Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Ta hud stroj je i5-k in stara gtx460. V njem pa biva še intel 330 180GB, ostalo pa ostanki od prejšnih buildov. Zapravljenega denarja v zadnjih 2 letih = 0EUR :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
nonamer123 ::
Pozdravljeni!
Kateri SSD se mi splača vzeti za okoli 80€, iz tujine nebi naročal..
Hvala:)
Kateri SSD se mi splača vzeti za okoli 80€, iz tujine nebi naročal..
Hvala:)
dj_uro ::
fantje, eno vprašanje;
imam tole plato: http://www.gigabyte.us/products/product...
GA z97 d3h, ki ima priklop za M.2 SSD disk (10Gb/S), hkrati pa ima tudi t.i. SATA Express Connector, ki naj bi imel do 10Gb/s prenosa...
bo kaj razlike, če v ta konektor vtaknem svojega SSD Samsunga 830 namesto v ''navadni'' sata3 6 Gb/s??
hvala v naprej za odgovor(e)!
imam tole plato: http://www.gigabyte.us/products/product...
GA z97 d3h, ki ima priklop za M.2 SSD disk (10Gb/S), hkrati pa ima tudi t.i. SATA Express Connector, ki naj bi imel do 10Gb/s prenosa...
bo kaj razlike, če v ta konektor vtaknem svojega SSD Samsunga 830 namesto v ''navadni'' sata3 6 Gb/s??
hvala v naprej za odgovor(e)!
PrimozR ::
helsing ::
Sem pred nakupom SSDja in se odločam med Samsung 840 EVO ter 850 PRO, oba 250GB.
Gre se mi predvsem za zanesljivost in ne bi želel da mi disk crkne po 3h letih. Največja razlika med izbranima diskoma, ki mi je padla v oči je garancija (3 in 10 let). Zdaj me pa zanima vaše mnenje. Je to le marketinška fora, ali pa je morda vredno odšteti 60€ več.
Obstaja mogoče še kakšna boljša opcija? Veliko je govora o diskih firme Crucial, vendar mi je manj poznana. Hkrati pa se bojim da nižja cena predstavlja slabšo kvaliteto in posledično krajšo življensko dobo.
PS nimam pojma o SSD diskih :)
Gre se mi predvsem za zanesljivost in ne bi želel da mi disk crkne po 3h letih. Največja razlika med izbranima diskoma, ki mi je padla v oči je garancija (3 in 10 let). Zdaj me pa zanima vaše mnenje. Je to le marketinška fora, ali pa je morda vredno odšteti 60€ več.
Obstaja mogoče še kakšna boljša opcija? Veliko je govora o diskih firme Crucial, vendar mi je manj poznana. Hkrati pa se bojim da nižja cena predstavlja slabšo kvaliteto in posledično krajšo življensko dobo.
PS nimam pojma o SSD diskih :)
Ne, 850 PRO ima popolnoma nov tip pomnilnika, ki ima bistveno boljšo vzdržljivost. 840 EVO uporablja tudi od konkurence še manj vzdržljiv TLC pomnilnik, torej razlog za tolikšno razliko v garanciji nedvomno je.
Torej je potem 850 PRO najustreznejša rešitev ali morda obstajajo cenejše alternative?
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
FlyingBee ::
Stran od EVOta http://www.anandtech.com/show/8550/sams...
MX100 če hočeš price/performance/capacity, 850PRO če hočeš creme de la creme SSDjev na SATA.
MX100 če hočeš price/performance/capacity, 850PRO če hočeš creme de la creme SSDjev na SATA.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Sem se omejil na mx100 in 850pro, sedaj pa še samo čakam na ponudbo in se odlolčim glede na ceno, ki jo lahko dobim za samsunga.
Hvala za odgovore.
Hvala za odgovore.
Dr_M ::
NejcSSD ::
In za enega povprečneža bo povprečno zadost.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
mat xxl ::
Ja jaz sem tudi kolebal med temi dvemi in na koncu vzel MX100, ker Samsunga ni bilo na zalogi, ker imata oba približno enak tip memorije in s tem verjetno trajanja, no morda je Samsung malenkost boljši, ker sta tam tam po brzinah, oziroma je Samsung morda nekaj %, ki ni pomembnih hitrejši, ker mi garancija 10 let nič ne pomeni, ker takrat bo že kak nov bliskoviti pomniolnik v TB količinah ali celo 100 TB......
Dr_M ::
A si ti ziher, da je bil samsung 850 pro v igri?
Lol @bliskoviti pomnilnik. Zdej mi je vse jasno. :>
Lol @bliskoviti pomnilnik. Zdej mi je vse jasno. :>
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()
Realno sploh ni tako velika razlika.
Seveda je, en povprecnez (sicer ne slab) in en precej pri vrhu, sploh pri dodelavi, v tem primeru flash.
ja, ampak ta "povprečneš" je že tako hiter, da je za večino dovolj.
In tudi ta flash spet ni tak oh in sploh, ker je še precej frišna zadeva. Ja, stvar ima boljši endurance (nepomembno za ta segment) ampak kako se pa stvar obnese na dolgi rok, pa itk nihče ne ve...
Smo tudi mislal, da je tlc v 840evo kul, pa se zadnje čase kaže, da le ni tak biser.
Uglavnem ja. Ti "top" sata ssdji nimajo prav velikega smisla. Ja so kul, če rabiš res veliko IOta. Ampak then again, imaš tudi pci-e rešitve, ki so nekajkrat bolše (jasno tudi temo primerno dražje). Če res rabiš, dodatn premium tut nebi smel predstavlat problema.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
killzone ::
Za fotra kupujem SSD disk kapacitete 128GB, uporabljal se bo pa izključno za brskanje po spletu, MS Office, poslušanje glasbe, pisarniške zadeve ubistvu.
Nekak se odločam med Crucial MX100 128GB cena 68€ (najdu najcenej na www.nakupovanje.net)
ter druga varianta pa je rabljen disk Samsung 830 128Gb iz bolhe za 60€.
Kaj menite, kaj je bolša izbira po vašem mnenju?
Nekak se odločam med Crucial MX100 128GB cena 68€ (najdu najcenej na www.nakupovanje.net)
ter druga varianta pa je rabljen disk Samsung 830 128Gb iz bolhe za 60€.
Kaj menite, kaj je bolša izbira po vašem mnenju?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: killzone ()
nov crucial mx100.
Čeprav je 830 dost hud ssd, je le rabljen in vprašanje kaj se je z njim poček.
Čeprav je 830 dost hud ssd, je le rabljen in vprašanje kaj se je z njim poček.
#brezpodpisa
killzone ::
Ok, sm kar pričakoval take odgovore.
Bo fotr zdej vidu kera raketa bo komp z Crucialom noter.
Bo fotr zdej vidu kera raketa bo komp z Crucialom noter.
zindo23 ::
Mogoče mi lahko kdo pojasni kako deluje SSD cache, glede na to da ima prenosnik 1TB HDD 5400rpm disk in 24gb ssd disk cache, ki pa ga ne morem koristiti kot sistemski disk, čemu je to namenjeno in kdo ta ssd cache uporablja? ali se s tem pospeši delovanje diska tako da se tisti podatki ki jih protrebujemo prenesejo v ssd in se tako pospeši delovanje določenih aplikacij?, če lahko kdo obrazloži? ker nevem , me pa zelo zanima.
Hvala :)
SuperVeloce ::
Približno tako deluje, kot si opisal. Cache se uporablja na marsikaterem nivoju, kjer potrebuješ takšen predpomnilnik.
Poudarek na "transparently", zato ga ne boš mogel uporabljati kot ločen disk.
In computing, a cache is a component that transparently stores data so that future requests for that data can be served faster.
Poudarek na "transparently", zato ga ne boš mogel uporabljati kot ločen disk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
Če je ta ssd v obliki MSATA, potem bi se ga načelno mogl dat prisilit tut v boot pogon...
#brezpodpisa
trnvpeti ::
Mogoče mi lahko kdo pojasni kako deluje SSD cache, glede na to da ima prenosnik 1TB HDD 5400rpm disk in 24gb ssd disk cache, ki pa ga ne morem koristiti kot sistemski disk, čemu je to namenjeno in kdo ta ssd cache uporablja? ali se s tem pospeši delovanje diska tako da se tisti podatki ki jih protrebujemo prenesejo v ssd in se tako pospeši delovanje določenih aplikacij?, če lahko kdo obrazloži? ker nevem , me pa zelo zanima.
na kratko
v 24g ssd se prenese vse kar uporabljas
od sistemskih knjiznic, datotek, ...
torej, na koncu dneva sistem vse kar rabi bere iz ssdja
sem spadajo tudi vsi odprti programi in kar le-ti rabijo
sem spadajo tudi vsi doc,slike,...
ko se pa napolni komplet 24G pa algoritem sam ugotavlja, kaj bo vrgel ven iz ssdja, in s cim novim bo to napolnil
schurda ::
Kdo to dela OS ali program v disku?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
pierch ::
Če je ta ssd v obliki MSATA, potem bi se ga načelno mogl dat prisilit tut v boot pogon...V mojem Asusu S46 je ravno tako 24GB half-size mSATA SSD sandisk u100 originalno namenjen cachingu. Potem ko sem HDD zamenjal z SSD-jem sem pa na 24GB SSD namestil linuxe. Deluje brez problema.
Pierch
mat xxl ::
Ali je vseeno pametno vsaj občasno defrag zagnati na SSD disku in če ne , zakaj ne ?
Ali je dobro kaj drugega zagnati, ker MX100 nima nič zraven, nobenega programa.....
Ali je dobro kaj drugega zagnati, ker MX100 nima nič zraven, nobenega programa.....
Nima nič zram zato, ker nič nerabi :)
In ne, ni treba nobenih defragov in podobnega zaganjat. Če dela trim ok, je vse tipi topi..
In ne, ni treba nobenih defragov in podobnega zaganjat. Če dela trim ok, je vse tipi topi..
#brezpodpisa
bfgamer871 ::
Ne pozabit, sa so SSD diski omejeni na število vpisov in izbrisov, zato so razni redni defragi samo škodljivi.
Ti prepisi so še zadnja stvar, ki bi te lahko skrbela pri ssdjih..http://techreport.com/review/27062/the-...
#brezpodpisa
bfgamer871 ::
Hmmm ja. Ampak če ima v mislih MX100, se mi zdi ta podatek relevanten, saj so predstavljeni SSD diski malo višjega cenovnega razreda, kar se pa Crucial tiče imam po osebno slabe izkušnje. Samsung pa dela ko urca.
Dotični crucial ima še vedno stari dobri MLC flash, ki je ravnotako kvaliteten in vzdržljiv. Afterall je crucial firma z svojo nand fabriko in za svoje pogone poberejo samo najboljše, četudi je "budget" model. Razni kingstoni in corsair-i dobijo vsi second tier nand.
Tako da za endurance te tudi pri mx100 nerabi bit absolutno nič strah.
In ja, crucial razn V4 še ni mel nekega zajeba od SSDja. Medtem ko samsung... (ja, apeliram na probleme 840 in 840evo...).
Tako da za endurance te tudi pri mx100 nerabi bit absolutno nič strah.
In ja, crucial razn V4 še ni mel nekega zajeba od SSDja. Medtem ko samsung... (ja, apeliram na probleme 840 in 840evo...).
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
SuperVeloce ::
Crucial m4 je imel probleme s prvimi firmware-i ob izpadu toka, možna izguba podatkov. Je bilo kar resno. m500 in mx100 sta pa zelo vzdržljiva glede na vse...
ja, ampak to so hitro pofixal z firmwarei. Medtem ko je bil recimo V4 šrot, ki ga niti firmware ni mogu popravit.
#brezpodpisa
Bom kar vzel mx100, me še pa nekaj zanima. Recimo, da imam veliko nesrečo in mi disk res crkne po 3h letih... obstajajo za to kakšni simptomi, ki me lahko pripravijo na to da pravočasno raredim backup/nabavim zamenjavo, ali je vse skupaj bolj nenadno?
Prav tako me zanima če se splača delat tako imenovan over provisioning ali je pa to bolj ko ne vstran vržen prostor.
Prav tako me zanima če se splača delat tako imenovan over provisioning ali je pa to bolj ko ne vstran vržen prostor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: helsing ()
Pri SSD-jih je problem, da če crkne, odleti kontroler. To se pa zgodi še prej, kot čez noč, instantno torej. Slaba stran SSD-jev pač.
darkolord ::
Bom kar vzel mx100, me še pa nekaj zanima. Recimo, da imam veliko nesrečo in mi disk res crkne po 3h letih... obstajajo za to kakšni simptomi, ki me lahko pripravijo na to da pravočasno raredim backup/nabavim zamenjavo, ali je vse skupaj bolj nenadno?Zadeva je čisto enostavna, backup moraš imeti vedno.
Varnostni pas ti ne bo prav nič pomagal, če si ga začneš pripenjati šele, ko vidiš, da je nesreča neizogibna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()