» »

Navivanje Procesorja

Navivanje Procesorja

miha113 ::

Živijo!Nisem ravno strokovnjak na tem področju vendar računalnik znam prižgati in tudi kaj znam na njem narediti!!Zanima pa me kako bi navil procesor celeron 300!O tem nimam pojma!Neki prijatelj mi je povedal da ga je navil v biosu(pojma nimam kaj je to), in da je bilo isto!potem pa ko je kupil original celeron 366 pa je bilo veliko boljše!Ali obstaja še kakšen drugi način da navijem procesor razen v biosih!Lepo prosim da mi nekdo obrazloži kako se ga navije v biosu in na kak drug način!
HVALA

Dj-Prah ::

Zdravo

Procesor se navije lahko v biosu ali pa na plati z jumperji.Navijamo ga tako da spremnjamo FSB.Ti lahko navijes procesor verjetno samo na plati,lahko pa tudi v biosu ce imas CPU SOFT MENU.Ko ga navijas moras seveda zvisati tudi voltazo,kar brez dobrega hlajenja ne gre.:D.Odvisno je tudi od plate ali pa procesorja koliko je zmozen.Tvoj procesor izgleda takole:
-66 FSBx4,5=300 Mhz.
Navijes ga lahko na:
-75 FSBx4,5=340 Mhz
-83 FSBx4,5=380 Mhz
-100 FSBx4,5=450 Mhz
-103 FSBx4,5=470 Mhz
Vec pa ne verjamem ce gre.
Edino z vodnim hlajenjem.:D
4,5 je pa mnozilnik,ki je sicer na intelih zaklenjen;ne mores ga odklenit.

LP8-)

rap3r ::

Tkole bom reku in bom mal žaljiv-pojma nimaš!:D :P Tapru pejt pogledat pod članke navijanje po korakih pa hlajeneje procesorja/sistema!Pol če ti pa kej ni jasn pa upraš!
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

rap3r ::

Tko nekako ja!
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rap3r ()

schurda ::

Ni nujno. da se ti bo procesor navil. Meni se je. Mojemu frendu se ni. Moj je bil Celeron 300A, ti so bili menda ta boljši. Plošča Abit BH6. V biosu sem samo prestavil iz 66 na 100 MHz pa je delal, nobene voltaže nič ni bilo treba spremeniti. Celo na 112 je delal samo se je sesuval.

Opozorilo! Pazi, ker je overclockanje lahko nevarno. (Ne zate, za PCkota. Dobro, pr Celeronu 300 niti ne, ma pr Duronih, ki gredo od 600 čez 1.1G, je to že peklensko.) Predvsem si naberi litrature, preštudiraj, pa si dobro poglej kaj za en hardware imaš in še koga, ki je te stvari že počel, praši. Predvsem matična je pomembna.

Po mojem, če imaš dobro matično, bi ti moral samo z nastavitvijo 100MHz ali tam okrog delati. Sveda ni pa nujno. Dej malo meč podatkov, bom videl, če ti lahko pomagam.

Aja, preden se lotiš: najprej preštudiraj BIOS. Vzemi knjigco, ki si jo dobil od matične zraven PC-ja, potem pa switch on in stiskaj DEL dokler ne padeš direkt noter. Pa mnogo sreče!

Dobrodošel v OC team!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

IceIceBaby ::

To je tko kot bi rekel: mi je en fren reku da je kupu avto in da ma baje neke pedale za gas pa bremzo ... pa en volan al kaj je ze. Kako se zdej avto fura :D

No, nekaj za zacetek ti bom napisal jaz.

----- Overclocking for dummies ------

Frekvenca procesorja je produkt FSB (frekvence vodila) in mnozilnika. Tvoj celeron deluje na 300 mhz. Tvoj ram in ostalo deluje na frekvenci 66mhz procesor sam pa s 4.5x toliko, se pravi 4.5 * 66 = 300 (od oka :) Ti hoces da bi procesor deloval pri visji frekvenci. Zato je treba zvisati ali mnozilnik ali FSB (konkretno pri tvojem je mozno spreminjati FSB in se to samo ce tvoja plata podpira)

Ce imas plato ki podpira spreminjanje FSB v BIOSu:
Ko prizges comp ti napise da pritisni "del" za vstop v bios. Pritisni del in fuknilo te bo v bios. Tam lahko spreminjas vse mogoce nastavitve. Malo se razglej pa ti bo takoj jasno. Poisci kje se spreminja FSB in spremeni. Vec = boljse :)

Ce imas plato ki podpira spreminjajne FSB z jumperji (ce neves kaj so jumperji *$"%!"#%!!!):
Poglej v knjigico od plate, ali pa na plato in poisci kako moras postaviti jumperje za doloceno frekvenco. To delaj pri ugasnjenem compu :) Ko bos postavil jumperje na pravo mesto prizgi comp in frekvenca bo visja.

Ce nimas plate ki podpira spreminjanje FSB:
Zjoki se :)

Stranski ucinki:
Tole se slisi kul ne. Ampak ni vse tako lahko. Posledica vecje frekvence ni samo hitrejse delovanje racunalnika ampak sta tukaj predvsem 2 problema. Prvi je toplota. Hitreje kot procesor bije bolj se greje. Bolj kot se greje manjsa je verjetnost da bo racunalnik deloval brez problemov. Tukaj imas 2 moznosti. Lahko izboljsas hlajenje (beri clanke na slo-techu) ali pac zmanjsas frekvenco nazaj na default. Tega pa seveda noces :)
Drug problem. Zaradi prevelike frekvence v procesorju postaja signal v le tem sibkejsi. To popravis tako da zvisas napetost na procesorju. To pa spet povzroci da se procesor bolj greje in posledicno se zmanjsa verjetnost, da bo racunalnik stabilno deloval.

Ce overclockas zelo tezko kaj pokvaris. Sicer se najde kak genij, ampak ce delas premisljeno trajnih posledic ni. Ce bos povisal frekvenco in se racunalnik nebo zbudil preprosto resetiraj bios (poglej v navodila od plate) in probaj druge nastavitve.
Upam, da sem pomagal, pa sori za dolg post :) Velik srece pri OC.

schurda ::

Ne, tvoje navodilo je OK. Boljše dolgo in natančno, kot da pozabiš eno ključno stvar. (Kot Vermontčani, ampak to je zgodba za kam drugam). Edino kar bi dodal je, da se Celeron meni ni grel in potreboval nobene višje napetosti do 450, tako da glede tega ni panike. Je pa res, da niso vsi enaki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ASUS P5KPL-AM, E8500 PROBLEM

Oddelek: Navijanje
292632 (2278) nejko8
»

pomoč pri navijanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
554193 (3191) Wolfman
»

P2 266 Mhz

Oddelek: Navijanje
15900 (759) A.J.
»

Bo ali ne bo to je sedaj vprasanje! 350>500?

Oddelek: Navijanje
191050 (826) EvilK|NG
»

Kako naviti PII procesor...?

Oddelek: Navijanje
161219 (997) VASkO

Več podobnih tem