Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
kuglvinkl ::
Je. Razen, če se spet čuti potreba razložit, zakaj je SSD za sistemsko enoto boljši kot HDD.
Your focus determines your reallity
Pyr0Beast ::
Saj zadeva JE on topic. Hvalisanje SSDjev in povzdigovanje njih v višave ni najbolj pametno početje.
In sandforci imajo logiko s katero upočasnjujejo SSD, v kolikor se preseže določeno število branj in pisanj v nekem obdobju.
In sandforci imajo logiko s katero upočasnjujejo SSD, v kolikor se preseže določeno število branj in pisanj v nekem obdobju.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Dr_M ::
Teorija in praksa se velikokrat ne skladajo.
Pyr0Beast priporocam ti, da si enkrat od blizu ogledas sistem s SSDjem, potem pa komentiraj.
Pyr0Beast priporocam ti, da si enkrat od blizu ogledas sistem s SSDjem, potem pa komentiraj.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Dr_M
Imam SSD tupko ti.
In ne, z njim nisem kaj preveč zadovoljen.
Imam SSD tupko ti.
In ne, z njim nisem kaj preveč zadovoljen.
Wox ::
Ja. 58 strani je malo preveč za nedeljsko ležerno branje. A ne bi bilo fino osveževat prvi post v temi z aktualnimi informacijami? Kateri SSD je trenutno best buy, na kaj biti pozoren ob nakupu, napotki za namestitev raznoraznih OS-ov itd. vse na prvi strani. Če te pa zanima zakaj Pyr0Beast ni zadovoljen pa se lotiš branja povesti.
Commodore 64
Ker ne dela S3 na laptopu.
Ker ga je treba flashat iz W7.
Ker ga je treba flashat iz W7.
WarpedGone ::
Kar nima nobene zveze s SSD tehnologijo ampak konkretno izvebo nekega kosa elektronike.
Razumem bolečino ampak čist enak problem bi lahk mel na ustrezno crappy HDD zadevi.
Razumem bolečino ampak čist enak problem bi lahk mel na ustrezno crappy HDD zadevi.
Zbogom in hvala za vse ribe
DubleG ::
RevoDrive X2 PCIe si kdo lasti tole?
GA-P55M-UD2,i5,12GB RAM,Radeon HD 4850,Crucial SSD 64GB,
WD 320GB,WD 5000GB,RevoDrive X2 100GB
Intel je ne glede na to, da bo v kratkem splavil Postille refresh (25nm), začel ponujati 120 GB edicijo G2. Klik!.
Cena je za dobrih 20 evrov (200 evrov) višja od Sandforca (177), po Geizhals.at sodeč.
Cena je za dobrih 20 evrov (200 evrov) višja od Sandforca (177), po Geizhals.at sodeč.
Lion29 ::
Fantje moji... to vam je bad boy
OCZ RevoDrive X2 PCIe
nekaj testov
hothardware.com
Tweaktown.com
LegitReviews
I do wanna have! 240gb pride od 510e naprej
idealo.de
ce nebi zamenjal svoje desktop masine za notebooka, bi ga nabavu.... bom ga pa (ce ne pride kaj boljsega za to ceno) nabavu cez kak mesec, ko bom sestavljal server
OCZ RevoDrive X2 PCIe
nekaj testov
hothardware.com
Tweaktown.com
LegitReviews
I do wanna have! 240gb pride od 510e naprej
idealo.de
ce nebi zamenjal svoje desktop masine za notebooka, bi ga nabavu.... bom ga pa (ce ne pride kaj boljsega za to ceno) nabavu cez kak mesec, ko bom sestavljal server
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
_Dejan_ ::
Glede na to da uporabljajo sandforce čipe in je ekvivalentno 4 SSD-jem se mi zdi rezultat zelo slab!!! To bi moralo iti preko 1GB/s, recimo moji štirje Vertexi 30GB v RAID0 so šli preko 1GB/s v ATTO ob nastavitvi total length 1GB... ČE ima ta kartica za raid kakšen cache potem ti ATTO rezultati zelo verjetno niso relavantni, ker so lahko merili hitrost cache-a, tako kot je bilo pri meni če sem pustil na default 256MB in je kazalo preko 1,2GB/s ...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
Gatsu ::
Tud jest bi raje kot tale revodrive imel 4xSSD v raid 0 ali pa 5x v raid 5 cenovno prideš bolje skozi, performance bi bil pa še boljši.
Hja, PCI-Expres v1 x4 ma max BW 1GB/s. Od tega je še nekaj overheada, tako da pri dolgih burstih prideš nekam blizu 95% te omejitve. Zraven so še omejitve konktrolerja na plati in drug problem.
Tale reč ima omejitev v svojem glavnem kontrolerju in internem peciklanju s SATA penzionistom. Če je kljub temu 4x hitrejš kot "konkurenca" je to dovolj dobro zaenkrat. Hitrejše bo, ko bo kaj konkurence in bojo boljši PCIe SSD kontrolerji.
Tale reč ima omejitev v svojem glavnem kontrolerju in internem peciklanju s SATA penzionistom. Če je kljub temu 4x hitrejš kot "konkurenca" je to dovolj dobro zaenkrat. Hitrejše bo, ko bo kaj konkurence in bojo boljši PCIe SSD kontrolerji.
Lion29 ::
kaj pomeni raid0? da vse 4 drive obravnava kot enega?
ampak vseeno moras za 4 take SSDje imeti pol 4x proste sata + 4x napajanje...
4x 120e kolko pride zdaj najceneje vertex 60GB pa pride ravno tako nekaj malega manj kot 500e... tako da velike razlike v ceni ni...
sicer pa tako kot sem doumel so pr tem SSDju dejansko 4je kontrolerji... torej ni vlke razlike med tem da ti povezes 4 SSDje ali ta v kompletu
ampak vseeno moras za 4 take SSDje imeti pol 4x proste sata + 4x napajanje...
4x 120e kolko pride zdaj najceneje vertex 60GB pa pride ravno tako nekaj malega manj kot 500e... tako da velike razlike v ceni ni...
sicer pa tako kot sem doumel so pr tem SSDju dejansko 4je kontrolerji... torej ni vlke razlike med tem da ti povezes 4 SSDje ali ta v kompletu
Founder and CTO @ Article-Factory.ai
_Dejan_ ::
WarpedGone je izjavil:
Hja, PCI-Expres v1 x4 ma max BW 1GB/s. Od tega je še nekaj overheada, tako da pri dolgih burstih prideš nekam blizu 95% te omejitve. Zraven so še omejitve konktrolerja na plati in drug problem.
Ja problem je da bodo prodajali staro tehnologijo(kontroler 2 leti+, čipi sandforce pa novejši), zaradi tega pa bo tudi cena toliko nižja... Boljši PCIe SATA kontrolerji obstajajo že nekaj časa, ampak verjetno niso tako poceni kot ti siliconovi(primer z-drive)...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
Naročil OCZ RevoDrive X2 PCIe 100GB iz Avstrije... Zdaj pa še čakam, da pridejo. Tega zaenkrat v Sloveniji sploh ni za dobit... Cena v AT je pa 359.
Ja, sem namreč kar razočaran nad Crucial M225 64GB polek tega pa, po resnici povedano, mi je začelo zmanjkovat prostora. Bolj kot je SSD poln, počasneje deluje se mi zdi. :)
Mogoče ga pa prestavim v kak EEE...
Mogoče ga pa prestavim v kak EEE...
Bolj kot je SSD poln, počasneje deluje se mi zdi. :)
Mogoče se ti ne samo zdi ampak je res tako. Sploh pisanje.
Edit glede prestavljanja: to nared tako, da se lahko vmes premisliš. SSD začneš šele ornk cenit ko moraš nazaj na HDD.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
Tilen ::
Naročil OCZ RevoDrive X2 PCIe 100GB iz Avstrije... Zdaj pa še čakam, da pridejo. Tega zaenkrat v Sloveniji sploh ni za dobit... Cena v AT je pa 359.
OCZ RevoDrive 120GB PCIe SSD 321.60 EUR
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Izi ::
Za nas navadne smrtnike so zaradi cene zaenkrat interesantni samo 50 GB in 80 GB. Več kot 300 EUR za SSD se mi zdi močno pretirano.
Tole je trenutna izbira pri nas:
Dinokomp:
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 214,80 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 264,00 EUR
MojComp:
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 249,00 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 309,00 EUR
PIXmania: (tukaj morate zraven računati še poštnino iz tujine)
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 179,35 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 242,40 EUR
Pa ne pozabiti, da to SSD kartico vtaknemo lahko tudi v konektor za grafično kartico, ker imajo matične plošče ponavadi samo PCI Expres x1 in x16 in sta konektorja x16, ki sta na vsaki plošči 2 vedno kompatibilna od x1 do x16.
Se mi pa poraja vprašanje ali je sistem sploh mogoče zagnati iz reže, ki je drugače namenjena grafični kartici.
Me pa zanima, če bodo ljudje tudi sedaj ko so SSD-ji v obliki kartic še vedno govorili o diskih
Verjetno bodo eni še vedno videli SSD diske, drugi pa morda celo SSD grafične gartice
Tole je trenutna izbira pri nas:
Dinokomp:
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 214,80 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 264,00 EUR
MojComp:
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 249,00 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 309,00 EUR
PIXmania: (tukaj morate zraven računati še poštnino iz tujine)
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 50GB - 179,35 EUR
OCZ RevoDrive PCI Express SSD 80GB - 242,40 EUR
Pa ne pozabiti, da to SSD kartico vtaknemo lahko tudi v konektor za grafično kartico, ker imajo matične plošče ponavadi samo PCI Expres x1 in x16 in sta konektorja x16, ki sta na vsaki plošči 2 vedno kompatibilna od x1 do x16.
Se mi pa poraja vprašanje ali je sistem sploh mogoče zagnati iz reže, ki je drugače namenjena grafični kartici.
Me pa zanima, če bodo ljudje tudi sedaj ko so SSD-ji v obliki kartic še vedno govorili o diskih
Verjetno bodo eni še vedno videli SSD diske, drugi pa morda celo SSD grafične gartice
Dr_M ::
Boljse uprasanje je, ce sploh delajo tej SSDji v rezah, ki so namenjene za graficne kartice.
Sam sem tlacil razne kontrolerje v pcie x16 rezo, pa niti pod razno ni noben delu, medtem ko pa v pcie x1 delajo bp.
Sam sem tlacil razne kontrolerje v pcie x16 rezo, pa niti pod razno ni noben delu, medtem ko pa v pcie x1 delajo bp.
The reason why most of society hates conservatives and
ST-777 ::
Samo vseeno, zaenkrat so še nišni produkti (za obdelavo videa, fotk, muske, je po moje to carsko, če imaš keš za prostor), sistem pa dvigneš iz SATA.
Našel, sem podroben OCZ RevoDrive 50GB PCI Express SSD Review.
Kartica deluje v katerikoli PCI Experss reži, razen v PCIe x1, kamor niti ne gre notri, ker je predolga. Večinoma jo vsi uporabljajo v PCIe x16 reži.
Sistem se tudi da zagnati iz tega SSD-ja brez problema.
Zadevo so rešili tako, da je ta SSD kartica v bistvu RAID kontroler na katerem sta dve SSD enoti v RAID 0 polju.
Ko zaženeš računalnik se ti poleg BIOSA od matične plošče takoj zažene tudi BIOS od RAID kontrolerja, kjer lahko nastavljaš vse kar se tiče tega RAID SSD polja.
Če imaš 50 GB model se ti ob zagonu računalnika že takoj v BIOSU prikaže, da imaš priklopljeni dve OCZ REVODRIVE 23 GB enote v RAID polju. V resnici je na razpolago torej 46 GB prostora.
RAID polje lahko celo razbiješ in uporabljaš dve ločeni 23 GB enoti, vendar je to nesmiselno, saj izgubiš hitrost, ki jo prinese RAID polje.
Torej tale OCZjev SSD je dejansko SiL 3124 RAID controller, na katerem so v RAID 0 polju vezane SSD enote.
Posamezne SSD enote so pa OCZ Revodrive s SandForce1222 kontrolerjem.
Hitrost: 50 in 80 GB modela imata pri pisanju 70.000 IOPS, modeli od 120 do 480 GB pa 75.000 IOPS
Poraba: v idle 3 Watte, med delom pa 8 Wattov
Dolžina kartice: 18,1 centimeter
Opis je tukaj:
OCZ RevoDrive 50GB PCI Express SSD Review - stran 3 od 14
Kartica deluje v katerikoli PCI Experss reži, razen v PCIe x1, kamor niti ne gre notri, ker je predolga. Večinoma jo vsi uporabljajo v PCIe x16 reži.
Sistem se tudi da zagnati iz tega SSD-ja brez problema.
Zadevo so rešili tako, da je ta SSD kartica v bistvu RAID kontroler na katerem sta dve SSD enoti v RAID 0 polju.
Ko zaženeš računalnik se ti poleg BIOSA od matične plošče takoj zažene tudi BIOS od RAID kontrolerja, kjer lahko nastavljaš vse kar se tiče tega RAID SSD polja.
Če imaš 50 GB model se ti ob zagonu računalnika že takoj v BIOSU prikaže, da imaš priklopljeni dve OCZ REVODRIVE 23 GB enote v RAID polju. V resnici je na razpolago torej 46 GB prostora.
RAID polje lahko celo razbiješ in uporabljaš dve ločeni 23 GB enoti, vendar je to nesmiselno, saj izgubiš hitrost, ki jo prinese RAID polje.
Torej tale OCZjev SSD je dejansko SiL 3124 RAID controller, na katerem so v RAID 0 polju vezane SSD enote.
Posamezne SSD enote so pa OCZ Revodrive s SandForce1222 kontrolerjem.
Hitrost: 50 in 80 GB modela imata pri pisanju 70.000 IOPS, modeli od 120 do 480 GB pa 75.000 IOPS
Poraba: v idle 3 Watte, med delom pa 8 Wattov
Dolžina kartice: 18,1 centimeter
Opis je tukaj:
OCZ RevoDrive 50GB PCI Express SSD Review - stran 3 od 14
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Gatsu ::
Resno ne vem čemu bi kdorkoli kupil tele revodrive 80GB za višjo ceno kot dobiš Vertex2 120GB, če pa že hočte performance pa kupite 2x60GB pa dejte v raid0 pa mate še zmer za manj denarja več kapacitete in večjo hitrost...
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
Icematxyz ::
Koliko časa rabi ta zadeva, da prekopira na primer DVD (5GB podatkov), ki se nahaja na tem pogonu, v neko drugo mapo na tem istem pogonu?
Če slučajno obstaja kakšna mapa (okrog 5GB) polna datotek velikosti pod 1MB, koliko časa pa potem potrebuješ za to?
Če slučajno obstaja kakšna mapa (okrog 5GB) polna datotek velikosti pod 1MB, koliko časa pa potem potrebuješ za to?
Kopiral sem iso image iz Crucial SSDeja na x2 in obratno. Datoteka je velikosti 3.2giga. Je pod 5 sekund.
656 mp3jev kopira s povrečno 80MB (iz WD3200AAKS na X2)
656 mp3jev kopira s povrečno 80MB (iz WD3200AAKS na X2)
Icematxyz ::
Lepo napredujejo zadeve, ni kaj. Dolgo smo uporabniki na to čakali, sedaj pa zgleda, da industrija končno resno misli!
M_T_M ::
Kaj je razlika oz. kaj je boljše Raid 0 in Raid 1. Imel bom pa 2x OCZ vertex 120gb v raidu in 2xWD 1TB v raid, katerega naj dam v Raid 0 in katerega v Raid 1?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M_T_M ()
trnvpeti ::
raid0:
ce odleti en disk, nimas vec polja
hitrejse pisanje, en podatek na en disk, drug na drug disk
raid1:
ce odleti en disk, se vedno delas
pocasnejse pisanje, hkrati napise en podatek na oba diska
sedaj pa v tvojem primeru:
napisi kaj zelis, kaj bos delal
potem je tudi odvisno, koliko G rabis za sistemski disk, do koliko se ti bo poveceval
ce odleti en disk, nimas vec polja
hitrejse pisanje, en podatek na en disk, drug na drug disk
raid1:
ce odleti en disk, se vedno delas
pocasnejse pisanje, hkrati napise en podatek na oba diska
sedaj pa v tvojem primeru:
napisi kaj zelis, kaj bos delal
potem je tudi odvisno, koliko G rabis za sistemski disk, do koliko se ti bo poveceval
M_T_M ::
Hvala za izčrpen odgovor. Sedaj me še pa zanima če lahko jaz 2Tb disk ki bom imel v raidu razdelim na particijie (2x1Tb)?
M_T_M, glede RAID polj je treba še par stvari dodati.
Hitrost, ki jo je že trn v peti omenil, se pri RAID 0 tako rekoč podvoji, brez RAID polja je normalna hitrost, v RAID 1 polju pa se hitrost tako rekoč prepolovi.
Druga stvar, ki jo je pozabil omeniti je pa kapaciteta. Pri RAID 0 polju ti ostane celotna kapaciteta vseh diskov in zraven še dvojna hitrost, pri RAID 1 polju pa se poleg polovične hitrosti tudi kapaciteta prepolovi. 2 x 1 GB v RAID 1 polju je velik samo 1 GB, pa še pol počasnejši.
RAID 1 je po moje za domače okolje popoln nesmisel. Najbolje je 2 SSD v RAID 0 polju, izven polja pa en večji trdi disk za backup in ostalo nepomembno kramo.
Hitrost, ki jo je že trn v peti omenil, se pri RAID 0 tako rekoč podvoji, brez RAID polja je normalna hitrost, v RAID 1 polju pa se hitrost tako rekoč prepolovi.
Druga stvar, ki jo je pozabil omeniti je pa kapaciteta. Pri RAID 0 polju ti ostane celotna kapaciteta vseh diskov in zraven še dvojna hitrost, pri RAID 1 polju pa se poleg polovične hitrosti tudi kapaciteta prepolovi. 2 x 1 GB v RAID 1 polju je velik samo 1 GB, pa še pol počasnejši.
RAID 1 je po moje za domače okolje popoln nesmisel. Najbolje je 2 SSD v RAID 0 polju, izven polja pa en večji trdi disk za backup in ostalo nepomembno kramo.
Zgodovina sprememb…
zee ::
RAID 1 je po moje za domače okolje popoln nesmisel.
Mislim, da se motiš, če odleti RAID0 ostaneš v hipu brez VSEH podatkov, pri RAID1 ti pa ostanejo. Razlika v hitrosti RAID0 in RAID1 je v splošnem minimalna tako v primeru uporabe programskega kot strojno pospešenega RAID kontrolerja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
dbevfat ::
Zakaj nesmisel? Kaj pa varnost podatkov v primeru crkota diska?
RAID 0 in 1+ niso v istem razredu odločitve, ker so kompletno drugačni. Če ciljaš na obstojnost podatkov, potem razmišljaš o RAID 1+, če pa ciljaš izključno na hitrost, potem pa RAID 0. To, da se ničla imenuje RAID, je itak neumnost, ker ne gre za redundant array, kot pri pravih RAID-ih.
nvr2fat
trnvpeti ::
@izi, hitrost v raid1 se prepolovi? dej razjasni to! da vidim, ali je neumnost, ali si kaj narobe napisal
naj mtm napise kaj zeli,kaksen sistem ima, kaksen raid kontoler
na dveh SSDjih lahko imas hkrati tudi raid1 in raid0
se mogoce to, sistem na raidu vecinoma samo bere
tako da ne bo velike razlike, ali bo sistem na raid0 ali raid1
naj mtm napise kaj zeli,kaksen sistem ima, kaksen raid kontoler
na dveh SSDjih lahko imas hkrati tudi raid1 in raid0
se mogoce to, sistem na raidu vecinoma samo bere
tako da ne bo velike razlike, ali bo sistem na raid0 ali raid1
@izi, hitrost v raid1 se prepolovi? dej razjasni to! da vidim, ali je neumnost, ali si kaj narobe napisal
Karikiral sem, da bi predstavil bistvene razlike. V praksi je vsaj kar se tiče trdih diskov, RAID 0, RAID 1 ali pa en posamezen disk tako rekoč enako hiter.
Marsikdo me bo sedaj napadel, ampak v praksi (branje in pisanje velikega števila majhnih datotek), kar se tiče hitrosti ne pridobimo prav ničesar z nobenim RAID poljem. Ena sama enota je pri vsakdanjem delu povsem enako hitra kot enote v kateremkoli RAID polju. Ja tudi pri RAID 0. Edina izjema so SSD-ji v RAID 0 polju.
RAID 0 polje ima številko 0 zaradi tega, ker to sploh ni pravo RAID polje. Prava RAID polja gredo od 1 pa do 10.
RAID polja so bila razvita, da bi se zagotovilo zanesljivost podatkov brez da bi opazno trpela hitrost. Vsa polja od 1 do 10 se držijo tega edino RAID 0 je nekaj čisto tretjega.
Pri RAID 0 polju dveh enot je tudi dvakrat večja verjetnost, da ostaneš brez vseh podatkov, pri 4 enotah je že 4-krat večja verjetnost, da bodo šli vsi podatki k vragu.
RAID 0, pridobi na hitrosti pri zaporednem branju in pisanju podatkov v najboljše primeru skoraj do dvakrat hitreje (podatki pritekajo iz več enot hkrati v eno podatkovno vodilo), ampak izgubi na hitrosti pri naključnem branju, kjer se pri dostopu do podatkov seštejejo dostopni časi vseh enot v RAID polju, ker so podatki razmetani prav po vseh enotah v RAID 0 polju.
Zaradi visokih dostopnih časov so trdi diski v RAID 0 polju pri vsakdanjem delu večinoma celo počasnejši od enega samega diska. So pa še vedno odlični za kakšno video obdelavo.
Pri SSD-jih pa zaradi nizkih dostopnih časov z RAID 0 poljem v vsakem primeru kar opazno pridobimo na hitrosti. Poleg tega se SSD-ji skoraj ne morejo pokvariti, dokler jih ne znucamo do konca in je tako RAID 0 polje idealna zadeva za SSD-je.
Pri trdih diskih pa je dejansko bolj smiseln RAID 1, kjer so podatki varni tudi če en disk crkne, ker se pri trdih diskih dostikrat zgodi. Kar pa se tiče hitrosti pri RAID 1 ali enem disku izven RAID pa je kot sem že omenil pri vsakdanjem delu tako rekoč enaka.
Res se morajo podatki zapisati na dve enoti, ampak se zapisujejo hkrati na obe enoti in ne zaporedno, tako je upočasnitev močno odvisna od kvalitete in zmogljivosti RAID kontrolerja, ki mora pri pisanju ves čas dejansko pošiljati dvojno količino podatkov.
Ampak pri branju pa bere samo iz ene enote in je torej povsem enako hitro kot branje iz ene samostojne enote.
Varnost podatkov pa seveda stane. Pri dveh enotah v RAID 1 polju izgubimo polovico prostora. Zato je RAID 1 za SSD popolnoma nesmiseln.
Zaključek:
RAID 0 je močno priporočljiv edino pri SSD-jih.
RAID 1 je močno priporočljiv edino pri majhnih serverjih, ki imajo samo 2 diska, če imaš 4 diske, je bolje uporabiti RAID 5, 1+0 ali 5+0
Kjerkoli drugje so RAID polja nesmiselna.
Ne trudite se s pljuvanjem ognja, imam že dolgo oblečeno ognjevarno zaščitno obleko proti vsem tistim, ki uporabljajo trde diske v RAID 0 polju in se tako radi hvalijo z benchmarki zaporednih prenosov in pa tistih, ki jih tlačijo v RAID 1 in zgubijo polovico prostora, ker se jim ne ljubi delati backupa samo pomembnih podatkov na drugo enoto, kamor bi lahko lahko spravili še vso ostalo nepomembno šaro.
Zgodovina sprememb…