» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
231 / 507
»»

iloveboobz ::

M.2 form factor, neuporabno v namiznikih..

trnvpeti ::

bomo videli, kolk casa za mba2013 bo to prislo na pcje

Na PCjih že maš M.2 v obliki PCI-E slotov ;)

in tudi pripadajoče ssdje

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Nekaj takega bo precej bolj zaživelo vsaj z Intelovimi čipovji 9. geenracije (torej naseldniki trenutnih čipsetov za Haswell), za aktere se govori, da bodo podpirali SATA-Express.

NightHawk ::

Odločam se med kinston v300 in samsung 840, 120gb modela. Cena je enaka, 80 eur. Kakšna priporočila? Na netu je vedno 50/50 priporočil ;)

D3m ::

Meni V300 deluje dobro. Če bo kaj odločalo je drobni tisk pri obema.

Se gre za 840 basic ali pro.
|HP EliteBook|R7 8840U|

NightHawk je izjavil:

Odločam se med kinston v300 in samsung 840, 120gb modela. Cena je enaka, 80 eur. Kakšna priporočila? Na netu je vedno 50/50 priporočil ;)

Kingston v300. Izkjučno zaradi boljšega flasha.

Sem prav vedel, da se bo hojnikb zapičil v MLC v V300. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

hmmm le kaj bi vzel...
SSD za isto ceno z 1k flashom ali ssd z 3k flashom ?

Nisem nič slabega mislil. Samo vedel sem, kaj boš izbral. :D
|HP EliteBook|R7 8840U|

destiny ::

flash ni edini faktor, kontroler je pravtako pomemben, v bistvu je še bolj pomemben od flasha.

destiny je izjavil:

flash ni edini faktor, kontroler je pravtako pomemben, v bistvu je še bolj pomemben od flasha.

In tukaj je sandforce še dodatno v prednosti, ker stiska podatke, kar pomen da flash zdrži še dalj časa.

Je pa res, da je MDX kontroler v samsung 840 boljša zadeva, kar se tiče raw hitrosti, samo v kombinaciji z poceni TLC flashom ne pride do izraza...

Zgodovina sprememb…

no, men je najpomembnejša zanesljivost, šele nato hitrost.

NightHawk ::

In zaneslivejši je kateri? V300 ker je MLC? ali samsung ker je pač samsung?

Oba sta zanesljiva. Prednost V300 je LSI SandForce controller in MLC flash.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Jest nekega globokega datamininga glede zanesljivosti nisem delal, ampak če je verjeti pisariji v tej temi se je samsungov kontroler izkazal za enega najbolj zanesljivih, sandforce pa niti ne.

Vem kako je bilo z OCZ. Lahko rečem, da je custom SandForce za Kingston.
|HP EliteBook|R7 8840U|

sandforce kot tak je ok, sploh te nove revizije. In osebno bi jst bolj zaupal podatke mlc flashu kot tlc...
V vsakem primeru je treba met backup, ne glede na ssd...

D3m je izjavil:

Oba sta zanesljiva. Prednost V300 je LSI SandForce controller in MLC flash.

Sandforce? Prednost? o.O

Prosim beri post v kontekstu in ne nabijat...
Seveda ma sandforce prednost kar se tiče endurance, tukaj konkurence ni.
Je pa res da ma stvar svoje cvetke, to je pa res.. Nepravim da je kontroler kot celota prednost.... đis..

Mnja, super endurance, ko ima par serij kontrolerjev navado, da na lepem umrejo. SUPER za zanesljivost, res.

Ne glede na to, a je zadeva nova ali ne, drugačna ali ne, prej se mora dokazati. Samsung se zaenkrat je. Drugega kot priporočati na preteklosti nekako ne moremo, tako da se lahko nategneš (kot se je veliko ljudi s SF pogoni), ampak tako je. Zaenkrat ima SandForce za mnoge še zelo grenak priokus in se ga ne dotaknejo. Tudi Intelovega ne, ki je bil oh in sploh in je vseeno povzročal nekaj problemov.

Vsaka nova tehnologija povzroča preglavice. Pač se je OCZ-ju najbolj zalomilo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

sandforce ni nikol crkoval množično(razn mogoče taprva force serija)... Pri sandforce so bli problematični bsodi, zarad same implementacije spanja pogona. In pa še druge cvetke (aes je sam 128Bit, trim ne sodeluje z njim najbolje...).

Mam dva sandforce pogona druge generacije in zaenkrat delujeta ok..

klemenSLO ::

samo za info za vse ki imate morda intelove SSDje in AMDjeve starejše plate :
Danes mi je Win 7 ponudil update za AMD sata controler. Imam Intel 330 180GB na ASUS M4a78-e plati . Po inštalaciji disk deluje tako kot je od njega pričakovati. Končno Hiter zagon - 10 sek do login screena. CrystalMark test sedaj izvede do konca - prej je štekal na 4k testu. Tudi winsi so spet odzivni.
Pred tem sem imel OCZja 2 64 GB in je deloval ok, tako da sem kar malo postrani gledal ker je novi intel deloval slabše kot OCZ.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Izi ::

Nihče ni omenil, da je že skoraj 3 tedne na voljo novi Samsung Magician 4.1
Download link je nekje na sredi te strani: Samsung SSD - Downloads
Po namestitvi sem dobil še obvestilo, da je na voljo tudi novi firmware za Samsunge 840.

Samsung 840 PRO - DXM05B0Q - Omogočili so DAS funkcijo (nepomebno za domače uporabnike)
Samsung 840 - DXT08B0Q - Izboljšana hitrost branja v določenih primerih

Firmwara ni treba downloadati iz gornjega linka, ampak se namesti kar direkt iz Magiciana z enim klikom in enim restartom sistema. Minuta in je gotovo. Preverjeno deluje brez problemov.

kaj intel misli kdaj updejtat svoje ssdje na tanov 5.x firmware base (sandforce) pa tut tist njihov tool bi lahk mal updejtal ;)

Dami ::

iloveboobz je izjavil:

kaj intel misli kdaj updejtat svoje ssdje na tanov 5.x firmware base (sandforce) pa tut tist njihov tool bi lahk mal updejtal ;)

Don't fix it if it ain't broken? 8-)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

It's broken alright ...

DuleKrtola ::

Oh kera frka s tem ssdjem, upam da ima kdo od vas kakšen nasvet. V Asus 1215d sem vtaknil kingstona v300 120GB. Poskušam instalirat winse, pa mi ne rata. Zbootam instalacijo z USBja, vendar mi diska ne najde in piše, da rabim driver. Če pa odprem konzolo z shift+F10 in grem v diskpart, pa disk vidim. Očitno le ne rabi driverja? Poleg tega je že prej z vrtečim HDDjem bil nastavljen AHCI, tako da ne razumem, zakaj kar naenkrat rabi driver. A pali kakšen generičen? Ker asus na svoji strani ne ponuja .inf fajlov, ampak samo installer.

SuperVeloce ::

Moralo bi delovati. Kateri windows je?

7

driver sem sedaj našel, pridem do partition selection zaslona, tu pa mi napiše:
Setup was unable to creae a new system partition or locate an existing system partition.
Ideas?

Lahko, da je problem z obstoječo particijo. odpri konzolo še enkrat, v diskpartu briši particijo in jo še enkrat naredi. Formatirajo potem v ntfs.
Iz crucial foruma en primer:
You will need to format the SSD and align the drive by following this guide using the Windows 7 install DVD, and then install Windows 7 on it. When you do this, on the disk selection screen do not delete or create any partitions, only select the already created single partition and click next.

Boot to CD, choose repair, then advanced, then command prompt:

Diskpart commands to align and create a partition

Diskpart >List Disk

(Here note the Disk # you want to align and create on based on size of drive, if only one drive then you are fine disk 0 will be the one you need)

Diskpart > Select Disk 0
(Or other disk number if need be)

Diskpart > List Partition
(Just to ensure you have the correct disk listed and no partitions are found)

Diskpart > Clean
(Removes any previous partition table information, and or MBR's)

Diskpart > Create Partition Primary Align=1024
(To create and align your partition)

Diskpart> Format Quick FS=NTFS
(To Quick format-NTFS)

(To check partition was created properly and aligned)

Diskpart > Active
(To set partition Active for OS Install)

Diskpart > Exit

Done!

Clean and simple for those who have only one disk connected and need no explanations

Diskpart > Select Disk 0
Diskpart > Clean
Diskpart > Create Partition Primary Align=1024
Diskpart > Format Quick FS=NTFS
Diskpart > Active
Diskpart > Exit

Načeloma bi moralo delovati tudi, če prideš samo do ukaza clean in potem v instalaciji najde disk brez particij

Zgodovina sprememb…

ne pali. Mogoče bi oba diska diska (starega in SSD) vtaknil v desktop in ju skloniral z "dd", ampak sumim, da bojo potem novi problemi, ker je stari disk 3x večji. Potem pa je še vprašanje, če bom sploh prišel v winse, da zamenjam driver. Sploh pa je cela jeba s tem premetavanjem diskov, ker je na temu netbooku nameščen pod tipkovnico in ni dostopen od spodaj, tako da bi se rad izognil šraufanju.

Našel zelo češko rešitev: instaliral sem ubuntu tako, da je sam postavil particije. Potem sem pognal ubuntu live in z gparted naredil še ntfs particijo. Potem je tudi instalacija winsev šla čez.

Problem rešen. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zanimivo :)). Ubuntu ti je ubistvu naredil točno to, kar bi ti moral diskpart.

Pebkac ::

Odločam se za nakup SSDja, pa bi rabil malo pomoči pri izbiri. Kapaciteta naj bo več kot 200GB, cena pa pod 200€ (vključno z nosilcem za 3,5" bay - lahko je že zraven ali pa ga posebej dokupim). Ker je v tem rangu kar velika izbira, me zanima, kaj se trenutno najbolj splača kupiti.

Rabil ga bom pa predvsem za OS, programe in igre. Tako da je pomembna hitrost (predvsem branja, pisanja bo veliko manj) in pa zanesljivost ter čim daljša življenjska doba - rad bi da zdrži vsaj 4 leta, glede na to da ga ne bom pretirano mučil z zapisovanjem.

Dami ::

link
Tale pro 1500 family series zna biti zanimiva. O tem kako še kr molzejo ta sandforce v 530, ne bi zgubljal besed.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dami ()

Izi ::

Dami je izjavil:

link
Tale pro 1500 family series zna biti zanimiva. O tem kako še kr molzejo ta sandforce v 530, ne bi zgubljal besed.
Tale roadmap je bullshit, ker smo trenutno že Q3, pa še pravi, da naj bi Intel že letos imel SSD z 1 TB, takoj drugo leto pa že SSD z 2 TB. Ne verjamem ;)

Kar se tiče pa 530 in Pro 1500, ki naj bi bila oba po tem roadmapu že en mesec zunaj, bosta kolikor je meni znano bolj ali manj enaka, oba 20nm MLC in SandForce SF-2281 kontroler, bo pa Pro 1500 imel vgrajeno zaščito podatkov Opal in bil verjetno opazno dražji, kljub temu, da bo firmware verjetno edina razlika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

tt2 ::

Kaj je pa razlika med tema dvema?
http://www.pikanet.si/trgovina.php?mod=...

Hmm, če sem prav razumel, je bolje vzeti tega...

Problem, je ker je napisanih že toliko strani in se mi res ne da brati vsega. Je pa res, da že nekaj časa ne spremljam te zadeve, tk da bi tnx za pomoč. :D

najcenejšga samsunga vzam pa bo

TLC strikes again
http://www.anandtech.com/show/7150/sams...

Zgleda, da bo samsung tut uporabljajl podobno tehnologijo kot OCZ (turbowrite)

Ma Samsungov TLC je zakon. Če odšteješ zaporedno pisanje (kar bodo sedaj očitno popravili), je enako hiter kot večina dobrih MLC SSDjev zadnjih 2 let. Za izrabljanje celic pa navadnemu uporabniku ni treba skrbet, čipi pa kontroler pa praktično skoraj nič ne crkujejo glede na prebrano po forumih. Me pa zanima, če bodo ostali tudi tako uspešni pri TLC (ker nadzor nad komponentami ni tako dober, kot pri Samsungu, kjer je vse in-house).

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Zakon ja, tako kot noname kitajski usb kljucki.

No, za kaksen cheap prenosnik za starga fotra je vseeno good enough resitev.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Testi hitrosti in izrabljanja celic govorijo nasprotno. Ti pa kar primerjaj s cheap fejk ključki, če ti srce poželi...

Dr_M ::

Kje pa je kaksen test vzdrzljivosti? Jaz se nobenega nisem zasledil, pa precej spremljam to sceno.
Se vedno sem in vedno bom mnenja, da tole za enga slotechovca (predvidevam, da je slotechovec malo bolj zahteven, kot povprecen uporabnik racunalnika). Ce se imas za podpovrecneza, lepo zate :>

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Boobiz ::

Za sistemca je čist dost hud, torej res za nezahtevnega uporabnika, ki ne bo mel zraven še kup gigabajtov programov.
I'm drunk, what's your excuse?

Dr_M je izjavil:

Kje pa je kaksen test vzdrzljivosti? Jaz se nobenega nisem zasledil, pa precej spremljam to sceno.
Se vedno sem in vedno bom mnenja, da tole za enga slotechovca (predvidevam, da je slotechovec malo bolj zahteven, kot povprecen uporabnik racunalnika). Ce se imas za podpovrecneza, lepo zate :>

"rejtan" je za nekje 1k prepisov (smart podatki), medtem ko v testih obićajno zdrži 3k-5k..
Za primerjavo: MLC je rejtan za 3-5k, zdrži pa tam 10k prepisov (so tud primerki čez 30k).

SuperVeloce je izjavil:

Ma Samsungov TLC je zakon. Če odšteješ zaporedno pisanje (kar bodo sedaj očitno popravili), je enako hiter kot večina dobrih MLC SSDjev zadnjih 2 let. Za izrabljanje celic pa navadnemu uporabniku ni treba skrbet, čipi pa kontroler pa praktično skoraj nič ne crkujejo glede na prebrano po forumih. Me pa zanima, če bodo ostali tudi tako uspešni pri TLC (ker nadzor nad komponentami ni tako dober, kot pri Samsungu, kjer je vse in-house).

Da neboš slučajno mislu, da je to res. Samsung je verjetno uporabo isti trik kot OCZ (ali kej podobnega), ki piše po tahitrih blokih, medtem ko stare podatke prestavlja na počasne, ker sicer ni šans, da bi dosegl take write hitrosti na TLCju (že MLC jih ne dosega na takih kapacitetah brez trikov)

Zgodovina sprememb…

««
231 / 507
»»