» »

EDTA resnica ali mit ?

EDTA resnica ali mit ?

Azrael ::

Vprašanje je sledeče:

Ali lahko kdo potrdi ali ovrže (jasno z obrazložitvijo zakaj), naslednjo trditev na Wiki:
Many vendors sell chemical additives (solid compounds as well as liquid solutions) that supposedly reduce sulfate build up and improve battery condition when added to the electrolyte of a vented lead-acid battery. Such treatments are rarely, if ever, effective.

Two compounds used for such purposes are Epsom salts and EDTA. Epsom salts reduces the internal resistance in a weak or damaged battery and may allow a small amount of extended life. EDTA can be used to dissolve the sulfate deposits of heavily discharged plates. However, the dissolved material is then no longer available to participate in the normal charge/discharge cycle, so a battery temporarily revived with EDTA should not be expected to have normal life expectancy. Residual EDTA in the lead-acid cell forms organic acids which will accelerate corrosion of the lead plates and internal connectors.

Active material (the positive plate lead dioxide and negative plate spongy lead) changes physical form during discharge, resulting in plate growth, distortion of the active material, and shedding of active material. Once the active material has left the plates, it cannot be restored into position by any chemical treatment. Similarly, internal physical problems such as cracked plates, corroded connectors, or damaged separators cannot be restored chemically.
Gre za naslednjo problem, po dodanem EDTA so mi v nekaj urah odpovedali štirje različni akumulatorji, po drugi strani pa je na netu najti ogromno zagovornikov te medode, ki jim "vse dela".

Imam občutek, da ima Wiki tu prav (opis odgovarja temu, kar je sledilo po dodajanju EDTA - kratkotrajno izboljšanje in potem popolna odpoved akumulatorja), samo bi prosil za mnenje še kakšnega kemika ali koga, ki mu kemija ni tuja. Konec koncev, tudi jaz lahko delam nekaj narobe.

In še enkrat, prosim za konkretno obrazložitev in ne neko navijaštvo za in proti.

Za morebitne odgovore, hvala že v naprej.
Nekoč je bil Slo-tech.

antonija ::

EDTA je komplesant... tvori kelate s kovinami. Ce so v raztopini ioni kovine jih EDTA "vgradi" v svojo strukturo in so efektivno izloceni iz raztopine. Za nadaljevanje elektrolizne reakcije se tako mora raztopiti vec kovine, kar v praksi zgleda kot "razziranje" kovinske elektrode.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

McHusch ::

Točno tako. Če greš računat standardne električne potenciale reakcij v svinčenem akumulatorju, dobiš vrednosti tam okrog 2 V. EDTA pojé Pb2+ zaradi izredno velike konstante formacije (1018 - akumulatorja s standardnim potencialom 3.5 V (to dobiš če, malo poračunaš konstante za EDTA) pa zlepa ne napolniš več. Za praznjenje pa je taka reakcija izjemno primerna - odtod tudi verjetno kratkotrajno izboljšanje.

--edit
bottom line: PbEDTA je tako stabilen, da je treba od nekod dobit nove Pb2+ ione za nadaljnjo reakcijo - iz plošč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McHusch ()

Azrael ::

Hvala vama za res hiter in predvsem korekten odgovor.Torej zadeva naredi več škode kot koristi v svinčevem akumulatorju.

Se mi je zdelo, samo problem je, ker je moje znanje kemije na ravni OŠ, in sem bil potegnjen v flamewar na elektron.si.

Ker je to elektro forum, kemikov ni in potem nekateri lažje pesnijo svoje.

Hvala še enkrat.
Nekoč je bil Slo-tech.

McHusch ::

Predvsem so zanime debate, kako EDTA veže žveplo. :D Kako bi to izgledalo, si ne predstavljam.

Azrael ::

Saj,zato sem tudi rabil mnenje nekoga, ki mu kemija ni tuja. Štromarji v šolah s kemijo praktično nimamo/ nismo imeli opravka.

In še nekaj sta mi pomagala razčistiti, pred leti, ko je to še bilo mogoče, sem z Dinosa privlekel kamijonarski akumulator, ki je na prvi pogled izgledal zelo v redu.

Imel je skoraj 13V, samo šele doma sem ugotovil, da imajo nekatere celice 3 do 3.5V, druge pa so bile v kratkem stiku in seveda akumulator povsem neuporaben. Takrat si te anomalije nisem znal razložiti, sedaj pa sta mi razložila kako je to mogoče.
Nekoč je bil Slo-tech.

16F84 ::

Sicer pa EDTA katastrofalno deluje tudi na trakcijskih akujih viličarjev, smo "testirali" pred leti v službi, samo ker smo uporabili tablete, ki se je po eno vrglo v vsako celico.


Azrael nekaj podobnega sem sam doživel pred leti. Ne morem sicer trditi, da je šlo za isti zvarek. Nek potnik nam je ponujal čudežne tabletke za "popravilo" akumulatora. Tabletke smo dali v dve ali tri najslabše celice. Sledil je šok. Že čez kakih 15 minut je viličar je obstal sredi dvorišča. (akumulator je bil sicer slab, a prej se je dalo z njim vozit še kako uro - pa tudi pripeljati do polnilne naprave) Plošče v celicah, ki so dobile "zdravilo" so se dobesedno sesedle. Serviserju, ki je prišel menjati celice sicer nismo razlagali kaj se je zgodilo, a mu ni bilo jasno kako so se lahko vse celice na enkrat sesedle.

antonija ::

Dela pa EDTA izjemno lepe kelate... ce ima kdo moznost sprobat. Taki roza/fluorescento rdece barve so, pa ker "rastejo" podobno kot kristali znajo izpadet dokaj impresivni :p Pa ne morem nikjer na googlu najdet kaksne slike....
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Azrael ::

@16F84

Silvo, pri nas v firmi so na obisk povabili nekega podobnega genija.

Razlog za obisk je bil, da smo dobili podarjen Indos viličar s slabim akumulatorjem (za kakšno uro je še bil), še enega manjšega pa smo prevrnili (dolga zgodba zakaj) in je steklo ven nekaj elektrolita.

Tisti trgovski potnik je z lepo namazanim jezikom prepričal šefa, da je to zdravilo za akumulatorje nekaj najboljšega pod soncem. Čisto enostavno, samo dodati v vsako celico eno čudežno tabletko (več prodanih tabletk) in potem takoj akumulator priklopiti na polnilec. Po tem treatmaju naj bi bil akumulator kot nov ali pa še boljši.

Tako se je tudi naredilo, drug dan, ko se jih je odklopilo s polnilca, je bilo ugotovljeno, da sta oba viličarja postala nepremičnina (Indos 3t ali 5t, ne vem več, z 2x 36V akujem in manjši s 24V akujem).

Za "prvo" (če verjameš, je res) odpoved zaradi tega dodatka, je bilo krivo vse, samo čudežne tabletke ne.

Rezultati:

Indos viličarja so potem podarili naprej (kakor prišlo, tako šlo), za malega so nekje staknili drug, rahlo sklumpan akumulator, ki je potem delal še več kot 10 let, jasno brez tabletk, samo destilirano vodo sem mu dolival, če mu jo je manjkalo.

Najslabše od tega eksperimenta je bilo, da šefe ni več zaupal nobenim, tudi resnično delujočim novostim in izboljšavam in jih je vse novo kategorično odklanjal in prepovedoval uporabljati , tako lepila za strojne dele, skrčke ali nove tipe izolacijskih materialov, čeprav take stvari v elektromehanični delavnici pridejo še kako prav.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zmanjšanje radiaktivnosti

Oddelek: Znanost in tehnologija
122038 (1618) SplitCookie
»

Avto na elektriko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
498632 (2998) Pyr0Beast
»

Kombiniranje dveh akumulatorjev z 10Ah z recimo z enim z 20Ah. Kako to vpliva na stva

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233410 (2010) Pyr0Beast
»

Zamenjava akumulatorja v UPSu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91991 (1884) Pyr0Beast
»

Postavitev AP ki bi se napajal na solarno energijo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
272478 (1808) svizec75

Več podobnih tem