» »

Zamenjava akumulatorja v UPSu

Zamenjava akumulatorja v UPSu

OmaDesala ::

Dobil sem en star UPS Tripplite. Notri sta dva akumulatorja Panasonic LC-R0612P1 (6V,12Ah/20HR). Ker je bil UPS neuporaben vsaj 2 leti (ce ne vec) je po moje neuporaben, ce ne zamenjam akumulatorja.
Bi bilo mozno dva akumulatorja zamenjati z enim 12V/12Ah? Kaj pomeni oznaka 20HR? Zanima me tudi, kje bi tak(e) akumulator(je) dobil - online ali v Kr (cim ceneje seveda). Na kaj naj pazim pri nakupu (poleg velikosti)?

Hvala za odgovor!

Klemenn ::

cenovno je vprašanje, če se sploh splača...

akumulatorji niso glih najbol pocen.. :\

Azrael ::

Gel akumulatorje prodajajo vsaj v HTE in Delko (za cenike obiššči njihove spletne strani).

Zamenjava dveh 6V za enega 12V je pogojno možna, vendar je običajno problem, da tak akumulator ne moreš montirati v prostor, kjer sta bila prej 6V akumulatorja in je zato mnogo bolj smiselen nakup 2 akumulatorjev enake oblike, kot sta bila stara (oblike in mere so tipizirane). Cenovno tudi ne pridobiš veliko, če sploh kaj.

>6V,12Ah/20HR).

20HR pomeni, da ima akumulator nazivno kapaciteto (12Ah), če se ga prazni 20ur s tokom 0.6A. Povsem standarden podatek za to izvedbo akumulatorja.

Če boš šel v nakup, vzemi stari akumulator seboj, da bosta nova enakih dimenzij.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Pri nakupu pazi na napetost akumulatorjev. Če boš vzel 2 je priporočljivo, da se vzame taka, ki imata zelo podobno oz. isto napetost. Za 6V akkuje je odlično, če imajo 6.9V in za 12V - 13.8. Tistih, ki imajo za več kot 10% nižjo napetost se izogibaj kot hudič križa.
Pa pred vstavljanjem v UPS jih obvezno na/polni. Vsakih 6 mesecev, ko so v UPS-u pa jih je tudi dobro malce dopolniti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

OmaDesala ::

Kako mislis napolniti pred vstavljanjem v UPS? Mislis naj ju vstavim v UPS in potem napolnim (brez obremenitve)? UPS je sicer Tripplite OMNI SMART INT 675 Kolikor vem to ni offline ups, temvec line interactive in po moje polnitev vsake toliko casa ni potrebna..ali pac?

Kako pa naj vem da ima 6.9V ali manj? Z V-Metrom? Sem malo v dvomih da mi bodo kar pustil iskat in iskat par... (v online stacuni tega sploh ne morem narediti).

Me pa zanima se ena stvar in sicer "proizvajalec". Nasel sem original Panasonic za 5k po kosu + 1.3k dostava. Delko ima FIAMM-GS, HTE pa LEOCH...pa se kak proizvajalec bi se nasel. Je Panasonic res boljsi ali tukaj ime ne pomeni nic? Kar se tice mer sem na brzin videl da so vsi enaki 151x50x94mm.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OmaDesala ()

Azrael ::

Doma so v uporabi dveh UPSih Leoch (2leti) in Rontgen (3leta) akuji. Zaenkrat še ni opaziti kakšnega posebnega pojemanja moči. Osebno bi vzel ne Panasonic varianto, ampak odločitev bo samo tvoja.

>Za 6V akkuje je odlično, če imajo 6.9V in za 12V - 13.8. Tistih, ki imajo za več kot 10% nižjo napetost se izogibaj kot hudič križa.

To ne bo držalo. To so napetosti, do katerih naj bi polnil take akumulatorje. Ko je akumulator odklopljen s polnilca mu napetost takoj začne padati in se ustali pri nekje 2.1V na celico ali malenkost več.

Tako ima napolnjen 12V akumulator napetost (v mirovanju) nekje med 12.6 in 12.8V, 6V pa nekje med 6.3 do 6.4V. Link.

Pri nakupu glej, da bosta akumulatorja iz istega kontingenta (pošiljke). Na ta način bodo napetosti in napolnjenost približno enake in ti jih ne bo treba polniti vsakega posebej pred vgradnjo. Take lahko mirno vgradiš, za polnjenje pa bo poskrbel UPS.

Po možnosti kupi v trgovini, ki jih prodaja v velikih količinah, da se izogneš takim, ki so obležali na polici. S starostjo svinčev akumulator namreč ne postane boljši.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

12.8V 8-O
Tak akku je zame prazen. Kolikor vem, gre pri polnenju napetost na okoli 15.4V+ in po odklopu polnilca se začne najprej hitro, nato pa čedalje bolj počasi spuščati do nekje 13.8V

Tisto polnenje je bolj namenjeno ponovnemu formiranju celic in pucanju sulfatnih oblog.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Khmm....

Tudi tu in tukaj trdijo enako, da ni priporočljivo polniti 12V akumulator čez 13.8V in da se napetost, ko je napolnjen, stabilizira nekje med 12.6 in 12.8V.

Si ziher, da ti V- meter kaže prav?
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

To sem opazil tudi pri svojih TABih. To je očitno odvisno od dodatkov v ploščah in elektrolitu. Ne polnim jih čez 12.7V, ker se tam očitno najbolje počutijo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Da, V-meter kaže prav. Kolikor vidim je to bolj kot ne odvisno od same baterije. 13V+ je za trickle charge, 14V+ je za cyclic očitno. :\

No, najbolje bo pogledati na baterijo, saj ponavadi tam največ piše.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnilec akumulatorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11119184 (9531) FireSnake
»

akumulator - nizka napetost

Oddelek: Na cesti
81967 (1804) jernejl
»

Napetost novega 12 V svinčevega akumulatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
84138 (3881) energetik
»

Predelava računalniškega UPS-ja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173639 (2989) Azrael

Več podobnih tem