Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
Izi ::
Intelov update na ključek, boot s ključka, pri updatu izbereš najprej prvi in nato drugi SSD. Brez razdiranja Raid-a, brez ponovnih nalaganj ali kakršnekoli šare.
Ne vem, kaj ima organizacija podatkov na disku oz. čipih veze s posodobitvijo programa na kontrolerju.
Zanimivo.
Intel Firmware Update Tool Guidelines
Zraven najnovejšega Intelovega firmwarea so tale Intelova navodil v PDF formatu. Na 6. strani piše:
RAID Platforms
The Firmware Update Tool does not support updating SSDs in systems using RAID. For RAID systems only, use the following instructions:
1. Back up your data before performing the following steps
2. Perform setup as described in Section 3.1
3. Burn the ISO image to a CD-R
Note: The RAID must be disabled by using BIOS in order to update the drives. Do not use the Intel Matrix Storage Manager or any other software based RAID manager to disable the RAID option.
4. Using BIOS, turn off RAID by enabling “Legacy” or “Compatibility” mode, save and reboot
5. Run the Firmware Update Tool
6. Verify firmware update
7. Using BIOS, re-enable RAID for both drives, save and reboot
Ne vem kakšen RAID kontroler imaš, ampak če ti je uspelo nekaj kar samemu Intelu ne uspe, jim morda lahko pišeš, kako si to naredil, morda dobiš kakšno nagrado
Sam imam samo en SSD, tako da ne morem preveriti, je pa na internetu precej navodil za firmware upgrade na RAID 0 polju in pri vseh firmah SSDjev je omenjeno, da je treba razdreti RAID polje.
Še posebej je poudarjeno, da ni dovolj, da razdreš RAID polje v softwareskem RAID managerju kot je naprimer Intel Matrix Storage Manager, ampak moraš to nujno narediti v BIOSU.
Zadeva me zanima, zato bi prosil, za podatke katere in koliko Intelovih SSDjev imaš, v katerem RAID polju so združeni, kateri RAID kontroler uporabljaš in kateri "Firmware Update Tool" si uporabil.
feryz ::
Osnovna plošča GA P35-DS3, on board Gigabyte RAID Stripe 0, 2x Intel X25-M 160 Gb G2R2.
Ker je od tega kar nekaj časa, se oproščam, update je s CD-ja, ne iz ključka.
V priloženem videu si lahko ogledate postopek, updatat se seveda ne da, ker je firmware enak naloženemu.
Sry, video je posnet s telefonom in tresočo roko.
Edit: res pa je, da jih Toolbox v RAID-u ne šmirgla in od njega ne dobiš nobene informacije.
Celo tistih ne, ki jih Toolbox napiše za navadne diske. Popolnoma nič.
Ker je od tega kar nekaj časa, se oproščam, update je s CD-ja, ne iz ključka.
V priloženem videu si lahko ogledate postopek, updatat se seveda ne da, ker je firmware enak naloženemu.
Sry, video je posnet s telefonom in tresočo roko.
Edit: res pa je, da jih Toolbox v RAID-u ne šmirgla in od njega ne dobiš nobene informacije.
Celo tistih ne, ki jih Toolbox napiše za navadne diske. Popolnoma nič.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
alpha1 ::
Na cd-ju si imel samo firmware ali še kateri drugi program
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alpha1 ()
Izi ::
Na cd-ju si imel samo firmware ali še kateri drugi program
Intel izdaja firmware skupaj s programom za update v ISO formatu, kar pomeni, da je to slika s katere narediš zagoski CD s katerega potem zaženeš računalnik in nadgradiš SSD neodvisno od sistema, ki ga uporabljaš.
Seja na plošči je zaključena in nanjo ne moreš posneti nič drugega. Je pa vse kar rabiš na plošči in se zaganja avtomatsko, ti samo potrjuješ z Y (yes). Kot je na Feryzovem videu.
Kako imajo to rešeno druge firme SSD-jev pa ne bi vedel, ampak je verjetno podobno preko kakšne ISO datoteke.
alpha1 ::
Jaz iščem firmware 1.24 za ocz vendar ne najdem iso datoteke
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alpha1 ()
gojcus ::
A je kdo opazil kaj problemov z Vertex 2 120G, ko ste updatal na firmware 1.24? Najprej se mi je med updajtom naredil blue screen. Nato sem na novo instaliral win 7 64 brez kakršnihkoli driverjev. Poženem uraden update, pride do sektorja868 in nato se mi win resetirajo (lepo se vsa okna zaprejo, vendar v update programui ni napisalo nič) Izgleda vse super. Nato instaliram iste driverje kot prej, ko sem imel 1.23 in tisti trenutek ko instaliram intel rapid storage se mi začnejo blue screeni in ne pridem več v win, mogoče po 5 popravljanih zagona,... Windowse se namestil najmanj 10x v enem dnevu in vedno enako. Sicer ne uporabljam raid ampak hudiča sedaj ne vem, če se je firmware dobro upgradal? Imate kakšne ideje? Npr. test pri atto je včasih čisto popačen (npr. mi pri 128MB sploh ne bere in se nekaj zatakne pol pa spet odhiti naprej s polno paro)
Xserces ::
downgradat se neda?
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
gojcus ::
Ma nisem niti probu. Malo bi počakal, da vidim, če majo ljudje kaj informacij o celi zadevi, pol pa bomo reševali zadeve.
eter ::
Potem če jaz dam v biosu na AHCI sploh ne morem več v windows. Drugače pa bi bilo vredu če bi si na disk(HDD) namestil windows in preko njega updatal firmware?
Greh je, če nalagate nove sisteme na emuliran IDE namesto AHCI, če je pa škoda že storjena, pa na srečo še obstaja rešitev. Najpreprosteje je, da v registru zamenjate vrednosti. Tisti, ki ste vešči tega, veste kaj storiti,
drugi si pa preprosto odprite notepad, noter prilepite spodnji tekst ter shranite kot "poljubno.reg" (pazite da nimate izbrane tekst datoteke, sicer vam bo končnico spremenilo v .txt)
koda:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\msahci]
"Start"=dword:00000000
"Type"=dword:00000001
"ErrorControl"=dword:00000003
"ImagePath"=hex(2):5c,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,\
74,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,44,00,52,\
00,49,00,56,00,45,00,52,00,53,00,5c,00,6d,00,73,00,61,00,68,00,63,00,69,00,\
2e,00,73,00,79,00,73,00,00,00
"Group"="SCSI Miniport"
"DriverPackageId"="mshdc.inf_x86_neutral_3f3676f4c0e7d884"
Datoteko zaženite, v register bo dodala potrebno vrednost. Ugasnite računalnik, v biosu iz IDE zamenjajte v AHCI,
zaženite računalnik in windows se bo za razliko od prej zagnal. Ko se zažene, bo sam poiskal gonilnike, jih naložil,
vse kar potrebujete, je samo še en ponovni zagon in to je to.
Don't worry, probably i'm wrong.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eter ()
st0jko ::
Kako elegantna rešitev. Jaz sem enak problem reševal na neprimerno bolj zakompliciran način. Hvala za tole!
keks?
verjetno obstaja celo kakšna še bolj elegantna ampak večini uporabnikov tudi ponovno nalaganje sistema prav nič ne škoduje.
ST-777 ::
Kakšna je kaj zanesljivost SSD-jev? Za diske vemo, da se kar kvarijo, kaj pa SSD-ji? So v povprečju kaj bolj / manj zanesljivi od diskov?Redkokdaj se kakšen SSD pokvari. Če se vzame kot primer recimo OCZ Vertex 2 120GB, je velika večina uporabnikov z njim zelo zadovoljna na newegg.com. Pokvarjenih primerkov tega modela je malo: http://www.newegg.com/Product/Product.a...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ST-777 ()
PC-Freak ::
Tudi jaz razmišljam, da bi si nabavil SSD - nekje 120GB je nekako dovolj po moje.
Zdaj sem gledal OCZ Vertex 2 Extended 120GB - najceneje sem ga našel v SLO 199,90EUR! Ga je kje možno dobiti še ceneje, ali je to najnižja cena?
Če je kdo mnenja, da je za tak znesek še kak drug-boljši disk za dobiti z takšno ali večjo kapaciteto pa kar na dan. :D
Zdaj sem gledal OCZ Vertex 2 Extended 120GB - najceneje sem ga našel v SLO 199,90EUR! Ga je kje možno dobiti še ceneje, ali je to najnižja cena?
Če je kdo mnenja, da je za tak znesek še kak drug-boljši disk za dobiti z takšno ali večjo kapaciteto pa kar na dan. :D
Dr_M ::
Za slo ceno je to kar uredu. Ceneje lahko dobis le v tujini, ce si s kom delis stroske postnine. Boljsega sploh ne bos dobil, vecjega pa tudi ne za manj denarja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Pyr0Beast ::
Ceneje iz tujine ne bo šlo ker je tam 20EUR poštnine.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
pixmania ima samo 9 evrov poštnine, ampak stane Vertex 2 Extended 120GB 190EUR, tako da si na istem:D
dwinxp ::
Comtech --> 177EUR Vertex2 120GB + 18EUR PTT = 195EUR ... pac 5EUR ceneje... :P lol , ce narocis se kaj zraven si potem se pa itak splaca recimo kak dodaten zunanji disk 2Tb, ki je 93EUR... pri nas pa skoraj 130EUR :D
PC-Freak ::
Tukaj:
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Potem bom ga pa kar šel iskat danes - upam, da bo zadeva dosti hitrejša, kot na F3 1TB, ker mi včasih para živce, ko nalaga določene zadeve celo večnost!
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Potem bom ga pa kar šel iskat danes - upam, da bo zadeva dosti hitrejša, kot na F3 1TB, ker mi včasih para živce, ko nalaga določene zadeve celo večnost!
DejaVu ::
ce kupujete 120gb, vam priporocam 2x 60gb in potem vezavo v raid0. hitrosti so potem preko 500 mb/s :)
Icematxyz ::
Vse se lahko pokvari, kar kupiš v trgovini. Torej tudi SSD se lahko pokvari in to zaradi različnih vzrokov.
Ker v tem trenutku že kar nekaj ljudi uporablja SSD in to že kar nekaj časa, pa lahko rečeš, da nekih velikih problemov z zanesljivostjo in izgubo podatkov nimajo. Torej zaenkrat še gre za dokaj zanesljivo zadevo!
Ker v tem trenutku že kar nekaj ljudi uporablja SSD in to že kar nekaj časa, pa lahko rečeš, da nekih velikih problemov z zanesljivostjo in izgubo podatkov nimajo. Torej zaenkrat še gre za dokaj zanesljivo zadevo!
Pyr0Beast ::
Zaenkrat da. Infant mortality je kar nizek. Meni je to všeč. Ne pa kakor navaden HDD ki crkne zaradi 0LBA errorja en mesec po nakupu.
Some nanoparticles are more equal than others
sasoe ::
vertex 2 120GB dinokomp akcija
že pripopal PC-Freak!
za 206 eur pri nas! akcija!
jaz sem že v vrsti!
že pripopal PC-Freak!
za 206 eur pri nas! akcija!
jaz sem že v vrsti!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sasoe ()
kitara8 ::
ej a ma gdo kakšen komentar na tale SSD
a se ga splača kupit za svojo ceno, kakšni so dejanske hitrosti
a se ga splača kupit za svojo ceno, kakšni so dejanske hitrosti
Lion29 ::
ne razumem zakaj bi to kupoval, ce za slabih 50e manj dobiks boljsi ssd
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
Sandforce kontroler.
Roadkill ::
Mi zna kdo na hitro povedat kaj je razlika med Vertex 2, Vertex 2 Extended in Vertex 2 pro?
Kaj OCZ RevoDrive (PCI)? Je to že dovolj zrela zadeva?
V glavnem iščem čimbolj optimalen nakup 40-80gb za 150-200EUR.
Kaj OCZ RevoDrive (PCI)? Je to že dovolj zrela zadeva?
V glavnem iščem čimbolj optimalen nakup 40-80gb za 150-200EUR.
Ü
Po kvaliteti naraščajoče:Vertex 2, Vertex 2 pro, Vertex 2 Extended.
Vertex 2
-kapaciteta 40GB+(vzameš vsaj 50GB, 40GB so malce počasnejši kot ostali)
-branje/pisanje/konstantno zapisovanje/4kbIOPS; 285/275/250/50000
-MLC
-MTBF 10M ur = povprečni čas med napakami
Vertex 2 pro
-kapaciteta 50GB+
-ECC = samodejno odpravlja napake
-Vgrajen super kondenzator = dokonča zapise, ko zmanjka elektrike
-inteligent blok management
-AES-128 enkripcija
-MLC
Vertex 2 EX
-kapaciteta 50GB+
-AES-128 enkripcija
-SLC =okrog 10x daljša življenska doba, hitrejši(nima veze, ker je omejen s kontrolerjem)
Tukaj sem napisal le glavne razlike, vsi so zelo dobri pogoni vsi podpirajo TRIM, pro ima malo več "pameti" od navadnega, glavna razlika med pro in EX je pa SLC spomin v slednjem, ki ga pa ne potrebuješ, če nimaš kakšnih res specifičnih potreb, danes so MLC-ji dovolj dobri, za praktično celo življensko dobo računalnikov domačih uporabnikov.
Revodrive X2 je pa pošast, dejansko gre za že sestavljeni RAID 0
-kapaciteta 100GB+
-branje/pisanje/konstantno zapisovanje/4kbIOPS; 700/690/550/100000
-MLC
-MTBF 2M ur = povprečni čas med napakami
Vertex 2
-kapaciteta 40GB+(vzameš vsaj 50GB, 40GB so malce počasnejši kot ostali)
-MLC
Vertex 2 pro
-kapaciteta 50GB+
-AES-128 enkripcija
-MLC
Vertex 2 EX
-kapaciteta 50GB+
-AES-128 enkripcija
-SLC =okrog 10x daljša življenska doba, hitrejši(nima veze, ker je omejen s kontrolerjem)
Tukaj sem napisal le glavne razlike, vsi so zelo dobri pogoni vsi podpirajo TRIM, pro ima malo več "pameti" od navadnega, glavna razlika med pro in EX je pa SLC spomin v slednjem, ki ga pa ne potrebuješ, če nimaš kakšnih res specifičnih potreb, danes so MLC-ji dovolj dobri, za praktično celo življensko dobo računalnikov domačih uporabnikov.
Revodrive X2 je pa pošast, dejansko gre za že sestavljeni RAID 0
-kapaciteta 100GB+
-branje/pisanje/konstantno zapisovanje/4kbIOPS; 700/690/550/100000
-MLC
-MTBF 2M ur = povprečni čas med napakami
EX != Extended
eter hvala za odgovor!
Extended sem napisal zato, ker sem na htrio rpeletel tale cenik (dinocomp) in so tam napisane te oznake. S tem da je smešno, da je extended cenejši kot navadni in pro 3×dražji.
Revodrive se pa dobi tule in glede na preformance sploh ni tako drag: KLIK.
Je pa po testih večinoma malo hitrejši kot 2x vertex2.
Extended sem napisal zato, ker sem na htrio rpeletel tale cenik (dinocomp) in so tam napisane te oznake. S tem da je smešno, da je extended cenejši kot navadni in pro 3×dražji.
Ü
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Roadkill ()
kitara8 ::
eter hvala za odgovor!
o hud je tale pci-e SSD sam pismo tok keša še usen ne bi dau za disk u lajfu... še par let... pa bo dostopen
kokpa ::
mi zna kdo povedati če ocz vertex 2 že podpira TRIM v raid 0 imam namen kupiti še enega 60gb verzijo in ju dati v raid :)
Dami ::
Jaz sem mislil da SF diski ne rabijo trima (vsaj driver support) ker je že sam kontroler tak zasnovan da deluje kot da bi mel trim. Ker folk jih veselo daje v RAID, tak da go for it.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
Mi zna kdo na hitro razložit kaj za mene pomeni TRIM pri diskih?
Nimam želje raziskovat drobovja diskov in raid polj.
Nimam želje raziskovat drobovja diskov in raid polj.
Ü
eter hvala za odgovor!
ja, cene so res smešne, ko so bili prvi vertexi so bile cene še veliko višje, trgovcem so ostali na zalogi in jih prodajajo lepo po starih cenah...
Gatsu ::
Trim v raid0 ne deluje zato, ker ga zaenkrat še ne podpirajo gonilniki za raid. Imajo pa sandforce SSDji nek garbage collection ki deluje tudi v raid polju, tako da se splača ponoči pc odjavit da zadeva začne delovat. Vsekakor pa res ne vzame veliko časa backup sistemskega diska, secure erase SSDjev in restore. To pri mojem 2x60GB opravim v mal več ko pol ure. Pa še consolidate free space defrag naredim preden naredi backup diska.
Steinkauz ::
Ocz Vertex 2 120gb
Ahci omogočen, firmware posodobljen na 1.24
SSD je zaseden 33gb, kar glih nanese na Gb, kjer pride do padca.
Kaj lahk nardim?
Ahci omogočen, firmware posodobljen na 1.24
SSD je zaseden 33gb, kar glih nanese na Gb, kjer pride do padca.
Kaj lahk nardim?
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
kuglvinkl ::
Sam imam enako pri Intlu. Dvomim, da se da kaj naredit. A bi to pomenil, da so eni čipi hitrejši od drugih, on average pa dosegajo deklarirane hitrosti?
Your focus determines your reallity
TribesMan ::
Pa mate TRIM vklopljen?
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Steinkauz ::
Ja ma dokler je blo samo prvih 12gb zapisanih je blo samo na začetku padec.
Tribes kje pa to vklopim? A ni tko da imajo ta novi SSDji že to avtomatsko?
Tribes kje pa to vklopim? A ni tko da imajo ta novi SSDji že to avtomatsko?
jure6j ::
Zanima me ali se performance ssd-ja(vertex 2 60GB)dosti zmanjšajo če nekajkrat formatiram ta disk.Vedno ko formatiram računalnik(na novo naložim windowse)pogledam Windows Experience Index.Ko je bil disk še nov je bila ocena za disk 7.7 zdaj pa je padla že na 7.1.Moram povedati da je disk updejtan z najnovejšim gonilnikom 1.24.
Lp Jure
Lp Jure
kuglvinkl ::
Zakaj pa formatiraš disk? :) Jest to naredim na dve leti pa še to zato, ker menam sistem.
Your focus determines your reallity
jure6j ::
Formatiram ga zato ker imam stalne probleme z njim (neprepoznavanje samega diska)in podobne reči.)