» »

Računalnik zmrzne ter se restarta.

Računalnik zmrzne ter se restarta.

guererro ::

V zadnjem tednu se je na mojem računalniku pojavil problem. Le ta namreč po nekajminutnem delovanju zmrne, ter se nato kmalu restarta. Najprej je bilo to bolj poredkoma, sedaj pa je to postalo redno. Tako da ne morem nikoli biti, nemoteno 10min an računalniku.
Ko se je to začelo pogosteje dogajati, sem najprej pomislil da sem dobil kakega buga. Zato sem temeljito prečistil sistem, a ni delovalo. Nato sem disk še formatiral in na novo naložil windowse, a se tudi tokrat stanje ni izoljšalo. Iz tega sledi da je problem verjetno na strojni opremi.

Posumil sem tudi na to, da se je v compu morda nabralo preveč prahu in da to mogoče ovira hlajanje. Vendar tudi odtranitev le tega ni delovala.

A kdo ve kaj je šlo? In ali lahko kdo prilepi link do kakih programov, ki preverijo delovanje strojne opreme?

Se zahvaljujem že v naprej!
lp

solatko ::

Dej kakšne podatke. Men je avto crknu - pomagaj.

bluefish ::

Testiraj RAM z Memtest (ob zagonu sistema in ne v Win), naloži Speedfan in preveri temperature komponent ter SMART status diska,...
Pa tisto s prahom si lahko človek razlaga na več načinov. Je bilo le malenkost prahu, cela gora in si ga le površno skidal ven, si očistil tudi hladilnik procesorja,...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

guererro ::

@solatko: hja vem da sem dal malo podatkov, ampak kakšne želiš ti? komponetne kompa?

@blueFish: bom stestiral s in potem poročal podatke. zanima me samo kako z Memtestom testiram že pri zagonu.
Glede prahu pa je tako, da sem s kompresorjem konkretno spihal. Sedaj če je bilo to dovolj, pa ne vem.

bluefish ::

naloži si .iso sliko programa, zapeči na CD-RW ali kaj podobnega, vstavi CD v računalnik takoj ob zagonu, potem pa se ti bo program zagnal.

Drugače pa je ponavadi res fino, če objaviš malo več podatkov o sistemu (konfiguracija, operacijski sistem, kaj delaš v trenutku napake,...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

guererro ::

Evo tu so rezultati speedfana http://shrani.si/?14/PF/1NA5cZZA/fanspe...
neakako slutim da tisti plameneč ni ravno dober znak. :8)
Memtesta nisem še naredil ampak bom kmalu. Disk pa je vredu, saj sem preizkusil 2 in na obeh dela isto. Sem ga pa vseeno preveril s SMART-om in rezultati so bili vredu.

Za pomoč pa še nekaj o mojem računalniku:
procesor: AMD Athlon 64 x2
Grafična: Geforce 7600se
matična: nvidia nforce 4
naloženi pa so XP-ji

Sem pa opazil da če komp samo prižgan in da nič ne delam gor, se ponavadi ne resitira. Tudi ko pišem tu gor ni nevarnosti da bi se. ko pa recimo zaženem kako igra (npr C&C tiberium wars) pa zmrzne. Prav tako zmrzne na nekatirih internetnih straneh. In to ponavadi ravno v trenutku, ko premikam drsnik gor ali dol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: guererro ()

bluefish ::

pregreva se ti procesor. Odstrani in temeljito sčisti hladilnik + ventilator in na novo nanesi termalno pasto.

guererro ::

kot si rekel sem očistil ventilotor ter hladilnik in tudi termalna pastaje na novo nameščena, vendar pa problem ni rešen. :(
Sem pa naredil nekaj testov s Performance testom in BurnIn testom.
BurnInTest:


Pri Performance testu pa je zanimivo to, da mi vse teste naredi gladko in brez težav (vsi so tudi pozitivni), le pri 2D in 3D testu mi računalnik vedno zmrzne.

Kaj misliš/te da bi lahko bilo še narobe. Glede na te zadnje podatke sumim na grafo, vendar se mi zdi da če bi šla grafa ne bi delalo nič. Ali ni tako?
Sem pa pomislil tudi na napajanik. Obstaja kakšen test tudi za to komponento?

lp

guererro ::

a res noben ne ve kaj bi lahko bilo? :(

solatko ::

Če se ti pregreva procesor, je pač hladilnik neustrezen - verjetno kakšne druge napake, glede na to, da si opravil kar nekaj testov, ni. Poizkusi nekako namestiti kakšen 120 mm ventilator v bližino procesorja in boš videl razliko.

Macx95 ::

Ma kašno pregrevanje procesorja LOL! Athloni X2 se sploh ne grejejo.

Ista zadeva kot v večini primerov povsod: neustezno napajanje ali problem z matično ploščo.

Podaj mi specifikacije napajalnika. Pa ja nimaš noname 300w (beri 150w) napajalnika:D ali pa kakšnega perdon 400w totalen crap od napajalnika.

lp

guererro ::

Napajanik je 450W, znamke se ne spomnim, pa tudi ob sebi nima zdaj kompa.
Je pa res da je že dokaj star cca 8let. :8) Do sedaj pa je delal normalno (nove komonente mam že okoli 2 leti se mi zdi). Kot kaže ga starost daje. 8-)

guererro ::

Problem ni v napajaniku temveč v grafi! Oz v slabih kondenzatorjih.
Da nebom odpiral nove teme bom kar tu vprašal. Zanima me namreč slednje, v ponedeljek izvem ali se bo dalo kondenzatorje normalno menjati ali bo potrebna nova grafa. Trenutno imam nadomesto atijevo HD 3850 s 512MB GDDR3 rama.
Sedaj pa me zanima, kaj bi vi storili če se stare grafe ne bi dalo popravit. (trenutne komponente kompa so zgoraj). Bi kupili samo novo grafo in če ja, kakšno? Ali bi zdraven kupili še kakšne druge boljše komponente. kaj se bolj splača?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: guererro ()

ST-777 ::

@guererro, na tvojem mestu bi kupil novo grafo, ki ima novejše in bolj trajne kondenzatorje. Tak kondenzator se imenuje v ang. Solid capacitor

O njih so zapisali: "Solid capacitors have a higher tolerance for higher temperatures and they also perform better with higher frequencies and higher current than electrolytic capacitors. The superior heat resistance and better electric conductivity will allow PC enthusiasts to tweak the highest levels of performance from their system without fear of excessive capacitor wear or exploding capacitors."

guererro ::

Hja to že, ampak je moj komp ravno v takem stanju da nevem kaj bi. Ni več top, da bi lahko igral kar bi hotel ni pa še niti tako slab da bi ga bilo potrebno zamenjat. 8-) Zato sem mislil da bi kar staro popravil(če se bo dalo) in upal da bo zdržala vsaj toliko,da bi ob naslednji okvari menjal cel komp.

farko ::

Posluš naredi scandisk naj ti npregled disk nato pa popravi se pravi inštalacija windows ter pritisni tipko repair naj ti popravi winse in verjemi bo delalo tako kot treba.Ne rabiš neč biosa pa tam noter šarat,lahko samo še večji problem ustvariš.
farko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po čiščenju grafe PC "ne dela" več

Oddelek: Pomoč in nasveti
91029 (770) Pšenični
»

komp se ob obremenitvah (?) samodejno resetira (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
693948 (3179) Pyr0Beast
»

Zamrznjen računalnik! (bo letel skoz okno! :))

Oddelek: Pomoč in nasveti
61059 (812) roli
»

Zakaj mi računalnik zamrzuje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
623740 (2952) antraxxx

Več podobnih tem