Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
ne uporabljajte benchmarke na ssd-ju kr se zna zgodit da stvar s časoma krepne oz. se zmanjšuje življenska doba.
Najbolje da nastaviš cel SSD na readonly..
Dejte nehat, sej nimajo ti čipi 100 prepisov pa crknejo..
Dejstvo je, da če normalno pišeš po ssdju, bo prej kontroler crknu al bo pa zadeva že 10x zastarela, predn boš mogu zamenjat.
Današnji ssdji majo dokaj dober wear levelling (sandforce še celo stiska, da manj piše) + čipi zdržijo najmanj 3000 prepisov, v praksi še pa dosti več.

kmetek ::

kuglvinkl ::
Evo, Samsung 830 prišel za 113 evrov :) Poročam, če sistem kej bol snapy od Intla V-40.

il ::
Na Amazonu imajo pa res nekatere dobre cene: Samsung 830 256GB za 155 GBP
http://www.amazon.co.uk/Samsung-2-5inch...

To si na hoh kupu?
Ja, skupi z jurretom.
Kakorkoli, zdej je 300 GB placa na SSDjih. To zadošča, ko bom naslednjič kupoval, bo to 256 za 100 evrov :), tako kot sem dal dobrih 100 za 40 (37 effective) GB.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

technolog ::

Skyman ::
Kako je pa potem z garancijo? Sei ne da ze kuj mislim na to stvar samo zanima me dobis 3 letno garancijo?
kaksna je kalkulacija za 155 GBP x 1.19€??

Tilen ::
Kako je pa potem z garancijo? Sei ne da ze kuj mislim na to stvar samo zanima me dobis 3 letno garancijo?
kaksna je kalkulacija za 155 GBP x 1.19€??
155 British pounds = 192.236108 Euros
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

gruntfürmich ::
...noben marvel ni sata 6 ampak max sata 5.
ti še itq maš srečo. mi ostali smo še na satah 2, redki na 3...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Xserces ::
Niggazzz.
Kšn nov SSD?
Kok sem se jaz zafrknil. Tri mesece nazaj sem ga kupil za 180€. Pa je bilo to takrat najugodnejša ponudba.
Če bi ga kupu zdej bi pa cez 3 mesce spet za glavo se drzu :)
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Mare3 ::
@Xserces
Jah ko bi se vsaj čez 3 mesece znižali še za 70€ :) Sej to je bilo vedno tako da se cene znižujejo prihajajo nove boljše stvari ki so dražje in potem tudi njim cene padejo. V krogu gre vse. Jaz bom pa še malo počakal na kakšen padec cene kakšnega SSD-ja, potem ga bom pa kupil.
Jah ko bi se vsaj čez 3 mesece znižali še za 70€ :) Sej to je bilo vedno tako da se cene znižujejo prihajajo nove boljše stvari ki so dražje in potem tudi njim cene padejo. V krogu gre vse. Jaz bom pa še malo počakal na kakšen padec cene kakšnega SSD-ja, potem ga bom pa kupil.

3man ::
Kako je s TRIMom na Linux sistemih, recim Ubuntuju. Je to že podprto? Torej SSD in Linux ja ali ne?
Hvala.
Hvala.

@Xserces
Ja potem ga ne bos nikoli kupil ker si bos reku bom se pocakal da pade cena na 80€ realnost je taka da veliko cene ne bodo vec padle tud 64gb verzije so okoli 50€ vec pa ne bodo dol šle,prej jih bodo 120/128gb verzije zamenjale.

ST-777 ::
Jaz bom pa še malo počakal na kakšen padec cene kakšnega SSD-ja, potem ga bom pa kupil.Za uporabnike SSD-jev ni dobro, če cene preveč padejo, ker izdelovalci SSD-jev začnejo varčevati na kvaliteti elektronskih komponent, posledica pa je manjša zanesljivost. Vsaj jaz raje kupim kakovostni izdelek, pa čeprav plačam nekaj deset evrov več, ker je manjša verjetnost, da bi šlo s SSD-jem kasneje kaj narobe.

Aston_11 ::
SSD je best buy ever. Moj M4 64 Gb dela kot urca. Gor je Ubuntu in kar mu dajo zraven, zraven imam še 1Tb disk za data in to je to. Pri data se mi ne pozna nič na hitrosti (filmi pa to), Libreoffice, Chrome itd. je na SSD-ju (vsaj zdi se mi, zagon je takojšen namreč), bi komot imel še manši SSD. Nima pomena nekih velikih SSD-jev kupovati za desktop. Za laptop morda ja, za desktop pa ne. No ja, če imaš windowse, potem je to verjetno nuja.

Da sam zabrišem ven še zadnji klasičen disk (mam 4 (2+2backup) zunanje mind you, ki niso stalno v uporabi zato pa so zunanji), rabim še 320 GB (poleg 200 GB na SSDjih)
Absoulten znesek je še malo previsok za to investicijo. Ker bi šlo samo za to,da se znebim HDDja, na hitrosti se ne bi poznalo nič (gor je pač nek data, do katerega redko dostopam, in pa ogromni file, ki se eventualy skopirajo na zunanji disk), pa tmp.
Absoulten znesek je še malo previsok za to investicijo. Ker bi šlo samo za to,da se znebim HDDja, na hitrosti se ne bi poznalo nič (gor je pač nek data, do katerega redko dostopam, in pa ogromni file, ki se eventualy skopirajo na zunanji disk), pa tmp.

Andrej_ID ::
Eno vprašanje, tole piše na strani OCZ za Vertex 4:
"*CURRENT FIRMWARE RELEASE is v1.4
Updating the firmware from the toolbox is not supported when Windows is running off the drive you are trying to update.
WARNING: This is a Destructive Flash, back up all data on SSD. Proceeding with this update will result in complete loss of data on the SSD.
-Toolbox will not update a primary system drive (e.g. drive letter "C:"). You must run Windows from another drive and then update your SSD using Toolbox."
Kako pol posodobiš firmware? preko biosa?
"*CURRENT FIRMWARE RELEASE is v1.4
Updating the firmware from the toolbox is not supported when Windows is running off the drive you are trying to update.
WARNING: This is a Destructive Flash, back up all data on SSD. Proceeding with this update will result in complete loss of data on the SSD.
-Toolbox will not update a primary system drive (e.g. drive letter "C:"). You must run Windows from another drive and then update your SSD using Toolbox."
Kako pol posodobiš firmware? preko biosa?

s51as ::
Ne... imeti moraš še en sistemski disk na katerega daš program s katerim updejtaš firmware SSDja...
precej smotana zadeva... sploh ker maš ponavadi ssd za sistemski disk, jaz sem pa imel samo SSD in nobenega drugega diska.. .sem si potem pomagal z diskom iz laptopa.
precej smotana zadeva... sploh ker maš ponavadi ssd za sistemski disk, jaz sem pa imel samo SSD in nobenega drugega diska.. .sem si potem pomagal z diskom iz laptopa.
It's just me myself and I

Andrej_ID ::
Potem se je tega najbolje lotiti preden gres na novo postavljat sistem. Upam, da naslednji firmware ne bo imel tako smotane instalacije. Cez kake dva meseca si namrec nameravam ubosti tegale Vertex 4.

Jah če je SSD tvoj sistemski pogon, potem se bojim da pravzaprav nimaš izbire. Saj je nadgradnja destruktivnak ar pomeni a bodo vsi podatki na SSDju zbrisani.

imeti moraš še en sistemski disk na katerega daš program s katerim updejtaš firmware SSDja ... precej smotana zadeva.Intelov firmware sem posnel na CD, nadgradnja je bila enostavna in hitra.
Čudno, da ima OCZ takšno zamotano instalacijo, da potrebuješ še en sistemski disk, na katerega daš program s katerim updejtaš firmware SSD-ja. In verjetno ni edini med raznimi SSD firmami, kjer je potrebno to narediti.

Witboy ::
jst sm vertexa 2 ze 2x posodobil z njihovim toolom direkt iz winsow. Pa je edini sistemski disk :) Ne vem pa kako je za ostale vertexe :)

ST-777 mislim da ne gre za to od katere firme je SSD ampak kaj naredi nadgradnja firmwera. Ta je bil pač tak, da ni šlo drugače kot tako. Se pa splača nadgraditi na 1.4.

Blazz ::
v3 posodabljanje kar v sistemu, če je sistem laufan iz istega SSDja, ne deluje. SSD je treba laufat kot secondary, torej bootat OS iz drugega diska, potem pa gre.
Glede v4 novega FWja pa mislim, da je po upgradeu potrebno prov na novo postavt OS, niti backup OSa pa prenos gor potem ni ok. Tako pravijo OCZ inženirji, ker so očitno povsem predesignal kako se SSD vede glede na MB itd... je pa občutna pohitritev, a ima spet kar nekaj folka težave z BSOD, vendar se ne ve ali zato ker niso na novo postavli OSa...
Glede v4 novega FWja pa mislim, da je po upgradeu potrebno prov na novo postavt OS, niti backup OSa pa prenos gor potem ni ok. Tako pravijo OCZ inženirji, ker so očitno povsem predesignal kako se SSD vede glede na MB itd... je pa občutna pohitritev, a ima spet kar nekaj folka težave z BSOD, vendar se ne ve ali zato ker niso na novo postavli OSa...

Fairplay ::
Zaradi nakupa SSD-ja razmišljam o nakupu 2nd drive bay. V prenosniku bi namreč imel še stari disk namesto DVD-roma. Vem da se je o tem v tej temi že govorilo, me pa zanima, če je to slučajno kdo zasledil v sloveniji? Na e-bayu vem da je tega veliko

lambda ::
V Sloveniji boš zelo verjetno dobil le pri uradnem zastopniku za tvoj prenosnik. Za ustrezno ceno seveda. Še nisem slišal, da bi kje drugje prodajali generične varjante ...
Na ebayu pa najdeš kitajsko robo, a je pomembno, da kupiš zadevo, ki paše v točno tvoj model prenosnika (debelina, je več vrst IDE/PATA/SATA oz. nekih podobnih priključkov ter morda še kaka druga karakteristika)
Na ebayu pa najdeš kitajsko robo, a je pomembno, da kupiš zadevo, ki paše v točno tvoj model prenosnika (debelina, je več vrst IDE/PATA/SATA oz. nekih podobnih priključkov ter morda še kaka druga karakteristika)

Runnagain ::
Hm, kaj pa SATA II zmogljivost SATA III SSD-jev? Na plati še nimam SATA III krmilnika, pa me zanima, če je izbira SSD-ja zato kaj drugačna? So med njimi kakšne razlike, delovanje sata 3 SSD-ja v sata 2 mode-u?
Kater je najbolj zanesljiv disk z najboljsimi performansami (zanesljivost/performanse index), seveda v cenovnem rangu do recimo 150EUR, 120/128GB model?
OCS Agility 3, Agility 4, Samsung 830, Corsair GT, kakšen INTEL-ov, ali kater drug?
Lp, Runnagain!!
Kater je najbolj zanesljiv disk z najboljsimi performansami (zanesljivost/performanse index), seveda v cenovnem rangu do recimo 150EUR, 120/128GB model?
OCS Agility 3, Agility 4, Samsung 830, Corsair GT, kakšen INTEL-ov, ali kater drug?
Lp, Runnagain!!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Runnagain ()

Runnagain ::
Hm, kaj pa SATA II zmogljivost SATA III SSD-jev? Na plati še nimam SATA III krmilnika, pa me zanima, če je izbira SSD-ja zato kaj drugačna? So med njimi kakšne razlike, delovanje sata 3 SSD-ja v sata 2 mode-u?
Lp, Runnagain!!
Mja, zaradi neznanega razloga prejšnjega posta ne morem editirati, zato dodajam tukaj:
EDIT: kaj pa stabilnost FW-ja, TRIM funkcija, ne-kompliciranost updateanja FW-ja, ... imajo to že vsi bolj ali manj poštimano?

WarpedGone ::
Hm, kaj pa SATA II zmogljivost SATA III SSD-jev?
Neproblematična. Ne sekiraj se okol tega, le benčmarkov potem ne poganjat ker boš mel nižje cifre od 'obljubljenih'.
Delalo bo ko šus, praktično enako kot na sata3.
Zbogom in hvala za vse ribe

54j0 ::
Če dolgo ne boš zamenjal matično in misliš, da brez sata3 ne gre, imaš tudi take zadeve na razpolago http://www.mimovrste.com/artikel/245001... .

Tudi če imaš SATA II glej SATA III SSDje. Cene so praktično iste. Delovalo bo vse tako kot mora.
Glede stabilnosti in drugih reči pa ne vem. Jaz imam OCZ Vertex 4, ki se je sesul po treh dneh uporabe. Potem sem namestil nov firmware (kar ni enostavno, treba je bilo sistem pognati z drugega diska, tam naložiti program za posodobitev firmwera in s tem programom posodobiti Vertex 4, pri čemer so bili vsi podatki na SSDju izgubljeni). Po nadgradnji vse dela ko šus. vsaj zaenkrat.
Niso pa vse nadgradnje destruktivne, niti tako kompliciranje. Pri tej nadgradnji je šlo res za ogromne spremembe in OCZ obljublja da v prihodnje nadgradnje ne bodo destruktivne. Sam po moje, če bo treba bojo pač destruktivne. Ne vem pa če imajo drugi proizvajalci to drugače urejeno.
Glede stabilnosti in drugih reči pa ne vem. Jaz imam OCZ Vertex 4, ki se je sesul po treh dneh uporabe. Potem sem namestil nov firmware (kar ni enostavno, treba je bilo sistem pognati z drugega diska, tam naložiti program za posodobitev firmwera in s tem programom posodobiti Vertex 4, pri čemer so bili vsi podatki na SSDju izgubljeni). Po nadgradnji vse dela ko šus. vsaj zaenkrat.
Niso pa vse nadgradnje destruktivne, niti tako kompliciranje. Pri tej nadgradnji je šlo res za ogromne spremembe in OCZ obljublja da v prihodnje nadgradnje ne bodo destruktivne. Sam po moje, če bo treba bojo pač destruktivne. Ne vem pa če imajo drugi proizvajalci to drugače urejeno.

dope1337 ::
Jz sm dans stranki v komp namestil od Kingston-a HyperX. Nisem gledal gor če je že kdo dal kake teste za ta SSD gor ...
Mogoče če koga zanimajo kaki benchmarki, mi nej pove kir SW naj dol skinem, da ga stestiram.
Dela pa stvar u nulo ... Za1x so fresh Win7 gor. Stvar zgleda tak, da ko se winsi zaganjajo niti ne pride do konca animacije. Po tem se dejansko preskoči pozdravno okno in gre direkt na namizje (ni nobenga nalaganja).
Lahk rečem sam ... ko prvič to vidiš, SI impresioniran.
Mogoče če koga zanimajo kaki benchmarki, mi nej pove kir SW naj dol skinem, da ga stestiram.
Dela pa stvar u nulo ... Za1x so fresh Win7 gor. Stvar zgleda tak, da ko se winsi zaganjajo niti ne pride do konca animacije. Po tem se dejansko preskoči pozdravno okno in gre direkt na namizje (ni nobenga nalaganja).
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
-Albert Einstein

OCZ obljublja da v prihodnje nadgradnje ne bodo destruktivne. Sam po moje, če bo treba bojo pač destruktivne. Ne vem pa če imajo drugi proizvajalci to drugače urejeno.Večina proizvajalcev SSD-jev omogoča nadgradnjo, ki ni destruktivna in podatki na SSD-ju po nadgradnji firmwarea niso izgubljeni. Nadgradnja pri mojem Intel 320 je potekala iz CD-ja, je bila enostavna in hitra, podatki pa seveda niso bili izgubljeni.

pirlo ::
Jaz sem dal v Mac Minija late 2009 včeraj Vertex 3. Dolgo sem razmišljal med M4 in Vertex 3 ampak sem se odločil za V3 zato, ker ima ta mac samo sata2 (3GB/s) in sem prebral na V3 forumu, da je iz neznanega razloga spuščalo Negotiated Link Speed na 1,5GB/s in so zato naredili fix za disk, da ga zaklene na 3GB/s. Updateat firmware gre z OCZ Utility, ki se zapeče kot live linux distribucija na CD. Zaenkrat leti kot raketa
.
Pri M4 nisem nikjer zasledil, če dela ves čas na 3GB/s ali tudi pada hitrost na 1,5GB/s. Fix za to tudi nisem našel, če bi bil problem. V ceni je blo samo 10e razlike, zato sem šel na ziher in izbral Vertex 3.

Pri M4 nisem nikjer zasledil, če dela ves čas na 3GB/s ali tudi pada hitrost na 1,5GB/s. Fix za to tudi nisem našel, če bi bil problem. V ceni je blo samo 10e razlike, zato sem šel na ziher in izbral Vertex 3.

Ker pri OCZju je ziher sam to, da ne bo delal, al kaj si hotel povedat? Crucial pa dela na božji blagoslov... Dovgčas :D

AgiZ ::
Kolega mi je poslal tale link:
Drivecity.de OCZ Petrol 256GB za 130€! Tole pa je super cena.
Sem jih kontaktiral pa ne posiljajo v slo. Ima kdo moznost tole narociti preko .de pa se meni enega vzame?
Sicer pa ne najdem dosti info o tem SSD-ju. Je low-end, ampak za tako ceno je tudi low-end ok, da le deluje.
Kaj pravite?
Sem jih kontaktiral pa ne posiljajo v slo. Ima kdo moznost tole narociti preko .de pa se meni enega vzame?
Sicer pa ne najdem dosti info o tem SSD-ju. Je low-end, ampak za tako ceno je tudi low-end ok, da le deluje.
Kaj pravite?

Jz sm dans stranki v komp namestil od Kingston-a HyperX. Nisem gledal gor če je že kdo dal kake teste za ta SSD gor ...
3 strani nazaj imas od uporabnika korenje3 test kingston hyperx samo da je 240gb verzija.
Je zadeva hyperx ali 3k hyperx?

Kolega mi je poslal tale link:
Kaj pravite?
Izogni se temi na veliko, tut če je pocen. Na amazonu in podobnih straneh, folk dost jamra glede tega modela.

dope1337 ::
3 strani nazaj imas od uporabnika korenje3 test kingston hyperx samo da je 240gb verzija.
Je zadeva hyperx ali 3k hyperx?
3k hyperX 120GB
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
-Albert Einstein
-Albert Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dope1337 ()

Kolega mi je poslal tale link:Odsvetujem nakup. Kakšna so mnenja uporabnikov o OCZ Petrol 256 GB lahko prebereš tukaj: http://www.newegg.com/Product/Product.a...
... ne najdem dosti info o tem SSD-ju. Je low-end, ampak za tako ceno je tudi low-end ok, da le deluje.Kaj pravite?
Več komentarjev je o modelu OCZ Petrol 64 GB in so zelo kritični do Petrola: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Bramac ^^ ::
Kateri SSD se mi najbolj splača kupiti? Kupujem 128GB. Imam SATA3 (6GB/s). Po prebranem, očitno razlika v hitrosti ni tako očitnega pomena ampak bolj kvaliteta ter kontroler. Torej se splača vzeti Vertex 4 napram M4ki, ki se dobi dokaj ugodno tudi v Sloveniji. Veliko pomena bi dal tudi podjetju, ki redno vzdržuje/popravlja firmware SSDja. Max cena nekako do 130€, naročim lahko tudi iz Nemčije.
Izbiram med:
- Crucial M4
- Samsung 830
- OCZ Vertex 4
Izbiram med:
- Crucial M4
- Samsung 830
- OCZ Vertex 4
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bramac ^^ ()

pirlo ::
Sepravi si vzel OCZ namesto Crucial, da si šel na zihr? :D
Ja, pa če se sliši še tako čudno. Poznam ljudi, ko imajo Vertex 3 že dolgo pa nobenega problema. Kak bo s tem pa bom poročal, če bo kaj narobe. Sem ga update-al na 2.22, naložil speed fix in temperature fix (vedno javlja 30C).

Kateri SSD se mi najbolj splača kupiti? Kupujem 128GB. Imam SATA3 (6GB/s). Po prebranem, očitno razlika v hitrosti ni tako očitnega pomena ampak bolj kvaliteta ter kontroler. Torej se splača vzeti Vertex 4 napram M4ki, ki se dobi dokaj ugodno tudi v Sloveniji. Veliko pomena bi dal tudi podjetju, ki redno vzdržuje/popravlja firmware SSDja. Max cena nekako do 130€, naročim lahko tudi iz Nemčije.
Izbiram med:
- Crucial M4
- Samsung 830
- OCZ Vertex 4
samsung al pa m4, kar dobiš cenej.

Bramac ^^ ::
iloveboobz je izjavil:
Izbiram med:
- Crucial M4
- Samsung 830
- OCZ Vertex 4
samsung al pa m4, kar dobiš cenej.
Na amazonu se dobi samsung 830 za 115€, vertex 4 pa za 130€.
Se splača dati 15€ več za 2 leti več garancije (kar je itak relativno, glede na nakup iz nemčije in čakanjem, ki pride zdraven v primeru uveljavljanja)? Drugače nekako planiram kupiti 830, če so bolj stabilni kot Vertex4.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bramac ^^ ()

na hoh.de imas samsunga za 103,70€ vertex4 pa 122.90€ res pa je da je potem ene 10€ drazja poštnina pa si kar zelo blizu s ceno na amazon.de