» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
41 / 507
»»

galu ::

Evo, kingston je danes prispel, in do zdaj šiba ko šus. Sem kar zadovoljen.;)
Tu pa še je CDM.
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

st0jko ::

Nice.. Naredi posnetek primerjave bootanja win z prejšnjim HDD in novim SSD.
keks?

Se mi ne da snemat, ampak sem pa štopal.. :) Prej: cca 55s, zdaj: cca 30-35s. Predvsem je vidna razlika v tistem delu boota ko piše 'Dobrodošli'..
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: galu ()

st0jko ::

hehe... OK. Men Visto boota 2 minuti ;((
keks?

NazgulRR ::

DaChampR, sicer offtopic, ampak vseeno-
Katere gadgete imaš to zraven ure desno zgoraj? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NazgulRR ()

Tako to gre.

Ashrack ::

galu je izjavil:

Evo, kingston je danes prispel, in do zdaj šiba ko šus. Sem kar zadovoljen.;)
Tu pa še je CDM.

blagor tebi. jaz svojega se cakam. drug teden ga naj bi dobil:)
....

PujsaPepa ::

_Dejan_ je izjavil:

Sem za foro pognal ta CrystalDiskBenchmark in dobil naslednje:

WOW !!!!
700mb/se reada in 400mb/s writa pri SSD ?
Imaš to kak super extra SSD ali je CDbecnhmark test malo čuden ?

=================
pred meseci sem prebiral (37.stran postov)
"...je na Indilinxu, nujni pogoj (ne JMicron) je tako izpolnjen :)..."
To še vedno velja ? da ne smeš jemat SSD z Jmicron ?
Kateri kontrolerji so trenutno sploh na tržišču za SSD ?

glede Kingston SSD: prav berem (Toms hardware) da so to bolj počasni diski
(napram Intel ali Crucial), in zato domnevam da imajo tudi tako ugodno ceno ?
Ampak vseeno: če primerjaš s SATA diskom -- bo tudi KIngston SSD pohitril zadevo
za 2x ?

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

_Dejan_ ::

Nisem prepričan za ta test koliko SSD-jev sem imel ampak verjetno 4x 30GB OCZ Vertex Turbo v RAID0 na integriranem ICH9R kontrolerju... Zadnji testi ki so bili objavljeni iz moje strani so bili 4x 30GB OCZ Vertex Turbo(FW1.5) na LSI9260-8i RAID kartici...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

PujsaPepa je izjavil:

glede Kingston SSD: prav berem (Toms hardware) da so to bolj počasni diski
(napram Intel ali Crucial), in zato domnevam da imajo tudi tako ugodno ceno ?
Ampak vseeno: če primerjaš s SATA diskom -- bo tudi KIngston SSD pohitril zadevo
za 2x ?

To je zelo zelo različno. En SSD je boljši tu, drugi tam... Intel pogrne na copy in inštalacijskih testih, kingstoni tu najbolj blestijo, zaradi 2x višje pisalne hitrosti.. Read je pri kingstonih malo počasnejši od intela, in ima tudi malo manj IOPS (kar pomeni da je zagon windowsa 7 (npr) 2 sek počasnejše). Jaz bi na tvojem mestu razmišljal med Kingston V+ in Corsairom, intel pa le pod pogojem če ti je za write vseeno.
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

Write je pri SSDjih za1x se najmanj pomemben.
Najbolj je pomemben random 4kb read, ker tega je pri sistemu najvec.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

klasicni ::

Dr_M je izjavil:

Write je pri SSDjih za1x se najmanj pomemben.
Najbolj je pomemben random 4kb read, ker tega je pri sistemu najvec.

In kateri od trenutne ponudbe je v tem najboljši?

Hvala za poslan link :)
Torej trenutno je še vedno najboljši nakup Intel X25-M G2 80GB. Ti si zadovoljen z njim? Je bil vreden nakup?

Tezko kaj konkretnega recem, ker nisem imel se prilike primerjat z drugimi.
Je pa dokaj hiter, predvsem pa ima dobro kapaciteto (60GB je rahlo premalo za sistem + igre) in dobro razmerje EUR/GB. Naslednji bo pa verjetno temeljil na kaksnem drugem kontrolerju.

Na prejšnji strani imaš filmček, kjer je primerjava intela proti starejšemu modelu sedanjega Kingston V+

Ne vem točno zakaj bi vzel intel, ampak vseeno. Your choice.
Tako to gre.

DaChampR: a ti neves, da je intel res ultra super duper extra najboljsi 4ever!!!oneone

Se dokaz

;)

Zgodovina sprememb…

Jah no, resda sem pozabil propagando conspirecy teorij internetnih strani (p.s. TomsH. je intelova kolko vem ne?).
Prilagam še moj screen kingstona.:P

Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

Pol pa se boste zbudili...
Lahko kdo ki ima 4x Intel X25-M prilepi njegove rezultate z enakimi nastavitvami kot sem jih jaz uporabljal v naslednjih dveh testih:
Total length: 1GB

1000MB

me zanima kakšne rezultate dobi 4x intel v RAID0

Zgodovina sprememb…

DaChampR: Heh, pri moji sliki se vsaj crte in stevilke ujemajo.
Ker cisto slucajno ni nic "predelana" :)

_koki_ ::

Hahahaha, mogu je fejkat sliko, bi mu blo bolš 20EUR poleg dat pa bi mel še slabih 20gb več placa, zdaj pa dejansko vidi da je preplaču namesto prišparu...
Tistih 140mb write si pa po domače povedano lahko nekam vtakne, ker je ta podatek pomemben samo pri sami inštalaciji, vsak ki ima ssd v računalniku ima poleg še vsaj en velik storage/backup disk, ki zapisuje z večjo hitrostjo ko je treba kaj prenest, prekopirat...

_koki_ je izjavil:

Hahahaha, mogu je fejkat sliko, bi mu blo bolš 20EUR poleg dat pa bi mel še slabih 20gb več placa, zdaj pa dejansko vidi da je preplaču namesto prišparu...
Tistih 140mb write si pa po domače povedano lahko nekam vtakne, ker je ta podatek pomemben samo pri sami inštalaciji, vsak ki ima ssd v računalniku ima poleg še vsaj en velik storage/backup disk, ki zapisuje z večjo hitrostjo ko je treba kaj prenest, prekopirat...

Dej no, smešen si. Če vam je že tako pomemben rezultat IOPS si vzemite samsung kontroler, ker se dobi že 220/120 64gb za 160e, ali pa preverjen intel.

EDITn: Za moje potrebe, je bil fiksen write na velikih fajlih zelo pomemben, ker na C-ju ZELO veliko spreminjam, celoten boot pa mi najbolj ovira matična plošča, ki preveri xxx stvari preden gre v windowse, vsekakor pa je menjava HDD-ja z SSD-jem boot zelo izboljšala.
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

DejaVu ::

sem lastnik ocz vertex turbo 120gb (ze vec kot pol leta) in 2x intel x25-m G2 80gb v raid0. za slednjega sem se odlocil, ker je bolj pomemben podatek random write/reads in IOPS kot pa seq. read/write. najvisje imajo ta novi OCZjevi produkti, ki pa so predragi (400 eur za 100gb vertex2? malo prevec). no zdaj uzivam v raid0 konfiguraciji in je bomba. OS se nalozi cca 10 sekund. upam samo da ne bom imel velikih problemov, ker trim v raid0 ne deluje.

ss testov intela:

intel ssd raid0

dejstvo pa je naslednje: ko enkrat uporabis SSD disk, potem ves da pri modernih PCjih je najbolj nujen upgrade obicni disk -> ssd, kajti tu dobis najvec na odzivnosti sistema. noben CPU in ram upgrade na naredi tega. tak da ce se odlocate med tem ali ssd ali ne ssd, odgovor je preprost! DA, SSD definitivno :) (priporocam bolj kot pa raid0 obicnih diskov).

Zgodovina sprememb…

Ce bi zdele se enkrat kupoval SSD, bi sigurno uzel OCZ Solid2 120GB za 256€+12€ postnine.Vec kot dovolj hiter, pa se indilinx kontroler ima.

Dr_M je izjavil:

Ce bi zdele se enkrat kupoval SSD, bi sigurno uzel OCZ Solid2 120GB za 256€+12€ postnine.Vec kot dovolj hiter, pa se indilinx kontroler ima.

A lahko še ostali poveste katerega bi kupili, če bi se sedaj odločali ponovno?

Dr_M Tega ko si ti predlagal ima res ugodno ceno, kontrolerja pa ne poznam a je med boljšimi? Koliko je pravzaprav pomembna kakovost kontrolerja?

Mislim da se vidi da sem malo nov na tem področju zato upam da ne bo preveč jeze glede mojih vprašanj :P

pilatus ::

Če bom še kupoval SSD O B V E Z N O INTEL....( moje mnenje ) .....

lp.

Če bom še kupoval SSD O B V E Z N O INTEL....( moje mnenje ) .....

Pa znas tudi utemeljit zakaj, ali ti je tako kot mnogim, samo znamka usec? :))

kuglvinkl ::

Sam bi vzel Intel še enkrta. Preskok med Raptorjem je opazen. Si pa ne predstavljam, kako bi lahko bil sistem še bolj odziven. Govorim seveda tudi o ceni. Verjamem, če ubodeš Sandforce 1500, da se še malo pozna. + zelo odvisno, kaj počneš. IMHO je pri meni najbolj uporaben podatek 4kb random read.

Tko da bom o novem resno razmišljal, ko bom zamenal plato na SATA 6 Gb/s. Kar se ne bo zgodilo do 2012.

Takrat bo situacija bistveno drugačna, drobovje kište se bo spraznilo. Veliko diskovno polje bo šlo v NAS, notri bodo samo še trije SSDji, OS+App (ene 80 GB po moje), okolk 300 GB za fotke (in scratch disk) in okol 160 GB za dokumente + musko.

:)
Your focus determines your reallity

Ce bi intel izdal FW s GC podporo, bi se precej obrnilo k njim v prid.
Potem imas lahko brez tezav tudi raid polje.

Jaz pa se vedno nevem, ce mi trim dela ali ne.
AS SSD Benchmark mi kaze dobre 4MB/s 4k random write...

evo še drug bench.
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

Mitja358 ::

Jaz pa čakam konec leta, da Intel izda 25 nm SSD diske.

Mitja358 je izjavil:

Jaz pa čakam konec leta, da Intel izda 25 nm SSD diske.

In ukine podporo za 34nm SSD-je :D Tako kot je naredil z 50nm :D

Kako podporo pa rabiš za prvo generacijo intelov, meni po skoraj enem letu uporabe ob 80% zafilanosti na vseh testih razen write z lahkoto nese dachampovega kingstona, pa ima on frišno nameščen sistem...

_koki_ je izjavil:

Kako podporo pa rabiš za prvo generacijo intelov, meni po skoraj enem letu uporabe ob 80% zafilanosti na vseh testih razen write z lahkoto nese dachampovega kingstona, pa ima on frišno nameščen sistem...

Recimo TRIM bi bila ena od njih, pa recimo podpora za tisti njihov tool da lahko "optimiziraš" SSD...

No jaz ti pa iz lastnih izkušenj govorim, da ni nobene degradacije po enem letu uporabe, sem za foro spustil skoz par testov...
Če ta orodja rabi tvoj vertex, to ne pomeni da rabijo vsi!!!

_koki_ je izjavil:

No jaz ti pa iz lastnih izkušenj govorim, da ni nobene degradacije po enem letu uporabe, sem za foro spustil skoz par testov...
Če ta orodja rabi tvoj vertex, to ne pomeni da rabijo vsi!!!

Zal ta orodja rabi moj Intelov SSD zaradi katerega začne po cca. 3-6 mesecih sistem štekati. Samo štekanje se ne opazi pri normalnem delu v windowsih ampak šele pri "audio processingu" (ASIO sound card + VST host + VST plugini). Sam boot ni nič počasnejši in odpiranje programov vizualno tudi ne, pri audio pa se pozna razlika in sicer vsakih nekaj 30-60s malo "štekne" celoten sistem. Ko sem pognal HD test je pri branju vsakih nekaj GB padla hitrost na 0MB/s in nato šla nazaj na 200MB/s+ in to se dogaja čez cel disk... Ko sem pobrisal particije, in 2x čez disk naredil full write je disk imel spet normalno hitros dobre 3 mesece... Tako da degradacija definitivno je prisotna. OCZ-jev pa nisem preizkusil v istem sistemu tako da ne morem reči kako bi se obnesli, lahko pa rečem da je stari IDE Mtron Mobi 3000 16GB delal brez problemov tudi 1 leto... Samo je bil SLC in ne MLC... Tako da G1 definitivno ne dela tako kot bi moral in izgublja na performansih tako kot stari OCZ-ji(štekanje)...
SSD-je uporabljam že cca. 3-4 leta ko ti verjetno sploh še slišal nisi za njih(IDE SSD-ji)... Začel sem z SLC-ji cca. 90MB branje cca. 80MB pisanje ker takratni MLC-ji so bili poden(20MB branje in 5MB pisanje) oz so bili kot USB ključki... Nato sem nekaj let nazaj kupil Intela G1(pri nas je bila cena gromozanska in me je ceneje prišlo če sem ga uvozil iz USA+carina kar je zneslo cca. 450-500EUR) če se prav spomnim so bili v evropi cca. 600EUR...
OCZ Vertex Turbo pa sem vzel ker so mi ponujali največ za price/performace, kapaciteta mi ni bila pomembna, rabil sem cca. 30GB in 4 SSD-je(RAID10 ker RAID5 je prepočasen write) in dvomim da bi za 600EUR dobil 4 druge boljše SSD-je...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Dejan_ ()

*ziga* ::

Jaz se zanimam za tale disk
http://www.pcplus.si/strojna-oprema/trd...

Kaj vi mislite? Je vreden svojega denarja?

*ziga* je izjavil:

Jaz se zanimam za tale disk
http://www.pcplus.si/strojna-oprema/trd...

Kaj vi mislite? Je vreden svojega denarja?

na
www.elektronika.si
je bundle ~240€
....

A je že kdo probal povezat SSD na PCIe kontroler, in potem dvignit frek. PCIe-ja, da bi povečal zmogljivost? Berem nekej po forumih, da baje uspe.. (?)
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

primozzz01 ::

Pozdravljeni!

Sem nov v vodah SSD diskov in bi vas prosil za pomoč. Zanima me kateri je trenutno najboljši price/performace disk in kdaj pride kakšen nov SSD in če se bi splačalo počakati nanj (čakal bi max 9 mesecev).
Disk bi uporabil za sistemski disk in ne potrebujem veliko prostora (max 100GB, lahko je tudi 16GB).
Moj budget je največ 250€.
Zanima me pa še, če se bi splačalo kupit dva SSD diska in jih vezat v RAID.

LP

snela ::

SSD Intel 80Gb X25-M (M je pomemben!) so zaenkrat se vedno top.

Raid je pa odvisno kulk "performanc" dejansko rabis pa za kaj in kulk backupa rabis... a bos disk menjal online/offline ipd.

Za entrprise zadeve je raid5 ok, medtem, ko je pocasen za kake tezke cliente + serverske zadeve in je boljs raid10 al pa kr raid0 + reden nocni backup.

pa seveda kako dolgo bos cakal da se ti raid zbuilda nazaj po sesutju in seveda koliko ojrov mas na lagru.
LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: snela ()

Steinkauz ::

Raid ti prinese le hitrost branja/pisanja.
Hitrost dostopa ostaja bolj ali ne enaka(nizka), ravno hitrost dostopa pa je največja pridobitev v primerjavi z navadnimi diski. Tko da men se zdi raid dokej brezveze, razen res za kake heavy duty zadeve.

Dr_M je izjavil:

a to bi ga kupil tu?
http://geizhals.at/eu/a452525.html
....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ashrack ()

Prodesign ja. Posiljajo v Slo.

Keyser Soze ::

Glede na to, da so postali tile SSDji že malenkost dostopnejši, me zanima kako se obnesejo pod XPji? Odsostnost TRIM funkcije? Še kaj drugega mogoče?
OM, F, G!

ce bos kupil ssd si le daj gor win7. razen ce imas kak legacy hw.
LP

Ne gre. Glede na to, da zadevo rabim za služben prenosnik, ki mi trenutno para živce s svojim drgnenjem po trdem disku in neodzivnostjo, in na katerem veselo laufajo XPji, nadgradnja pa žal ni mogoča (sam ne grem kupovati licence, plus vprašanje kako takšno situacijo ureja EULA), sem omejen samo na to možnost.
OM, F, G!

Ce bos pazil, da imas 20-30% vedno fraj diska ne bi smel bit problemov tudi brez trima.

Vzem SSD vseen pa mesecno spremlji performance.

Ce kdaj zares padejo nizko pa instaliras vse na novo s formatiranjem, ki gre pri SSD-jih zelo hitro.
LP

Indilinx kontrolerji podpirajo GC, ki dela neodvisno od sistema. Primerno za XPje.

Kako se pa razlikujeta GC in trim? Funkcionalno, če sploh.
OM, F, G!
««
41 / 507
»»