» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
61 / 507
»»

Pyr0Beast ::

Okapi je izjavil:

Kakšna je kaj zanesljivost SSD-jev? Za diske vemo, da se kar kvarijo, kaj pa SSD-ji? So v povprečju kaj bolj / manj zanesljivi od diskov?

O.

Crkne brez opozorila. Ga pa padec na tla verjetno ne bo takoj uničil (head crash)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sasoe ::

AGT ima zdaj veliko novega od exceleram-a
(exceleram je baje nek bivši del Mushkina)
exceleram-ssd-60gb-mangusta
cena 123 eur
že kdo pozna?
Lasnosti:
* Branje: 285 MB/s
* Pisanje: 275 MB/s
* Kontroler: Sandforce 1222
* NAND: MLC
* 4k Random branje: do 30.000 IOPS
* 4k Random pisanje do 11.000 IOPS
* MTBF: 2.000.000h
zgleda ok??

Dr_M ::

Sandforce 1200.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lion29 ::

in zakaj nebi raje za 10-20e ceneje vzel vertexa?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Steinkauz ::

Mislš rečt dražje?
Pr nas je najcnej tle:
http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Pa ne zdej rečt v nemčiji je 100eur, ker je tudi exceleram v nemčiji verjetno pod 100eur

kuglvinkl ::

Ma jebeš domače trgovce, če se zuni cenejš! Še na tko easy portalu kot je Amazon se ene stvari ceneješe.
Your focus determines your reallity

Steinkauz ::

To se itak strinjam.
Mam naročen 120gb vertex 2 za 180eur, pr nas pa najcnej 250eur

3man ::

Gainward je izjavil:

Tudi jaz se odločam za nakup SSD diska in me zanima katerega priporočate. Trenutno imam ogledanega:

OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD - 120GB

128GB Crucial RealSSD C300 2.5-inch SATA 6GB/s

Ali priporočate katerega od teh ali kakšnega tretjega?

Hvala

Nekateri ste priporočali OCZ. Zakaj pa?
Hvala.

Po moje je to razloženo na straneh od 15 do te.

gojcus ::

NUJNO
Imam en hud problem. Imam Vertexa 2 za sistem. Pravkar nadgradil na 1.24 firmware. računalnik se resetira in v biosu ni več diska.

Popravek. Sem za 5 minut popolnoma izklopil računalnik, pa se je pobral. Win 7 ga je instalral na novo kot vertex 2 ata device? A moram spet kake driverje gor dat, pa katere intel achi dam. Ma kdo kak link do intelove strani z achi driverji. Imam matično P5k deluxe

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gojcus ()

WarpedGone ::

Don't panic! Yet...

Si upgrade delal v AHCI načinu al ne?
Čist izklopi mašino in znova vklopi. V BIOSu poženi detekcijo diskov, včasih se BIOS dela pametnega in ne išče novih naprav.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

gojcus ::

Zdaj dela. Problem ker je hudičevo počasen glede na teste. Instaliral sicer intel chipset driverje sam vseeno počasnejši od zadnjič.

Odzivnost in driverji-to jelink so slike na Picassi

Odzivnost in driverji-to jelink so slike na Picassi

Lepo prosim za komentarje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gojcus ()

3man ::

kuglvinkl je izjavil:

Po moje je to razloženo na straneh od 15 do te.

Ok, ok. V enem stavku?

OCZ ima verjetno najboljso podporo med vsemi proizvajalci SSDjev.

_Sajmon_ ::

gojcus je izjavil:

Zdaj dela. Problem ker je hudičevo počasen glede na teste. Instaliral sicer intel chipset driverje sam vseeno počasnejši od zadnjič.
Lepo prosim za komentarje

Jaz imam še slabše rezultate (cca 20%) na 60GB verziji. Mam mal čez pol zasedenega prostora. Se ne obremenjujem...

bom jaz kr vertex 2 120GB

ali mi kakega drugega prioročate 120GB!??
tile OCZ so kr popularni tule na forumu?
za to ceno dobiš največ, štima!?

tale je 1 eur dražji
agility 120GB

svetetko ::

Vertex je boljši od Agilityja.

no prav 120GB SSD za sistem, programe in igre

kaj pa za drugo (HDD):
WD black (SATA3)
Samsung F3
WD green

jaz imam v mislih greena
mogoče ali Samsunga F3
za slike, filme, glasbo,.. kot arhiv je green čisto ok

kaj pa za programe, ker baje je še zmeraj bolje imet nekatere programe na HDD kot na SSD, nekje sem prebral da to velja za AutoCAD,..., ki ga bom jaz prav gotovo imel????

gruntfürmich ::

ah, jebeš greena. razen če je cenejši.

zakaj pa ACad na hdd?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Dr_M je izjavil:

OCZ ima verjetno najboljso podporo med vsemi proizvajalci SSDjev.

En kurac ma.

Ce je ocz nima, potem je nihce nima :))

Potem jo nihče nima.

Boš videl kako so prijazni ko jih opozoriš da je njihov produkt za razliko od navadnih HDDjev defekten.

TehDucky ::

So Intelovi SSD-ji še zmeram bog in batina ? O OCZ kar veliko pišete, medtem ko Kingstona ni nikjer za videt.

Sicer pa me zanima glede Intel G2 X25-M 120GB za 207EUR http://www.mylemon.at/artikel,nr,318033... če je dober deal ? Ali se splača kaj drugega vzeti ? Namreč 60GB imam občutek, da bi prehitro postalo premajhno, medtem ko 100-128GB pa bi že nekako šlo :)

snela ::

Jaz imam 80Gb intela pa se nisem na pol.

SSD imam za OS, appz, my docs, scratch, cache ipd.

Slike, mov in mp3 dajem na HDD.
LP

Izi ::

Tudi jaz ugotavljam, da je več kot 80 GB za sistemsko enoto stran vržen denar. Celo 60 že zadostuje, če nisi potraten.
Pri meni je po eno letni uporabi na SSD vedno med 40 in 55 GB podatkov, odvisno od števila iger, ki jih naložim :D
Kljub temu, da ima vsak SSD opazno manj Gigabajtov kot v imenu. 80 GB ima realnih 74,4 GB.

Enostavno ne najdem ničesar, kar bi še dal na SSD.
Tudi če imaš celotne zbirke muzike in slik na SSD-ju ni opazne razlike. Da tistih par GB, ki jih uporabljamo za delo niti ne omenjam. Tisti, ki kupujejo 120 ali celo 160 GB SSD-je očitno nanje shranjujejo filme.

tsatthoggua ::

Zame je 160GB kar minimum, ki bi ga nabavil. Glede na to da je zazeljeno, da je vsaj 20% ali nekaj podobnega prostega...

50G za C (samo sistem in programi)
100G za igre
ostalo sranje na HDD

Ce se komu zdi, da je 100G za igre pretiravanje, bi vseeno rekel da je to nek minimum. Ta trenutek imam instaliran Dragon Age Ultimate (25G), Bad Company 2 (7G) in Steam folder (70G), plus se nekaj indie drobiza. S tem da imam na accountu samo nekaj najbolj igranih iger instaliranih.

Bom kar moral pocakat na vecje diske, oziroma vec manjsih po bolj ugodni ceni kot sedaj (pac gorenc pa to).

Meni je tudi 80GB rahlo premalo za gaming racunalnik, zato sm narocu se en 80GB (skupaj bosta v raid0).
Drugi racunalnik ima pa od 60GB prostega se 42GB :))

kaj se pravzaprav pozitivno pozna pri igrah na ssd?
na uč bi rekel da hitrejše nalaganje, sam gaming pa ne...8-O

Lion29 ::

ja ma tut pr gamingu notri se leveli/mape etc hitreje nalaga!
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Roadkill ::

gruntfürmich je izjavil:

kaj se pravzaprav pozitivno pozna pri igrah na ssd?
na uč bi rekel da hitrejše nalaganje, sam gaming pa ne...8-O

Ti si pričakoval, da bo grafična hitreje rendrirala slike, pa procesor hitreje računal fiziko zaradi SSD?
Ü

Tarzan ::

Pri igrah, včasih, če ti je na lepem začel rohneti trdi disk, ti je celotna igra počasi štekala. Zdaj, s SSD, do tega praviloma več ne prihaja. Da bi pa dosegal višje FPSje pa ni varijante, upam, da nisi iz tega razloga šel nabavljat SSD. :)

sj zaradi tega pa mi je načeloma čisto mimo da bi imho obremenjeval ssd z igrami... z 4gb rama koliko ga je danes minimalno v gamerskem kompu se lahko vse not naloži (mapa...), tko da tu ni slabše igralnosti kar se tiče diska nasplošno...

feryz ::

snela je izjavil:

Jaz imam 80Gb intela pa se nisem na pol.
Jaz imam 320 Gb SSD (2x 160 Gb), pa imam samo še okrog 80 Gb prosto. Pa nimam nič posebnega gor. Win, aplikacije, par iger, Moji dokumenti.
Je pa milina gledati Picaso pri delu na takem disku.

element ::

gruntfürmich je izjavil:

sj zaradi tega pa mi je načeloma čisto mimo da bi imho obremenjeval ssd z igrami... z 4gb rama koliko ga je danes minimalno v gamerskem kompu se lahko vse not naloži (mapa...), tko da tu ni slabše igralnosti kar se tiče diska nasplošno...

Odvisno od igre. Tiste, ki sproti nalagajo mapo, so občutno gladkejše na SSD-ju. Pri teh so razlike lahko ogromne. Pri drugih pa gre samo za par sekund nalagalnega časa, pa še to potem v MP čakaš na tistega z najpočasnejšim računalnikom. Jaz mam vse igre na SSD-ju, ker je to moj edini pogon. Špajza je na mreži. Če si lahko privoščiš je kul, drugače pa pri večini iger ne zamujaš veliko, če jo poganjaš z diska.

tudi jst sem si par iger naložil na ssd, ampak nimam časa da bi res preveril če je kaj bolje :D

Recimo Crysis je en dober pimer. Meni se ni zdel nic posebno hiter iz SSDja, potem sem ga pa pognal iz diska. Ojoj, posivel sem umes... 8-O

ja, se mi je zdelo da bi lahko to bilo tko pri 'arkadnih' streljačinah. pri css si tega ne predstavljam...

Vse tiste igre, kjer se veliko umira je skorajda nujno naložiti na SSD.
Zagon igre po umrtju je na SSD povprečno okoli 3 sekunde, na počasnem trdem disku se zna ista stvar zavleči na 15 včasih celo na 30 sekund. Za tako razliko se pa že splača naložiti tisto eno ali dve igri na SSD.

Včasih so nalagalni časi celo prehitri, kajti večina iger meče na zaslon precej koristne nasvete poleg napisa "Loading, please wait...", sedaj na SSD vse te koristne informacije enostavno spregledaš, ker se prikažejo samo za nekaj trenutkov in že jih ni več >:D

swamigi ::

OCZ Revodrive X2 240GB PCIe SSD Drive Quick Test & Boot Up

Witboy ::

Tarzan ::

Witboy je izjavil:

kaj pa na to porecete? http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

Predrag za navaden disk, prezanič za SSD. Ni vreden svojega denarja IMHO.

MIslm, poglej benchmarke, ki so zate relevantni. Če rabiš IOPS, pol je SSD way to go. Če rabiš za multimedio, pol bo hiter klasičen disk kul itd...

kitara8 ::

Bali ::

http://www.comtech.de/OCZ-SSD-Vertex-2-...

35EUR je pa že kar razlika, poglej malo po forumu, kjer bodo naročili iz te trgovine

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bali ()

alpha1 ::

Kako updatati firmware če imam dva SSD v Raid0?

alpha1 je izjavil:

Skoraj si upam trditi, da firmware update nikoli ne bo mogoč v RAID polju, ker je RAID polje nerejeno že v BIOSU in torej vsak program ne glede, če ga zaženeš iz sistema ali že prej na primer iz DOSa, vedno vidi samo RAID polje, posameznih enot pa ne.

Moral boš narediti update vseh podatkov najbolje kar sliko celotnega RAID, da ne bo treba še enkrat nalagati sistema.
Potem v BIOS ugasneš RAID in nastaviš enote na IDE ali AHCI
Nadgradiš firmware na vsakem SSD posebej
V BIOS spet nastaviš nazaj na RAID
Preneseš sliko sistema na RAID

Potem če jaz dam v biosu na AHCI sploh ne morem več v windows. Drugače pa bi bilo vredu če bi si na disk(HDD) namestil windows in preko njega updatal firmware?

alpha1 je izjavil:

Drugače pa bi bilo vredu če bi si na disk(HDD) namestil windows in preko njega updatal firmware?

Najprej preštudiraj navodila za firmware update točno za tega, ki ga imaš, kajti programčki za update se lahko precej razlikujejo med seboj.
Ti bi rabil update program, ki se zažene iz DOSa in ne iz Windows, verjetno obstaja tudi tak. Vse skupaj potem zaženeš iz USB ključka, CD plošče ali Floppy diskete. Pa treba je preveriti, kakšne nastavitve v BIOSU priporočajo, nekateri programi najdejo samo IDE naprave, drugi tudi AHCI.
Če pa je na razpolago samo Windows program, kar bi bilo zelo čudno, pa res ne bo druge možnosti, da si vzameš pol ure časa in začasno namestiš Windows na trdi disk iz katerega potem nadgradiš firmware na vseh SSD-jih.

Sicer pa zelo dvomim, da je na voljo samo Windows program za update, saj precej ljudi uporablja tudi Linux ali kakšne Applove sisteme in tudi ti nagrajujejo firmwere v svojih SSD-jih.

Imam vertex 2 120gb raid0

feryz ::

Izi je izjavil:

alpha1 je izjavil:

Skoraj si upam trditi, da firmware update nikoli ne bo mogoč v RAID polju, ker je RAID polje nerejeno že v BIOSU in torej vsak program ne glede, če ga zaženeš iz sistema ali že prej na primer iz DOSa, vedno vidi samo RAID polje, posameznih enot pa ne...
Dobro, da si napisal skoraj, ker sem jaz ravno to storil.
Intelov update na ključek, boot s ključka, pri updatu izbereš najprej prvi in nato drugi SSD. Brez razdiranja Raid-a, brez ponovnih nalaganj ali kakršnekoli šare.
Ne vem, kaj ima organizacija podatkov na disku oz. čipih veze s posodobitvijo programa na kontrolerju.
««
61 / 507
»»