Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
feryz ::
kuglvinkl ::
60gb dobiš pa že za 100eur
To pomen, da ni nobenih ovir več, da si večina pobov na ST omisli SSD za sistemski disk.
Lahko pa počakajo na jauar, ko bodo cene še padle zaradi pritiska Intela.
Your focus determines your reallity
TribesMan ::
Wooooo hoooo... :D
BTW, se splača plačat 25EUR več za Vertex2 proti Onyx2? Sploh za laptop, kjer vidim da ima Onyx2 precej nižjo porabo energije kot Vertex2. Govorim o 120GB.
BTW, se splača plačat 25EUR več za Vertex2 proti Onyx2? Sploh za laptop, kjer vidim da ima Onyx2 precej nižjo porabo energije kot Vertex2. Govorim o 120GB.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TribesMan ()
Ne vem, kaj počneš z laptopom. razlika je v IOps, precejšnja. Tko da jest bi vzel vertexa, mogoče bi ga kdaj še kje drugje ponucal.
gruntfürmich ::
kuglvinkl časti vse, ki sodelujejo v tej temi, z novimi vertexi!!!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Ja, razen škrtic, jamračev in sploh brezveznežev :)
kuglvinkl, nič ekstremno zahtevnega ne delam.
Drugače sem gledal da je razlika samo v tem da je pri Onyxu 2 Sandforce krmilnik zabremzan na 10kops. Sam to je isto kot pri seriji Agility 2... in kokr sem gledal reviewe se zadeva v real life usage skoraj ne pozna. Bolj me zanima to o nižji porabi... :D
Reviewov Onyxa 2 pa še nisem videl.
Drugače sem gledal da je razlika samo v tem da je pri Onyxu 2 Sandforce krmilnik zabremzan na 10kops. Sam to je isto kot pri seriji Agility 2... in kokr sem gledal reviewe se zadeva v real life usage skoraj ne pozna. Bolj me zanima to o nižji porabi... :D
Reviewov Onyxa 2 pa še nisem videl.
mtosev ::
po 60dneh mam host writes 700gb in media wearout 99.je to normalno?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Kolikor sam vidim, se bomo slej kot prej prefokusiral na PCIe SSDje. Največji so se povezal v nek konzorcij, kjer bodo dorekli stvari (na Arsu IIRC je link). SATA ni bil narejen z SSDji in mind.
Tko da, če kupujete uATX plato tko kot jest, glejte, da boste imeli prosto PCIex4 (ali x16, je kompatibilno) režo. Take so žal samo najdražje (maximus in podobna čudesa, ki jih ne potrebujem)...
Tko da, če kupujete uATX plato tko kot jest, glejte, da boste imeli prosto PCIex4 (ali x16, je kompatibilno) režo. Take so žal samo najdražje (maximus in podobna čudesa, ki jih ne potrebujem)...
Pyr0Beast ::
hvala, kateri pa je zadnji firmware za ocz vertex 2, sem našel le 1.23 na ocz strani
To je zadnji. Kak mesec ali 2 je prej ven prišel.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
To pomen, da ni nobenih ovir več, da si večina pobov na ST omisli SSD za sistemski disk.
Sem si ga. Ni tako dobra zadeva. Je tiha, je hitra. Samo posodobitev firmwara mi je zagrenila lajf. Iz winxp ni šlo in sem moral furati 7, iz ubuntuja pa itak ne.
Potem pa še offset nastavljati za WinXp particijo. Vzame ti kar precej časa.
SSD ima itak pravico biti na PCIex. Sata je postal ... obsolete. Samo pravi PCIex kontroler rabi zadeva pa je.
IMO tudi USB nima neke hude prihodnosti. Sam da postane PCIex hot-pluggable in upgradable in dobi eksterni konektor pa je to to.
Sata samo zavira zadevo, sploh z žretjem CPUja, pa še vmesniki so dragi.
Steinkauz ::
Men pa se za to hitrost prenosa ne gre tolk, dokler je več kot HDD. Dostopni časi all you need
Pa kaj še ! ;)
Dostopni časi nimajo kake velike veze. Itak so že pri navadnem disku nizki, ranga ms, seek rate je pač drugo merilo. Če je glava nad dato je zadeva itak instantna
Se mi je danes kar smejalo ko sem kopiral 700M podatkov, manj kot 10 sekund, pa brez škrtanja.
Dostopni časi nimajo kake velike veze. Itak so že pri navadnem disku nizki, ranga ms, seek rate je pač drugo merilo. Če je glava nad dato je zadeva itak instantna
Se mi je danes kar smejalo ko sem kopiral 700M podatkov, manj kot 10 sekund, pa brez škrtanja.
Steinkauz ::
Ja ranga 14ms je porazno btw.
In ja ogromno se to pozna pri nalaganju miljavžent različnih datotek.
Zakaj misliš, da so SSD z nižjo hitrostjo prenosa podatkov kot HDD še vedno 100x bolj odzivni. Dostopni časi!
Ja še hitrej je če ma procesor že kr v predpomnilniku, to kar rabi
In ja ogromno se to pozna pri nalaganju miljavžent različnih datotek.
Zakaj misliš, da so SSD z nižjo hitrostjo prenosa podatkov kot HDD še vedno 100x bolj odzivni. Dostopni časi!
Če je glava nad dato je zadeva itak instantna
Ja še hitrej je če ma procesor že kr v predpomnilniku, to kar rabi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Steinkauz ()
To je random seek rate. Dostopni časi znajo biti daleč nižji.
As I said. Razlike med SSDjem in HDDjem v nalaganju programov ni kakšne posebne.
Lion29 ::
To je random seek rate. Dostopni časi znajo biti daleč nižji.
As I said. Razlike med SSDjem in HDDjem v nalaganju programov ni kakšne posebne.
lol...pol mas pa kje drugje ozko grlo (proc)
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
WarpedGone ::
Don't feed the pyrotroll...
Kuglvinkl:
A te reže znajo kej posebnega al mislš sam na prenose?
Če je samo prenos, se js nebi glih sekiral. Navadn PCIe 2.0 x1 ima že 500MB/s. To gre že v področja, kjer tut podovojitev hitrosti ne prinese opazne spremembe performans. A film skopira v eni sekundi al dveh? Meh... :)
Kuglvinkl:
Tko da, če kupujete uATX plato tko kot jest, glejte, da boste imeli prosto PCIex4 (ali x16, je kompatibilno) režo.
A te reže znajo kej posebnega al mislš sam na prenose?
Če je samo prenos, se js nebi glih sekiral. Navadn PCIe 2.0 x1 ima že 500MB/s. To gre že v področja, kjer tut podovojitev hitrosti ne prinese opazne spremembe performans. A film skopira v eni sekundi al dveh? Meh... :)
Zbogom in hvala za vse ribe
Gre za IO. Multimedija bo še nekaj časa na ogromnih vlačilcih. Fotke, dolge okol 12 mega + meta podatki, dolgi par kilo, je pa druga pesem. Seveda, tut to se da načeloma spelat z dobrim (dragim) RAID kontrolerjem, če pa si omejen s prostorom, je PCIe boljša rešitev. Zabrišeš notr karto in to je to.
Dr_M ::
Do uporabnih PciE ssdjev bo preteklo se kar nekaj casa, verjetno bomo prej se kaksen nov sata umes ugledali, verjetno nekje z 12gbit prenosa, ki bo bolj prijazen flash pomnilniku.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
PCIe-based SSDs are so much faster than SATA drives in part because flash storage and PCIe are a natural fit. SATA is a faster, serialized version of the old ATA drive protocol, which is itself a descendent of IDE. The protocol works by issuing commands to the drives, and the command set was originally designed with a stack of rotating magnetic disks in mind. Ideally, the market would migrate to a kind of SSD-specific answer to SATA, like ONFI, but moving to PCIe instead is still a step in the right direction. PCIe has higher bandwidth, and it just makes more sense as a bus protocol for hosting an array of solid-state memory chips.
Klik.
Klik 2.
Klik.
Klik 2.
No sej to smo ze predebatiral slabosti in prednosti.
Dokler ne bo PciE native bootable (se pravi brez sata kontrolerja), je vse skupaj brez veze. Pa se mnogo visja cena je PciE kartice.
Dokler ne bo PciE native bootable (se pravi brez sata kontrolerja), je vse skupaj brez veze. Pa se mnogo visja cena je PciE kartice.
zee ::
PCIe kartica v računalniku iz mojega podpisa je normalno bootable. Your point being?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Pa kolikokrat je to treba se povedat no?
gruntfürmich ::
dr_m!
kaj tebi deluje nov intelov toolbox?? meni zopet noče...
al je to sranje slučajno 50nm????
kaj tebi deluje nov intelov toolbox?? meni zopet noče...
al je to sranje slučajno 50nm????
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Men dela ja. Ko je prisla nova 2.0 verzija, ni delal, pa sm itak mogu formatirat, tko da zdej spet dela. Je pa za neko shadow particijo tezil..
Hribi ::
Živjo!
V kratkem bi si rad posodobil računalnik in resno razmišljam o SSD disku, v mislih sem imel Mushkin Callisto deluxe 120GB http://www.mushkin.com/Digital-Storage/... MKNSSDCL120GB-DX.aspx . Kar me je najbolj zmotilo je to, da so mi kolegi rekli da je to čista neumnost, saj ima SSD končno število zapisov in bo v roku 2let fuč.
Je kaj na tem (osebno veliko, pacam po disku nalagam in brišem podatke...)
Hvala
V kratkem bi si rad posodobil računalnik in resno razmišljam o SSD disku, v mislih sem imel Mushkin Callisto deluxe 120GB http://www.mushkin.com/Digital-Storage/... MKNSSDCL120GB-DX.aspx . Kar me je najbolj zmotilo je to, da so mi kolegi rekli da je to čista neumnost, saj ima SSD končno število zapisov in bo v roku 2let fuč.
Je kaj na tem (osebno veliko, pacam po disku nalagam in brišem podatke...)
Hvala
Koliko stane Mushkin?
bluefish ::
Da, SSD ima končno število zapisov, vendar to obdobje definitivno nista dve leti.
Je pa seveda pametno, da poleg SSD-ja kupiš še navaden disk, ki ga uporabljaš za P2P ipd. zadeve, ki nenehno pišejo po disku.
Je pa seveda pametno, da poleg SSD-ja kupiš še navaden disk, ki ga uporabljaš za P2P ipd. zadeve, ki nenehno pišejo po disku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Koliko stane Mushkin?
Kao da ga v Europi po novem več ne prodajajo, sam to je men čuden, ker kolk sem jst gledu jih majo v nemčiji, franciji in angliji še kr na zalogi. Cena je okrog 225e.
Mam še dva WD blakc 1TB diska na katera shranjujem vse ostalo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hribi ()
Emmm, dokaj drago... Zakaj si ne omisliš OCZ Vertex 2 120GB? Prakitčno ista zadeva, samo boljša, ker krmilnik ni omejen na 10k IOPS. 190EUR stane. Ali Pa OCZ Onyx 2 120GB, 166EUR. Isto sandforce samo "cenejši" nandi in krmilnik omejen na 10k IOPS.
Brez zamere, ker sem mal lajika. Kaj pomeni 10k IOPS???
Kaj v tej smeri:
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Kaj v tej smeri:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hribi ()
Brez zamere, ker sem mal lajika. Kaj pomeni 10k IOPS???
10k IOPS pomeni 10.000 vhodno/izhodno operacij. Enota je sposobna poservisirat 10.000 ukazov "preberi tale naslov". Številka 10.000 se doseže samo, če je tisti "tole" dovolj majhen, tipično 4kB al pa še manj.
IOPS je druga plat dostopnega časa pri "naključnem" branju/pisanju. "Naključno" pomeni da so naslovi razmetani - niso v naraščajočem al pa padajočem vrstnem redu (temu se reče zaporedno branje/pisanje). Klasični disk ima dostopni čas v rangu 10ms, zato je njegov maksimalni IOPS omejen na okrog 100 zahtevkov na sekundo. Pri branju/pisanju 4kB velikih kosov podatkov v naključnem vzorcu klasični diski zato dosegajo samo kaki 500 kB/s, čeprav imajo zaporedna branja v ragnu 100 MB/s.
Od tu izvira glavna pohitritev, katero občutiš pri SSDju. Sploh pa se ta hitrost pokaže pri nalaganju operacijskega sistema, ko je treba prebrat ogromno število majhnih kosov podatkov od vsepovsod. Enako se dogaja pri zagonu programov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
Sicer zaradi 10k IOPS omejitve diske ne bo 2x hitrejši, je pa nekaj 10% razlike v hitrosti v specifičnih benchmarkih (random 4k predvsem)...
Ma sintetika je patetika. :)
Razlika iz počasnega HDDja v prenosniku na SSD ni tako velika kakor bi človek pričakoval. Win Xp Boot je tam iz ~35sekund na kake 21, pri odpiranju programov pa skoraj ni razlike. Mogoče če pogostoma furaš kaki photoshop da, drugače pa ne.
Sploh zaradi blazne velikosti rama se mi zdi da je pohitritev na počasnejših kompih ravno zaradi pohitritve swap-a, pa med drugim tudi zato ker skoraj nobeden ne fura defrag in je na nov SSD pač treba namestiti nov OS.
Disk ima IOPS tam od 50-300.
Dostopni čas do diska je zanemarljiv.
Random access time pa ima veze samo ko glava ni nad podatki ki jih želiš. V vseh ostalih primerih je zadeva pač instantna.
Sicer je Vertex za prenosnike brez posodobitve na 1.23 dr*k ker zmrzne pri prehodu iz S3.
Pa še z posodobitvijo vsake kvatre.
Razlika iz počasnega HDDja v prenosniku na SSD ni tako velika kakor bi človek pričakoval. Win Xp Boot je tam iz ~35sekund na kake 21, pri odpiranju programov pa skoraj ni razlike. Mogoče če pogostoma furaš kaki photoshop da, drugače pa ne.
Sploh zaradi blazne velikosti rama se mi zdi da je pohitritev na počasnejših kompih ravno zaradi pohitritve swap-a, pa med drugim tudi zato ker skoraj nobeden ne fura defrag in je na nov SSD pač treba namestiti nov OS.
Disk ima IOPS tam od 50-300.
Random access time pa ima veze samo ko glava ni nad podatki ki jih želiš. V vseh ostalih primerih je zadeva pač instantna.
Sicer je Vertex za prenosnike brez posodobitve na 1.23 dr*k ker zmrzne pri prehodu iz S3.
Pa še z posodobitvijo vsake kvatre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
A ta težava s prehodom iz S3 je omejena samo na Vertex ali na vse SSDje s Sandforcei?
Zdej ravno mal gledam po internetu in se odločam med 2x Western Digital WD1500HLFS "VelociRaptor™" 150GB in OCZ Vertex 2 Extended Series SATA II 2.5 120GB. Razlika v ceni je 70e, WD dražji.
Kaj bi recimo kdo od bralcev vzel in zakaj???
SSD je potem za sistem in recimo sloidworks, AutoCAD, kakšno igro... Torenti pa pol na nek navaden disk.
SSD je potem za sistem in recimo sloidworks, AutoCAD, kakšno igro... Torenti pa pol na nek navaden disk.
jerry2000 ::
Saj ni funkcija hibernate da se hitro ugasne in prižge samo. S tem ohranim vse odprto kar sem delal (10 programov najmanj), zato uporabljam hibernate tudi na SSD vsak dan. Ker imam 12GB ram mi kar požre nekaj diska, a mi ni žal.
Prav ob vsaki hibernaciji se ti na SSD zapiše 12 GB podatkov . Potem res ni čudno, če ga boš v 2 letih izrabil do konca.
Jaz čez dan uporabljal "sleep" funkcijo, ki deluje povsem enako kot hibernacija, samo da se RAM ne zapiše na enoto ampak ostane pod napetostjo tudi ob izklopu. Čez noč je pa popolnoma ugasnjen.
Zdaj ga imam eno leto in sem na 97% wear, pomeni da ga bom na tak način porabil do konca v 30 letih. To mi zadošča.
Vidim pa po tej temi, da bolj ali manj gledate kaj naj bo na SSD in kaj ne in kalkulirate. Jaz pa delam s SSD in je vse gor in se nimam časa ukvarjati z benchmarki kdaj bo šel. Posebej ker kot kaže bo šel prej od starosti kot zaradi obrabe ;-) Ampak vsakemu svoje, če je veselje v tem, pač je. Meni ni.
Jerry and Tom
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jerry2000 ()
Fizikalko ::
Zdej ravno mal gledam po internetu in se odločam med 2x Western Digital WD1500HLFS "VelociRaptor™" 150GB in OCZ Vertex 2 Extended Series SATA II 2.5 120GB. Razlika v ceni je 70e, WD dražji.
SSD all the way!
dbevfat ::
Dostopni čas seveda ni zanemarljiv, zakaj misliš, da je? In to veš, da v veliki večini primerov glava ni nad podatki, ki jih želiš? Zaporedno branje je prava redkost in pade takoj, ko en drug proces karkoli zapiše ali bere. In tudi če bere samo en proces, še vedno ni nobene garancije, da je neka datoteka zapisana zaporedno.
nvr2fat
A ta težava s prehodom iz S3 je omejena samo na Vertex ali na vse SSDje s Sandforcei?
Meni se zdi da je problem kar pri vseh Sandforcih, pa spet, tudi pri določenih kontrolerjih.
Dostopni čas seveda ni zanemarljiv, zakaj misliš, da je? In to veš, da v veliki večini primerov glava ni nad podatki, ki jih želiš? Zaporedno branje je prava redkost in pade takoj, ko en drug proces karkoli zapiše ali bere. In tudi če bere samo en proces, še vedno ni nobene garancije, da je neka datoteka zapisana zaporedno.
Ker pač je overrated.
Pri 500GB na plato se moraš že res potruditi da je glava na drugem koncu diska -> defrag.
Zaporedno branje ima veze z NCQ na Sata.
Dostopni čas je lahko mnogo nižji od povprečnega in če nimaš drobtinic po disku ampak neke spodobno velike datoteke niti nima veliko veze.
Nima veze, ko se to nardi enkrat. Ko se to dogaja zaporedoma ma pa še kako veze.
Dostopni čas vsebuje še marsikaj drugega kot samo pot glave.
Treba je čakat tudi na zasuk plošče (predvsem to) in "mikrolociranje" glave nad sled. Pa še kak grdi interni detajl.
Proof is in the puding.
Dostopni čas vsebuje še marsikaj drugega kot samo pot glave.
Treba je čakat tudi na zasuk plošče (predvsem to) in "mikrolociranje" glave nad sled. Pa še kak grdi interni detajl.
Proof is in the puding.
dbevfat ::
Ker pač je overrated.
Pri 500GB na plato se moraš že res potruditi da je glava na drugem koncu diska -> defrag.
Zaporedno branje ima veze z NCQ na Sata.
Dostopni čas je lahko mnogo nižji od povprečnega in če nimaš drobtinic po disku ampak neke spodobno velike datoteke niti nima veliko veze.
Ni treba, da je glava na drugem koncu diska. Treba je samo, da ni točno na pravem mestu in že imaš zgrešitev. Dostopni čas je lahko mnogo nižji od povprečnega, lahko pa je mnogo višji - zato izraz "povprečni". Povprečni dostopni čas pove ravno toliko, kot podatek, da ima povrečen odrasel zemljan 1,4 otroka. V praksi pa toliko otrok nima nihče. ;)
Kaj ti pomaga velika datoteka, tudi če je v celoti zaporedno pisana (redko), če pa vmes vsaj en drug proces bere z nekje drugje (pogosto)? Ali pa če kopiraš datoteko na isti disk? Veš koliko dostopnih časov se nabere iz tega?
Mislim, da ne veš ravno najbolje, kako diski delujejo v praksi.
nvr2fat
Avg read. vključuje tudi to. Premik + lock-on. Za male spremembe se roka sploh ne premika.
Ni treba, da je glava na drugem koncu diska. Treba je samo, da ni točno na pravem mestu in že imaš zgrešitev.
Glava da, roka pa lahko ostane fiksna. Piezzo poskrbi za mikropozicijo.
Dostopni čas je lahko mnogo nižji od povprečnega, lahko pa je mnogo višji - zato izraz "povprečni". Povprečni dostopni čas pove ravno toliko, kot podatek, da ima povrečen odrasel zemljan 1,4 otroka. V praksi pa toliko otrok nima nihče. ;)
Max. je pot iz enega na drug konec diska, čez to pač ne moreš iti.
Kaj ti pomaga velika datoteka, tudi če je v celoti zaporedno pisana (redko), če pa vmes vsaj en drug proces bere z nekje drugje (pogosto)? Ali pa če kopiraš datoteko na isti disk? Veš koliko dostopnih časov se nabere iz tega?
Nabere se samo zato ker je OS neumen in ne fila cele zadeve v in iz rama temveč bere in piše ko neumen, z bufferjem ranga nekaj MB. Če je proces CPU zahteven mu data iz HDD ni tako nujna, drugi proces pa se med tem časom vštuli bp.