» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
49 / 507
»»

kuglvinkl ::

A ni blo to v današnji novici?
Your focus determines your reallity

ST-777 ::

kuglvinkl je izjavil:

A ni blo to v današnji novici?

Res je zapisano, sem šele sedaj opazil. Si bom zapomnil za drugič, da je dobro in koristno redno brati tudi novice na slo-tech.com. :-)

moowy123 ::

Pozdravljeni,

nabavil sem 2.5" Crucial C300 64gb ssd in sem zadovoljen rabil bi pa nekaj nasvetov in sicer me zanima če bi kdo lahko dal kake uporabne linke za nastavitve ssd-ja v win7 da bi res optimalno delalo. Veliko sem že sam našel ( prefetch, defrag... ) morda sem pa kako malenkost pozabil pa bi prosil bolj izkušene kolege da kaj povejo še v tej smeri.Recimo zanima kaj narediti sedaj s pagefile-om ( imam 4gb rama ) ?

Disk imam priklopljen na marvellov kontroler tako da laufa do 355mb/s branje večjih datotek ( pisanje manjših datotek je na 64gb različici malce bolj bogo ), vendar pa mi ga win7 pri assesment tool-u kvalificirajo kot 5.9 ( ahci mode ). Če preklopim disk na sata2 kontroler od intela mi v benchmarkih laufa počasneje, mi pa win7 prepozna oceno 7.7.

Kako je zdaj s tem če se kdo bolj spozna na to ?

V bistvu te zanima, katerim benchmarkom zaupat, al 3rd party al pa Winsom.

Kaj pa je za en southbridge?

Chipset je P55 ( plata gigabyte ga-p55a-ud3 ) z intel core i5 750.

bosmla ::

Hmm, moj ssd je sumljivo počasen. Predvsem pisanje je ekstremno počasno kot da bi bil že zafilan pa imam samo winse gor.

tukaj je priklopljen na sata2 (ich10r)

sata2

tukaj pa je na marvelovem 9128 kontrolerju sata3

sata3

A se komu sanja ali jaz delam kaj narobe al je morda ta ssd kaj defekten ?

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

No da si odgovorim na moj problem če bo še kdo imel podoben problem. Disk sem preklopil na "enable disk cache-ing" kar sem mislil da naj bi bilo izključeno za ssd-je.

crucial c300

Še vedno sicer ostaja da če ga imam na sata3 da je ocena 5.9, na sata2 je ocena 7.7, sam je hitrejši sistem na sata3 in mislim da ne bom toliko se oziral na ta index od win7.

Zgodovina sprememb…

urosbe ::

Pred nekaj minutami me je presenetil poštar z naslednjo pošiljko:

Tracking sistem sicer pravi, da je paket še vedno na Poljskem (zadnji update: 19.8.2010), ampak za to se ne sekiram preveč :)

Tisti, ki ste me prosili, da vam SSD pošljem po pošti, to storim danes, tako da je jutri v vašem nabiralniku. SSD z embalažo je po občutku težak manj kot 0,5kg, tako da poštnina ne bi smela presegati 2,50€ (priporočeno pismo 250-500g). V kolikor pošljem z odkupnino, se storitev podraži za 1,14€ + 0,96€ provizija za nakaznico/položnico Pošte Slovenije (torej končni strošek za prejemnika 4,6€).
Lahko pa pošljem tudi brez odkupnine (2,50€), vendar v tem primeru pričakujem razliko od avansa do končnega zneska 270€+2,50€ na TRR (ne velja za tiste, ki ste mi že v celoti nakazali znesek).

Ostale, ki bi SSD prevzeli osebno, prosim, da se čimprej dobimo (cca 11-15h bom v Škofji Loki, predvidoma 15h-18h grem čez Kranj na Jesenice in po cca 18h do poznih večernih ur zopet v Škofji Loki). Podobno kot zgoraj - doplačilo do 270€ mi lahko nakažete na TRR ali pa prinesete gotovino ob prevzemu. Pošljite mi ZS z okvirno uro kdaj bi se oglasili, jaz pa odgovorim s telefonsko in točnim naslovom.

Zgodovina sprememb…

Izi ::

urosbe, a si razmišljal, da bi odprl internet trgovino? Zadeve ti gredo precej dobro od rok :D

Pa pazi se dacarjev, zadeve prodajaš brez davka, državo si še oškodoval za okoli 550 EUR >:D

_Dejan_ ::

Izi je izjavil:

urosbe, a si razmišljal, da bi odprl internet trgovino? Zadeve ti gredo precej dobro od rok :D

Pa pazi se dacarjev, zadeve prodajaš brez davka, državo si še oškodoval za okoli 550 EUR >:D

Davek je bil plačan že v Poljski ki je v EU ;)
Prodaja pa kot fizična oseba tako da ne dobiš računa...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

@Izi: Imam računalniško podjetje, v katerem se ukvarjamo z razvojem internetnih rešitev, med glavnimi produkti pa je ravno rešitev spletne trgovine (lastna rešitev, razvita iz nule). Lansko jesen pa smo se bolj za test kot kaj drugega preizkusili tudi v vlogi trgovca z lastno spletno trgovino (vsekakor bazirano na naši rešitvi), ki je že v prvem tednu "obratovanja" presegla vsa pričakovanja in tako postala redni del našega programa :) Posledično mi tovrstne izkušnje niso tuje. Poleg tega pa že od majhnih nog kupujem na eBay in tujih spletnih trgovinah.
Glede davkov brez skrbi, še vsako naročilo je bilo odpremljeno skupaj z računom in obračunanim DDV :)

SSD-je sem pa namenoma zapeljal čisto privat, saj je prodajalec fizična oseba, ki mi žal ne more izstaviti računa... tako da nimam kaj dosti čarati in vmešavati podjetje. Kot pa je _Dejan_ omenil, nikogar nismo oškodovali, saj je moral prodajalec davek plačati že na Poljskem.

SSD-je sem v danes v večini potalal... še eden je ostal za jutrišnjo predajo, ostali pa upam, da že veselo inštalirajo. Trenutno sta dva nova interesenta, tako da v kolikor se najdejo še trije, lahko še enkrat naročimo (po dosedanji ceni seveda). Bom pa preveril pri prodajalcu, da mu jih ni slučajno že zmanjkalo.

nobodyelse ::

Leti leti leti intel g2!! :) hehe, že poinstalirov, takoj k sm ga dobu :), se enkrat hvala organizatorju (urosbe) za tale ssd. Pohvale za ažurnost, hitrost, dostavo na dom, prijaznost :) tenx!

WarpedGone ::

Če bi tale forum imel karma pike, bi se urosbe svetil ko zvezda. Thumbs up.
Zbogom in hvala za vse ribe

matejmesar ::

Ali je pri prehodu iz HDD na SSD nujno na novo naložit sistem? Enkrat v prihodnje bi namreč nadgradil svoj pc, pa sem imel namen kar image skopirat.

LPM

matejmesar je izjavil:

Ali je pri prehodu iz HDD na SSD nujno na novo naložit sistem? Enkrat v prihodnje bi namreč nadgradil svoj pc, pa sem imel namen kar image skopirat.

LPM

Ni nujno je pa zelo priporočljivo.

Za tiste, ki uporabljate Windows 7, tukaj je nekaj nasvetov po vgradnji SSD-ja:

Increase System Speed
Disable indexing
Description: Indexing creates and maintains a database of file attributes. This can lead to multiple small writes when creating/deleting/modifying files. Searching for files will still work.
Instructions: Start Menu -> Right-Click Computer -> Manage -> Services and Applications -> Services - > Right-Click Windows Search -> Startup type: Disabled -> OK

Disable defragmentation
Description: Defragmenting a hard disk's used space is only useful on mechanical disks with multi-millisecond latencies. Free-space defragmentation may be useful to SSDs, but this feature is not available in the default Windows Defragmenter.
Instructions: Start Menu -> Right-Click Computer -> Manage -> Services and Applications -> Services - > Right-Click Disk Defragmenter -> Startup type: Disabled -> OK

Disable Write Caching
Description: There is no cache on the SSD, so there are no benefits to write caching. There are conflicting reports on whether this gains speed or not.
Instructions: Start Menu -> Right-Click Computer -> Manage -> Device Manager -> Disk drives -> Right-Click INTEL SSDA2M160G2GC ATA Device -> Properties -> Policies Tab -> Uncheck Enable write caching -> OK

Free up extra drive space
Disable the Page File (Better Yet, set your virtual memory to your Mecanical HHD, NOTE I left some virtual memory ON)
Description: Eliminate writing memory to the SSD, free over 2GB of disk space. Warning - If you run out of memory the program you're using will crash.Instructions: Start Menu -> Right-Click Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> Settings (Performance) -> Advanced Tab -> Change -> Uncheck Automatically manage -> No paging file -> Set -> OK -> Restart your computer
Alternatively, if you want to play it safer, you can set a custom size of 200MB min and max.

Disable System Restore
Description: Don't write backup copies of files when installing new programs or making system changes. Can free up between a few hundred MB to a couple GB. Warning - Although unlikely, if a driver installation corrupts your system, there won't be an automatic way to recover.
Instructions: Start Menu -> Right-Click Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> System Protection Tab -> Configure -> Turn off system protection -> Delete -> OK

Disable Hibernate
Description: You may free up 1GB of space on the SSD if you have 1GB of memory, 2GB of space if you have 2GB memory. You will lose the hibernation feature which allows the equivalent of quick boots and shutdowns.
Instructions: Start Menu -> Type cmd -> Right-Click the cmd Icon -> Run as Administrator -> Type powercfg -h off -> Type exit

zile ::

Hmm, pazljivo pri disable write cahcing, kjer je uporabnik moowy123 (malo višje) pri svojem c300 ugotovil, da ssd bolje deluje, če je opcija ostane na enable.

element ::

Ti nasveti so večinoma bullshit in vsekakor ne gre kar na slepo izklopit vsega, da ti bo pol res hitro delalo. Ne bo razlike.

Disable indexing
Indeksiranje ti da skoraj instanto iskanje. Če izklopiš je search bistveno počasnejši. Tudi na SSD-ju. Jaz mam rajši hiter search, kot šparanje na writih.

Disable defragmentation
Je praviloma že izklopljen, se pa splača preverit in izklopit.

Disable Write Caching
Ne izklopit. Lahko samo pokvariš performance.

Free up extra drive space
Page file mora bit. Na SSD-ju, če je mogoče. Ne gre pa zapolnit SSD-ja čez 80%.

Disable System Restore
Ne izklopit! System restore je zelo uporaben. Ni pa potrebno, da se hrani 100 let stare backupe. Daš mu minimum prostora pa je.

Disable Hibernate
Načeloma ni potrebe po hibernaciji, ker se sistem hitro zažene. Prišparaš na placu, če izklopiš.

Dr_M ::

Disable Write Caching
Description: There is no cache on the SSD, so there are no benefits to write caching. There are conflicting reports on whether this gains speed or not.

Tale je res huda ja.
:))
Ravno SSD ga mora imet (no, ce je uredu kontroler niti ni nujno, trenutno sta 2 razlicici na trgu, ki ga ne potrebujeta)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

RuskSniper, so tut manj zahtevni forumi kot je Slo-Tech. Tko da, če ne bo več nivoja od tebe, boš videl rdeče.

Evo danes sem prevzel moj SSD za v delovni prenosnik :D KAr sem naredil je to da sem flashal zadnji FW. Jutri pa se bom verjetno lotil nalaganja sistema in "swapal" med trenutnim diskom in SSD-jem dokler ne bom imel vsega inštaliranega...

sajko ::

Dr_M je izjavil:

Ravno SSD ga mora imet (no, ce je uredu kontroler niti ni nujno, trenutno sta 2 razlicici na trgu, ki ga ne potrebujeta)

Kaj pa "turn off windows write-cache buffer flushing on the device"? Glede na to da imam SSDja v laptopu, ki ima "UPS" (baterijo), se verjetno splača. Ima sploh kaj vpliva na performance tole?

Lp

Lion29 ::

torej tako... preteklo je ze precej vode.. bilo napisano ze precej besed...

zanima me, kaj se ta trenutek najbolj spalca? so se vedno intli tisti ta najboljsi?

kateri krmilniki? indilix, sandforce?

zanima me predvsem ta SSD
Kingston 64GB

katere so njegove slabosti?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

huh urosBe.... nisem videl, da si ze organiziral akcijo za nakup poceni diskov...

ce zorganiziras se eno rundo, sem jas za... 160GB intel g2 za 270e

Evo inštaliral windowse na parenosnik(Win7 Ultimate x64) in index za disk sem dobil 7,7 skupni pa 4,5(grafika aero 4,5 igre 5,5), CPU je 6,0 ram pa 5,9...

Lion29 je izjavil:

huh urosBe.... nisem videl, da si ze organiziral akcijo za nakup poceni diskov...

ce zorganiziras se eno rundo, sem jas za... 160GB intel g2 za 270e

Je napisal da trenutno ima 2 kupca, če pa se najdejo kmalu skupaj 5 kupcev naroči še 1x, če ne bo prodajalec prej vseh prodal...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Dejan_ ()

lol, od kje meni tak lapsus... jas

st0jko ::

V sredo sem iz mylemon dobil Kingston SSDNow Gen2 64GB za 110€ z poštnino vred. Prvi vtisi so mešani. Namreč ne zdi se mi vredno denarja, pa čeprav sem zelo malo plačal, ko je govora o SSDjih. Restart računalnika je okoli 40% hitrejši, programi se hitro odpirajo, ampak vseeno se mi te stvari ne zdijo vredne prek 100€. Namreč računalnika ne ugašam nikoli, restartam zelo redko, programe, ki jih uporabljam, pustim prižgane po cel teden, čeprav jih ne potrebujem. Torej zelo slabo izkoriščam bonuse SSDja(hitrejši zagoni ipd.) Druge lastnosti(3W manjša poraba, tišina) mi nič ne pomenijo v stacionarcu, ki v idle "žre" okoli 180W in ima 5 drugih(glasnih) HDDjev za storage. Vem, da je to zelo nizkocenovni SSD in da je predvsem v benchmarkih dosti slabši od dražjih konkurentov, v real life uporabi pa verjetno nekoliko manj.

V glavnem.. Razlika je definitivno opazna. Ni mletja diskov, ko klikaš se zadeve odpirajo zelo hitro/skoraj instantno,...

Pognal sem malo benchov. Za primerjavo tudi na prejšnjem sistemskem RAID0 z 2x WD640Black

raid0

ssd

ssd

(Tam vmes, ko pade hitrost, sem nekaj zagnal =), potem pa se mi ni dalo še enkrat testirat...)

Burst rate je nekam nizek.. Mogoče imam kaj narobe nastavljeno?

SB je ICH9R, nastavljeno imam na AHCI mode.

Če še kdo želi kak bench, naj napiše.
LP
keks?

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

ja, sj za neko stacionarno delo ni neka baš pohitritev SSD napram dobremu HDD-ju. se pa pozna pri raznoraznih malih opravilih in celotni odzivnosti sistema.
za kompe pod ~800EUR se mi SSD-ji ne zdjo smoterni, nad pa seveda.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SSD se mi zdi pameten nakup tudi za comp pod ~800EUR, še posebej za prenosnik, med drugim zato, ker je SSD odporen na udarce. Se je že zgodilo, da je uporabnik med delovanjem običajnega vrtečega diska po nesreči butnil v comp in se je zaradi tega disk pokvaril, podatki na disku pa so bili uničeni.

st0jko ::

Ne vem no.. Po moje ima pred SSDjem prednost vse drugo. Ko že imaš dobro grafično(če igraš igre), dober procesor(4jedra+), dovolj rama(4GB ali več), takrat šele SSD pride v upoštev. Saj pripomore k odzivnosti sistema, ampak tudi brez SSDjev so sistemi danes precej odzivni.. Razen če imatš slab HDD.
keks?

EC9 ::

ST-777 je izjavil:

SSD se mi zdi pameten nakup tudi za comp pod ~800EUR, še posebej za prenosnik, med drugim zato, ker je SSD odporen na udarce. Se je že zgodilo, da je uporabnik med delovanjem običajnega vrtečega diska po nesreči butnil v comp in se je zaradi tega disk pokvaril, podatki na disku pa so bili uničeni.

Kako ugotoviš ali bi lahko na laptopu zamenjal HDD za SSD (še boljše seveda dodal SSD)?

Se kdo v Sloveniji ukvarja s takšnimi menjavami - npr. jaz mu prinesem laptop in licenčne win7, on pa poštima vse skupaj.

LuGi ::

Če hočes hiter in odziven sistem bos kupil SSD tudi če nisi gamer. In na prenosniku še kako prav pride ;)

RazzorX ::

Ravno to je tu problem, nobena grafična in CPU ne pohitrita sistema tako kot SSD. Ravno tam se splača nakup zelo, nima veze kako drag komp je, pohitritev bo vseeno, sploh v prenosnikih.

EC9 je izjavil:

Kako ugotoviš ali bi lahko na laptopu zamenjal HDD za SSD (še boljše seveda dodal SSD)? Se kdo v Sloveniji ukvarja s takšnimi menjavami - npr. jaz mu prinesem laptop in licenčne win7, on pa poštima vse skupaj.

Pri firmi Mlacom d.o.o. so mi že brezplačno montirali komponento, ki sem jo kupil pri njih. Ukvarjajo se tudi z namestitvijo programske opreme.

3man ::

No, za disk brez garancije so tisti Intli še kar dragi. Glede na to, da so hitrejši Crucial C300 že skoraj toliko pri nas v Slo pa sploh.

Zakaj pa da bi bili tisti intli brez garancije ?

SSD-ji ki smo jih kupili preko group buya IMAJO garancijo vendar ne pri prodajalcu, ker je fizična oseba ampak pri Intelu... Kolikor vem je 3 leta garancije, ki pa ne velja od dneva našega nakupa ampak od dneva ko jih je "naš prodajalec" kupil...

SSD je edina komponenta ki so jo naredili v zadnjih 5. letih ki pohitri delo na računalniku, bolj kot katerikoli CPU, RAM, Grafika... Kaj ti bo 6 jedrni cpu ki je nevem kok gigaherčni če pa ti obični outlook kjer imaš za par giga emailov(za par let nazaj) odpira sto let... In moraš ob zagonu pc-ja čakati da se ti naložijo vse zadeve...

gruntfürmich ::

3man je izjavil:

No, za disk brez garancije so tisti Intli še kar dragi. Glede na to, da so hitrejši Crucial C300 že skoraj toliko pri nas v Slo pa sploh.

tisti inteli so glede na druge INTELE zelo poceni. druga plat medalje pa je ta, da so inteli glede performansa za časom, in držijo nenormalno visoko ceno, sploh v sloveniji.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dzinks63 ::

Zgodovina sprememb…

Hmmm:
Just plug them in, hook up a SATA cable, and you're good to go.

WTF?
Stvar vštekaš v RAM slot da iz njega vleče štrom, podatke pa še vedno tankaš preko SATA kontrolerja in si omejen z njegovimi max 300MB prepustnosti.
Debilno.

Kaj manjka PCIExpres slotu?

GrimReaper ::

Svojga Agility sem iz 1.41 flashal na 1.6. 1.41 je podpiral RAID, 1.6 ga pa kot zgleda ne, ker deluje zelo počasno, včeraj sem čakal 2 uri pa mi je prišlo komaj do 85% pri Win7 inštalaciji, potem sem se spomnil da dam nazaj na IDE in je inštaliral v 15min.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Moznost BOOTa.

A v RAM slotih maš pa boot?
Če je že boot problem, naj zadeva pol vsaj še štrom vleče iz svojega kabla ne pa da zaseda ram slote. Pa magari visi na kablu sredi kište.

A v RAM slotih maš pa boot?

Zato se priklopi na SATA, doh... :|

thxslo ::

Živjo. Je kdo že kupvov pri Ecotec computer v avstriji. Ker me zanima sledeče .. Ob izbranem artiklu sem izbral anonimni nakup....nakar mi je izpisal sledeče(google tanslate)....We have received your order.Please note the following point:XXXXXXXX (stevilka nakupa)
With this number you will receive the ordered items in your chosen branch.The product is up to the close of business the next business day (or SA) is reserved for you!If the goods are picked up in time, the reservation will be automatically deleted. Your E-TEC.at Team

A to majo vse na zalogi a kk ..da nebi sow gor pa da nebi mel ??? oziroma kk je z nakupovanjem ??? Če se registrriraš kot naprimer na mimovrste a ti sporočijo preko emaila kdaj lahko pobereš ???

Major ::

Nakup pri e-tecovcih je preverjen. Na spletni trgovini tudi najdeš zalogo pri posameznih poslovalnicah, tako da ne razumem v čem je problem. Če si izdelek naročil in prejel potrdilo o naročilo, potem te bo čakal do navedenega časa. Anonimna naročila imajo (normalno) kratek čas rezervacije, je pa vsekakor zanimiva oblika dodatne storitve.

Sam sem pri njih kupil že kar precej komponent (poslovalnica Celovec).

P.S.: Plačila z gotovino imajo spletno ceno, kartice podražijo znesek za kak %.
IT Developer & Photography enthusiast.

Dr_M je izjavil:

Moznost BOOTa.

Ne bo držalo! Iz PCI-e se da čisto normalno bootat!
Zakaj pa ne naredijo na PCI-e(Razen nekaj izjem ki so že na trgu) paje drugo vprašanje. Opcij je več med njimi pa sigurno najbolj izstopajo naslednje:
-Predraga izdelava in posledično dražji izdelki
-Ne znajo in bi razvoj bil predrag(Razvoj RIOS-a za SSD krmilnik in RAID krmilnik)
...

PCI-e SSD-ji potrebujejo mikrokontroler ki emulira RAID kartico na PCI-e vodilu, kar pa podraži samo izdelavo(Imajo manj zaslužka), prav tako prinese kar nekaj problemov z kompatibilnostjo, kajti proizvajalci osnovnih plošč nimajo vsi podporte za PCI-e RAID kartice(imajo samo za grafične)...

Ne bo držalo! Iz PCI-e se da čisto normalno bootat!

Drzi drzi.
Pa ves zakaj? No, saj si si ze sam odgovoril. Potrebuje SATA kontroler :))
««
49 / 507
»»