» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
457 / 507
»»

tony1 ::

OK. Na enem od diskov OS ne bo Windows, tako da vseeno tnx za razlago.

cortez ::

če kdo rabi....

::

hojnikb je izjavil:

takrat so bli c300/m4...

Crucial C300 64GB, moj prvi SSD še vedno deluje. Vmes so pocrkali vsi OCZ Vertexi, ki so bili vmes nekaj časa popularni in, mislim da, en Samsung.

frudi ::

Moj prvi SSD je bil Corsair Force F120, tudi iz nekje tistega obdobja. Edini SSD do zdaj, ki mi je crknil. Ampak mu nisem preveč zameril, do tedaj je dal skozi že tri računalnike in je že nekaj časa ležal v predalu kot rezerva. Ko sem ga potem ob priliki želel uporabiti še v četrtem računalniku, se je izkazalo, da je nekje vmes izpustil dušo. To je bilo kake dve leti nazaj, ko je štel že 5-6 let.

Vmes sem imel še tri 120 GB Kingstone, ki so sprva služili skupaj v Raid-0, zdaj pa so že dolgo vsak v svoji mašini. Pa štiri Samsunge, od 250-500 GB, ki so tudi še vsi v uporabi (dva od teh sta sicer stara šele par mesecev). In zdaj še en 1 TB Crucial. Pa za bližnjo familijo sem namenil do zdaj tri zelene WD-je, s katerimi še ni bilo problemov. Lahko rečem, da sem z zanesljivostjo SSDjev za zdaj zelo zadovoljen :)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: frudi ()

feryz ::

Še vedno brcata! Sta iz obdobja, ko so se ljudje še zelo spraševali o smiselnosti vgradnje. No, resnici na ljubo, eni se še danes.

Pa še klasični starosta.

frudi je izjavil:

[...] in je že nekaj časa ležal v predalu kot rezerva. Ko sem ga potem ob priliki želel uporabiti še v četrtem računalniku, se je izkazalo, da je nekje vmes izpustil dušo.

Točno tako je izpustil dušo Crucial: čisto ok je delal dobri dve leti, nato sem ga za eno leto pospravil v predal, nato pa se nanj ni dalo več brez napak namestiti OS-a... Zanimivo, da mu je škodilo stanje pri miru :)

feryz ::

Šit, trije SSD-ji manjkajo na seznamu. Spet je kontroler odletel.
A kdo ve za kaj spodobnega? Ta, ki ga imam, ves čas ven pada in potem diski izginevajo.

FlyingBee ::

500gb ssd za ceno 1tb hdd bo game changer.

hojnikb ::

od tega nismo vec tak dalec...
#brezpodpisa

mailer ::

FlyingBee je izjavil:

Če prav berem velja obratno, ko boš za ceno 500gb dobil 1tb...
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

gendale2018 ::

jst sem imel dolg nazaj nek intelov 80gb ssd, pa je po parih letih postal obupno počasen (ni nič pomagalo, če si ga čisto spraznil z intelovim swjem) in sem ga prodal
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

mailer ::

mailer je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Če prav berem velja obratno, ko boš za ceno 500gb dobil 1tb...
:DVidel ssd vs hdd...
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

BorutK-73 ::

6 let star SSD, še vedno v uporabi, skoraj 10TB prepisov. Takratna cena za 64GB 100€. To je bilo ko je folk še vedno vztrajal na HDD-jih. Sedaj imajo vsi SSD-je.;((

bajsibajsi ::

je izjavil:

hojnikb je izjavil:

takrat so bli c300/m4...

Crucial C300 64GB, moj prvi SSD še vedno deluje. Vmes so pocrkali vsi OCZ Vertexi, ki so bili vmes nekaj časa popularni in, mislim da, en Samsung.

7 let star OCZ Agility 3 60GB MLC se vedno miga. :) Cena je bila 97 eur.

na trenutnem evo 840 500 gb starem 4 leta imam 161 TB zapisov :))

_Denny_ ::

Star 6 let, kupljen pri HOH za ~140€. Ko so vsi paničarili, da treba izklopiti swap, premikati cache folderje na hdd, itd. sem jih sam namesto izklopa še povečal :))

BTW: kako je z retencijo podatkov pri trenutno najcenejših 120GB TLC-jih? Je primerno za diy prenosni disk, ki bi bil večino časa v omari in bi se uporabljal kot "write once read many", pa še to samo nekaj ur letno.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

2D TLC ni primeren za daljši storage.
#brezpodpisa

Sammy 830 in 850 sta itak svojevrsten primer.

Dr_M ::

Imam nekaj malega vec kot 10 ssdjev (moram enkrat vse prestet), pa mi je doslej crknil samo micron c400 128GB msata.
Dva najstarejsa intela g2 80GB sta se vedno v vsakdanji rabi in en crucial c300 64GB, mislim pa da se noben moj ssd nima preko 10TB prepisov.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

A tudi noben tvoj večji ssd nima več kot 10tb pisanja?

6151 ::

Kupljen aprila 2016

Starega 128GB vertex3 pa sem zelo pazil, ni bilo prek 15TB zapisov v 5 letih :D

lepa 8-)

6151 ::

Je treba uporabljati ;) Menda držijo ene 750TB zapisov... Bom ga začel malo šparati po kakšnih 250...

Tako je, ssdja nimaš zato da ga sparas. Ne pa eni ki kupijo ssd, pol dajo pa večino stvari na hdd, da se ssd ne pokvari :))

Nikol nism kej posebi sparal, ampak da bi pa kar nekaj prepisoval, pa tudi ne.

Drugace pa samsung 850 evo 500GB ima zapisanega 8445GB in 10347ur, samsung pm961 256GB, zapisano 7054GB in 1948ur, samsung 840 evo 250GB zapisano 6890GB in 10897ur.
Ocitno sem jih prehitro menjal, na dve leti.
Aja, pa se crucial mx300 750GB je trenutno pri roki (nikoli ni bil sistemski), star skoraj ze 2 leti in ima 720GB zapisanega, stevilo ur pa ni pravilno, ker kaze samo 18.

Danes sm nastel vse ssdje, ki jih imam. 14 delujocih in en crknjen. Od 60 do 750GB, 2x nvme. Trije trenutno niso v masinah.
Prvega sem nabavil novembra ali decembra 2009.

OldSkul ::

Meni sta se pokvarila dva Crucial ssdja. Stari M225 ter MX100.

stara mama ::

Corsair Force 3 64gb je šel rakom žvižgat v začetku leta enkrat.
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

jest10 je izjavil:

120 GB A3 sem že nabavil včerej

Dobil, ga že mučim.

kuglvinkl ::

Dost redek pojav v ekonomiji - najboljši SATA pogon je najcenejši, 860 EVo 1 TB za 150 evrov :)

https://geizhals.de/?cat=hdssd&sort=r&x...
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Precej bolj pogost pojav pa je kar tako označiti 860 evo za najboljši sata ssd.

sj je najbolši p/p ssd daleč naokol.
#brezpodpisa

Za prakticne je seveda najboljsi. Pro edition je zlo nisna zadeva.

sicer je po gigabajtu tale še vedno cenejši :)
https://geizhals.de/kingdian-s280-480gb...
#brezpodpisa

2D-NAND TLC ne steje ;)

Pri kitajcu nikol ne veš, mogoče so že prešaltal na 3D, pa nikjer ne piše. Za to revizijo nikjer ni podatka o točnem nandu :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

u glavnem, to vzameš za who cares vsebino, če že.

pr0n storage, got it >:D
#brezpodpisa

PrimozR ::

10 mesecev nazaj sem za 1 TB M.2 Cruciala dal nekih 270 €... Ah ja :D

scipascapa ::

tole za 160€ je bestbuy, imho.

Počakajmo, mogoče pridejo cene na magičnih 100€/TB :)
#brezpodpisa

opeter ::

tony1 je izjavil:

frudi je izjavil:

[...] in je že nekaj časa ležal v predalu kot rezerva. Ko sem ga potem ob priliki želel uporabiti še v četrtem računalniku, se je izkazalo, da je nekje vmes izpustil dušo.

Točno tako je izpustil dušo Crucial: čisto ok je delal dobri dve leti, nato sem ga za eno leto pospravil v predal, nato pa se nanj ni dalo več brez napak namestiti OS-a... Zanimivo, da mu je škodilo stanje pri miru :)

Zato, ker mora bit SSD (podobno kot USB ključek) tu pa tam vstavljen v neko napravo/bit priklopljen na elektriko.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

V čem je štos?

Tudi če bi izgubil vsebino se ne sekiram, ampak dejansko se ni dalo po njem več pisati... :P

Mare2 ::

Kateri SSD disk za prenosnik HP PB 4740Ss i7/6/750/Lx priporočate, cca 250 GB, sem mislil na kolegičinem računalniku dati SSD namesto obstoječega, Sedanjega pa bi dal, kjer je CD.

A to kar zamenjam in na novo instaliram win10 in bo delalo?
Windowsi so original. :)

matobeli ::

Vzem najcenejšega, komot tudi rabljenega.

Tomson ::

@Mare2:
če nekaj EUR ni problem (za razliko od najcenejših opcij) obvezno vzami Samsung 860 EVO 250GB za 60EUR. Zanesljiv, hiter, dovolj ugoden.

Glede aktivacije Windowsov pa odvisno, če je aktivacijska koda napisana zadaj na prenosniku, jo potem uporabiš, ko na novo naložiš sistem na nov SSD, lahko uporabiš tudi tole aplikacijo (Keyfinder), lahko pa tudi enostavno sedaj v sistemu povežeš trenutno licenco z Microsoft računom, če še ni, pa potem takoj ob vpisu v Micorsoft račun na novem disku ponovno aktiviraš Windowse, pri novejših prenosnikih pa je ključ že shranjen v BIOSu in se potem avtomatsko aktivira ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tomson ()

strumf666 ::

Če imaš original ali upgrade na windows 10, potem pri inštalaciji izbereš, da nimaš ključa in se sami aktivirajo, ko se povežeš na net. Če imaš starejše winse bo pa verjetno potrebno vpisat kodo, kot je Tomson napisal.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Ahim ::

Mare2 je izjavil:

Kateri SSD disk za prenosnik HP PB 4740Ss i7/6/750/Lx priporočate, cca 250 GB, sem mislil na kolegičinem računalniku dati SSD namesto obstoječega, Sedanjega pa bi dal, kjer je CD.

A to kar zamenjam in na novo instaliram win10 in bo delalo?
Windowsi so original. :)

Ce bos vzel Samsunga (priporocili so ti ga malo visje, dejansko dober SSD), pride zraven program za prenos vsebine iz starega diska na novi. Za navadne uporabnike zadeva deluje odlicno (kolegica najbrz nima kaksnih hidden VeraCrypt volumov ali kaksne podobne obskurnosti ... :D ), dobis prakticno 1:1 prenesen stari sistem z vsemi nastavitvami vred, velikost pa se avtomatsko prilagodi novemu SSDju (zmanjsa ali poveca).

Ce imas pa res voljo na novo instaliravati, se bodo pa Win10 aktivirali sami, ko se prikljucis v Internet.

Mare2 ::

A bom moral še kako vodilo dokupit? Namreč star disk bi dal tja, kjer je sedaj CD ROM.

A to gre po tem postopku? Hvala vsem za info.

bajsibajsi ::

Ne, vsaj obicajno to ni potrebno, saj naj bi imel ustrezen konektor ze ssd caddy, ki ga kupis za svoj prenosnik.

Pri nekaterih prenosnikih je le priporocljivo, da je SSD (kljub morebitni nizji hitrosti prenosa) na mestu, kjer je bila opticna enota in ne v HDD slotu. Saj nekateri modeli (npr. doloceni Asus prenosniki) prej prekinejo strom do mesta opticne enote, kar bi "ubijalo" HDD.

edit/ To sem mislil v primeru, ko se ohrani HDD in doda SSD v primarni slot, kjer je bil prej disk.

Zgodovina sprememb…

««
457 / 507
»»