» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
206 / 506
»»

FlyingBee ::

zaradi sata2 bo teoretična številka MB/s manjša vendar se ne bo poznalo pri uporabi, če nisi pro od pro

Zgodovina sprememb…

Dober dan ::

Naj raje kdo pove ali se splača kupiti samsung 840 basic 120gb ali raje katerega drugega. Malo sem v dilemi glede write hitrosti.

Spock83 ::

Hja še vedno je hitrejši od 830. Edino kar se tiče zanesljivosti pa bomo še videli. Jaz če bi zdaj kupoval bi 840 bacil ali pro ali Vertex 4. Oz katergakoli, če je res ugoden. Pač če crkne crkne.

jest10 ::

Dober dan je izjavil:

Pozdravljeni, ali se splača kupiti samsung 840 basic 120gb za 80€. Zadeva naj bi bila nova in z garancijo. Ali je bolje, da se stegnem raje do 830ke ali česar koli drugega? Zanima me predvsem zaradi hitrosti in ipd.

Za 80€ ja!
Kje pa dobiš za ta denar?

Dober dan ::

jest10 je izjavil:

Dober dan je izjavil:

Pozdravljeni, ali se splača kupiti samsung 840 basic 120gb za 80€. Zadeva naj bi bila nova in z garancijo. Ali je bolje, da se stegnem raje do 830ke ali česar koli drugega? Zanima me predvsem zaradi hitrosti in ipd.

Za 80€ ja!
Kje pa dobiš za ta denar?



Potem ga bom pa kar vzel. Em nekdo na bolhi je prodajal intelov 330ssd in sem ga kontaktiral ampak ni hotel spustit cene pa sem ga vprašal, če ima kaj cenejšega in mi je ponudil to zadevo.

PrimozR ::

amigo_no1 je izjavil:

Aha
http://www.anandtech.com/show/6337/sams...

Za desktop rabo je bolj reprezentativen light workload. Kjer 840 TLC res prekaša 830 MLC.

mailer je izjavil:

Windows 7 64bit naj bi zavzel okoli 16GB prostora (clean install) z ostalimi programi (nujnimi) po mojem mnenju več kot 25GB nebi smelo biti, tako da bi po eni strani zadostovalo že 64GB varianta.

Po drugi strani mi pa 100 GB particija kaže še 30 GB frej na 2,5 let stari 64-bitni inštalaciji. Pa je na isti particiji samo še Office in browserji ter par random majhnih programov. Celoten Steam in standalone igre ter 'resni' programi so na drugi particiji.
IMO je pri teh cenah brezveze ne kupiti 256 GB, če si nek povprečno resen uporabnik računalnika. Za lahke uporabnike (starše) pa 128 GB. Tam bo že cenejši/počasnejši disk dovolj dober.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

PrimozR ::

Ales je izjavil:

Izi je izjavil:

je pa treba računalti, da ga ne zapolniš čisto do konca, saj se potem zna opazno upočasniti, pa še hitreje se bo iztrošil, če boš potem stalno uporabljal samo tis nekaj prostih celic na koncu.

To ne drži. Firmware na SSD-ju uporablja algoritme prav za to, da se ne uporablja vedno istih celic. Podatki se razmeščajo tudi če je disk skoraj poln, v ozadju jih enota sama prestavlja po potrebi. Seveda pa se vse skupaj lahko upočasni, če je preveč poln.

Sicer pa...

Danes dobil Samsung SSD 830 256GB iz Nemčije. Zadnji kos iz konkretno te štacune, žal, sicer bi jo priporočil. Kupljeno v petek, poslano isti dan, prišlo danes. Poštnina pavšal 8,2 EUR, ceneje nisem našel nikjer. Cena s poštnino vred, brez DDV, 145,29 EUR.

Če bi kupil še par dni prej, bi bil še cca. 4-5 EUR cenejši... Tudi v tujini so cene poskočile, pa zgleda da jih je res povsod vse manj. Tako da, kdor še želi prav ta model, naj pohiti.

V glavnem, meni so bili najpomembnejši real life testi hitrosti in zanesljivost. Pogoj je bil tudi da nima Sand Force krmilnika.

Samsung 830 je prevagal nad:
- Intel 330, ker ima ta SandForce krmilnik, ki mi ob polni enkripciji diskov ni ok. So pa cenovno kar ugodni trenutno. Iz istega razloga zame odapdejo vsi SSD, ki uporabljajo SandForce
- Samsung 840, ker ta uporablja TLC čipovje in bi se mogoče splačal le, če bi bil zato cenejši. Trenutno še ni...
- Samsung 840 Pro, zaradi cene, sicer bi se odločil zanj
- OCZ Vertex 4, ker OCZ-ju enostavno ne zaupam preveč in mi hitrost ne pomeni toliko, pa še cena je kar konkretno višja.

urlpls za štacuno, zgleda ugoden shipping.

fujtajksel ::

fujtajksel je izjavil:

fujtajksel je izjavil:

Kako pa je z vgradnjo hibridnih diskov (Seagate Momentus XT z integriranega 8GB ta hitrega flasha)? Katere modrosti za optimizacijo sistema s SSD pri njih veljajo in katere ne?
Npr. ali je bolje izključit Intel Turbo Memory (ReadyDrive, ReadyBoost) ali ne?


No lahko poročam da je operacija uspela brez posebnosti. Se pravi, pretežno se pri nakladanju raznih velkih stvari obnaša kot navaden hitrejši disk, ko pa neko stvar ponavljaš dobi besen pospešek ;) Ki pa sčasoma izgine, ko odpreš dovolj drugih programov.
ReadyDrive in ReadyBoost sem zaenkrat izključil v Intel Turbo Memory konzoli. A je to dobro kar deinstalirat?
Kaj pa Intel Matrix Storage Manager driver, berem da naj bi se bilo dobro znebit tudi tega, po drugi strani mi ni jasno če ni ta vendarle potreben za disk (oz. ga zamenjat z Intel RST)? Al je to pri hibridnem disku vseen šmorn?
(Lenovo T500)


Update: brez posebnosti vendarle ni šlo. In pojavile so se na precej čudne načine. Npr dobil sem pritožbeno ransom okno o neoriginalnih Window$ih, čeprav je v properties pisalo da so normalno aktivirani. MGAdiag je pokazal nekakšne "tampered file" zadeve. Pa Windows update ni hotel delat ker da ni zagnan service, čeprav je bil. Pa v eventlogu so bili errorji še od windows search, CAPI2 itd.

Gugljanje simptomov me je privedlo do diagnoze, da se to dogaja zaradi velikosti novega diska "Advanced Format Disk", ki uporablja fizično velikost sektorja 4k a se pretvarja z logično 512. V ta namen obstaja flika za Win7
http://support.microsoft.com/kb/982018
ki pa ne prime. Mogoče zato, ker Microsoftov AHCI drajver ni bil uporabljen, ampak namesto njega Intel Matrix Storage Manager. Le-ta pa je ravno tako zastarel. In je bil uporabljen verjetno zaradi Intel Turbo Boost zadeve, ki pa kot že omenjeno zaradi počasnega flasha najbrž nič ne pospeši računalnika in jo je Intel sčasoma opustil. Mogoče bi se dalo IMSM ročno odstranit in prestavit na M$ ACHI (v navodilih sicer piše da povsem odstraniš le z reinstalacijo sistema) in bi mogoče potem tudi M$ flika prijela.
No jaz sem namestil Intel Rapid Storage Technology, ki je naslednik IMSM. Verzija z Lenovo sajta ni prijela (za T500 oni pač dajo samo IMSM), je pa šlo s tisto od Intla in to brez ročnega čaranja, je spotoma odstranila IMSM. Bi sicer drugim vsekakor priporočal, da se IMSM znebijo pred menjavo.

Ales ::

PrimozR je izjavil:

urlpls za štacuno, zgleda ugoden shipping.

Je, za Slo je 10 EUR z Mwst., pri nakupih do 200 EUR, nad tem pa 5 EUR. S tem da za PayPal obračunavajo dodatne stroške, za SEPA nakazilo iz Slo pa ne. Brez Mwst. obračunajo brez kompliciranja, če imaš pogoje.

http://www.easy-tecs.com/index.php?cat=...

Poslali so isti dan po prejemu nakazila, dobil sem sledilno kodo za DHL na mail in potem našel še malo škatlico bonbonov zraven v paketu... december pač. Ampak kakih poglobljenih izkušenj nimam z njimi, samo en nakup.

Izi ::

Ja, 830 se kot kaže poslavlja in jo je vedno težje dobiti, pa še cena je vsak dan občutno višja, če ravno kje ne dobiš še tistega zadnjega kosa, ki se ga hočejo še poceni znebiti, da ga potem umaknejo iz cenikov.
Z 840 je ravno obratno in ga dobiš že skoraj v vsaki štacuni, pa cena tudi vztrajno pada. Najbolj zanimivo, pri 840 pa je, da končno tudi naše slovenske trgovin držijo najnižje cene. Pravzaprav so cene pri nas celo med najnižjimi v Evropi, v Avstriji so sicer podobne v Nemčiji pa so že opazno višje, da poštnine niti ne omenjamo.
120GB 840 se da pri nas v parih trgovinah dobiti že za isto ceno kot letno vinjeto za avtoceste. Se človek kar vpraša, ali ne bi raje 8 mesecev izogibal avtocestam in namesto tega raje vzel eno 840-ko ;)
120GB 840 je trenutno po 96 EUR, 250GB 840 pa po 175 EUR. Bi pa rekel, da zna po novem letu cena za 120GB pasti že pod 90 EUR.

Dr_M ::

Jest Samsunga 840 enacim z 1080p monitorji.

Zadeva, ki bi se je moral vsak pravi slotechovec na veliko ognit.
To je kvecjemu za rajo, ki se ne spozna na racunalnistvo.

FlyingBee ::

linken Sie, bitte

medenko ::

izi: ne omenjat spletnih trgovin, v trgovini je še vedno cca 119,99€ nekje.

SSD 120GB 2.5" SATA3 TLC 7mm, Samsung 840 Basic

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: medenko ()

Izi ::

Dr_M je izjavil:

Jest Samsunga 840 enacim z 1080p monitorji.

Zadeva, ki bi se je moral vsak pravi slotechovec na veliko ognit.
To je kvecjemu za rajo, ki se ne spozna na racunalnistvo.

Ker gre za prepoceni robo si dobil predsodek :P
Ne pretiravaj, zunaj je že kar nekaj reviewov in vsi so precej pozitivni. Gre za enega najhitrejših SSD-jev sploh, poleg tega pa še za najcenejšega. Kaj še hočeš več?
Težav zaenkrat z njim ni nobenih, dela ko urca. Koliko let pa bo zdržal pa bomo seveda še videli. 3 leta imaš tako ali tako garancije, kar bo več je pa samo bonus, ker gre za najcenejšo robo trenutno, ki je s cenami po 100 EUR že tako rekoč potrošna roba.
Najhitrejši SSD trenutno nasploh je 840 PRO, ampak ta ima tudi pošteno ceno. Po mojem mnenju je navadni 840 boljši nakup.

Aja, glede cen za 840 v naših trgovinah pa naprimer:
Samsung 840 Basic 250GB - 175,08 EUR
Samsung 840 Basic 120GB - 96,96 EUR

To sem na hitro našel preko iskalnika ceneje.si, ki na hitro kaže, da je nakupovanje.net najcenejši, pa sestavi.si je tudi kar poceni. Verjetno je kje še ceneje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Dr_M ::

Ker gre za prepoceni robo si dobil predsodek


Dej,da si ne bos nohtkov polomil. >:D
840 ni pretirano poceni. Poceni za tako stvar bi blo 80e za 250GB.
TLC je cisto sveza stvar, MLC se je moral dokazovat kar nekaj let, preden smo mu zacel zaupat. Pa takrat je bil se narejen na vecjem procesu.
Ni vse na hitrosti. Zato smo tudi kupovali x25-m.

Izi ::

Dr_M je izjavil:

Ni vse na hitrosti. Zato smo tudi kupovali x25-m.

Ne, jaz sem ga kupil ravno zaradi hitrosti. Ti si spet en tistih, ki gleda zaporedne hitrosti. V zaporednem branju, sploh pa v zaporednem pisanju je imel precej slabe rezultate, ampak v naključnem branju je pa blestel in bil takrat pravzaprav najhitrejši SSD na trgu. Še danes po vseh teh letih je x25-m več kot dovolj hiter pri poganjanju sistema.

EDINA stvar, ki je še vprašljiva pri 840 je koliko let bo zdržal. V vsem ostalim se je že izkazal ko nadpovprečen. Samsung ni kar neka leva noname firma, ki bi si privoščila nategniti kupce. Morajo kar precej gledati na renome in je težko verjeti, da bi izdali nekaj, kar bo množično crkovalo po enem letu, še posebej, ker so sami dali 3 leta garancije.
Kar nekaj revij mu je podelilo raznorazne nagrade, ko pa se upošteva še cena pa sploh povsod velja za močno priporočljiv nakup.
In cena bo zagotovo še padla.

In ko smo že pri vzdržljivosti naj omenim še eno posebnost 840-ke.

Samsung 840 Basic 250GB model naprimer ima dejaskega prostora 250.057.060.352 bajtov, ker znese po Windows računanju točno 232 GB.
Kot večina SSD-jev pa ima skritega še precej prostora predvidenega za alokacijo celic, ki naj bi zamenjale izrabljene celice. Ta prostor je tukaj nadpovprečno velik, kar bo življensko dobo močno podaljšalo, lahko celo več kot pri MLC čipih.
Ampak novost pri 840 je, da sedaj dobimo zraven orodje, ki omogoča, da si ta alokaciji namenjen prostor dodelimo k normalnemu uporabnemu prostoru in precej povečamo kapaciteto enote. Seveda hkrati tudi primerno zmanjšamo življensko dobo.
Jaz osebno tega ne bi priporočal, ampak kakorkoli že opcija je na voljo.
Koliko je celotnega alokacijskega prostora ni uradno znano, ampak orodje omogoča, da 23,2 GB prostora vzamemo ven iz alokacije in ga dodelimo k normalnemu prostoru za uporabo, da imamo tako na voljo 255,2 GB prostora, to je približno toliko, kot da bi kupili 270 GB enoto.
Ni pa nujno, da dodelimo celotno prostor, lahko ga dodelimo samo manjši del.
To je sicer dvorezen meč, ker bo kakšen uporabnik ves alokacijski prostor dodelil za uporabo in se bo potem čez 3 leta razburjal, da se mu je enota že izrabila.
Po drugi strani pa to verjetno kaže, da Samsung misli, da bo enota tudi povsem brez alokacije zdržala vsaj 3 leta. Ker kolikor mi je znano garancija še vedno velja četudi vso alokacijo dodeliš k praznemu prostoru na enoti.

jest10 ::

Ampak novost pri 840 je, da sedaj dobimo zraven orodje, ki omogoča, da si ta alokaciji namenjen prostor dodelimo k normalnemu uporabnemu prostoru in precej povečamo kapaciteto enote. Seveda hkrati tudi primerno zmanjšamo življensko dobo.
Jaz osebno tega ne bi priporočal, ampak kakorkoli že opcija je na voljo.
Koliko je celotnega alokacijskega prostora ni uradno znano, ampak orodje omogoča, da 23,2 GB prostora vzamemo ven iz alokacije in ga dodelimo k normalnemu prostoru za uporabo, da imamo tako na voljo 255,2 GB prostora, to je približno toliko, kot da bi kupili 270 GB enoto.
Ni pa nujno, da dodelimo celotno prostor, lahko ga dodelimo samo manjši del.
To je sicer dvorezen meč, ker bo kakšen uporabnik ves alokacijski prostor dodelil za uporabo in se bo potem čez 3 leta razburjal, da se mu je enota že izrabila.
Po drugi strani pa to verjetno kaže, da Samsung misli, da bo enota tudi povsem brez alokacije zdržala vsaj 3 leta. Ker kolikor mi je znano garancija še vedno velja četudi vso alokacijo dodeliš k praznemu prostoru na enoti.

Če nimaš do konca zabasanega diska je popolnoma vseeno, če ti je rezervni prostor dosegljiv ali ne.
Življenjska doba se bo krajšala le v primeru, če boš disk napolnil z več kot 232GB

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Dr_M ::

Ti si spet en tistih, ki gleda zaporedne hitrosti.


Kaj si ti zlata ribica? :))
Jaz ravno zaporedne hitrosti NE gledam. Dej vklopi mozgane no, prosim.

Drugace pa res uporabljam SSD za igre, kjer pa je predvsem zaporedno branje. Evo, nasel eno (in verjetno edino) podrocje, kjer bi TLC prisel v postev. STEAM folder :) Zelo malo pisanja in veliko branja.

gruntfürmich ::

za slotehovce je 840 PRO varianta. te bi lahko imeli kje malce znižane za vse člane ki sodelujejo v tej temi!:D
840 navaden pa je za rajo...:))
in ja, dr_x, ne tečnarit
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Izi ::

jest10 je izjavil:

Če nimaš do konca zabasanega diska je popolnoma vseeno, če ti je rezervni prostor dosegljiv ali ne.
Življenjska doba se bo krajšala le v primeru, če boš disk napolnil z več kot 232GB

To je tvoje mnenje, s katerim se jaz ne strinjam.
Firmware skupaj s TRIM funkcijo je kljub vsemu precej omejen in zato je še vedno na vseh enotah nujen prostor za alokacijo. Po tvojem ga sploh ne bi več rabili.
Tudi če je firmware SSD-ja odlično napisan in TRIM funkcija deluje ves čas in brez napak se bodo nekatere celice izrabile bistveno prej kot druge. Manj je praznega prostora na enoti, hitreje se bodo nekatere celice izrabile, kljub temu, da občasno zapisani podatku poskušajo prerazporediti na bolj obrabljene celice. Nekaj podatkov, sploh na sistemski enoti, se nikoli ne da premakniti, ker gre za sistemsko dodeljen prostor, ki je nedotakljiv tudi na najnižjih nivojih, dokler sistem deluje.
Pri sistemski enoti se po kakšnih dveh letih že pojavijo prve izrabljene celice, kljub temu, da bodo druge imele še vedno na sebi komaj prvi zapis. Temu se na sistemski enoti ne da izogniti in tega se proizvajalci zavedajo in na vseh SSD-jih je za vsaj nekaj GB alokacijskih celic.
Zato za sistemsko enoto nikakor ne priporočam dodelitve alokacijskega prostora k uporabnemu. Medtem ko bi v primeru, da SSD uporabljaš kot drugotno enoto izključno namenjeno za shranjevanje multimedije, na primer filmov, vsekakor priporočil, da se celoten alokacijski prostor dodeli uporabnemu pritoru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

jest10 ::

Izi je izjavil:

jest10 je izjavil:

Če nimaš do konca zabasanega diska je popolnoma vseeno, če ti je rezervni prostor dosegljiv ali ne.
Življenjska doba se bo krajšala le v primeru, če boš disk napolnil z več kot 232GB

To je tvoje mnenje, s katerim se jaz ne strinjam.
Firmware skupaj s TRIM funkcijo je kljub vsemu precej omejen in zato je še vedno na vseh enotah nujen prostor za alokacijo. Po tvojem ga sploh ne bi več rabili.

TRIMu je popolnoma vseeno, če ti ta rezervni prostor vidiš ali ne. Važno je le, da je ta prostor frej.

Izi ::

jest10 je izjavil:

TRIMu je popolnoma vseeno, če ti ta rezervni prostor vidiš ali ne. Važno je le, da je ta prostor frej.

TRIM upravlja samo s praznim prostorom znotraj narejene particije. Rezervni alokacijaki prostor je izven particije in ga ne vidi niti BIOS kaj šele sistem ali celo TRIM, ki je softwareska zadeva. Do rezervnega prostora lahko dostopa samo firmware enote, ki v primeru, da se na neko celico ne da več zapisati to označi kot zanič in iz rezervnega prostora sprosti novo popolnoma nerabljeno celico.

jest10 ::

Izi je izjavil:

jest10 je izjavil:

TRIMu je popolnoma vseeno, če ti ta rezervni prostor vidiš ali ne. Važno je le, da je ta prostor frej.

TRIM upravlja samo s praznim prostorom znotraj narejene particije. Rezervni alokacijaki prostor je izven particije in ga ne vidi niti BIOS kaj šele sistem ali celo TRIM, ki je softwareska zadeva. Do rezervnega prostora lahko dostopa samo firmware enote, ki v primeru, da se na neko celico ne da več zapisati to označi kot zanič in iz rezervnega prostora sprosti novo popolnoma nerabljeno celico.

Seveda ja>:D
Le zakaj se je(in nekateri še) puščalo xyzGB prostora neformatiranega.

Izi ::

jest10 je izjavil:

Seveda ja>:D
Le zakaj se je(in nekateri še) puščalo xyzGB prostora neformatiranega.

To bi bila šele huda napaka, ker iz tistega neformatiranega prostora firmware ne more vzeti nobenih celic. Tisti prostor je popolnoma izgubljen. Data se lahko alocira samo znotraj ene same particije, in znotraj druge particije, ne more pa se alocirati med dvema različnima particijama, da neformatiranega prostora do katerega sistem sploh nima dostopa niti ne omenjamo.
Več particij je bilo smeselno samo na HDD in to zaradi hitrosti, zunanje particije so na diskih bistveno hitrejše od notranjih, zaradi obodne hitrosti.
Pri SSD vsaka dodatna particija ali neformatiran del enote pomeni opazno skrajšanje življenske dobe. Edino smiselno na SSD je ena sama particija čez celotno enoto. Z rezervnim prostorom pa se do sedaj tako ali tako ni bilo potrebno ukvarjati, ker ni bilo orodja za to. Če se ne motim je 840 prva enota, ki ima dodano orodje za "igranje" s rezervnimi celicami.

WarpedGone ::

To bi bila šele huda napaka, ker iz tistega neformatiranega prostora firmware ne more vzeti nobenih celic.

Wot?
Ti mal mešaš kaj vidi in dela sistem, in kaj vidi in dela FW.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

WarpedGone je izjavil:

To bi bila šele huda napaka, ker iz tistega neformatiranega prostora firmware ne more vzeti nobenih celic.

Ti mal mešaš kaj vidi in dela sistem, in kaj vidi in dela FW.

Razloži nam tvoje videnje.

SplitCookie ::

830 256GB

1.560TB Written (20GB/day Avg)
2.816TB Wear level

Write amplification 1,805
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

ST-777 ::

Izi je izjavil:

Več particij je bilo smeselno samo na HDD in to zaradi hitrosti ... Edino smiselno na SSD je ena sama particija čez celotno enoto.

SSD je smiselno razdeliti na vsaj dve particiji, da se kasneje naredijo zrcalne kopije operacijskega sistema in programov. Tudi zato, ker si napisal:
"Nekaj podatkov, sploh na sistemski enoti, se nikoli ne da premakniti, ker gre za sistemsko dodeljen prostor, ki je nedotakljiv tudi na najnižjih nivojih, dokler sistem deluje."
Ob namestitvi o. sistema in programov se particijo formatira. Če je particija velika 20 GB, znaša namestitev zrcalne kopije okrog 20 minut. Na povsem izrabljene celice pa po formatiranju SSD ne piše več.

Spock83 ::

Zakaj bi delal zrcalno kopijo na istem SSDju?

SplitCookie ::

Neumnost
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

ST-777 ::

Spock83 je izjavil:

Zakaj bi delal zrcalno kopijo na istem SSDju?
Ni nujno, da narediš na istem SSD-ju, lahko na drugem disku. In zakaj sploh delati zrcalne kopije particij? Recimo, da imaš dve particiji, na C so o. sistem in programi, na D ostalo. Program naredi na istem SSD-ju zrcalno kopijo C, ki jo zapiše na D ali drugi disk. Če gre kaj narobe, uporabiš zrcalno kopijo C in imaš v zelo kratkem času spet polno delujoč sistem.

Če te kopije nimaš, kaj ti ostane? Ponovna namestitev o. sistema in programov čisto od začetka, namestitev popravkov, to traja ure in ure, pa še opravilo je dokaj zoprno.

Spock83 ::

Meni se kopija dela direktno na NAS. ;)

SplitCookie ::

Kakšna neumnost.

Kopije se dela na druge nosilce.

Če ti krepne ssd se lahko posloviš od zrcalnih kopij. Pa tudi ne vem zakaj je tak bau bau postavitev sistema. To maš gor v eni uri.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

ST-777 ::

Spock83 je izjavil:

Meni se kopija dela direktno na NAS. ;)
Network attached storage (NAS)? Raje ima kopijo na disku ali DVD-jih.

Spock83 ::

Zakaj?

ST-777 ::

SplitCookie je izjavil:

Če ti krepne ssd se lahko posloviš od zrcalnih kopij. Pa tudi ne vem zakaj je tak bau bau postavitev sistema. To maš gor v eni uri.

Sem napisal, da ni nujno, da narediš na istem SSD-ju, je lahko na drugem disku. Ena ura za postavitev sistema s popravki vred? To traja precej več časa.

Spock83 ::

Odvisno od uporabnika do uporabnika. (Koliko zadev imaš gor )

ST-777 ::

Spock83 je izjavil:

Zakaj?
@Spock83, raje imam kopijo pri sebi, kot zapisano nikje drugje, ko niti ne vem točno, kje je. Možno pa, da je za marsikoga lokacija nepomembna.

jest10 ::

ST-777 je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Zakaj?
@Spock83, raje imam kopijo pri sebi, kot zapisano nikje drugje, ko niti ne vem točno, kje je. Možno pa, da je za marsikoga lokacija nepomembna.

NAS imaš lahko pod posteljo>:D

kuglvinkl ::

Niggaz. Nazaj na temo :)

Izi ::

A že kdo ima 840-ko?
Zaenkrat povsod prebiram same pohvalne opise, kar se mi zdi malo sumljivo.
Če kdo najde kakšne negativne komentarje DEJANSKIH uporabnikov, bi prosil za link. Se mi zdi kar malo čudno, da bi že v prvo naredili firmware brez napak, še posebno, ker gre za nove spominske čipe. Ali pa je Samsung dejansko precej sposoben, kar se tiče SSD-jev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

jest10 ::

No ja čipi niso nič kaj novega. Novo je le to, da kontroler uporablja več napetostnih nivojev.

amigo_no1 ::

Izi
Imaš na newegg-u 3 strani Feedback-ov.

Spock83 ::

Saj so bile že napake v prvih fimwerih pa so že poštimali.

connel ::

Ne vem zakaj bi bilo presenečenje, da je Samsung zelo dober proizvajalec SSD-jev.

PrimozR ::

Dr_M je izjavil:

Jest Samsunga 840 enacim z 1080p monitorji.

Zadeva, ki bi se je moral vsak pravi slotechovec na veliko ognit.
To je kvecjemu za rajo, ki se ne spozna na racunalnistvo.

A ker je za razliko od 1200p/1080p dejansko boljša od 830ke? o_O

hojnikb ::

Dr_M je izjavil:

Ker gre za prepoceni robo si dobil predsodek


Dej,da si ne bos nohtkov polomil. >:D
840 ni pretirano poceni. Poceni za tako stvar bi blo 80e za 250GB.
TLC je cisto sveza stvar, MLC se je moral dokazovat kar nekaj let, preden smo mu zacel zaupat. Pa takrat je bil se narejen na vecjem procesu.
Ni vse na hitrosti. Zato smo tudi kupovali x25-m.

TLC je daleč od tega, da bi bil svež, ker se že uporablja vsaj par let. Je pa sveža stvar za SSDje.
#brezpodpisa

WarpedGone ::

Izi je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

To bi bila šele huda napaka, ker iz tistega neformatiranega prostora firmware ne more vzeti nobenih celic.

Ti mal mešaš kaj vidi in dela sistem, in kaj vidi in dela FW.

Razloži nam tvoje videnje.

FW posreduje med OS in HW. Sprejema želje (ukaz/naslov/[data]) od OS in jih poservisira kot se njemu zdi najbolje. Vedno vidi komplet vse HW naslove in ima dostop ter vzdržuje 'preslikovalno' tabelo, preko katerih naslove, katere posreduje OS, prevede v konkretne strani/celice na disku. V principu ni ovire, da nebi vsaka druga stran pripadala drugi particiji. Pač bi bila ta preslikovalna tabela med 'logičnimi' in HW naslovi rahlo velika. V principu je možno tut, da FW seli zapisano vsebino naokrog po flash čipih in sproti usvežuje preslikovalno tabelo na katerem HW naslovu trenutno sedi nek logičen naslov.

"Particija" je zadeva na nivoju logičnih naslovov, nekaj pomeni le OSu. Za FW je to samo zaporedna podmnožica logičnih naslovov.
Zbogom in hvala za vse ribe

PrimozR ::

Izi je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Jest Samsunga 840 enacim z 1080p monitorji.

Zadeva, ki bi se je moral vsak pravi slotechovec na veliko ognit.
To je kvecjemu za rajo, ki se ne spozna na racunalnistvo.

Ker gre za prepoceni robo si dobil predsodek :P
Ne pretiravaj, zunaj je že kar nekaj reviewov in vsi so precej pozitivni. Gre za enega najhitrejših SSD-jev sploh, poleg tega pa še za najcenejšega. Kaj še hočeš več?
Težav zaenkrat z njim ni nobenih, dela ko urca. Koliko let pa bo zdržal pa bomo seveda še videli. 3 leta imaš tako ali tako garancije, kar bo več je pa samo bonus, ker gre za najcenejšo robo trenutno, ki je s cenami po 100 EUR že tako rekoč potrošna roba.
Najhitrejši SSD trenutno nasploh je 840 PRO, ampak ta ima tudi pošteno ceno. Po mojem mnenju je navadni 840 boljši nakup.

Aja, glede cen za 840 v naših trgovinah pa naprimer:
Samsung 840 Basic 250GB - 175,08 EUR
Samsung 840 Basic 120GB - 96,96 EUR

To sem na hitro našel preko iskalnika ceneje.si, ki na hitro kaže, da je nakupovanje.net najcenejši, pa sestavi.si je tudi kar poceni. Verjetno je kje še ceneje.

Življenjska doba SSD-jev, tudi s TLC-jem, za povprečne uporabnike ni nikakršen problem. Zapisati 10 GB na dan je že veliko, tudi pri takšnih obremenitvah pa zdržijo prek 10 let. Tudi TLC.

Dr_M je izjavil:

Ti si spet en tistih, ki gleda zaporedne hitrosti.


Kaj si ti zlata ribica? :))
Jaz ravno zaporedne hitrosti NE gledam. Dej vklopi mozgane no, prosim.

Drugace pa res uporabljam SSD za igre, kjer pa je predvsem zaporedno branje. Evo, nasel eno (in verjetno edino) podrocje, kjer bi TLC prisel v postev. STEAM folder :) Zelo malo pisanja in veliko branja.

Ni vidt oz. ni jasno kaj gledaš. Ker pri light workloadu je 840 hitrejši od 830.

ST-777 je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Meni se kopija dela direktno na NAS. ;)
Network attached storage (NAS)? Raje ima kopijo na disku ali DVD-jih.

A na disku, ki bo crknil oz. na DVD-ju, ki bo za razliko od diska (živi ~5 let) umrl v enem letu? Medtem imaš pa v NASu postavljeno polje RAID, ki preživi tudi smrt enega diska. Kaj je potem bolj varno?

ST-777 je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Zakaj bi delal zrcalno kopijo na istem SSDju?
Ni nujno, da narediš na istem SSD-ju, lahko na drugem disku. In zakaj sploh delati zrcalne kopije particij? Recimo, da imaš dve particiji, na C so o. sistem in programi, na D ostalo. Program naredi na istem SSD-ju zrcalno kopijo C, ki jo zapiše na D ali drugi disk. Če gre kaj narobe, uporabiš zrcalno kopijo C in imaš v zelo kratkem času spet polno delujoč sistem.

Če te kopije nimaš, kaj ti ostane? Ponovna namestitev o. sistema in programov čisto od začetka, namestitev popravkov, to traja ure in ure, pa še opravilo je dokaj zoprno.

Ja, temu se reče 'backup'. Your point being?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

amigo_no1 ::

Če bi rad old&trusty, potem 830.
««
206 / 506
»»