Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Spock83 ::
Mislim. V čem je fora da kupiš SSD in mu daš najvišjo oceno. Dvomim da folk po enem letu gre nazaj na stran in glasuje. Pa še to moraš imeti cel kup različnih SSDjev da je ocena objektivna. Pa še to ne bi bila...

ST-777 ::
Mislim. V čem je fora da kupiš SSD in mu daš najvišjo oceno. ... Pa še to moraš imeti cel kup različnih SSDjev da je ocena objektivna.Saj imaš na newegg.com cel kup različnih SSD-jev, ki so različno ocenjeni. Nekdo je napisal o Crucial M4: "Fast and reliable. I have 5 SSDs, I have an Intel, Vertex2 and 3 Crucial M4's. The next one I buy will be another M4. They are fast reliable and Crucial is probably the best and fastest at coming out with firmware to fix issues that come up. The firmware updates are much easier than the others and is not destructive."
To je njegova izkušnja in marsikomu, ki ssd-ja še nima, je njegovo mnenje lahko v pomoč pri izbiri določenega modela.

Veron ::
Če imaš sistem na c:\, ga gladko formatiraš, če gre kej v franže, podakti na drugi oz. ostalih particiaj pa ostanejo.
240 GB je namreč že kar lepa kapaciteta.
Tudi 260€ za 240GB SSD je ze kar solidna cena
Kar opazam je tudi da so tej Agility manj problematicni napram Vertex, al se samo meni tako zdi?
točno to sem želel napisat, osebno tudi še malo odlašam z nakupom samo zato, ker bi rad imel nekje ~250GB, zato da navadne diske vn vržem. Še malo še malo, pa bo 1GB/1EUR : )

Ajnstajn` ::
Ja, jest bi ga dal nekje na pol oz. 100 za OS, 140 za ostalo. Na 140 GB lahko spraviš že lepo število programov in/ali igric.
odločil sem se kar pustiti eno particijo.
Ali je bolje met 2 ? s tem kaj pohitrim sistem?
Povejte zdaj, preden so še frišni windowsi jih se jih naloži v par minutkah :)
Zanima me kaj je treba vse nastavit, ko nalozim windowse. Vem da moram izklopit indexiranje in fragmentacijo. Ali je potrebno še kaj?
//
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ajnstajn` ()

axee ::
Ja, jest bi ga dal nekje na pol oz. 100 za OS, 140 za ostalo. Na 140 GB lahko spraviš že lepo število programov in/ali igric.
odločil sem se kar pustiti eno particijo.
Ali je bolje met 2 ? s tem kaj pohitrim sistem?
Povejte zdaj, preden so še frišni windowsi jih se jih naloži v par minutkah :)
Zanima me kaj je treba vse nastavit, ko nalozim windowse. Vem da moram izklopit indexiranje in fragmentacijo. Ali je potrebno še kaj?
Že miljonkrat: NIČ ne izklapljaj. Windows 7 so optimizirani za SSD, defragmentacija se SAMA ugasne, indeksiranje pa RABIŠ če hočeš hitro iskanje, noben SSD ne bo niti približno tako hiter. VSI servisi, ki jih SSD ne potrebuje oz mu celo škodijo so avtomatično izključeni oz prilagojeni v Windows 7. Tudi več particij nebo nič hitreje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: axee ()

Babel ::
Je že prispel Samsung 830 (v četrtek naročil na amazon v pon je bil tu), leti 100km/h tudi v mojem nettopu (s205), tak da smo s koze spet na konju.
Še dobro po eni strani, da je OCZ zatajil, da me ne bi po enem letu presenetilo s kakim mrkom.
Še dobro po eni strani, da je OCZ zatajil, da me ne bi po enem letu presenetilo s kakim mrkom.

Du5aN ::
Mogoče komu pride prav: na amazon.de imajo akcijo za Crucial m4 64GB SSD za 48,99€ + poštnina.
http://www.amazon.de/gp/product/B005051...

Spock83 ::
Mogoče komu pride prav. Imam enega Force GT 120GB odveč. Dam ga za 150EUR. (Nov!)(Če se noben ne javi, ga dam med male oglase).

kmetek ::
Mogoče komu pride prav: na amazon.de imajo akcijo za Crucial m4 64GB SSD za 48,99€ + poštnina.
Derzeit nicht verfügbar.
Ob und wann dieser Artikel wieder vorrätig sein wird, ist unbekannt.

Du5aN ::
Derzeit nicht verfügbar.
Ob und wann dieser Artikel wieder vorrãtig sein wird, ist unbekannt.
Očitno že razprodano, zjutraj je bla še zaloga...

FlyingBee ::
Mogoče komu pride prav. Imam enega Force GT 120GB odveč. Dam ga za 150EUR. (Nov!)(Če se noben ne javi, ga dam med male oglase).
a je zapakiran?
garancija, papirji, ...
kje je prevzem?
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:

zopet en dober test, ki odgovori na par vprašanj, ki si jih zastavljamo pred nakupom SSD-ja:
http://www.tomshardware.com/reviews/sat...
http://www.tomshardware.com/reviews/sat...
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

Babel ::
Update o Samsung 830, mogoče bo komu kaj prav prišlo:
posodobiti sem moral FW zaradi nekakšnega pokanja in neuspelega boota ob vsakem drugem powerupu. Zdaj je tiho ko miš in ni več nobenih problemov.
posodobiti sem moral FW zaradi nekakšnega pokanja in neuspelega boota ob vsakem drugem powerupu. Zdaj je tiho ko miš in ni več nobenih problemov.

mat xxl ::
Pa kaj so teli Samyi tako slabi, oziroma polizdelki, da rabijo FW popravljati skoraj na 2 tedna, resna firma, kot je Intel na 510 seriji, ki je bolj resna še nikoli ni popravila FW ra !

Kakor za koga ...za nekoga, ki mu ne gre samo za brzino, temveč bolj za varnost , trajnost ........ niti ne !

Dr_M ::
Pa kaj so teli Samyi tako slabi, oziroma polizdelki, da rabijo FW popravljati skoraj na 2 tedna, resna firma, kot je Intel na 510 seriji, ki je bolj resna še nikoli ni popravila FW ra !
Samyi? Kaj je to kaksna nova kitajska firma?

Novi FWji so kvecjemu prednost, ti vsaj pove, da imas podporo, ce ni nic, se ne pomeni, da je vse OK, ampak kvecjemu, da jih BK.
Recimo intel G2 je imel kar nekaj updejtov, vsak drugi je biu pa zanic

PNG ::
Pa kaj imate s to varnostjo in trajnostjo Intelov?!
Večina vas tu deli SSDje na dva dela - Intel, ki delujejo, in vsi ostali ki so hitri, samo crknejo takoj.
DABL - JU - TI - EF - od kod vam to? To je en napisal in zdaj vsi kot ene pipike kokodakate za njim ali kaj?
Večina vas tu deli SSDje na dva dela - Intel, ki delujejo, in vsi ostali ki so hitri, samo crknejo takoj.
DABL - JU - TI - EF - od kod vam to? To je en napisal in zdaj vsi kot ene pipike kokodakate za njim ali kaj?

kuglvinkl ::
Mi, ki imamo Intle, ne jamramo :). Nam pač dela.
Tbh, so vsi ti naši pogoni premalo stari, da bi se dalo resno razpravljat. Oz. se šele gibljejo proti tretjemu letu starosti.
+ večina spregleda dejstvo, da dokler ne bo vsa data na SSDjih, je hitros SSDja, razen razen mogoče 4k random read, precej nerelevatna. Sure, Intli so _po številkah_ zadaj, ampak kot rečeno (tut za tiste na poceni sedežih) - TO NI VAŽNO.
Tbh, so vsi ti naši pogoni premalo stari, da bi se dalo resno razpravljat. Oz. se šele gibljejo proti tretjemu letu starosti.
+ večina spregleda dejstvo, da dokler ne bo vsa data na SSDjih, je hitros SSDja, razen razen mogoče 4k random read, precej nerelevatna. Sure, Intli so _po številkah_ zadaj, ampak kot rečeno (tut za tiste na poceni sedežih) - TO NI VAŽNO.

Samyi? Kaj je to kaksna nova kitajska firma?
Novi FWji so kvecjemu prednost, ti vsaj pove, da imas podporo, ce ni nic, se ne pomeni, da je vse OK, ampak kvecjemu, da jih BK.
Recimo intel G2 je imel kar nekaj updejtov, vsak drugi je biu pa zanic![]()
Samy je ljubkovalno za Samsung - povezuješ pa bolj slabo, a ? en post pred tabo je o FW za Samsung napisano
Intel pa je varen izbor
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:

Samy je ljubkovalno za Samsung - povezuješ pa bolj slabo, a ?
Motis se. Zelo.

In zdej je to slabo, ker je Samsung 830 dobil EN nov firmware? Aja, to vas moti, ker lahko bricka SSD? Ja, false alarm.
Intel je pa varna izbira? A dej ga srat no.
http://www.dailytech.com/Intel+X25M+G2+...
http://www.engadget.com/2009/08/11/inte...
http://www.pcworld.com/businesscenter/a...
Mislim, da je skrajni cas, da se miti in legende pocasi opustijo.

Mi, ki imamo Intle, ne jamramo :). Nam pač dela.
Tako je Intli delajo ... sam sem 510 ke prodal za ene postaje 12 kosov v 12 mašin samo to, podatki so drugje , je 9 mesecev tega prav vsi dnevno zelo v pogonu (ob delavnikih) pa še niti 1 najmanjše težavice , ja res pa so 510 ke in ne 310 ke pa tudi te so verjetno večinoma problem loss ...posebej napram dirkačem, ki so najhitrejši ko stojijo in stranka čaka na menjavo..............

gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Izi ::
i100k100 je še en, ki nima Intela

Drugače pa kjer je dim je ponavadi tudi ogenj. Si pomislil, da če VSI, kokodakamo o tem, potem nekaj že mora biti na stvari. Ne moremo imeti vsi napačno mnenje in biti podkupljeni s strani Intela.
Komur bi crknil Intelov SSD ga verjetno nebi hvalil. Pa vseeno beremo samo hvale. S SSD-ji ostalih firm pa se redko kdo pohvali, pravzaprav o ostalih firmah prebiramo samo slabe stvari.
Preglej to temo od začetka 4 leta nazaj in naredi statistiko kdo je kaj pohvalil in kdo kaj pograjal, pa boš videl da ne gre samo za kokodakanje. Jaz imam že 2 Intelova SSD-ja, enega že več kot 2 leti in moram oba zelo pohvaliti.
Ne bi rad zanetil kakšnega ognja, ampak sem testiral tudi 2 SSD-ja, ki se bahata z rekordno visokimi številkami v specifikacijah in raznih benchmarkih, pa sta se v praksi z naloženim sistemom in v mojem računalniku obnašala opazno počasneje kot Intel, ki ima precej povprečne specifikacije. Zagon računalnika iz nule do namizja je bil kar nekaj sekund počasnejši, in tudi zagon nekaterih programov in nalaganje stopenj v igrah je bilo malenkost počasnejše, čeprav je CrystalDiskMark kazal večje številke.
Ne verjamem, da gre samo za placebo učinek

PlayTheGame ::
Meni Samsung 830 dela odlično tako pred, kakor tudi po update-u firmwara. Kako dolgo bo tako, bomo pa videli.
Zaenkrat po tujih forumih berem samo pohvale, nisem še zaznal, da bi komu crknil. Enako hvalijo tudi Intel (dobro, serija 320 je imela neke probleme, ki so jih z novim FW odpravili) in Crucial M4.
Izkušnje uporabnikov pridejo še kako prav, od testov pa me osebno zanimajo najbolj "real-world" testi, kakršnega je zgoraj podal @Stojansto. Ne pa gola sintetika, s katero nimaš kaj dost za počet razen, da se hvališ naokoli...

Izkušnje uporabnikov pridejo še kako prav, od testov pa me osebno zanimajo najbolj "real-world" testi, kakršnega je zgoraj podal @Stojansto. Ne pa gola sintetika, s katero nimaš kaj dost za počet razen, da se hvališ naokoli...
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

modicr ::
En zanimiv test: http://www.tomshardware.com/reviews/sat...
So banish any thought that you must save for the newest, most expensive, and highest-rated SSD. If you have the money for a platform upgrade, there are certainly measurable gains to be had from upgrading to a SATA 6Gb/s-capable motherboard and the best solid-state drive. On a tighter budget, however, buying the SSD that everyone says is the fastest isn't as important as buying an SSD you can afford, particularly if it means replacing a hard disk as your system drive.
(c) nisem patentiran

Kuglvinkl, Izi:
V bistvu imam 3 SSDje doma, enega starega G2 Postville Intela, enega F60 corsaira in enega F3 120gb corsaira. Vsi delujejo brezhibno...
Kar se tiče hitrosti, sem o (ne)relevantnosti teh govoril še takrat, ko ste že vsi jamrali tukaj kako je Intel zadaj in blablabla...
Osebno, če mene kdo vpraša: Inteli ne crkujejo manj kot ostali SSDji. Šansa, da ti crkne je verjetno podobna ostalim. Ostali SSDji niso nič kaj hitrejši od Intelovih (vsaj ne da bi opazil).
V bistvu imam 3 SSDje doma, enega starega G2 Postville Intela, enega F60 corsaira in enega F3 120gb corsaira. Vsi delujejo brezhibno...
Kar se tiče hitrosti, sem o (ne)relevantnosti teh govoril še takrat, ko ste že vsi jamrali tukaj kako je Intel zadaj in blablabla...
Osebno, če mene kdo vpraša: Inteli ne crkujejo manj kot ostali SSDji. Šansa, da ti crkne je verjetno podobna ostalim. Ostali SSDji niso nič kaj hitrejši od Intelovih (vsaj ne da bi opazil).

češ rečt, da je vseeno, kateri SSD kupiš? Tut kakega poceni Verbatima, Patriota al pa podobno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

Tut kakega poceni Verbatima, Patriota al pa podobno?
S stalisca zanesljivosti, verjetno ja.

Hitrost je drugo. Sploh ce gre za kaksen starejsi jmicron.

pozabmo jmicron, SF-12xxx ipd, Barefoote...
Vzemimo zadnjo generacijo. Folk se pizdi zaradi Vertexov. Če so vsi SSDji zadnje geenracije podobno hitri, kar so, ja menda ne boš rinu v govna?
Vzemimo zadnjo generacijo. Folk se pizdi zaradi Vertexov. Če so vsi SSDji zadnje geenracije podobno hitri, kar so, ja menda ne boš rinu v govna?

Vzames nekaj drugega, izbira je kar velika. 
Ce imas sreco, bo tudi katerkoli OCZ delal bp, ce imas nesreco, bo tudi intel delal pizdarije.

Ce imas sreco, bo tudi katerkoli OCZ delal bp, ce imas nesreco, bo tudi intel delal pizdarije.

To kar je Dr_M rekel + to, da sem iz prve roke videl, da Vertexi resda nekam raje crkujejo.
Poanta je, da je failure rate verjetno znotraj +/- nekaj procentov, ni to nekaj kar bi pomenilo da bo tvoj intel deloval naslednjih 30 let tip top, moj OCZ pa bo v roku enega leta skoraj ziher crknil.
Poanta je, da je failure rate verjetno znotraj +/- nekaj procentov, ni to nekaj kar bi pomenilo da bo tvoj intel deloval naslednjih 30 let tip top, moj OCZ pa bo v roku enega leta skoraj ziher crknil.

Dumber ::
Sem naročil crucial M4 128 - 150e z poštnino. Upam da bo OK, sem pa se odločal med tem in Samsungom ampak kjer koli sem bral pravijo, da sta zelo podobna in da najboljše vzet cenejšega.

Kot kaže Samsung 820 retail nima strojnega FD encryptiona. Samo OEM variante. Za corporate okolje to pomeni, da niso uporabni.

Looqc ::
Zdravo !
Pač meni se je uničil trdi disk na laptopu in zdele bi prešaltal na SSD ( kar vem iz splošnega znanja so boljši ) zdele pa me konkretno zanimanje mnenje ostalih, ki so uporabniki SSD diskov katerega se splača in sicer v mojem primeru do 64 GB.
Tukaj pa je moja izbira : http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Pač nekaj feedbacka bi potreboval.
Hvala.
Pač meni se je uničil trdi disk na laptopu in zdele bi prešaltal na SSD ( kar vem iz splošnega znanja so boljši ) zdele pa me konkretno zanimanje mnenje ostalih, ki so uporabniki SSD diskov katerega se splača in sicer v mojem primeru do 64 GB.
Tukaj pa je moja izbira : http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Pač nekaj feedbacka bi potreboval.
Hvala.

Test Intel 520 s SandForce kontrolerjem.
Na zalost uporablja asinhroni NAND, kar ga postavlja po zmogljivosti ob bok OCZ Agility in Corsair Force 3. Pa bo tako tudi cenovno? Ne, cena je tipicno intelovsko navita. Zanimivo pa bo definitivno spremljat zanesljivost. Bo upravicil ceno? Ce ja, kaj potem delajo ostali tako narobe?
http://www.guru3d.com/article/intel-ser...
Na zalost uporablja asinhroni NAND, kar ga postavlja po zmogljivosti ob bok OCZ Agility in Corsair Force 3. Pa bo tako tudi cenovno? Ne, cena je tipicno intelovsko navita. Zanimivo pa bo definitivno spremljat zanesljivost. Bo upravicil ceno? Ce ja, kaj potem delajo ostali tako narobe?
http://www.guru3d.com/article/intel-ser...

Dumber ::
http://www.724computer.de/shop/details....
Jaz sem ga naročil v petek za ceno:
144.60 eur 1 144.60 SSD 128GB Crucial 2,5\" (6.3cm) M4 retail
zgleda so ceno zdaj dvignili. In še to, ne pošilja v Slovenijo, imam srečo, da imam soseda ki dela v nemčjiji.
lp
Jaz sem ga naročil v petek za ceno:
144.60 eur 1 144.60 SSD 128GB Crucial 2,5\" (6.3cm) M4 retail
zgleda so ceno zdaj dvignili. In še to, ne pošilja v Slovenijo, imam srečo, da imam soseda ki dela v nemčjiji.
lp

Major ::
Samo čakal sem dan, ko se bom lahko včlanil v klub Vertex = SMRT. Torej Vertex 2, star 14 mesecev je čez noč prenehal s svojim delovanjem. OCZ mojega denarja ne vidi več!
P.S.: Naročen Samsung 830 256GB
IT Developer & Photography enthusiast.

e-marko ::
Pa kaj je sedaj s temi Vertex SSD-ji in crkovanjem?
Imam Vertex 2 60GB (2VTXE60G) od avgusta 2010, torej si lahko že počasi začnem ogledovati nove modele SSD-jev?
Zakaj sploh več odpovedi? Je kriv krmilnik ali kaj drugega?
Lp
Imam Vertex 2 60GB (2VTXE60G) od avgusta 2010, torej si lahko že počasi začnem ogledovati nove modele SSD-jev?
Lp
...somebody, somewhere...

tine55 ::
Samo čakal sem dan, ko se bom lahko včlanil v klub Vertex = SMRT. Torej Vertex 2, star 14 mesecev je čez noč prenehal s svojim delovanjem. OCZ mojega denarja ne vidi več!
Oh madona si si pa privoščil ;) (mislim za samusnga 830 256gb) me ravno kolega gnjavi, da mu naj poiščem kakšno trgovino v SLO katera bi mu ga lahko dobavila po neki kulturni ceni. Kje si ga pa naročil, če smem vprašati ? kajti videl sem ga samo na dinokomp, ampak tam so mi rekli da mi ga kaj kmalu ne morejo dobaviti pa tudi menda bi bila višja cena kot jo oglašujejo zdaj...
btw: očitno se tile vertexi zares veliko kvarijo...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tine55 ()

Major ::
Naročil sem pri nemškem amazonu, tudi hoh.de ima kul ceno :)
IT Developer & Photography enthusiast.

element ::
Pa kaj je sedaj s temi Vertex SSD-ji in crkovanjem?
Lp
Ni treba, ampak bi pa na tvojem mestu delal daily backup. Velja tudi za druge podatkovne nosilce, ampak pri nezanesljivih še toliko bolj.

tine55 ::
Hvala za reply, iz tujine ga pa ziher ne bo hotel naročiti (je že preklel prejšnjič ko je iz avstrije vzel patriotov ssd pa mu je crknil po 3 mesecih :) potem pa razne kolobocije okoli pošiljanja in zaračunavanja poštnine...) pa tudi jaz imam tako mnenje da raje dam SLO trgovcu tistih 20-30 eur več pa imam mir, ko mi crkne se zapeljem do shopa, pustim tam in oni naprej urejajo...
mogoče sem malo preveč konzervativen okoli tega ...
mogoče sem malo preveč konzervativen okoli tega ...