Forum » Kaj kupiti » Priporočila glede nakupa komponent
Priporočila glede nakupa komponent
morbo ::
Živijo!
Odločil sem se "malo" prevetrit moj sistem in ker sem na hardverskem področju bolj noob bi rabil par mnenj tistih, ki se spoznate. Zamenjal bi rad plato in proc. (to pri meni za sabo potegne še zamenjavo ramov, napajalnika in grafe) in kolikor sem gledal trenutno Intel is the way to go (do sedaj bil ekskluzivno AMDjevec). Vkup sem sestavil tole:
- Matična plošča Gigabyte GA-EP35C-DS3R
- Procesor Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz
- (2x) ram OCZ DDR2 LONG DIMM 1GB 800MHz
- Napajalnik Power LC6550GP 550W
- Gigabyte GeForce 8500 GT, 256MB
Računalo se bo uporabljalo predvsem za pisarniška opravila, filme, programiranje ter hobijevsko obdelovanje slik in 3D modeliranje. Občasno (ampak res samo občasno) povoham kak špil. OS je Linux.
Predvsem me zanima mnenje o matični plošči - in to v smislu poznejšega dodajanja boljših komponent. Glede na njene lastnosti se mi plošča zdi kar primerna za poznejšo zamenjavo procesorja (naj bi podpirala vse trenutne high-end intelove pogruntavščine) in rama na DDR3. Imam prav? Ima kdo izkušnje s to plato? Od plate bi rad čim boljše razmerje cena / življenjska doba. Kakšno alternativno priporočilo?
Pa kak komentar glede (proizvajalca) rama in napajalnika, bi bil tudi dobrodošel.
Hvala!
Odločil sem se "malo" prevetrit moj sistem in ker sem na hardverskem področju bolj noob bi rabil par mnenj tistih, ki se spoznate. Zamenjal bi rad plato in proc. (to pri meni za sabo potegne še zamenjavo ramov, napajalnika in grafe) in kolikor sem gledal trenutno Intel is the way to go (do sedaj bil ekskluzivno AMDjevec). Vkup sem sestavil tole:
- Matična plošča Gigabyte GA-EP35C-DS3R
- Procesor Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz
- (2x) ram OCZ DDR2 LONG DIMM 1GB 800MHz
- Napajalnik Power LC6550GP 550W
- Gigabyte GeForce 8500 GT, 256MB
Računalo se bo uporabljalo predvsem za pisarniška opravila, filme, programiranje ter hobijevsko obdelovanje slik in 3D modeliranje. Občasno (ampak res samo občasno) povoham kak špil. OS je Linux.
Predvsem me zanima mnenje o matični plošči - in to v smislu poznejšega dodajanja boljših komponent. Glede na njene lastnosti se mi plošča zdi kar primerna za poznejšo zamenjavo procesorja (naj bi podpirala vse trenutne high-end intelove pogruntavščine) in rama na DDR3. Imam prav? Ima kdo izkušnje s to plato? Od plate bi rad čim boljše razmerje cena / življenjska doba. Kakšno alternativno priporočilo?
Pa kak komentar glede (proizvajalca) rama in napajalnika, bi bil tudi dobrodošel.
Hvala!
jest10 ::
Poglej še malo za grafično HD 3650, ki se dobi za od 50€ dalje. Bi bila boljši nakup od 8500GT.
Ne vem pa, kako kaj trenutno stoji ATI z gonilniki za linux
Ne vem pa, kako kaj trenutno stoji ATI z gonilniki za linux
Veteran007 ::
Če bi jaz kupoval matično, bi se odločil za Asus(tole ali tole).So stabilne, varčne in se izjemno dobro navijajo.To govorim iz izkušenj(jih pa nimam z gigabyte matičnimi).Predlagal pa bi ti novejši c2d procesor.Naprimer e8200,ki je zgrajen v 45nm tehnologiji in je bolj varčen in se manj pregreva.Najbrž se splača kupiti boljši procesor kar zdaj in daš 30 evrov več za tega.Mislim da sta ram in napajalnik vredu, za grafično pa mislim da bo ati 3850 dovolj dobra(gonilniki ati catalyst 8.4)
Glede grafe bi ostal kar pri Nvidiji (Zdaj imam Gf4200 in na Ubuntu-ju dela OK), ker sem bral nekaj o težavah z drajverji... Grafa tudi ni neka kritična komponenta zame (tale 8500 zgoraj je 51 € na mimovrste)
mesoreznica ::
Kar se mene tiče si izbral pravo plato. Jaz imam z Asus-om slabe izkušnje, sploh z P-5K. Z gigabyte-om pa odlične. Jaz bi kr ostal na plati, ki si jo izbral, Procesor raje E8200 če finance dopuščajo.
Kar se grafe tiče sklepam da želiš Nvidio zaradi slabe podpore z strani ATI-ja za Linux. Če te špili ama res nič ne zanimajo je 8500GT ok (drugače prav hudičevo počasna grafa), v nasprotnem primeru se ozri za 9600GT, ki je za celi prepad hitrejša od 8500GT.
Rame če iščeš ugodne in zmogljive vzami Supertalent z CL4.
LP
Kar se grafe tiče sklepam da želiš Nvidio zaradi slabe podpore z strani ATI-ja za Linux. Če te špili ama res nič ne zanimajo je 8500GT ok (drugače prav hudičevo počasna grafa), v nasprotnem primeru se ozri za 9600GT, ki je za celi prepad hitrejša od 8500GT.
Rame če iščeš ugodne in zmogljive vzami Supertalent z CL4.
LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mesoreznica ()
Ja, zgleda da je proc. E8200 res boljša varjanta...
Tiste ASUS se mi zdijo bolj namenjene za ATI grafične (crossfire), ali nima veze? :)
Mhm, edini špil ki si ga res želim preizkusit na novem sistemu je Oblivion (pa še to ne vem če se mi bo dalo ukvarjat z)... Tako da bo 8500 najbrž dovolj za moje potrebe...
Tiste ASUS se mi zdijo bolj namenjene za ATI grafične (crossfire), ali nima veze? :)
Mhm, edini špil ki si ga res želim preizkusit na novem sistemu je Oblivion (pa še to ne vem če se mi bo dalo ukvarjat z)... Tako da bo 8500 najbrž dovolj za moje potrebe...
mesoreznica ::
Glej če ima Linux že dober support za ATI lahko za isti denar dobiš HD 3650, ki je konkretno boljša od 8500GT.
Ja P35 chipseti podpirajo CF, torej ATI.
LP
Ja P35 chipseti podpirajo CF, torej ATI.
LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mesoreznica ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | prosim, če mi ocenite računalnikOddelek: Kaj kupiti | 2324 (1765) | jedom86 |
» | Katera grafična je boljša (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5515 (3905) | blackbfm |
» | nakup računalnikaOddelek: Kaj kupiti | 1453 (1154) | Goldee |
» | comp. za cca. 500EUROddelek: Kaj kupiti | 1938 (1211) | lufy |
» | nakup namiznega pc + 20.1 inch lcdOddelek: Kaj kupiti | 1518 (1225) | adis_adis |