» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
298 / 507
»»

Opkow ::

Precej nizka. Je bilo v starejsih casih precej bolj 'burno', zdaj se je pa nekoliko stabiliziralo, a se lahko se vedno zgodi. Takrat si pa zazelis, da bi delal backup vsaj mesecno. Saj ni raketna znanost. :)

Problem je, da je kontroler na isti tiskanini kot spominski cipi, na katerih so podatki.
Vse je v enem kosu in nimas kaj narazan dajat.

CyberPunk ::

Delam ga vsaj tedensko, ker me je ene dvanajst let nazaj IBM-ov DeathStar izucil...
Pa je zdaj - ce primerjamo recimo WD Scorpio Black in Crucial MX100 - glede zanesljivosti in verjetnosti, da kaj crkne (bad sectorji, kontroler...) tehtnica ze na strani SSD ali je se vedno boljse imeti kvaliteten HD?

Dr_M ::

Veliko vecja moznost je, da ti bo HDD crknil.
Sicer pa imata disk in ssd drugacen namen. SSD za sistem programe, igre itn, disk pa za shranjevanje, arhiviranje...

darkolord ::

Tega ne veš, posamezni modeli SSDjev so še premalo časa na trgu.

Kvalitetni HDDji (Black, RE, Ultrastar, ...) delajo zelo dolgo. Tisti najcenejši (Green in podobni kakci) pa verjetno crknejo prej kot SSDji.

s6c-gEL ::

WD Scorpio Black trpi za tem simptomom ekofašistov:
http://www.storagereview.com/how_to_sto...

hojnikb ::

Opkow je izjavil:

Precej nizka. Je bilo v starejsih casih precej bolj 'burno', zdaj se je pa nekoliko stabiliziralo, a se lahko se vedno zgodi. Takrat si pa zazelis, da bi delal backup vsaj mesecno. Saj ni raketna znanost. :)

Problem je, da je kontroler na isti tiskanini kot spominski cipi, na katerih so podatki.
Vse je v enem kosu in nimas kaj narazan dajat.

To ni noben problem in če je potreba, se tudi čipe dol odlota (itk so ponavadi prlotani z BGA).
Bolj je problem, ker vsak kontroler po svoje piše bo flashu in razstresa podatke po vseh čipih...
#brezpodpisa

darkolord je izjavil:

Tega ne veš, posamezni modeli SSDjev so še premalo časa na trgu.

Kvalitetni HDDji (Black, RE, Ultrastar, ...) delajo zelo dolgo. Tisti najcenejši (Green in podobni kakci) pa verjetno crknejo prej kot SSDji.

In koliko folka ima te diske? Sploh RE, ki so res dragi? Glej consumer.
Stanje pri SSDjih je pa iz dneva v dan boljse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Dokler se držiš preverjenih znamk in serij, je crkljot bolj kot ne nesreča kot kej druga.
#brezpodpisa

fireX88 ::

mogoče je že kdo zastavil vpr, ampak zakaj WD nimam SSD-jev?
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

WD RED so recimo že consumer, pa so precej v redu (nisem slišal še nič slabega o njih).

Moj point je, da se nimaš kaj zanašat na to, kaj bo delalo in koliko časa - če podatke rabiš, moraš imeti backup.

fireX88 je izjavil:

mogoče je že kdo zastavil vpr, ampak zakaj WD nimam SSD-jev?

sj majo oz. so mel. SiliconEdge Blue

darkolord je izjavil:

WD RED so recimo že consumer, pa so precej v redu (nisem slišal še nič slabega o njih).

Moj point je, da se nimaš kaj zanašat na to, kaj bo delalo in koliko časa - če podatke rabiš, moraš imeti backup.

This. Backup se dela, pa če ima stvar diamatno zanesljivost. Ker vedno lahko gre nekaj narobe, pa če je OCZ class zanesljivost ali pa topend RE.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

darkolord je izjavil:

Premalo poslusas. WD Red so dalec od tega, kar naj bi bili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

mihor ::

hojnikb je izjavil:

This. Backup se dela, pa če ima stvar diamatno zanesljivost. Ker vedno lahko gre nekaj narobe, pa če je OCZ class zanesljivost ali pa topend RE.

Tako je, predvsem pa lahko pride tudi do zunanjih faktorjev - poplava, požar, kraja itd. Zato se splača shranjevat res pomembne backupe tudi fizično na drugi lokaciji (na prenosnem disku, ki ga hraniš drugod, ali pa na cloudu).

Seveda pa nič ne škodi, da je stvar dovolj dobra, da ni potem več na servisu kot pri tebi ;((
#brezpodpisa

Spock83 ::

Malo pozabljate, da pri trdih diskih lahko pride tudi do "data corruption" in je kar pogost pojav zaradi raznih magnetnih polj. Pri SSDju verjetno tega ni.

#brezpodpisa

The client-level implementation only guarantees that data-at-rest is protected, meaning that any in-flight data will be lost, including the user data in the DRAM buffer. In other words the M500, M550 and MX100 do not have power-loss protection -- what they have is circuitry that protects against corruption of existing data in the case of a power-loss.

Heh. Zanimiv podatek. Pa tako hvaljena specifikacija. :))

PrimozR ::

CyberPunk je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Pri SSD-jih je problem, da če crkne, odleti kontroler. To se pa zgodi še prej, kot čez noč, instantno torej. Slaba stran SSD-jev pač.

In kaksna je verjetnost, da se to zgodi?
Pa naj ne bi bilo tu se lazje "priklopiti na drug kontroler" kot je resevanje s klasicnega diska?

Če imaš doma rezervni kontroler, opremo za menjavo SMD komponent ter potencialno opremo za programiranje, če je potrebno, potem ja, nedvomno. V praksi se izkaže, da tega doma nima praktično nihče. Torej je postopek enako zahteven, odideš pač na servis.

PrimozR ::

U, pseudo-SLC na Micronu. Me zanima hojnikov komentar ;)

Dost zanimiv pristop, ker stvar nima fiksiranga cache-a, ampak se le ta razteguje do 90% pogona. To v praksi pomeni, da maš praktično max write hitrosti tudi na manjših kapacitetah (in ne padec po par GB zapisanega). Dodatn bonus je boljši endurance, drawback pa hud padec, če ga matraš do konca.

Zelo kul pristop, sam kaj ko micronovci še vedno ne morejo potegnet max iz marvell kontrolerja v drugih področji.

PS:
Tale pseudo SLC hec sn že napovedal kr ene par let nazaj :)

PSS:
OCZ uporablja podobn hec (sicer stvar deluje interno malo drugače, ker čaka do 50%, da sploh začne kej delat) že od vertex4 naprej
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Ce je power-loss-protection najbolj kriticen problem v tem trenutku, potem to za laptope niti ni tako kriticno... A pa ni to zadeva datotecnega sistema in imajo journaling sistemi a la NTFS in ext4 ze to pri sebi postimano?

Tomay ::

Nekateri uporabljajo prenosnike brez baterij, ker jih "šparajo". Jaz pa imam še na stacionarcu ups. :)

Glede zanesljivosti wd black 2tb pa lahko samo rečem katastrofa. Od 6 diskov ki sem jih nabavil v različnih obdobjih in 4, ki sem jih dobil nazaj v garanciji imam zdaj na mizi zadnja 2, ki sta dobila bad sectorje. Zdaj uporabljam wd-red in toshibo za backup. Upam, da bo kaj bolje. Torej vsaj z moje strani roke stran od black serije, glasni, grejejo se pa še crkujejo.
Voodoo 4Ever

Dami ::

Dr_M je izjavil:

darkolord je izjavil:

Premalo poslusas. WD Red so dalec od tega, kar naj bi bili.

Indeed.
Skoraj vsak release te serije je imel probleme. Prvi batch se je zelo kvaril, men so crknal 4/10 3tb kupljeni septembra 2012. Kasnejši (december/januar) so bli ok in zaenkrat še delajo.
Ko so prišli ven 4tb modeli, se je pojavil idle time bug (tudi za 3tb).
In zgleda da tudi nova serija ni brez težav.
RED serija je isto sranje k green, samo da imajo 3 leta garancije, TLER ter višjo ceno.

Še malenkost offtopic: slučajno sem zasledil podatek za hdd ki ima native 4k sektorje, namesto 512 emulation.

back on topic :):

hojnikb je izjavil:

Dokler se držiš preverjenih znamk in serij, je crkljot bolj kot ne nesreča kot kej druga.

+1
Imam 2 intel320 160gb ter 2 samy840pro, ki delajo brez problema. Tudi, ko bo čas za menjavo (še vsaj 2 leti verjetno) bom verjetno dal kak € več za pro serijo ali kaj podobnega.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

helsing ::

Tomay je izjavil:

Glede zanesljivosti wd black 2tb pa lahko samo rečem katastrofa. Od 6 diskov ki sem jih nabavil v različnih obdobjih in 4, ki sem jih dobil nazaj v garanciji imam zdaj na mizi zadnja 2, ki sta dobila bad sectorje. Zdaj uporabljam wd-red in toshibo za backup. Upam, da bo kaj bolje. Torej vsaj z moje strani roke stran od black serije, glasni, grejejo se pa še crkujejo.

To me pa rahlo straši :o
Ob MX100 sem imel namen nabaviti še en wd black 1tb, saj stari samsung spinpoint že malo kaže svoja leta, čeprav še niti ni tako zelo star.
To je se daj prvič da silišim kaj slabega glede backa, glede na to, da je bil dogo časa na vseh seznamih priporočenih builov. Obstaja kaj boljšega/zanesljivejšega za podeben denar?

Sorry za off.

N4m31355 ::

mam 500gb black cca 4 leta- bp (pa redno prepisan, 9 particij...)
7x 1TB black 3-5let isto bp.

SuperVeloce ::

Očitno le mora biti nekaj na tistih govoricah, da so po poplavah za en čas vzdržljivosti precej padle...

HDDji so tukaj že malo offtopic...

Dami ::

helsing je izjavil:

Obstaja kaj boljšega/zanesljivejšega za podeben denar?
HGST Ultrastar.

darkolord je izjavil:

HDDji so tukaj že malo offtopic...
Včasih paše mal spremembe :). Bomo šli nazaj na ssdje ko bo kaj novega. Zadnjih žnj-strani se gre samo o Q:kateri ssd naj kupim? A:mx100.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

ST-777 ::

Mnogi, ki imajo SSD, imajo tudi HDD in to 1TB ali več. Trenutno je dobra izbira glede na ceno SSD mx100. Kaj pa HDD? HGST Ultrastar? 59% lastnikov je na newegg.com dalo HGST Ultrastar najvišjo oceno, 18% najnižjo.

Eden od komentatorjev, ki ima HGST Ultrastar je zapisal: "Disk "SMART" tools show "65% health" warnings after 3 days. drive becoming horribly slow." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Torej, ko izbereš SSD za OS in programe, kaj izbrati za arhiv do 100 €?

(V rubriki Kaj kupiti je tema, Kateri HDD? vendar je stara - jan. 2013.)

Se da kako videti (Everest, SIW, kaksen test...), ce sta na laptopu prikljucka za disk in za opticno enoto enakopravna in enako hitra? Glede na konstrukcijo (vibracije, brnenje ipd.) bi bilo namrec bolj optimalno na mesto opticne enote postaviti SSD, HDD pa pustiti na obstojecem mestu.

ponavadi so dvd bay porti počasnejši
#brezpodpisa

kratos ::

Nahitro vprašanje, kater ssd je trenutno "najboljši" za v laptopa ?

Je nakup tega smiselen:
https://www.mimovrste.com/diski/ssd-dis...

Zdaj kakor sem gledal ni veliko izbire za tak denar tako da me zanima če je slučajno kakšen hitrejši/boljši za podoben denar ali je to best buy zaenkrat?

Opkow ::

Vzami raje tegale
Je cenejsi in nic slabsi od EVOta.

predvidevam pa da imam sata3 konektor že v računalniku a ne ? in potem samo skup povežem kot navaden HDD
do 15h počakam če bo kdo podal še kakšno drugo mnenje glede teg diskov drugače kupim tvojega, pa hvala! :)

vzami mx100.
EVO je itk na shitlisti, dokler ga ne pofixajo.
#brezpodpisa

še kakšen drugi tekmec ? nisem ravno omejen na 100€ lahko dam tudi kakih 50€ več če je razlika večja...

Reviewi ter comparisoni pa pravijo da je EVO malenkost hitreje od mx100 vendar predvidevam da se to v praksi ne pozna?

Spock83 ::

Če hočeš jaz ti dam 840 PRO 256GB za 140EUR. Nov. Ne nucam ga.

Kakšna je razlika med pro ter navadnim ?

aja to so drugače vsi troplastni ssd diski ane ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kratos ()

Vzami mx100 in basta. 50EUR dražji ssd tebi nebo prinesel nobene razlike, ki bi jo lahko zaznal.
Crucial je bomba, ker je pocen, dovolj hiter in ma MLC flash.

aja to so drugače vsi troplastni ssd diski ane ?

troplastni ssdj ? Do educate us 8-O
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Ok, je že naročen hvala :)

No mogoče ti bo izraz three/triple layer cell bolj znan, pač jaz jim pravim enoplastni, dvoplastni ter troplastni oz. večplastni ssd diski. Medtem ko enoplasti (Single layer cell) uporabljajo en bit na celico (0/1), dvoplastni (Multi level cell) dva bita na celico (00/01/10/11) ter troplastni oz. večplastni (triple/three layer cell) logično uporabijo tri bite na celico (000/001/010/011/100/101/110/111).

Torej da ti razložim še na primeru, če imamo recimo pri enoplastnih ssd diskih 16 bilijonov tranzistorjev (en tranzistor za celico) dobimo ven 16gb prostora, pri dvoplastnih se število bitov na celico poveča za 2 torej dobimo ven 32gb, pri troplastnih pa x3 to se pravi 48gb.

Zakaj me to zanima? ker SLC zdrži cca. 100.000 ciklov, MLC zdrži cca. 10.000 ciklov, TLC pa "pičlih" 5.000 ciklov.

Mogoče sem kakšno informacijo spustil vendar bistvo mislim da sem povedal. Teoretično poznam delovanje ssd diskov, v praksi pa zaenkrat še ne hehe.

Tko, za zacetek, SSDji niso diski. Mimogrede.

TLC ima 3 bite na celico, triple layer pa si ti verjetno potegnal iz kratice MLC, kar pomeni multi-level cell. Beseda Layer nima tu nobene veze, ampak tebe malo angleščina muči. V celici ni nikakršnih plasti, ampak controller zapisuje in bere različna stanja napetosti, ki dajo različne kombinacije bitov. Fizično je SLC ali MLC ali TLC flash popolnoma enak

Zgodovina sprememb…

Zakaj me to zanima? ker SLC zdrži cca. 100.000 ciklov, MLC zdrži cca. 10.000 ciklov, TLC pa "pičlih" 5.000 ciklov.

Tole že dolgo ne drži več. SLC je mogoče dober za 50k p/e, MLC 3k p/e, TLC pa mogoče 1000 p/e (tisti res dobro zbinan, sicer pa par 100 p/e).

Fizično je SLC ali MLC ali TLC flash popolnoma enak

Tole tut ni čisto res :)
Sicer je v teoriji res enak (pač celica je celica, ni važno slc/mlc/tlc) ampak v praksi je pa dosti razlik potem v samem ECCju (tlc ima recimo dosti več ondie ecc) pa tudi spare blokov je pri tlcju več.
Recimo 128Gbit flash die nima za 128Gbit spomina gor. Tega "spare" placa je še mnogo več (baje celo ~30% več)... :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

@Superveloce lahko smo pametni, bistvo sem povedal. Napisal sem kolikor se pac spomnim zato sem tudi pripisal da sem mogoce kaksno informacijo spustil ker se mi res neda googlat ter iskat popolne fakte vsega.
Multi level cell googlaj kaj je ker vidim da si nahitro pogooglal in me popravljas ceprav nimas ravno pojma kako stvar deluje.

Pac razlozil sem po "domace" kaj sem mislil, vsak ki ima malo pameti me je razumel popolnoma, razen ti vidim da si malo prikrajsan in napadas z dejstvi katere se vidi da si nasilo potegnil iz googla brez razumevanja :) drugic se vsaj izobrazi preden gres pametovat.

Za razlagat po domace mamo gostilniske debate :)

Ps:
MLC pomeni "multi level cell" ... Nobenih layerjov :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

schurda ::

Če gledamo s tega stališča, pa ti ena solarna nevihta odpihne SSD. :D

Spock83 je izjavil:

Malo pozabljate, da pri trdih diskih lahko pride
tudi do "data corruption" in je kar pogost pojav zaradi raznih magnetnih polj. Pri SSDju verjetno tega ni.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

Dr_M je izjavil:

Tko, za zacetek, SSDji niso diski. Mimogrede.

Tole bil lahko dali na začetek. :)) Tako kot USB niso ključi ali palčke. >:D (Hihi, tole je blo za intermezzo.)
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: schurda ()

kratos je izjavil:

@Superveloce lahko smo pametni, bistvo sem povedal. Napisal sem kolikor se pac spomnim zato sem tudi pripisal da sem mogoce kaksno informacijo spustil ker se mi res neda googlat ter iskat popolne fakte vsega.
Multi level cell googlaj kaj je ker vidim da si nahitro pogooglal in me popravljas ceprav nimas ravno pojma kako stvar deluje.

Pac razlozil sem po "domace" kaj sem mislil, vsak ki ima malo pameti me je razumel popolnoma, razen ti vidim da si malo prikrajsan in napadas z dejstvi katere se vidi da si nasilo potegnil iz googla brez razumevanja :) drugic se vsaj izobrazi preden gres pametovat.

Jaz sem hitro googlal? Brez razumevanja? Po bedarijah, ki si jih pisal, tole izustiš? Dej lejga...

cordoba ::

Kakšna je pravilna uporaba ssd? Čimmanj brisanja, kopiranja itd? A se mi ga splača vzeti za samo sistem? Trenutno imam 2 hdd-ja, pa bi malo pohitril zadevo. Ima smisel vzeti večji ssd za npr program in igre? Na hdd pa bi imel filme, musko itd, kjer se veliko kopira, briše...

Seveda je smiselno imeti SSD. Predvsem so SSDji predragi, da bi imel gor večjo zbirko filmov in glasbe... Za sistem pa igre pa kar pogumno nabavi!
««
298 / 507
»»