» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
55 / 507
»»

Steinkauz ::

Jst bi počakal na kak test, je pa lepo vidt, da cene vedno hitrej padajo

kuglvinkl ::

Dr_M je izjavil:

Skoda, da Alternate ne posilja v slo :|
http://www.alternate.at/html/shop/produ...

Super!

Sam si bom ubodu dva ene tolk velika (100% sicer počakam na Intla): enag na katerem bodo obdelovane fotke in enega za scratch disk (imet enga 240 GB v tem primeru ni kewl).

In ko bom nabavlu na začetku 2011, bom za to dal okol dobrih 200 evrov :)

Edina neznaka je, kolk je relevanten SATA3...

Am, rab kdo Intla 40 GB? :)

+ kolkr ste vidl update o Intlovih novih pogonih, je Sandforcu obelodanil (samo to) nove kontrolerje SFxxx. Tko da bo veselo :)
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

_Sajmon_ ::

Mi lahko kdo sporoči, kako je urejena dostava za robo iz comtech.de? Gre preko Poste SLo? thx

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Sajmon_ ()

levaky ::

Meni je paket dostavil DHL.

Matej

alpha1 ::

Mene zanima kaj je razlika med tem http://www.dinokomp.si/product_info.php... in tem http://www.dinokomp.si/product_info.php... diskom, oziroma kateri je boljš?

Dr_M ::

Je bilo ze mnogokrat povedano, kaj je razlika.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Gatsu ::

Vertex2 ima hitrejše zapisovanje 4k datotek 10k iops vs 50k. Ampak resno bi premislil o nakupovanju pri nas če se da za 100€ manj dobit roba. Link

Hvala za razlago, kupil bom ga v Nemčiji, verjetno tukaj http://www.memshop.de/ssd-120gb-ocz-63c...

Zanima me kaj je boljše 2x OCZ SSD Vertex 2 Extended 120GB ali OCZ Revo drive 120gb?

Spock83 ::

alpha1 je izjavil:

Zanima me kaj je boljše 2x OCZ SSD Vertex 2 Extended 120GB ali OCZ Revo drive 120gb?

Mene tudi

keitai ::

240gb > 120gb (ker ni velike razlike v hitrosti).

Spajky ::

A ste vidli novi test corsair_force_f40_review_40gb ...zanimivo ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Lion29 ::

Spajky je izjavil:

A ste vidli novi test corsair_force_f40_review_40gb ...zanimivo ...

40GB je premalo za OS, 60GB je ok, 80GB pa je comfortable zadosti, da mas gor se kup programov in nekaj vlkih iger

tudi cena za 40GB je previsoka... za ta denar imam velik raje vertexa 2, ki se je prakticno povsod obnesel bolje...

tak da OCZ v2 rulez :)

woooo hooo
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Evo, prejšnji teden sem še spraševal o dostavi ssd-ja, od včeraj že laufa kot sistemski disk. Naročil sem na comtech.de-ju v ponedeljek, v četrtek je že bilo obvestilo od DHL-a. Model? OCZ-jev 60GB Vertex 2 (OCZSSD2-2VTXE60G).

Najprej sem imel mal težav z montažo v Coolermaster ohišje. Namreč diski se priklopijo v poseben nosilec preko nekih gumic, zato da je manj vibracij. Vijaki, ki pridejo zraven ohišja, so taki kot za 3.5" disk po premeru. OCZ adapter za 3.5" diske pa ima svoje (beri: manjše) vijake oz. luknje. Sem potem uporabil za montažo kar (ohišju pca priložen) nosilec za disketno enoto.

Pred namestitvijo sem najprej premaknil pagefile.sys na drugi disk, tako da je sistemski C bil na koncu velik slabih 30GB. Sledila je nadgradnja sata driverjev od Intla na verzijo 9.6. AHCI sem imel že prej vklopljen na Windowsih 7 64bit, tako da s tem ni bilo težav. No, sledil je priklop SSD-ja in formatiranje. Dobil sem nov disk H:, tako da sem najprej opravil nekaj osnovnih (beri: hitrostnih) testov. Rezultati so bili po pričakovanju.

No, včeraj je napočil D-DAY. Najprej sem pobrisal H: particijo, nato pa s pomočjo ubuntuja naredil še secure erase (http://www.ocztechnologyforum.com/forum.... Zanimivo, da mi je hdparm vrnil podatek, da naj bi secure erase trajal 400min (!?). Dejansko se je ukaz (hdparm --security-erase) izvedel skoraj v trenutku. Za kopiranje sistemskega diska sem uporabil kar Paragonov program "Paragon Migrate OS to SSD", ki je še v bazi testiranja (za download se prijaviš tule: http://www.paragon-software.com/support.... Šlo je brez težav, kopiranje je trajalo cca5min. Še popravek boot diska v biosu in sedmica se je brez težav zagnala v prvem poskusu.

In vtisi? Boot traja namesto 22 samo 12s. Po vpisu gesla v par sekundah že lahko surfam. Sistem se super odziva in navkljub že prej močni konfiguraciji (I7 860, 4GB rama) je odzivnost sistema opazno boljša, tako da parkratni spontani "uau" ni izostal...:D

In kaj sem še pridobil:
- prejšnji sistemski disk (1 TB WD Black) bo sedaj poleg slik, filmov ipd. na voljo še za diske od virtualcev (je pač najhitrejši rotirajoči disk v hiši)
- True Image 2010 bo sedaj precej hitreje delal image sistemske particije.
- ne bo več potrebe po defragmentaciji - definitivno je Diskeeper imel največ dela s C-jem. Pa še ta defragmentacija (vsaj na win7, na xp-jih ni bilo tako) mi je povzročala, da so bili tedenski inkrementalni backupi veliki skoraj toliko kot full backup.
- in nenazadnje: še tišje delovanje sistema. Pravi balzam.

Na koncu mi pravzaprav ostaja samo eno vprašanje in sicer, kako bo ssd deloval čez čas. Ne zanimajo me toliko benchmarki, temveč odzivnost sistema. Predvsem se bojim, da bi windozi začeli kaj cukat zaradi diska.

Ma jaz uporabljam Intela 160GB SSD že skoraj eno leto in ni nobenih težav. Šele par dni nazaj sem izklopil page file. Redno zaganjam Intelov tool za čiščenje celic in to je to. :)

@Sajmon: kul, ne? :)

Zgodovina sprememb…

lambda ::

Podatki za Vertex 120GB, intenzivno uporabljan 1 leto.

Nov
Nov, po kriptiranju (Truecrypt)
Kriptiran po pol leta
Kriptiran po enem letu (test izveden z 1GB prostega prostora, mogoče je to bottleneck)

Torej ja ... odsotnost TRIM funkcije očitno se pozna, v praksi pa je obnašanje še vedno daleč nad vsakim HD, brez testa ne bi znal presodit ali hitrost je kaj padla ali ne. Računam pa na to, da bo doživel osvežitev hitrosti s prvo ponovno instalacijo.

Menim, da je access time tisto, kar SSDje naredi zares hitre v primerjavi s HD. To ali je prenosa 150MB/s ali 250MB/s je IMO precej nerelevanten podatek ... (je pa seveda odvisno za kaj jih uporabljaš).

Pod intenzivno uporabo sem pa mislil na to, da ga uporabljam v laptopu, povprečno > 8h na dan, za službo in privat - in ker je to edini disk, že pri programiranju s temi buildi večkrat dnevno pride do zapisovanja precejšnje količine podatkov, k temu pa se prištejejo še vse ostale stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

@Sajmon v bistvu samo pazi da ga ne zafilaš čist do konca, 60GB je namreč extended varijanta in ima samo 8GB kapacitete rezervirane za ohranjanje hitrosti in življenjske dobe in lahko pol trim opravlja svojo nalogo. Če pa pride do opazne upočasnitve - opazna bo itak samo pri hitrosti zapisovanja pa enostavno narediš image z Trueimage al pa kar windows orodjem, secure erase in restore image pa bo spet kot nov :)

Gatsu je izjavil:

@Sajmon v bistvu samo pazi da ga ne zafilaš čist do konca, 60GB je namreč extended varijanta in ima samo 8GB kapacitete rezervirane za ohranjanje hitrosti in življenjske dobe in lahko pol trim opravlja svojo nalogo. Če pa pride do opazne upočasnitve - opazna bo itak samo pri hitrosti zapisovanja pa enostavno narediš image z Trueimage al pa kar windows orodjem, secure erase in restore image pa bo spet kot nov :)

Ja, se strinjam. Kje pa si zvedel, da ima 8GB rezerviranega prostora? To sem se namreč tudi sam spraševal, pa ni bilo nikjer omenjeno.

Škoda, da ne obstaja kak tool, ki bi online naredil čistko...

Izi ::

Intel je ta teden izdal novo verzijo svojega SSD Toolboxa iz verzije 1.3.0 so šli na verzijo 2.0.1.
Link: Intel Solid State Drive Toolbox v2.0.1.000
Poleg Informacij, preverjanja SMART vrednosti, hitre ali popolne Diagnostike in seveda Optimizatorja, ki lahko nadomesti odsotnost TRIM funkcije recimo na Linuxu (Toolbox deluje na vseh sistemih), so sedaj dodali še:
"System Configuration Tuner", ki preveri sistemske nastavitve, če je vse optimalno nastavljeno za čim boljše in hitrejše delovanje SSDja in po potrebi predlaga in tudi nastavi pravilne nastavitve za Superfetch, Prefetch, ReadyBoost, DIPM in Defragmentacijo.
Dodali so še orodje "Secure Erase", ki lahko popolnoma in dokončno pobriše vse podatke iz enote, če je kdo preveč paranoičen pred prodajo svoje enote, seveda pa to lahko neredi samo na sekundarnem SSD, ker sistemske enote se pač ne da pobrisati.

Sicer nič takega, kar se ne bi dalo narediti z nekaj truda ročno ali s kakšnimi pomožnimi programčki, je pa lepo, da so vsa potrebna orodja za SSD zbrana na enem mestu in vse deluje hitro in zanesljivo. Seveda samo za Intelove SSDje >:D

Kewl, bomo pogledal popoldne :)

Super, Bom pogledal tudi jaz :)

kitara8 ::

http://www.mimovrste.com/artikel/206008...

ali ta disk doseže omenjene hitrosti tudi na sata2 oz ali ga je sploh možno priklučit na sata2

svetetko ::

Seveda ga je možno. Read doseže nekako 280 MB/s, kar je max za sata2.

ncop1, tole ni disk ampak SSD. Kar pa se tiče SATA vmesnika pa so vsi za nazaj kompatibilni. Enoto z SATA 3 lahko priključiš na katerikoli SATA vmesnik.
Največja hitrost na SATA 2 pa je okoli 280 MB/s. Ampak to naj te ne skrbi, ker se tako visoke hitrosti dosegajo samo pri zaporednem branju, ki pride v poštev samo če enoto uporabljaš za shranjevanje nekaj GB velikih filmov. Ker SSD nihče ne uporablja, da bi nanje nalagal filme ampak za Sistem, kjer se bere veliko majhnih razdrobljenih datotek, kjer realne hitrosti ne dosegajo niti polovice od teh 280 MB/s.
Tako da v praksi ne bo nobene razlike če enoto priklopiš na SATA 3 ali SATA 2.

Steinkauz ::

Ramisli še o tem, 50eur več+kake 15eur poštnina pa maš 2x tolk placa
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off...

kitara8 ::

Izi je izjavil:

ncop1, tole ni disk ampak SSD. Kar pa se tiče SATA vmesnika pa so vsi za nazaj kompatibilni. Enoto z SATA 3 lahko priključiš na katerikoli SATA vmesnik.
Največja hitrost na SATA 2 pa je okoli 280 MB/s. Ampak to naj te ne skrbi, ker se tako visoke hitrosti dosegajo samo pri zaporednem branju, ki pride v poštev samo če enoto uporabljaš za shranjevanje nekaj GB velikih filmov. Ker SSD nihče ne uporablja, da bi nanje nalagal filme ampak za Sistem, kjer se bere veliko majhnih razdrobljenih datotek, kjer realne hitrosti ne dosegajo niti polovice od teh 280 MB/s.
Tako da v praksi ne bo nobene razlike če enoto priklopiš na SATA 3 ali SATA 2.

v bistvu je disk sam da je pač v enem kosu in ni tako kot standardni diski da bi se vrtel in zato tiho deluje. ko usb kluček če prav razumem.

@Steinkauz:
mogoče, samo meni ni toliko za prostor, važno je da je dovolj za windowse in programe, to je pa mislim da zadosti

koliko pa ste kaj zadovoljni z njim, mislim prednosti, slabosti, a se komu zdi da je slaba izbira, a kdo mogoče svetuje kaj drugega za sistemski disk?? (pomembno hitro nalaganje, za data storage pa imam itak seagate baracuga 320gb, in mislim menjat za f3 imam tudi zunanjega 320gb)

pa še nekaj me zanima. ali bi dosegel potem hitrosti ki jih je omenil Izi, če imam sledečo konfiguracijo:
Napajalnik 750W
Asus P5q-e LGA775
Intel(r)Ÿ Core™2Duo CPU E8500 @ 3.16GHz
4Gb Ram Kingston DDR2
Sapphire ATI Radeon HD 4890, 1GB, PCI-E
Trdi disk Seagate Barracuda 320GB SATA2 3gb/s 7200rpm(disk za filme)
Brezžična mrežna: Asus WiFi PCI-G31

Zgodovina sprememb…

• spremenila: kitara8 ()

Tudi lastniki OCZ SSDjev z kontrolerji Sandforce smo končno dočakali Toolbox s katerim se zaenkrat da pogledat neki SMART informacij, upgrejdat firmware ki je tudi nov in sicer 1.23 ter zelo enostavno narediti secure erase :D

Firmware Toolbox

klemenSLO ::

hm... Sm pogledu tale smart info za mojga OCZja veretex2 60.
Po 260 urah delovanja piše SSD lifetime 94%.
Malo zgodaj.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Sem malo skeptičen do tega podatka. Po mojem vedenju bi moral bit MTBF daljši kot pa pri diskih.

klemenSLO ::

Iz OCZjeve uradne strani ..... OCZ Vertex 2 1.8" SSDs are available in 60GB to 240GB and come backed by a 3-year warranty and 2 million hour MTBF for ultimate peace of mind. ...
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

lambda ::

OCZ Vertex 120GB
SSD Power-On Hours 3324
SSD Remaining Life 98

Ne vem če je to isto, ampak ...

Ta remaining life je pomoje vezan na write cycle in ne na mtbf. Pač vsako celico se da prepisat omejeno krat.

Nekam hitro se vam nucajo teli OCZji :P
Koliko vam kaže zapisanih podatkov?
Intel nima "Remaining life" ampak "Media Wearout indicator" (indikator izrabljenosti medija), gre pa isto od 100 do 0.

Na mojem Intelu je po 3459 urah in zapisanih 1,41 TB podatkov, izrabljenost medija padla iz 100 na 99.
Števec realociranih sektorjev je nedotaknjen in rezervnega prostora je še vedno na razpolago 100 %.
Se pravi še vedno kot nov :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

e-marko ::

Total hours power on: 1924
Reserve blocks remaining: 87%
Approximate SDD life Remaining: 80%
Number of bytes written to SSD: 1088 GB
Number of bytes read from SSD: 1920 GB

Vertex2 60

Bom pa preveril še potem po nadgradnji na novejši fw, ker sem opazil, da je odpravljena težava, ko je pri nekaterih novih modelih že na začetku kazalo prenizke številke pri life remaining.

LP
...somebody, somewhere...

WarpedGone ::

2:1 branje:pisanje?
Ti uporabljaš tale SSD za kaj točno?
Zbogom in hvala za vse ribe

Sistemski disk. V čem je težava?

LP

Zelo "sumljive" cifre. v 2000 urah delovanja si uspel prebrat 2TB in napisat 1TB. Tretjina vseh operacij je pisanje - to je zelo "čudna" statistika - pričakoval bi razmerje okrog 10:1 al pa 20:1.
Maš premalo rama in velik pagefile? Uporabljaš hibernacijo in se ob vsakem izklopu celoten RAM shrani na SSD?

mtosev ::

po koliksnem casu naj me skrbi za podatke na disku?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

WarpedGone je izjavil:

Zelo "sumljive" cifre. v 2000 urah delovanja si uspel prebrat 2TB in napisat 1TB. Tretjina vseh operacij je pisanje - to je zelo "čudna" statistika - pričakoval bi razmerje okrog 10:1 al pa 20:1.
Maš premalo rama in velik pagefile? Uporabljaš hibernacijo in se ob vsakem izklopu celoten RAM shrani na SSD?

RAM je 4GB, pagefile nisem nič nastavljal, je pa 4095 MB.
Hibernacije ne uporabljam, PC je prižgan 24/7.
Montirane imam še štiri navadne HDD-je, kar pa verjetno ni pomembno.
Vedno je zagnan brskalnik z nekaj 10 tabi in uTorrent, večinoma še Word pa kakšen notepad...

LP

Ugibam, da maš nastavljeno da se torrenti downloadajo v mapo, ki je na tem SSDju oz. maš kak Temp direktorij na njem?

Sej "problem" je samo to, da precej nadpovprečno hitro kuriš pisanja, od tuki tut tist:
- Reserve blocks remaining: 87%
- Approximate SDD life Remaining: 80%

Čez prst pogledano si pokuru že eno petino življenja zadeve. Če ti stvar laufa 24/7, v vsega treh mesecih. Tkole naprej in bo stvar čez leto in pol že mrtva. Verjetno si želiš, da bi stvar delovala dlje, zato se ti splača mal pogledat, kaj ima smisel da se piše na SSD, kje pa ni nobene potrebe po tem.

Edit:
- Total hours power on: 1924
- Number of bytes written to SSD: 1088 GB
To je povprečno pisanje 157kb/s nonstop.
Tako količino podatkov generira torrent al pa kak virus. Če bi delal samo čez dan, si že na 300kb/s.
To je ogromno, v nevarnosti je tut garanicja - lahk te obtožjo da si stvar uporabljal izven "predvidene" uporabe.

Zgodovina sprememb…

A si preprican, da bo ta SSD zdrzal samo ~5TB pisanja? :))

Torrente downloadam vedno na drug disk, ki je temu namenjen. Torej sami *.torrent fajli se shranijo na SSD, ampak datoteke, ki jih snema uTorrent pa se vedno shranjujejo direkt na drug disk.
Se bom malo poigral z nastavitvami in nastavil še shranjevanje samih .torrent fajlov na drug disk. Drugega pa ne vem kaj bi lahko bilo...

.torrent ni problem, to je par kb ki se enkrat shranijo in pol samo še bere. Preveri nastavitev Temp direktorija v torrentu. Ta je prvi sumljivi kandidat.

Če pa to ne bo to, odpri taskmanager, vklopi prikaz količine zapisanih podatkov in IO write operacij in boš hitro videl kater proces nonstop švasa po diskih.

Ubistvu imas se malo zapisanih podatkov, glede na stevilo ur delovanja.
Meni kaze 1.77TB in 1393h.
Seveda tudi za sistem in igre. Do zdej sm 2x instaliral Win7 gor. drugace pa nicesar ne zapisujem po nepotrebnem. Pagefile imam na 1GB, brez hibernacije, brez system restore ipd.

feryz ::

Intelov toolbox ne zna delati z SSD-ji v Raid polju!? Buaa!
Še firmware update zna, čeprav to izrecno odsvetujejo.

jerry2000 ::

Saj ni funkcija hibernate da se hitro ugasne in prižge samo. S tem ohranim vse odprto kar sem delal (10 programov najmanj), zato uporabljam hibernate tudi na SSD vsak dan. Ker imam 12GB ram mi kar požre nekaj diska, a mi ni žal.
Jerry and Tom

jerry2000 je izjavil:

Saj ni funkcija hibernate da se hitro ugasne in prižge samo. S tem ohranim vse odprto kar sem delal (10 programov najmanj), zato uporabljam hibernate tudi na SSD vsak dan. Ker imam 12GB ram mi kar požre nekaj diska, a mi ni žal.

Prav ob vsaki hibernaciji se ti na SSD zapiše 12 GB podatkov :O. Potem res ni čudno, če ga boš v 2 letih izrabil do konca.
Jaz čez dan uporabljal "sleep" funkcijo, ki deluje povsem enako kot hibernacija, samo da se RAM ne zapiše na enoto ampak ostane pod napetostjo tudi ob izklopu. Čez noč je pa popolnoma ugasnjen.

bi_đi ::

Meni kaže na intelu 1,88TB, 2100ur, pagefile and hibernate izklopljen.

nejko8 ::

Jaz sem iz sistemskega diska (Vertex 2) prenesel TEMP in TMP mapi windowsov na navaden disk? A se mi to splača ali je bojaznost o hitri izrabi celic odveč?
««
55 / 507
»»