/leto degradation hitrosti...
Pa sem pri vsakem SSDju, ki sem ga/jih imel, opazil slabih 10%/leto degradation hitrosti...
Ravno to ti hočemo povedati. Če je bila degradacija vidna pri določenih modelih, to pri Samsungu 830 nebi smelo biti! Flash tega modela je bil dovolj zmogljiv, da je obdržal performanse ob normalni uporabi. Razen če imaš nekih par 100TB zapisanih... pa še to po vzdržljivostnem testu SSDjev na techreportu ni vidno posebi, tudi pri 1PB.
Cervantes ::
No ja. Tako nepričakovano to spet ni .
Jaz imam novega mx100!
Selitev pa ni potekala tako na easy, kot sem pričakoval.
Po Clone disk cca 20min reč ne štarta!
Inštalacijski disk, "repair computer".
Dela.
No še Windows Experience zalufam, da izklopim defrag, Pa bo.
Laufa. Gem na čik. Pridem nazaj, laufa še vedno. A res. Miš na monitorju ne kaže nobenih znakov življenja.
Probam Task Manager, ništa. Ne spomnim se, kdaj sem zadnjič videl tako obešenko.
Very hard reset. Mašina se začuda sama postavi.
Windows Experience, še enkrat.S tresočimi prsti.
Naredi.
Še fsutil behavior query...
Result = 0!
Dela ko šus.
In hvala vsem v tej temi, ki ste me sploh priravili do tega.
Jaz imam novega mx100!
Selitev pa ni potekala tako na easy, kot sem pričakoval.
Po Clone disk cca 20min reč ne štarta!
Inštalacijski disk, "repair computer".
Dela.
No še Windows Experience zalufam, da izklopim defrag, Pa bo.
Laufa. Gem na čik. Pridem nazaj, laufa še vedno. A res. Miš na monitorju ne kaže nobenih znakov življenja.
Probam Task Manager, ništa. Ne spomnim se, kdaj sem zadnjič videl tako obešenko.
Very hard reset. Mašina se začuda sama postavi.
Windows Experience, še enkrat.S tresočimi prsti.
Naredi.
Še fsutil behavior query...
Result = 0!
Dela ko šus.
In hvala vsem v tej temi, ki ste me sploh priravili do tega.
SuperVeloce je izjavil:
Ravno to ti hočemo povedati. Če je bila degradacija vidna pri določenih modelih, to pri Samsungu 830 nebi smelo biti! Flash tega modela je bil dovolj zmogljiv, da je obdržal performanse ob normalni uporabi. Razen če imaš nekih par 100TB zapisanih... pa še to po vzdržljivostnem testu SSDjev na techreportu ni vidno posebi, tudi pri 1PB.
Exactly. Degradacija je tako očitna samo pri sandforce pogonih in mogoče kakih cheapo kontrollerjih. Pri vseh ostalih pa ostane hitrost bolj ali manj tipi topi. Pa pri tebi je sploh čudno, da se ti hitrost ne restora na tovarniško z secure erase.
#brezpodpisa
Obstaja tudi možnost, da je dobil defekten SSD izmed 1:1000000
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
malo šanse. Tole al throttal hitrost al pa je kje kaka obskurna težava (chipset bremza ?).
Če se ti da hecat, sprobaš še v kakem drugem sata6g kompu, sicer pa pustiš namir in ne diraš :)
Če se ti da hecat, sprobaš še v kakem drugem sata6g kompu, sicer pa pustiš namir in ne diraš :)
#brezpodpisa
ali pa so problemi kje drugje? Mogoce sata controller ali pa da more ssd controller še potrimat celice po secure erase...
secure erase nedela nobenga trima, amak lepo nastavi vse celice na logično 1.
Ma to niti ni tako pogojeno z flashom. Vsak flash bo ratu počasn (še slc) če se ga nebo sprot pucalo.
o pri Samsungu 830 nebi smelo biti! Flash tega modela je bil dovolj zmogljiv, da je obdržal performanse ob normalni uporabi.
Ma to niti ni tako pogojeno z flashom. Vsak flash bo ratu počasn (še slc) če se ga nebo sprot pucalo.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
ha? nevem če secure erase kaj piše v celice. vsega skupi je konc v 10 sekundah... ravno zaradi tega se ssdjev ne formatira z enkami in nulami...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
SuperVeloce je izjavil:
ha? nevem če secure erase kaj piše v celice. vsega skupi je konc v 10 sekundah...
Nepiše, ampak pošlje erase commando, ki nastavi vse celice na 1 (oz. tisto kar se smatra kot clean in ready za pisanje). To in nič druga
#brezpodpisa
A imaš po vsakem testiranju slabše rezultate al so kolko tolko na istem nonstop?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ker je res čudno, da je stvar zgubla 100MB/s, tudi po tem, ko si jo nastavo na factory fresh :)
#brezpodpisa
2 x SATA 6Gb/s port(s), gray
4 x SATA 3Gb/s port(s), blue
2 x SATA 6Gb/s port(s), navy blue ASmedia
A si mel do zdaj cel čas v Intel 6gb/s?
Aja ti maš tudi 120gb verzijo in koliko TB writa maš?
Tu so rezultati za novega 120GB verzijo: http://www.guru3d.com/articles_pages/sa...
Tak drastičnih razlik spet ni ne, če upoštevamo določene faktorje rabljenga.
4 x SATA 3Gb/s port(s), blue
2 x SATA 6Gb/s port(s), navy blue ASmedia
A si mel do zdaj cel čas v Intel 6gb/s?
Aja ti maš tudi 120gb verzijo in koliko TB writa maš?
Tu so rezultati za novega 120GB verzijo: http://www.guru3d.com/articles_pages/sa...
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
govora je o 830, ne 840evo
#brezpodpisa
Alessio983 ::
zelo zelo slabe random hitrosti...
marvell sata controller ?
marvell sata controller ?
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Alessio983 ::
Računalnik sem naložil na novo pred 1 tednom. Kakšnih gonilnikov nisem nalagal, se je naložlo vse samo z updaytom. Nevem je mogoče v tem težava. Tukaj pričagam še eno sliko. Kateri controller je pa nevem kje pogledat :)
plošča pa je : Asus p7p55D Deluxe https://www.asus.com/Motherboards/P7P55...
plošča pa je : Asus p7p55D Deluxe https://www.asus.com/Motherboards/P7P55...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alessio983 ()