» »

Linux - vprašanje pri Boot- anju

Linux - vprašanje pri Boot- anju

R0K ::

Imam vprašanje.

Mam naložen WinXP in SuSE 7.3 ... vse lepo in prav ...

Vedno ko zažene rač. me pač LILO upraša kaj hočem zagnat, vendar tam je sam ene 7s na izbiro ... in ker jst ponavad pač nism pozoren se mi zažene lih tist OS, ki ga tist moment nočem.

A se, da na bilo kakšen način izklopt tist timer? Alpa ga vsej podaljšat na kakšno min. ?

Sem že bral, da moreš nek fajn skopajlat pa bi prosu koga za mal bolj natančno obrazložitev!

10x!

JLP ::

odpri /etc/lilo.conf
pa spremen vrstico
timeout=xx v
timeout=0
sejvej fajl pa požen lilo.
Live long and prosper!

L1nux ::

Tudi jst imam podoben problem.

Največja fora pri meni pa je, da sploh še nimam pojma o linux-u, ker mi ga je itak naložil prijatelj.

Zato, JLP, te prosim, da mi poveš kam za vraga vpišem ta /etc/lilo.conf

Hvala!

lilo.conf je ime datoteke in le ta se po navadi nahaj u direktoriju /etc/
Se prav samo odpreš svoj priljubljen file manager u Linuxu in greš v ta folder in odpreš lilo.conf v text editorju po želji. Če slučajno datoteke ni vidt omogoč še da ti file manager kaže skrite datoteke.
Live long and prosper!

roscha ::

Datoteka naj bi ne bila skrita. Popravek je samo pol dela.
Potem je treba pognati se lilo, da vse skup začne veljati...
Se pravi v konzoli napisat: lilo
Pa da ne pozabim logiran moraš biti kot root, drugače ne bo šlo!
Drugače pa obstajajo man(ual) pages za vsak ukaz.
V konzoli napiši man lilo, pa boš marsikaj izvedel...

by!

Aha.

No jst pridem v Console (jih je več, ane? Ena je za Shell. A je ta prava?)

Potem pa notr vpišem /etc/lilo.conf in mi napiše, da nimam dostopa...Access Dinae al neki takega :)

Help!

roscha ::

Aha, tako hudo je tole... Spet eden ki niti ne ve da mu obenem s tisitm lepim X okoljem deluje še 6 textovnih "konzol"... Do njih prideš s kombinacijo ALT+CTRL+Fn (n=1....6, 7 je ponavadi X okolje, konzol je pravzaprav lahko 256, se mi zdi samo kdo jih toliko rabi?)

Lilo.conf je textovna datoteka, ki ni za zaganjat, pač pa jo odpri v nekem urejevalniku texta in popravi. Zagotovo imaš instaliranega vi, ki pa je grd za žačetniško uporabo (man vi). Tole lilo.conf kar iz X-ov spedenaj.
Potem pa hop v konzolo in poženi lilo. NE LILO.CONF! To sta dve ločeni stvari... LILO je program, LILO.CONF pa njegova konfiguracijska datoteka. (btw.: Večina konfiguracijskih datotek programov je zbrana v/etc/)

A je šlo?

by!

Ne jst res nevem nič o tem, ampak hočm kj vedet in zato sm se na vas obrnu, ane.

Ok, jst grm v star meni oz. kakrkoli je že pač tisto in odprem en urejevalnik (jih je več) in probam odpret fajl /etc/lilo.conf ampak vedno mi javi (in to čoisto vsak Editor), da datoteke ni možno prebrati.hmmm

""Tole lilo.conf kar iz X-ov spedenaj"

hmm, ko bi jst vedel kaj je iz Xov spendaj??

CaqKa ::

to je zato ker nimaš root pravic :)
verjetno bo najlazje da bi kr v konzoli...
gres v eno konzolo pa probaj ce imas 'pico' ali pa 'joe'
potem napiši 'pico /etc/lilo.conf'
ker ti bo še vedno verjetno javlo da nimas permissiona.. naredi naslednje napiši 'su' in vpisi root password sedaj zaženi še enkrat tisto komando 'pico /etc/lilo.conf' in jo editiraj pa na koncu shrani mislim da je ctrl+x za shranit

Brane2 ::

su je ukaz, ki ti omogoči, da na trenutek lahko postaneš drugi uporabnik.

'su root' pomeni "rad bi postal bog".
Nato te tip na shalterju vprasa za skrivni verz (password) in takrat imas pravico do vsega, kar sistem zmore.
Pri Linuxu je tako da ima vsaka datoteka zapisano, kdo ji lahko dostopa in kaj lahko pocne z njo. To kar bi ti rad, zahteva stalno prebivalisce na Olimpu tvoje mashine (mapa root).

Kot root se lahko prijavis na mashino (ko te ta po vklopu pozdravi z "Login" ) ali pa root postanes z ukazom su.

LILO je LInux LOader. Njegova osnovna naloga je ta, da spadenja start sektor na hard disku tako, da se ob bootu zna sistem sam zagnati z diska.
V lilo.conf so podatki, ki ji jih program rabi, da lahko pripravi stvari na zeljen nacin.

Vecinoma so to stvari, ki jih dobi v roke startni programcek, ki nalozi in starta kernel ali pa kernel sam.
Ce na primer vpises "vga=ask" pomeni, da te bo mashina vprasala v katerem graficnem nacinu zelis delat ob naslednjem bootu (ce tvoja graficna omogoca VESA grafiko in ce to kernel podpira).

Ce pa vpises "default=ime_izbire" bo stvar po cakanju sama zastartala default izbiro.

Ce bi rad vedel vec o teh stvareh v terminalskem oknu vpisi "man lilo.conf" in stvar ti bo pokazala bistvo problematike, mozne ukaze, razlicne nacine bootanja itd...

Aja, ko popravis lilo.conf, moras startati LILO, da ga prebere in nove izbire vnese v start sektor. Pazljivo preberi, kaj ti napise LILO. Ce bo prijavil napako, jo obvezno popravi, ker ce je z lilo.conf kaj narobe, je verjetno vpisu kak garbage v start sektor in sistem se verjetno ob naslednjem vklopu ne bo zagnal...

Zato je dobra ideja imeti stari lilo.conf kje spravljen na varnem, ce spremembe odpovejo, da lahko stvari vrnes na staro...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

andi ::

OK, potem bi pa imel se jaz eno vprasanje v zvezi z uporabo ukaza SU. Zakaj se namrec preko telneta ne morem na Linux masino prijaviti kot root, ce pa lahko iz navadnega uporabnika z SU ROOT dobim vse pravice upravljanja z njo? Je morda zadaj kaksna varnostna omejitev?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: andi ()

Če ti prek telneta uporabš su pol se bi password lepo poslov kukr navadn tekst in bi ga lahk vsak k mal nadzoruje promet prečekirov in uporabu. Zato je najbol da je to kr po defaultu dizejblan an.
Live long and prosper!

PaJo ::

Hm ce smo ze pri remot administraciji je telnet prezivel svojo dobo, zdaj se uporabljajo se samo kripirana pota za dostop do masin, kod so SSH in podobno. V glavnem zakaj je root login preko telneta diseblan? Zato da ti glih ne more vsak zelenc z snifanjem dobit passworda. Tudi SSH-anje kod root ni priporoclivo, saj se lahko prijavis kod navadne user in se nato su-jas v roota, ker takrat ko to pocnes je promet ze zakodiran:D No v glavnem zadeva je taka samo zaradi varnostenga razloga in nic drugega.:\
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

lilo boot loader problem

Oddelek: Operacijski sistemi
151946 (1578) Michael7
»

Rad bi bootal Win98 in Windows XP z Lilo

Oddelek: Operacijski sistemi
61708 (1635) Daedalus