Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

ST-777 ::
Koliko časa zdržijo današnji SSD diski!?SSD-ji se v povprečju približno enako kvarijo kot vrteči diski. Se pa eni SSD-ji manj kvarijo od drugih (Failure Rate: 0.59% - 2.93%). Razlika je tudi pri 1 TB vrtečih diskih (Failure Rate: 1.24% - 5.76%) in 2 TB vrtečih diskih (Failure Rate: 2.90% - 9.71%).
Več o tem lahko prebereš tukaj: http://www.macobserver.com/tmo/article/...
"SSDs failed 2.05% of the time, a number roughly comparable to that of traditional hard drives, which had a failure rate of 1.94%."

mat xxl ::
Koliko časa zdržijo današnji SSD diski!? Slišim, da po enem letu uporabe, enostanvno odpovejo in če ti je garancija iztekla, ga lahko po enem letu enostavno vržeš v smeti. Kakšne izkušnje imajo S-T forumaši? Je res, da po enem letu porabe ssd odpove, praktično vsi, neglede na proizvajalca in da je brez veze sploh kupovati rabljene ssd diske, ker ti bojo v naslednjih parih mesecih enostvano odpovedali. Torej, kolikšna je življenska doba, 64 in 128 GB diskov!?
Potem ne vem, zakaj bi Intel dajal 5 letno garancijo ???

gruntfürmich ::
a nekih normalnih 30GB.tnih pa ne delajo več? razmišljam kaj takega za domače...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ST-777 ::
gruntfürmich je izjavil:
a nekih normalnih 30GB.tnih pa ne delajo več?Pri nas se dobi SSD disk Kingston 2,5 30GB za 77€, vendar se mi zdi drag.

sem gledal v tujini, pa je nekako pri 60€ vertex 1 32gb, 70€ novi intel 40gb, 80€ vertex 2 50gb, 90€ vertex 2 60gb, od boljših pogonov za nakup.
se mi zdi, da se proizvajalci po novem kar izogibajo takim malim in poceni diskom...
se mi zdi, da se proizvajalci po novem kar izogibajo takim malim in poceni diskom...

WarpedGone ::
90€ vertex 2 60gb, od boljših pogonov za nakup.
Best buy, 1.50€/GB
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::
Obstaja kakšen poceni IDE SSD ? 30GB je vrh glave.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()

Dr_M ::
Sicer nevem, ce posiljajo v slo, ampak je ze boljsi Vertex 2 240GB (tudi ce ima 25nm cipe) za 45€ manj, v isti stacuni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jaxi ::
DR_M, heh, pa si mi podrl plane..
Pošiljajo poštno ležeče do meje, potem pa greš na en kebab in dvigneš robo
Preizkušeno, je dober kebab;)
kaj zdaj je torej najbolje?
crusial c300
vertex 2 extended
vertex 2 običen
vertex 3
V bistvu karkoli drugega, da je le okoli 240GB - 260 GB...
Na notebuku ima SATA 3, denarci pa so lahko do okol 400€??
Torej, kaj priporočate?
lp, jaxi
Pošiljajo poštno ležeče do meje, potem pa greš na en kebab in dvigneš robo
Preizkušeno, je dober kebab;)
kaj zdaj je torej najbolje?
crusial c300
vertex 2 extended
vertex 2 običen
vertex 3
V bistvu karkoli drugega, da je le okoli 240GB - 260 GB...
Na notebuku ima SATA 3, denarci pa so lahko do okol 400€??
Torej, kaj priporočate?
lp, jaxi
When i let go of what i am, i become what i can be - Lao Tzu

zico10 ::
V nov racunalnik nameravam dasti tudi ssd disk, bi pa prosil za mnenje katerega izbrati, saj do zdaj nisem imel izkusenj z ssdji. Nameravam vzeti 120 giga velikega budget pa je okoli 250 evrov. Sam se gledal vertex 3. Prosim za nasvete...

krho ::
V nov racunalnik nameravam dasti tudi ssd disk,veš zadnja črka kratici je že disk oz. drive, enako kot v hdd
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

kuglvinkl ::

RejZoR ::
Koliko časa zdržijo današnji SSD diski!? Slišim, da po enem letu uporabe, enostanvno odpovejo in če ti je garancija iztekla, ga lahko po enem letu enostavno vržeš v smeti. Kakšne izkušnje imajo S-T forumaši? Je res, da po enem letu porabe ssd odpove, praktično vsi, neglede na proizvajalca in da je brez veze sploh kupovati rabljene ssd diske, ker ti bojo v naslednjih parih mesecih enostvano odpovedali. Torej, kolikšna je življenska doba, 64 in 128 GB diskov!?
Naj bi bila okvirno 8-10 let zmerne uporabe. Če stvar seveda ne krepne brez razloga, kar se pri SSD-jih rado dogaja navkljub opevanim 2 mio ur MTBF in vsem prednostim. To pa je druga stvar...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

thramos ::
WarpedGone je izjavil:
90€ vertex 2 60gb, od boljših pogonov za nakup.
Best buy, 1.50€/GB
Kje pa je za 90€?

OldSkul ::
vertex2 60GB je 90EUR v Nemčiji (najcenejša varjanta). Na amazonu.de je pa 99EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OldSkul ()

WyattEarp ::
pa je bulš vertex 2 60Gb, al raj F60 corsair? al tega m4 tanovga od crucial 64Gb?
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

mr1two ::
Vertex2 ali F60 sta tam tam, med tem ko ima crucial marvell kontroler(počasnejše pisanje). Je pa moje mnenje glede tega takšno: vzemi kar je najceneje, seveda se pa splača dat 5 evrov več za sandforce krmilnik. Razlika v praksi...pomojem ni tako velika, da bi upravičila veliko razliko v ceni.
LP
LP

zico10 ::
@krhko hvala za obrazlozitev, drugace pa glavno da se razume kaj sem misliv ne? Nismo vsi strokovnjaki na tem podrocju, zato pa tudi sprasujem
@kuglvinkl a je tak tezko odgovoriti na vprasanje? Ce ne nameravas odgovorit se ne glasit...
@kuglvinkl a je tak tezko odgovoriti na vprasanje? Ce ne nameravas odgovorit se ne glasit...

matonson ::
Živ,
imam c300(128GB) na 8540w, ki ima sata2.
Vrednosti 4k so zelo nizke zaradi vseh teh driverjev, ki jih imajo laptopi za zmanjšanje porabe.
V safemode dobim dosti boljše vrednosti. Zanima pa me, če ima kdo kakšno čudežno rešitev, ki bi še vedno pustila procesorju, da viša ter manjša frekvenco hkrati pa bi bil disk polno izkoriščen.
Google ne pomaga
imam c300(128GB) na 8540w, ki ima sata2.
Vrednosti 4k so zelo nizke zaradi vseh teh driverjev, ki jih imajo laptopi za zmanjšanje porabe.
V safemode dobim dosti boljše vrednosti. Zanima pa me, če ima kdo kakšno čudežno rešitev, ki bi še vedno pustila procesorju, da viša ter manjša frekvenco hkrati pa bi bil disk polno izkoriščen.
Google ne pomaga

Ni težava. Ker ob obremenitvi se proc samodejno dvigne.

Ja, dokler mu ne zbrišeš driver. Potem deluje vedno z isto frekvenco ne glede na obremenitev. Tega driverja v safemode naj ne bi bilo in zato disk deluje hitreje. To upočasnjevanje diska naj bi se pojavljalo pri vseh prenosnikih, neke rešitve pa še nisem našel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: matonson ()

Ignore and live on.

Vertex2 ali F60 sta tam tam, med tem ko ima crucial marvell kontroler(počasnejše pisanje). Je pa moje mnenje glede tega takšno: vzemi kar je najceneje, seveda se pa splača dat 5 evrov več za sandforce krmilnik. Razlika v praksi...pomojem ni tako velika, da bi upravičila veliko razliko v ceni.
LP
Marverl kontroler imajo tej m4 tanovi crucial, al tud tastari c300? potem takem, kar si napisal, se najbulš splača Vertex 2, ki je kar cenejši od F60... pa za sistemski disk rabim, pa mi je malo veliko dat dobrih 200€ za 120Gb... mislm da 60Gb za sistem bo dost, zraven pa en green za podatke. samo ne vem kako je s tem, ker če imaš precej poln disk, potem je manj tistega, na katero pa ves čas zapisuje in se bo prej obrabilo pr ssd, če maš recmo 10Gb samo frej, pol samo tam zapisuje, če maš večji disk je možno več pusti prosto. al ni tako? če bi 120Gb kupil, pa gledam Intel k je ugoden pa kao bul trpežen, ni pa tako hiter. pa C300 k je dobrih 200€. vertex 3 mi je predrag - pr nas po cca 270€... razen če bi bil res tulk bulši, samo ne vem če je.

mr1two ::
Jaz sem si naročil F60, ker sem ga dobil poceni(poglej na www.sestavi.si, cena je ~120 eur), sicer pa sem bil v istem precepu kot ti. Se pa ni dosti za bat glede tega, da se bo 10 giga bolj zgulilo, ker ssd poskrbi zato, da se celice čimbolj enakomerno obrabljajo. Nisem ga še dobil, tako da ne vem kako se obnese

Nerdor ::
60GB bi bilo dovolj zgolj za W7. Program Files pri 60GB verjetno vsi date na trdi disk ali še vedno na ssd!?
Kaj pa za W7 + nekaj programov na ssd, recimo še Visual Studio.net 2010 poleg W7, potem definitivno vsaj 120GB!?
Kaj pa za W7 + nekaj programov na ssd, recimo še Visual Studio.net 2010 poleg W7, potem definitivno vsaj 120GB!?
... for lifetime!

Jst mam win7+office+nekaj adobe programov+visual basic+polno malih programov pa imam zasedenega točno 50gb.

ja to zna bit problem. če nimaš programu na ssd-ju, pol niti nič naredu, da bi mu samo win7. če je tako, da windows 7, office, adobe, nero in še nekaj programu zaseda okul 50Gb, pol maš zelo malo ostalega za delo... bo kar 120Gb treba gledat... samo pol je tle spet vprašanje, al bolj zanesljivega Intla po 200€, al vertexa 2 po dobrih 200, al F120, al C300 za dobrih 200... kaj je bulš...

Da ne boste slucajno kaksne tople vode odkril.
Tukaj imam gor Windows 7 64bit in vse programe, kar jih potrebujem. Nimam pa nobenih iger gor.
Jasno, vsa nepotrebna navlaka izklopljena.
Jebemti, kje je slika?!
Tukaj imam gor Windows 7 64bit in vse programe, kar jih potrebujem. Nimam pa nobenih iger gor.
Jasno, vsa nepotrebna navlaka izklopljena.
Jebemti, kje je slika?!
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

in kaj je to nepotrebna navlaka? da vemo še mi izklopit. hvala.
pol je 60Gb čist dost. kak špil če kdaj špilaš daš pa gor pa pol dol pa je.
pol je 60Gb čist dost. kak špil če kdaj špilaš daš pa gor pa pol dol pa je.

adobe, nero?
sigurno zavzemata 500MB...
sigurno zavzemata 500MB...

Pa se mal znajdes. Nero portable ipd. Ampak imas se vedno 20-25GB rezerve, nekaj je pa pametno pustit prazno.

PNG ::
^--- moj sistem na SSDju zasede 13gb. Win7 + vsi updejti + office + programi za videje gledat, pdfe, brskanje po spletu + še Catia (3D modelirnik/simulacije).
Prostora za v glavo metat :)

element ::
^--- moj sistem na SSDju zasede 13gb. Win7 + vsi updejti + office + programi za videje gledat, pdfe, brskanje po spletu + še Catia (3D modelirnik/simulacije).
Samo na svežem installu.
Sistem se s časom zredi. Po enem letu od namestitve ima samo moja windows mapa 25GB (15GB update fajlov in compatibility DLL-jev). Potem je tu vsebina, ki jo ustvari uporabnik in novi programi. Mislit je treba na prihodnost in vzet neko zdravo rezervo, da ne bo čez pol leta pri nameščanju dodatnega programa ali igre praskanja po glavi, kaj naj se zbriše, da bomo lahko namestili nov program.
Resno se splača razmislit, če nam bo izbran SSD dovolj velik tudi čez pol leta, leto, dve leti? Dokupit še en SSD ni problem, ampak imet sistem razdrobljen na dveh enotah je nepriročno.
Poleg tega je priporočljivo imet 20% prostora za rezervo. Uporabite glavo.

WarpedGone ::
kaj se bolj splača vertex 2 180gb ali vertex 3 120 gb
Preračunaj €/GB in maš odgovor.
Zbogom in hvala za vse ribe

Ta SSD caching je kot pravi Anand za tiste, ki ne razumejo, kako je treba ene stvari met na C, druge pa na D, tretje še kje drugje in podobno.
Šutiraš teh 20 GB zraven in se pozna. Nobl :) Tak SLI za disk.
@zico10, sem ti dogovoril sam ti ne štekaš.
Šutiraš teh 20 GB zraven in se pozna. Nobl :) Tak SLI za disk.
@zico10, sem ti dogovoril sam ti ne štekaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

eVro ::
Par mojih guidelinov za boljši izkoristek prostora in posledično boljše delovanje sistema, še posebej na SSD:
1. Tisti, ki ne uporabljate hibernacije, se jo lahko izklopi in tako instantno prišpara toliko prostora na disku, kolikor imate RAMa (Windows namreč to zasede vnaprej).
2. Prav tako se da kakšen gigabajtek iztisniti pri pagefile, če se začetno vrednost naštima nizko, končno pa ne preveliko. Konkretno moj primer: 4 GB rama, page file 256mb-1gb, nikoli zmanjkalo, če ne si pač povečate, sigurno pa malokdo rabi pagefile velikosti 2xRAM kot je po defaultu.
3. Veliko se da storiti tudi z uporabo ne-bloated programov, ob morebitni menjavi kakšnega softwara pa se splača biti tudi open-minded in futureproof, tako da se izbere kvalitetno open source in če se le da cross-platform programje. Npr.
4. Uporabljajte katerikoli drug brskalnik razen Chroma, ker le-ta ne omogoča nastavljanje velikosti cacha, pri ostalih se pa cache splača zmanjšati, npr. na 100 mb, kar je več kot dovolj v času VDSL2/FTTH povezav. AdBlock pa pripomore k bolj uporabni vsebini cacha (in strani).
5. Fajn je uporabljati tudi CCleaner, na Linuxu pa "apt-get clean" in "apt-get autoremove".
6. Windows Restore in Windows Defender tudi škrtata po disku veliko naprednih uporabnikov, ki ju ne potrebujejo.
7. Kritično: od proizvajalca laptopa se splača namestiti oz. obdržati samo potrebne driverje in programe. Po moje z laptopom ki ima prednameščen sistem nimaš kaj početi, treba je stvar poštimat iz nule, da se ne meče stvari gor kar vsepovprek.
@element: Moj nabor obsega tam nekje 35 programov, Windows 7 64 z updati, sistem star več kot eno leto, zasedenost C-ja je pa vedno tam nekje ~13 GB.
1. Tisti, ki ne uporabljate hibernacije, se jo lahko izklopi in tako instantno prišpara toliko prostora na disku, kolikor imate RAMa (Windows namreč to zasede vnaprej).
2. Prav tako se da kakšen gigabajtek iztisniti pri pagefile, če se začetno vrednost naštima nizko, končno pa ne preveliko. Konkretno moj primer: 4 GB rama, page file 256mb-1gb, nikoli zmanjkalo, če ne si pač povečate, sigurno pa malokdo rabi pagefile velikosti 2xRAM kot je po defaultu.
3. Veliko se da storiti tudi z uporabo ne-bloated programov, ob morebitni menjavi kakšnega softwara pa se splača biti tudi open-minded in futureproof, tako da se izbere kvalitetno open source in če se le da cross-platform programje. Npr.
7-zip namesto raznih WinZIP/WinRAR, je tudi hitrejši in enostavnejši
SumatraPDF namesto Adobe Readerja (moram sploh komentirati?)
VirtualBox je veliko bolj ekonomičen kot VMWare Workstation, tudi posiljuje ne s kreiranjem log filov kar je dobro za SSD
CDBurnerXP namesto Nero (ta je skupaj z Adobe Readerjem definicija bloatwara)
4. Uporabljajte katerikoli drug brskalnik razen Chroma, ker le-ta ne omogoča nastavljanje velikosti cacha, pri ostalih se pa cache splača zmanjšati, npr. na 100 mb, kar je več kot dovolj v času VDSL2/FTTH povezav. AdBlock pa pripomore k bolj uporabni vsebini cacha (in strani).
5. Fajn je uporabljati tudi CCleaner, na Linuxu pa "apt-get clean" in "apt-get autoremove".
6. Windows Restore in Windows Defender tudi škrtata po disku veliko naprednih uporabnikov, ki ju ne potrebujejo.
7. Kritično: od proizvajalca laptopa se splača namestiti oz. obdržati samo potrebne driverje in programe. Po moje z laptopom ki ima prednameščen sistem nimaš kaj početi, treba je stvar poštimat iz nule, da se ne meče stvari gor kar vsepovprek.
@element: Moj nabor obsega tam nekje 35 programov, Windows 7 64 z updati, sistem star več kot eno leto, zasedenost C-ja je pa vedno tam nekje ~13 GB.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eVro ()

Je pa Intel v ta cache SSD dal SLC (kao ne zaradi zdržljivosti, ampak zmogljivosti random pisanja).
Zadeva bi bila ultra uporabna tudi kot scratch disk za Photoshop in Lightroom. Če ne bi za teh 20 GB Intel hotu met okol 100 evrov. MF.
+ dans je Gartner reku, da bo v 2012H2 cene NANDa padle za okol 30%, kar bi pomenilo od oka 1$ za GB, se prav okol 70 centov za GB. Now were talking.
Zadeva bi bila ultra uporabna tudi kot scratch disk za Photoshop in Lightroom. Če ne bi za teh 20 GB Intel hotu met okol 100 evrov. MF.
+ dans je Gartner reku, da bo v 2012H2 cene NANDa padle za okol 30%, kar bi pomenilo od oka 1$ za GB, se prav okol 70 centov za GB. Now were talking.

Steinkauz ::
Evo moj sistem.
Nobenih tweakov
Igre starcraft, fallout
Pod program files imam steam s špili, ki zasedejo 22gb
Pod users mam še virtual mashine ubuntu
Tko da brez špilov brez problema 60gb, ma 120gb je glih prov

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Steinkauz ()

zee ::
Kaj se splaca kupiti v obmocju 200-300 GB ? Gledal sem Intel 320 300 GB. Omenjeni SSD bo zamenjal 160 GB X25-M G2 v Macbook Proju (operacijski sistem je OS X), ker rabim nekaj vec prostora.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.