Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

technolog ::
Evo, moj Samsung 830 128GB je na poti. Poročam, ko pride!
Sam kolikor sem bral reviewe je top shit.
Sam kolikor sem bral reviewe je top shit.

Tilen ::
i100k100, ja. Warpedone je že vsaj 30x v tej temi povedal, da čaka, ker je na svojo roko poslal proizvajalcu. Če bi kupil v Funtechu ali kje drugje, bi že zdavnaj lahko zahteval kupnino.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()

WyattEarp ::
Imam OCZ - Agility 3 - 60Gb, 8 mescu zdej, pa nimam nobenih problemu z njim. FW sem posodobu ko je bil in to je to. samo tud pred posodobitvijo nisem meu problemu. pač, takrat je bla mrzlica kupovanja OCZ ker je bil cenovno ugoden in kar hiter, pa je veliko ljudi ga kupilo, torej je melo lahko več ljudi kake težave... osebno sem zelo zadovoljen, pa naj večina jamra kukr če, men so super in naslednji nakup bo lahko spet OCZ (če bo pač P/P dober).
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Tilen ::
Tudi jaz imam enake izkušnje. FW sem nadgradil iz firbca, da vidim kakšen je postopek. Nisem imel težav ne pred in ne po nadgradnji. Sem pa menda z zadnjo nadgradnjo dobil delujočo sleep funkcijo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

mirancar ::
mam ocz vertex 2 60gb
razen tega da je dejanska vidna velikost 51 gb (55.000.000.000 bytes), ni problemov, nisem nikoli šlatal fw
kam je šlo 5 biljonov bajtov pa nevem :/
razen tega da je dejanska vidna velikost 51 gb (55.000.000.000 bytes), ni problemov, nisem nikoli šlatal fw
kam je šlo 5 biljonov bajtov pa nevem :/

dejanslo ::
Pristopi so očitno različni. Intel 320 120GB kaže 119,17GB prostora :)
There`s More Than One Way To Do It

Izi ::
Rezerva za celice. Normalno za vse SSDje.Ne bo držalo.
Vsaj za Intele lahko potrdim, da ima moj 80 GB model 80.024.170.496 bajtov, tudi za 40 GB model, ki si ga lastim ima malenkost preko 40 milijard bajtov.
60 GB SSD bi moral torej imeti okrog 60 milijard bajtov drugače firma goljufa.
kam je šlo 5 biljonov bajtov pa nevem :/Si na slovenskem forumu

Za več zmede:
Američani in Angleži pa imajo seveda spet vse zmešano po svoje saj milijarde sploh ne poznajo in za njo uporabljajo ime bilijon, za bilijon pa oni uporabljajo besedo trilijon. Čudaški Američani

mirancar ::
heh, pa prov na google sm šu pogledat a je miljarda al biljon in je bil med 1. zadetki "1 bilion is 1000 milion"
en drug zadetek je pa povedal da ima 1 bilion 2x več ničel kot miljon
en drug zadetek je pa povedal da ima 1 bilion 2x več ničel kot miljon

WarpedGone ::
i100k100, ja. Warpedone je že vsaj 30x v tej temi povedal, da čaka, ker je na svojo roko poslal proizvajalcu. Če bi kupil v Funtechu ali kje drugje, bi že zdavnaj lahko zahteval kupnino.
Narobe.
Poslal sem nazaj v trgovino memshop.de v Nemčijo, kjer je bila stvar "ful ugodno" kupljena.
Pred 10imi dnevi sem poslal pritožbo na evropski urad za varstvo potrošnikov zaradi trajanja in neodzivanja trgovca.
10 minut kasneje sm dobil mejl iz štacune, kako jim je žal da se je zataknilo in da v naslednjih 10 dneh pa zadeva sigurno bo.
Teh 10 dni poteče danes, zaenkrat še nobenega znaka o kakem SSD disku.
Torej:
Poslal sm v trgovino pa ni nič.
Ti trdiš da bi moral v trgovino namesto proizvajalcu, en drug je bil pa pameten da bi moral proizvajalcu, ne pa v trgovino.
Pod črto: nateg tko al pa tko.
Glede FunTecha pa samo to, da sem imel tako super izkušnjo z uveljavljanjem garancije na crknjeno grafično, da k njim ne grem več niti na WC, kaj šele da bi tam kej kupil. Never again.
Zbogom in hvala za vse ribe
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()

WyattEarp ::
Intel kaže 120Gb, ker ma mogoče v osnosi 128Gb, pa ma 8Gb za reervne celice, če je to res tako... ne vem.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,

PrimozR ::
'That provides the 240GB model of the Vertex 3 with 256GB of physical memory, so where'd the additional capacity go? Like most other SSDs, a portion of the NAND flash is set aside to preserve long-term performance and longevity. In the case of the 240GB Vertex 3, 16GB (just over six per cent) is reserved for over-provisioning and when the remaining space is translated to a usable formatted capacity in Windows, you're left with 223GiB.'
http://hexus.net/tech/reviews/storage/2...
Torej tudi OCZ pokaže 'realno' kapaciteto. Razlika pride iz uporabe različnih skal. Torej pogon ima 240 GB, ne pa 240 GiB (1 GiB = 1024 MiB, 1 GB = 1000 MB). Proizvajalci uporabljajo GB, operacijski sistemi pa GiB.
No ja, tam-tam je število long-scale in short-scale uporabnic. Long scale @ Wikipedia
http://hexus.net/tech/reviews/storage/2...
Torej tudi OCZ pokaže 'realno' kapaciteto. Razlika pride iz uporabe različnih skal. Torej pogon ima 240 GB, ne pa 240 GiB (1 GiB = 1024 MiB, 1 GB = 1000 MB). Proizvajalci uporabljajo GB, operacijski sistemi pa GiB.
Rezerva za celice. Normalno za vse SSDje.Ne bo držalo.
Vsaj za Intele lahko potrdim, da ima moj 80 GB model 80.024.170.496 bajtov, tudi za 40 GB model, ki si ga lastim ima malenkost preko 40 milijard bajtov.
60 GB SSD bi moral torej imeti okrog 60 milijard bajtov drugače firma goljufa.
kam je šlo 5 biljonov bajtov pa nevem :/Si na slovenskem forumu. Z devetimi ničlami so milijarde. 1000 milijonov je milijarda. Bilijon pa pomeni milijon milijonov in bi moral imeti že 12 ničel.
Za več zmede:
Američani in Angleži pa imajo seveda spet vse zmešano po svoje saj milijarde sploh ne poznajo in za njo uporabljajo ime bilijon, za bilijon pa oni uporabljajo besedo trilijon. Čudaški Američani![]()
No ja, tam-tam je število long-scale in short-scale uporabnic. Long scale @ Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

PNG ::
Če bi bil problem v 1000=/=1024 pretvorniku, bi morala biti razlika nekje 2,4% ne pa kar 10-15%!
EDIT: Za več info si tole preberite: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...
Drugače pa imajo firme različno politiko okrog tega. Nekatere dajo podatke v GiB, nekateri v GB, nekateri dajo celo malo več (ergo 128gb za 120gb disk), nekateri imajo več rezervnega prostora za celice itd...VSI SSDji pa imajo nek fragment za rezervo, razlika je le da nekateri ta kos pogače trgajo od reklamirane kapacitete, nekateri pa dajo polno reklamirano + rezervo.
EDIT: Za več info si tole preberite: http://www.ocztechnologyforum.com/forum...
Drugače pa imajo firme različno politiko okrog tega. Nekatere dajo podatke v GiB, nekateri v GB, nekateri dajo celo malo več (ergo 128gb za 120gb disk), nekateri imajo več rezervnega prostora za celice itd...VSI SSDji pa imajo nek fragment za rezervo, razlika je le da nekateri ta kos pogače trgajo od reklamirane kapacitete, nekateri pa dajo polno reklamirano + rezervo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PNG ()

Prvilno in edino pravilno je 10 na tretjo kot pretvornik, lepo po fizikalno.
Ravno sem naredil benchmark Samsunga 830 128GB, pa mi piše z 236 MiB/s in bere z 276 MiB/s, kar je očitno teoretični limit SATA II porta.
Ravno sem naredil benchmark Samsunga 830 128GB, pa mi piše z 236 MiB/s in bere z 276 MiB/s, kar je očitno teoretični limit SATA II porta.

Če bi bil problem v 1000=/=1024 pretvorniku, bi morala biti razlika nekje 2,4% ne pa kar 10-15%!
Ja, pri pretvorbi iz MB v GB. Pa isto imaš iz KB v MB. pa iz B v KB. Pa se kar naenkrat nabere. Torej pri 240 GB to navrže 223,517418 GiB. O lej, a ni to točno toliko, kot je bilo rečeno da je reported kapaciteta?
EDIT: pokaži mi eno firmo, ki podatke o kapaciteti diskov (mehanskih in SSD-jev) podaja v GiB in ne v GB! (likewise za TiB in TB) To s 120 oz. 128 GB je pa zgolj vprašanje, če se rezerven plac upošteva v splošni kapaciteti ali ne. Pravilno je, da se ne upošteva, ker je za končnega uporabnika neuporaben oz. nedosegljiv. Mislim da se včasih je upošteval, zdaj pa pretežno ne več.
Prvilno in edino pravilno je 10 na tretjo kot pretvornik, lepo po fizikalno.
Ne, ni, ker bajti ne pašejo tako lepo v fizikalne ovire, kot metri, kilogrami in druge enote.
EDIT: pa ne, toliko kot si nameril ni teoretični limit, zgolj praktični limit tvojega sistema. Teoretični limit je 3 Gb/s.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

PINki ::
Pozdravljeni, trenutno uporabljam ta ssd (na sliki), vendar še zmeraj dosti časa potrebuje, da npr. odpre itunes, ali pa preden odpre brskalnik ob zagonu sistema (če takoj kliknem, ne da počakam, preden se AV in taskbar ikone ob uri nalozijo).
Ob formatu deluje res hitro vendar scasoma izgubi na hitrosti, ker verjetno nima funkcij, da sam razporeja podatke med tem, ko idla. Je pa še zmeraj hitrejši kot HDD.
Zdaj sem ugotovil tudi, da 128gb ne porabim niti približno, tako, da bi mi zadostoval že 64gb. Moja matična podpira sata II, tako, da kaj je trenutno best buy (100-150€)? Pri ssdjih kjer piše sata 3 je to tudi kompatibilno z starim sata2, če se ne motim? Lahko kdo prosim poda približno oceno za moj trenutni ssd, koliko je vreden?
Če koga zanima ta 128gb ssd, mi lahko piše ZS, vendar ga prodam šele, ko dobim novega.
Lp
Edit: dodan budget
Ob formatu deluje res hitro vendar scasoma izgubi na hitrosti, ker verjetno nima funkcij, da sam razporeja podatke med tem, ko idla. Je pa še zmeraj hitrejši kot HDD.
Zdaj sem ugotovil tudi, da 128gb ne porabim niti približno, tako, da bi mi zadostoval že 64gb. Moja matična podpira sata II, tako, da kaj je trenutno best buy (100-150€)? Pri ssdjih kjer piše sata 3 je to tudi kompatibilno z starim sata2, če se ne motim? Lahko kdo prosim poda približno oceno za moj trenutni ssd, koliko je vreden?
Če koga zanima ta 128gb ssd, mi lahko piše ZS, vendar ga prodam šele, ko dobim novega.
Lp
Edit: dodan budget
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

cekr ::
Ti raje odpiraj kakšne bolj merodajne programe tipa: Word...
Tam boš videl, koliko časa se odpira. Če se Word ne odpre takoj, imaš potem neke druge probleme ne pa sam SSD. Programi tipa itunes, WMP ipd., pri odpiranju brskajo še mnogo drugje, ne samo pri odpiranju samega sebe.
Ne potrebuješ 128 GB. Pač, jih ne. Porabi jih za kaj drugega. Če pa misliš tako prišparat par evrov, ti gre pa res na tesno. Pomisli, koliko boš izgubil s prodajo in koliko boš dal za novega pol manjšega, ki se ti bo v roku enega leta itak zafilal. Če imaš zadevo že ugrajeno, požalvaj tistih par €, ki si jih dal več. In ... uživaj.
Tam boš videl, koliko časa se odpira. Če se Word ne odpre takoj, imaš potem neke druge probleme ne pa sam SSD. Programi tipa itunes, WMP ipd., pri odpiranju brskajo še mnogo drugje, ne samo pri odpiranju samega sebe.
Ne potrebuješ 128 GB. Pač, jih ne. Porabi jih za kaj drugega. Če pa misliš tako prišparat par evrov, ti gre pa res na tesno. Pomisli, koliko boš izgubil s prodajo in koliko boš dal za novega pol manjšega, ki se ti bo v roku enega leta itak zafilal. Če imaš zadevo že ugrajeno, požalvaj tistih par €, ki si jih dal več. In ... uživaj.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Dumber ::
Iz tvoje slike sodeč ta je ta hitrosta branja in pisanja le malo hitrejšja od navadnega hdd-ja.

Dr_M ::
SSD je ze dovolj hiter, ampak kolikor berem po forumih, je tole stari jmicron kontroler. To pove vse.

mr1two ::
Še vedno bolje bilokak SSD za sistemca kot obični HDD. Tišina in odzivnost, to je to kar rabiš :).

@Cekr: Word odpre skoraj instantno, za razliko od itunes...
@Dr_M: Hočeš reči, da je to zelo slab kontroler?
Torej se mi ne splača menjati?
Hvala
Hvala

cekr ::
Brez veze, da menjaš. Poskusi najti kakšne novejše gonilnike. Malo čudna hitrost je to.
Poišči zadnje gonilnike od veznega čipovja.
Potem poglej še, če ima SSD mogoče še kakšen novejši Firmware.
Pa še zadnje posodobitve za sistem.
Poišči zadnje gonilnike od veznega čipovja.
Potem poglej še, če ima SSD mogoče še kakšen novejši Firmware.
Pa še zadnje posodobitve za sistem.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,

Najslabsi mozni. To je ta kontroler, zaradi takerega so SSDji bili nekaj casa na zelo slabem glasu.

Star je pa že čez ene 3 leta pomoje. Verjetno kakšna prva generacija.
@ST-777: bom preveril, ko bom na PCju. Hvala za namig ;)
@ST-777: bom preveril, ko bom na PCju. Hvala za namig ;)

Gutjerez ::
odločam se kaj kupiti
2,5" SSD disk Samsung 830 64 GB SATA III 124,66 €
hitrost prenosa branje: do 520 MB/s, pisanje: do 160 MB/s
ali
2,5" SSD disk Patriot Pyro 120 GB, Sata III 179,00 €
hitrost prenosa do 6 Gb/s
razliko v prenosu lahko primerjam na tak način? je to sploh realno? tak velka razlika?
sicer pri drugem ne piše za branje in pisanje... samo 6 Gb/s
kaj se bolj splača kupit? ali pa katera x varianta
ali
razliko v prenosu lahko primerjam na tak način? je to sploh realno? tak velka razlika?
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

1. GB ni enako Gb. Eno so bajti, drugo so biti. 1 bajt = 8 bitov.
2. 6 Gb/s je zgolj hitrost oz. prepustnost vodila SATA 3, pogon ne dosega takšnih hitrosti. Koliko dosega si lahko prebereš v kakem testu. Glede na to, da ima asinhron MLC flash in uporablja Sandforce 2281 krmilnik, bi morale zmogljivosti biti podobne OCZ-jevemu Solid oz. Agile 3.
Jaz bi izmed teh dveh vzel Patriota, predvsem zaradi prostora. Sicer se pa daleč najbolj trenutno hvali Samsung 830, ki ga pač vzameš v 120 GB izvedenki. Je pa dražji.
2. 6 Gb/s je zgolj hitrost oz. prepustnost vodila SATA 3, pogon ne dosega takšnih hitrosti. Koliko dosega si lahko prebereš v kakem testu. Glede na to, da ima asinhron MLC flash in uporablja Sandforce 2281 krmilnik, bi morale zmogljivosti biti podobne OCZ-jevemu Solid oz. Agile 3.
Jaz bi izmed teh dveh vzel Patriota, predvsem zaradi prostora. Sicer se pa daleč najbolj trenutno hvali Samsung 830, ki ga pač vzameš v 120 GB izvedenki. Je pa dražji.

Anney ::
Sam si lastim Samsunga 830 64GB. Gor je naložen samo win, in ostalo kar potrebujem, pa ga je pol še zmerom na voljo za kakšno delo.

iloveboobz ::
SSD je ze dovolj hiter, ampak kolikor berem po forumih, je tole stari jmicron kontroler. To pove vse.
pr teh shitty SSDjih brez cache včasih pomaga flashfire , ki nardi cache poljubne velikosti in tak pomaga pri občasnem zmrzovanju teh ssdjov.Men je zadevščina kr pomagala na tastarem Eeeju, ko ma bol počasn ssd brez cachea in zanič kontrolerjem.

odločam se kaj kupiti
ali
Ne morš primerjat 64 in 120GB diskov, kaj ti ni jasno?
Primerjaš lahko s samsungom 128GB, jaz sem ga dobil iz tujine za 175€.

PlayTheGame ::
Res je, ne moreš primerjat različno velike diske. Večji disk je pri SSD-jih tudi hitrejši. Zato sem se sam po mnogih prebranih testih po net-u odločil raje za 128gb različico Samsunga 830 namesto 64gb in riskiral tistih nekaj dodatnih €€€.

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Jst pr samsungu 128gb dosegam praktične limite (280 MiB/s) sata II vmesnika, tako da sem res zelo zadovoljen.

NoBody- ::
Je že kdo gledal kakšne teste za nove intel ssd-je serije 520. Nekako me 120gb zelo privlači

Jaz imam SSD razdeljen na 2 particiji. Na prvi (C:) je sistem, inštalirani gonilniki ter določeni programi, na drugi (D:) pa ostalo programje. Predvsem druga particija je zaenkrat še precej prazna, sčasoma bo šla tja kaka igra ter še kak program tako, da ne bo problema zapolnit.

clix ::
Zakaj bi del programov nameščal na drugo particijo? Ko formatiraš sistem je itak dobr (praktično obvezno) vse programe še enkrat installirat.

Jest vedno tako delam, pa ni vazno kaj...racunalnik, telefon (trenutno android), you name it.

Zakaj bi del programov nameščal na drugo particijo? Ko formatiraš sistem je itak dobr (praktično obvezno) vse programe še enkrat installirat.
1. Nisem formatiral in vse na novo nalagal ampak le prenesel "sliko" C diska oz. obstoječega sistema (Win 7 64-bit) na SSD.
2. Večji del programov imam na drugi particiji zato, da je zasedenost C diska čim manjša - koristno npr. za backup sistema, da ne zasede preveč Gb.

axee ::
@Cekr: Word odpre skoraj instantno, za razliko od itunes...
Hvala
Tudi jaz uporabljam iTunes, meni osebno najljubši jukebox. Sam imam albumart na vsakemu komadu, in je zato brskanje po knjižnici na navadnem HDD-ju počasno. Vem da nebo odpravilo tvojega problema (meni se zažene v prbl. 1 sekundi, verzija 10.5.3.3), pa vseeno:
V mapi, kjer je itunes knjižnica, je tudi mapa "Album Artwork", kjer so shranjeni vsi preview-i. Z link shell extension premakni to mapo na SSD, BISTVENO pohitri brskanje po glasbi. Če ne uporabljaš "consolidate" način shranjevanja glasbe (ti glasbo premakne znotraj knjižnice, v mapo Music), premakni knjižnico na SSD, se tudi pozna.
LP

Ajnstajn` ::
Danes sem dobil tale disk:
http://www.mylemon.at/artikel,nr,368206...
Bom naložil sistem danes in poročam, kako se obnese.
Zanima me, ali ses splača delat več particij na SSDjih? kaj pridobiš/zgubiš ?
http://www.mylemon.at/artikel,nr,368206...
Bom naložil sistem danes in poročam, kako se obnese.
Zanima me, ali ses splača delat več particij na SSDjih? kaj pridobiš/zgubiš ?
//

kuglvinkl ::
Če imaš sistem na c:\, ga gladko formatiraš, če gre kej v franže, podakti na drugi oz. ostalih particiaj pa ostanejo.
240 GB je namreč že kar lepa kapaciteta.

Ja, jest bi ga dal nekje na pol oz. 100 za OS, 140 za ostalo. Na 140 GB lahko spraviš že lepo število programov in/ali igric.

ST-777 ::
Če si se odločil za 100 GB za OS, je bolje dodati še programe, saj je dovolj prostora in nato narediš zrcalno kopijo particije za rezervo. Na 140 GB pa imaš igre in drugo.

klinker ::
Če imaš sistem na c:\, ga gladko formatiraš, če gre kej v franže, podakti na drugi oz. ostalih particiaj pa ostanejo.
Tudi 260€ za 240GB SSD je ze kar solidna cena

Kar opazam je tudi da so tej Agility manj problematicni napram Vertex, al se samo meni tako zdi?

Večina lastnikov OCZ Agility 3 240GB je temu modelu dala najvišjo oceno. http://www.newegg.com/Product/Product.a...

gruntfürmich ::
res je. 52%. večina

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pri Crucial M4 128GB je večina večja ... 83%. 225 lastnikov je na newegg.com temu modelu dalo najvišjo oceno. To pa je že dokaj solidna večina.