» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
56 / 507
»»

Izi ::

nejko8 je izjavil:

Jaz sem iz sistemskega diska (Vertex 2) prenesel TEMP in TMP mapi windowsov na navaden disk? A se mi to splača ali je bojaznost o hitri izrabi celic odveč?

TEMP in TMP sem tudi jaz nastavil na trdi disk. Nekaj GB zapisov na mesec že prišparaš.
Hibernacijo sem izklopil in tudi popolnoma odstranil hibernacijsko datoteko.
Torrente je obvezno nastaviti na trdi disk.
To je pa bolj ali manj vse.

Pagefile mora ostati na SSD, v tem je ravno njegov smisel. Pa še količina podatkov, ki se vanj zapisuje kljub nekaj GB celotni velikosti ni omembe vredna.
Igre pa tudi sodijo na SSD.

WarpedGone ::

Odvisno kaj ti je pisalo v tisti TEMP. Če si mel kak temp-write-happy softver, ki je dobesedno nonstop švasal nove začasne datoteke not in pisal v njih desetine megabajtov nekih podatkov si s prenosom naredu dobro stvar za SSD. Če se je not naslelil kak mejhn filetek vsak drug dan pa to v štartu ni bil problem in nisi ničesar naredu.

Problem znajo bit browserji, ki čisto vse prikazane zadeve zadeve shranjujejo v cache na disku. Tega pa je lahko vsak dan ogromno (poglejte sumo zapisanih podatkov v Task Managerju) - zelo hitro grejo v stotine megabajtov. Ker so moderne strani polne dinamične vsebine, je vsak dan polno neke nove vsebine, ki se iz tistega cacha bol poredko prebere. Mogoče ni švoh nasvet da se tudi cache od browserjev prestavi na HDD, sploh če si bolj surferski tip uporabnika.

Pagefile je pa v času multi-gigabajtnih RAMov sploh neumnost. Maš 32bitn sistem, ki lahko naslovi samo 4GB navideznega pomnilnika, imaš 4GB rama, sistem si pa vseen nardi 4GB pagefile in čara po njemu - debilnost, ni druge. Premisl, če sploh potrebuješ več pomnilnika kot ga maš na čipu (in potrebuješ pagefile) ter ga potem premakni na HDD, default velikost pa nastavi na minimum možno - naj raste po potrebi, ko ti dejansko zmanjka rama. Takrat je najbolš ukrep da v browserju zapreš par tabov, ki ti vsak drži po nekaj-sto MB nekoč prikazanih reči.

Windowsi imajo grdo navado, da določene reči takoj po bootu zmečejo ven iz RAMa i zapišejo v pagefile. Da sprostijo prostor v čipih, češ da bo tako vse skup hitreje delalo. Pustmo vzroke, zakaj mora tisto pol sploh prebrano bit in laufat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

O pagefilu se še vedno krešejo mnenja ampak dejstvo je, da nekateri programi nujno rabijo pagefile za normalno delovanje. Pri meni se en program sploh noče zagnati brez pagefila, 2 pa se mi zmrzneta po približno 2 urah delovanja. S pagefilom vse deluje brez problemov.
Tudi Microsoft sam še vedno priporoča pagefile tudi za samo delovanje Windows in to ne glede koliko RAMA imaš. Če Microsoft pravi, da ti pagefile pohitri delovanje samega sistema Windows četudi imaš 12 GB RAMA potem nekaj že bo na tem. Po njihovih besedah pagefile ni samo podaljšek RAMA kot je bilo to včasih ampak je sedaj še marsikaj drugega.

Glede TEMP mape pa je v bistvi tako, da jo sami programi bolj malo uporabljajo, se pa uporablja skoraj ob vsaki instalaciji česarkoli. Programi, driverji, update programov ali windows se nahajajo večinoma v kompresiranih datotekah, ki se najprej odkompresirajo v TEMP mapo in šele iz tam instalirajo na želeno mesto. Nekateri programi brišejo za seboj, nekateri pa ne. Sčasoma se kar precej stvari nabere tam notri in je potrebno ročno brisanje vsake toliko časa.
Vsekakor je smiselno iti v "Environment Variables" in obe TEMP in TMP prestaviti na trdi disk. Ne stane nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Verjamem napisanemu glede pagefile. Morda je še bolša rešitev virtualni disk v RAMu velikosti 128 do 512 MB in pagefile na njemu, če ne gre brez njega, rama je pa dovolj ™. Morda skupaj s TEMP direktorijem - bo vsaj vsakič znova sigurno prazen.
Kljub zaklinjanju kako windowsi "ful dobr" keširajo branje z diskov - je kompajlanje iz RAM diska cca 20% hitrejše, kot kompajlanje iz HDD.

Tudi Microsoft sam še vedno priporoča pagefile tudi za samo delovanje Windows in to ne glede koliko RAMA imaš. Če Microsoft pravi, da ti pagefile pohitri delovanje samega sistema Windows četudi imaš 12 GB RAMA potem nekaj že bo na tem.

To še največ pove o "kvaliteti arhitekture" sistema...

destiny ::

WarpedGone je izjavil:

Problem znajo bit browserji, ki čisto vse prikazane zadeve zadeve shranjujejo v cache na disku. Tega pa je lahko vsak dan ogromno (poglejte sumo zapisanih podatkov v Task Managerju) - zelo hitro grejo v stotine megabajtov. Ker so moderne strani polne dinamične vsebine, je vsak dan polno neke nove vsebine, ki se iz tistega cacha bol poredko prebere. Mogoče ni švoh nasvet da se tudi cache od browserjev prestavi na HDD, sploh če si bolj surferski tip uporabnika.

Men konstatno piše po disku plugin-container.exe od Firefox-a. A se da kje vidt kater plugin je kriv za to? Sicer se verjetno da to ugotovit z izklopom posamičnega plugina, vseen pa me zanima če se da to tud drugač ugotovit...

Spock83 ::

Meni se neumno zdi prestavljat pagefile na drugi disk. A ni fora v tem, da SSD pohitri r/w in dostop do pagefajla, ki je ponavadi najožje grlo sodobnega PC-ja.

Hmm, čudn, sem preveril zdele še Resource Monitor pa plugin-container sploh nima aktivnih IO Write operacij, v Task managerju pa se številka write operacij zanj stalno povečuje.

A ni fora v tem, da SSD pohitri r/w in dostop do pagefajla, ki je ponavadi najožje grlo sodobnega PC-ja.

Vprašaj se kaj ima sploh za šarit po pagefajlu, ko imaš še par giga rama frej.

lambda ::

Resno bi vprašal zakaj bi se sekirali zaradi življenjske dobe SSDja? Če ga pač izrabiš, si zagotovo imel vsaj korist od njega ...

Spock83 ::

WarpedGone je izjavil:

A ni fora v tem, da SSD pohitri r/w in dostop do pagefajla, ki je ponavadi najožje grlo sodobnega PC-ja.

Vprašaj se kaj ima sploh za šarit po pagefajlu, ko imaš še par giga rama frej.

To je res. Se popolnoma strinjam. Za foro sem izklopil page file in nimam nobenih problemov. Niti v igrah ne. Imam pa 6GB rama.

Še moja statistika:

Statistika

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

Resno bi vprašal zakaj bi se sekirali zaradi življenjske dobe SSDja? Če ga pač izrabiš, si zagotovo imel vsaj korist od njega ...

Če je bla res kaka korist, pol se ne sekiraš.
Če ga pa izrabiš z brezveznim pisanjem (hibernacija, pagefile, torrenti, temp, defragmentacije, ...), od katerega nimaš nobenga resnega profita, je pa to metanje denarja skozi okno.

nejko8 ::

Glede browserja (firefox) sem uporabil tale tweak in mu dodelil 512MB RAM-a:
Firefox - Use memory cache instead of disk cache
Description: If you use Firefox, there's a way to write cached files to RAM instead of the hard disk. This is not only faster, but will significantly reduce writes to the SSD while using the browser.
Instructions: Open Firefox -> Type about:config into the address bar -> Enter -> double-click browser.cache.disk.enable to set the value to False -> Right-Click anywhere -> New -> Integer -> Preference Name "disk.cache.memory.capacity" -> value memory size in KB. Enter 32768 for 32MB, 65536 for 64MB, 131072 for 128MB, etc. -> restart Firefox

Vir: http://www.mydellmini.com/forum/windows...

Hvala nejko8, ko si me spomnil. Sem porej pozabil omeniti, da sem tudi jaz browserju cache spremenil iz SSDja kar direkt v RAM. Zadeva je hitrejša, pa še SSDja ne trošiš po nepotrebnem.

Za Firefox:
 Type about:config into the address bar and press enter.
 Set the value of browser.cache.disk.enable to false.
 Create a new integer value named browser.cache.memory.capacity and set its value to -1
 Restart Firefox.

To deluje na kateremkoli operacijskem sistemu.
Firefox bo seveda sedaj porabljal ustrezno večjo količino RAMA kot prej, da ne bo kdo zganjal paniko po nepotrebnem :P
Vrednost -1 avtomatično nastavi maksimum spomina, ki se uporabi za cache glede na količino celotnega RAMA po tej tabeli:

Physical RAM 	Memory Cache (in KB)
 32 MB           2048
 64 MB           4096
 128 MB          6144
 256 MB          10240
 512 MB          14336
 1 GB            18432
 2 GB            24576
 4 GB            30720
 8 GB and up     32768

Pri 4 GB RAMA si torej Firefox vzame največ 30 MB RAMA za cache. To je maksimalna cifra, ki jo sproti zapolnjuje in ne takoj v celoti. nejko8, je po moje precej pretiraval s 512 MB RAMA za cache :D
Tukaj je pa še ukaz, s katerim lahko preveriš, koliko cacha ti trenutno rabi in kaj vse je v njem:

about:cache?device=memory

Zgodovina sprememb…

gojcus ::

Pozdravljeni! Po prebiranju te množice podatkov imam še vedno nekaj vprašanj? Jutri ali pojutrišnem dobim OCZ VERTEX2 120G disk. Imam plato P5k Deluxe WI-FI/AP. Vprašanja iz vaših izkušenj:
je pametno kar takoj na svež disk namestiti win7 (formatiranje pri sami instalaciji-seveda če ga bo prepoznalo)
ali preverim firmware SSD in s čim
driverji in firmware in ostale stvari (od kod jih potegnem, kar iz OCZ strani)?
še kakšna informacija, ki jo imate v rokavu?
Najlepša hvala za pomoč

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gojcus ()

Druga stvar, ki je povezana s prejšnjim shranjevanjem cacha v RAM pa je zmanjšanje števila strani, ki jih Firefox shranjuje kot "session history".
Se pravi ko klikneš "Back" kolikokrat greš lahko nazaj na prejšnjo stran.
Firefox si shrani kar 50 strani za nazaj, kar je po mojem odločno preveč, še posebno ker gre sedaj vse v RAM
Kdo je kdajkoli šel nazaj za 50 strani? Ponavadi je 5 povsem dovolj ali pa maksimalno 10.

Ukaz:
about:config
"browser.sessionhistory.max_entries" nastaviš na 10 ali kolikor se ti pač zdi potrebno (default je 50)

Zgodovina sprememb…

Gatsu ::

@Gojcus: Priporočam da najprej samo priklopiš SSD in preveriš če je gor že zadnji firmware ki je verzija 1.23 in če ni ga dobiš tule. Potem pa ko boš nameščal OS ne najbolje sklopit vse ostale diske in pustiš inštalaciji da sama sformatira particije tak da ne boš imel problemov z aligmentom ipd.

Hvala nejko8 in Izi. Sem že nastavil!

lambda ::

Pretiravate. Intel za X25-M trdi, da pri 100GB/dan zdrži 5 let. To je ~180 TB

Moji podatki za Vertex po 13 mesecih uporabe (s tem, da TRIM zaradi truecrypta ne deluje in je to edini disk v računalniku):
-work time: 3335 h
-powered on: 981 times
-data read: 4617 GB
-data written: 3398 GB
-health: 98 %

Če to normaliziram, to nanese ~170 TB zapisanih podatkov preden se začne kapaciteta zmanjševat (zelo blizu Intelovemu podatku za njihov model). Pri tem ga niti malo ne šparam, disk pravzaprav kar dobro gara. In vi bi se sekirali zaradi hibernacij in paging fajla? Če ga 5 let zapored vsak dan enkrat hiberniram, sem v vsem tem času disku skrajšal življenje za ~3%. Ko k temu prištejem še vse paging fajle in ostale sistemske stvari, to nanese recimo max 10% skrajšanje življenja v tem času. Drugo je pa morda to, da hočete izkoristit 100 Mbit linijo za torrente (tu si pa res lahko omislite en HDD).

Kje imate danes diske, ki ste jih kupili leta 2000? No, približno toliko se bomo čez 10 let sekirali za te pregrešno drage SSDje, ki tičijo v naših mlinčkih ...

krho ::

Jaz imam po 12mesecih na 160G G2 intelu približno enako statistiko kot Spock83. No pisanja je nekaj manj (1,38T), pa nekaj več Ur.. JE pa NA disku vse hibernate, temp, swap...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Pol giga zapisanga vsako uro? To je približno vsako uro en nov CD na (sistemski) disk?
WTF se dogaja tle?
Od kje tolk novih podatkov, katere je treba shranit?

WarpedGone je izjavil:

Pol giga zapisanga vsako uro? To je približno vsako uro en nov CD na (sistemski) disk?
WTF se dogaja tle?
Od kje tolk novih podatkov, katere je treba shranit?

LOL :D
Pravzaprav je res kar veliko, glede na to, da na SSD še nikoli nisem posnel nič videa in nič muzike.
Imam 1,41 TB v 3479 urah --> to je 425 MB podatkov na uro --> to je 121 KB na sekundo

Sicer pa ne smeš pozabiti, da včasih ko smo imeli še trde diske, kako je ves čas nekaj mlelo po disku, čim manj si se dotikal računalnika glasnejše je postajalo rožljanje po disku, ki se dolge ure ni umirilo, četudi nisi nič počel na računalniku. Kaže, da je še vedno tako, samo da sedaj nič več ne slišimo >:D

Sicer pa SSD je sposoben zapisati več kot 100 MB v eni sami sekundi
Internet ti pri 10 Mb liniji prinese 1,2 MB podatkov vsako sekundo
Naložiš eno igro in v nekaj minutah zapišeš 10 GB podatkov
Raznorazni popravki so pa tudi dnevno na voljo in se že skoraj sami od sebe nalagajo.
Tudi e-pošte se vsak dan nabere za kar nekaj MB, če ne drugega SPAM.

@Gatsu: hvala. Sporočim, ko dobim.

@izi:
Sej js ne dvomim da SSD tega nebi bil "hitrostno" sposobn (itak da je), grozim se kakšen je to ta modern softver da si zmišljuje tolk enih podatkov?

Pri najbolši volji ne vidim pravega smisla v taki zasnovi. Moje spoštovanje do MS "programerjev" in "arhitektov" in vsem povezanim z njimi je padlo še en štuk nižje v minus.

zile ::

A si že kdaj uporabljal windows task manager? Notri vse piše kateri procese bere in zapisuje podatke. Izberi si kolono i/o writes, i/o reads, i/o read bytes, i/o write bytes. Boš takoj ugotovil, kateri proces ti krajša žib. dobo SSD :)

nobodyelse ::

Kako pogledas te podatke za ssd disk? time/read/write

e-marko ::

Po nadgradnji na novi fw pa mi sedaj kaže za Vertex2 60 tele podatke:

Total hours power on: 1959
Reserve blocks remaining: 100%
Approximate SDD life Remaining: 100%
Number of bytes written to SSD: 1088 GB
Number of bytes read from SSD: 1984 GB

Pred nadgradnjo pa:

Total hours power on: 1924
Reserve blocks remaining: 87%
Approximate SDD life Remaining: 80%
Number of bytes written to SSD: 1088 GB
Number of bytes read from SSD: 1920 GB

Po priporočilu WarpedOne sem pospravil uTorrent na drug disk in očitno se zelo pozna. Upošteval sem tudi nasvete glede Firefoxa (nejko8 in Izi).
Zaenkrat ok.

LP
...somebody, somewhere...

klemenSLO ::

e-marko:
a si FW upgrejdal 'v živo' : (je SSD bil sistemski disk) , ali si ga preklopil in upgrejdu kot sekundarnega?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

e-marko ::

Najprej sem napravil dva backupa (ja, dva) in še rapair disc, nato pa enostavno pognal nadgradnjo in upal na najboljše. Sistemski disk, ja. Vse je šlo kot namazano. Nekaj sekund in računalnik se je normalno ponovno zagnal (normalna procedura, nič nenavadnega). Win 7 64 bit.

LP
...somebody, somewhere...

thramos ::

Kolikšna je torej sploh pričakovana življenska povprečnega SDDja, v povprečnem PCju, v katerem nič ne nastavljaš page fileov ipd.?

klemenSLO ::

Ekola, FW nadgrajen BP.
Sedaj so tudi podatki pravilni.

SMART READ DATA
Revision: 10
Attributes List
1: SSD Raw Read Error Rate Normalized Rate: 120 total ECC and RAISE errors
5: SSD Retired Block Count Reserve blocks remaining: 100%
9: SSD Power-On Hours Total hours power on: 252
12: SSD Power Cycle Count Count of power on/off cycles: 153
231: SSD Life Left Approximate SDD life Remaining: 100%
241: SSD Lifetime writes from host Number of bytes written to SSD: 192 GB
242: SSD Lifetime reads from host Number of bytes read from SSD: 576 GB
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

thramos je izjavil:

Kolikšna je torej sploh pričakovana življenska povprečnega SDDja, v povprečnem PCju, v katerem nič ne nastavljaš page fileov ipd.?

Če proizvajalci dajejo garancijo okoli 5 let potem je pričakovana življenjska doba vsekakor daljša od 5 let.
Če to drži pa bomo vedeli čez kakšne 3 do 4 leta :D

Lahko pa že zatrdno rečemo, da so vsaj v prvih dveh letih bolj zanesljivi kot trdi diski.
Pri trdem disku je v prvih dveh letih že okoli 5% možnosti, da se bo kaj pokvarilo, za SSD pa sploh ne vem, če se je kakšen na svetu že pokvaril (če seveda ne štejmo nekaj ponesrečenih nadgradenj firmwarea).
Vsekakor so hudo zanesljive napravice. Vsaj dokler jih ne bodo začeli Kitajci štancati v svojih garažnih firmah za drobiž.

Po nadgradnji na novi fw:
- Reserve blocks remaining: 100%
- Approximate SDD life Remaining: 100%
- Number of bytes written to SSD: 1088 GB
- Number of bytes read from SSD: 1984 GB

Pred nadgradnjo pa:
- Reserve blocks remaining: 87%
- Approximate SDD life Remaining: 80%
- Number of bytes read from SSD: 1920 GB

Okej, če gre verjeti tem novim številkam, potem je bila prvotna panika odveč - nov FW trdi da je z diskom vse OK. Le zakaj je star trdil da je že 20% življenja pokurjenga? Kakorkoli, vseeno se splača brezvezno pisarijo prestavit na HDD (al pa povsem skenslat) in met na SSD res tisto, kar se konkretno pozna. Better safe than sorry.

mihco ::

WarpedGone je izjavil:

Po nadgradnji na novi fw:
- Reserve blocks remaining: 100%
- Approximate SDD life Remaining: 100%
- Number of bytes read from SSD: 1984 GB

Pred nadgradnjo pa:
- Reserve blocks remaining: 87%
- Approximate SDD life Remaining: 80%
- Number of bytes read from SSD: 1920 GB

Okej, če gre verjeti tem novim številkam, potem je bila prvotna panika odveč - nov FW trdi da je z diskom vse OK. Le zakaj je star trdil da je že 20% življenja pokurjenga? Kakorkoli, vseeno se splača brezvezno pisarijo prestavit na HDD (al pa povsem skenslat) in met na SSD res tisto, kar se konkretno pozna. Better safe than sorry.

...zanimivo tudi, da je PO upgrade/u za 64gb manj zapisanih podatkov?? :S rahlo smrdi vse skupaj in teh podatkov ne bi jemal resno.

Spy ::

mihco je izjavil:

...zanimivo tudi, da je PO upgrade/u za 64gb manj zapisanih podatkov??

V bistvu gre za 64 GB manj prebranih podatkov.

Oba narobe gledata. Prebrano Prej: 1920 Po: 1984. Zapisano pa isto.
Ta del je drži vodo, "zanimiv" je tist da je šla izraba iz 20% na 0%.

Spy ::

WarpedGone je izjavil:

Oba narobe gledata.

True! :)

mihco ::

Spy je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

Oba narobe gledata.

True! :)

ups...

_Dejan_ ::

Evo iz mojega Intela 160GB kupljenega v groupbuy-u...

05, Re-allocated Sector Count, 0
09, Power-On Hours Count, 1003
0C, Power Cycle Count, 109
C0, Unsafe Shutdown Count, 8
E1, Host Writes, 605,63 GB
E8, Available Reserved Space, 0
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

kuky ::

hello banda ..... toraj sem lasnik ( v firmi ) novega SSDja OCZ agility2 60GB .... naredil klon z ghostom na SSD mojca sistema cc. 35GB ... sicer imam res nek star chipset ( intel 915 ). sistem se mi ne zdi neki bistveno bolj odziven ... morda sem imeč prevelika pričakovanja .... test prenosa sem naredil ( cc 1GB file ) in mi kaže cc 130MB write in cc 130MB read medtem ko je delarirano 280MB ...kriv kontroler ? sistem je window7 .... chipset driverje sem posodobil ACHI zadeve sploh ni v biosu ..... any thoughts ? hk

Icematxyz ::

Pa ni malo smešno, da se po nadgradnji FW procent delujočih "rezerviranih celic" iz 87% spremeni na 100%? In pa "zdravje SSD" iz 80% na 100%?

Zgodovina sprememb…

_Dejan_ ::

kuky je izjavil:

hello banda ..... toraj sem lasnik ( v firmi ) novega SSDja OCZ agility2 60GB .... naredil klon z ghostom na SSD mojca sistema cc. 35GB ... sicer imam res nek star chipset ( intel 915 ). sistem se mi ne zdi neki bistveno bolj odziven ... morda sem imeč prevelika pričakovanja .... test prenosa sem naredil ( cc 1GB file ) in mi kaže cc 130MB write in cc 130MB read medtem ko je delarirano 280MB ...kriv kontroler ? sistem je window7 .... chipset driverje sem posodobil ACHI zadeve sploh ni v biosu ..... any thoughts ? hk

Intel 915 chipset ima SATA kontroler torej je limit 150MB/s(teoretično) torej je tvoja hitrost čisto ok. Mislim da bi vseeno moral opaziti razliko v hitrosti, razen če cpu in ram bremzata zadevo...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

ja sej se pozna ...cpu je 3.2 single core rama pa je 1.5GB. a je smiselno da kupim PCi sata2 kontroler ? oziroma sata3 ?

Lion29 ::

btw, pravkar sem iz svojga SSDja na HDD kopiral 4GB+ mkv fajl... prek USB3... mi je kazalo 90+ MB/s hitrost....

ko sem pa delal kopijo fajla iz SSDja na isti SSD pa sem imel "le" 60MB/s

ne razumem, kako je lahko na navadni disk tolk hitro pisalo!
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

ok govorim gluposti ... PCI ima prepustnost 133MB/s ... tako da niti ni najbrž sata2+ kontrolerjev .... očitno bo treba še nov PC zraven SSja :D

o, kuky... vrzi kishto v smeti... and don't blame it on SSD :D

Gatsu ::

Vsaj kar se OCZjev tiče je bilo na njihovem forumu večkrat povdarjeno da ima 1.11 FW bug kar se tiče SMART podatkov in javlja napačne vrednosti. Glede na to da so ti Vertexi MLC SSDji je število prepisov celic cca 10.000 kar naj bi bilo ob normalni rabi več kot dovolj za 5+ let, diski imajo še cca 7-16% dodatne kapacitete ki je namenjena za podaljšanje življenske dobe. Npr OCZ Vertex2 50 in 60GB modela imata oba 8x8GB čipe gor.

Lion29 je izjavil:

btw, pravkar sem iz svojga SSDja na HDD kopiral 4GB+ mkv fajl... prek USB3... mi je kazalo 90+ MB/s hitrost....

ko sem pa delal kopijo fajla iz SSDja na isti SSD pa sem imel "le" 60MB/s

ne razumem, kako je lahko na navadni disk tolk hitro pisalo!

Trdi diski imajo ponavadi enako hitro pisanje in branje. Pri SSD pa je pisanje vedno opazno počasnejše od branja.

Diski zaporedno berejo in pišejo okoli 100 MB/s
SDD pa zaporedno berejo okoli 250 MB/s, pišejo pa okoli 70 MB/s
Torej so tvoje meritve kar točne.
Seveda je to samo pri zaporednem branju/pisanju, ki pride do izraza samo kadar kopiraš HD filme iz enega na drug medij.
Pri normalnem branju/pisanju, ko mora glava na disku začeti skakati sem in tja po disku pa se zaradi dostopnega časa hitrost na diskih zmanjša pri branju in pisanju nekje na 1 MB/s, pri SSD jih pa še vedno vztraja pri branju nekje na 30 MB/s in pri pisanju nekje na 10 MB/s.

aham, kul.. nisem vedel, da imajo diski tako visoko hitrost zaporednega pisanja

Še malo tehnologije za Liona29 :D

Pri trdih diskih je kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na hitrost, pisanja in branja, ki jih pri SSD ni več.
Na primer diski na začetku (na zunanjih delih diska) berejo in pišejo precej hitro, na notranjih delih pa hitrost pade tudi na polovico. Pač fizika in obodna hitrost vrtenja diska. Zato je precej važno na kateri del diska pišeš.
Druga precej važna stvar pri diskih je defragmentacija, če ni na voljo dovolj velikega kosa praznega prostora, bo morala glava začeti skakati na druge dela in hitrost mimogrede pade za 100-krat.

Pri SSD vsega tega ni. Se je pa pojavil nov problem ker za razliko od diskov SSD ji ne morejo pisati kar čez prejšnje podatke, ampak jih morajo prej pobrisati, zadeva se imenuje TRIM, brez katerega bi se po določenem času opazno zmanjšala hitrost pisanja, branje pa ostane enako hitro.

Pozdravljeni. Pravkar dobil vertexa 2. Kje vidim firmware SSD-ja in ali ga moram za to formatirati.Ne grem v chieftech tower, ga bom moral porinit v disketno enoto.

PS kateri je najboljši program za kopiranje iz enega diska na drugi, da mi ni treba vse v explorerju delat

Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gojcus ()
««
56 / 507
»»