» »

Kaj je razlika med VPN in IP centrexom?

Kaj je razlika med VPN in IP centrexom?

ynos ::

Mogoče kdo ve? Po kmečko.

imagodei ::

Sej ne vem, a se sploh splača odgovarjat... Nimate Googla doma?!

VPN je kratica za Virtual private network, ki se uporablja za to, da se med dvema računalnikoma, računalnikom in oddaljenim lokalnim omrežjem ali med dvema oddaljenima lokalnima omrežjema vzpostavi virtualno zasebno omrežje. Če vzamemo za primer računalnik in oddaljen LAN, potem je situacija npr. sledeča: s prenosnikom se iz nekega hotela preko VPN povežeš v službeno omrežje. Načeloma to pomeni, da bo tvoj prenosnik prepričan, da je fizično prisoten v službenem omrežju, lahko bo dostopal do drugih PC-jev, serverjev in uporabljal vse storitve, ki bi jih lahko, če bi bil na delovnem mestu v svoji pisarni. Gre pa za splošno povezavo dveh TCP/IP naprav oz. omrežij.

IP centreks je pa storitev za IP telefonijo, ki ti omogoča uporabo IP telefonov v podjetju. Gre za nadgradnjo GEO centreksa, telefonski pogovori potekajo preko Internet omrežja. Možno je povezat dve ločeni lokaciji (dve izpostavi podjetja), tako da se med sabo lahko ljudje kličejo z internimi številkami. Za vse skupaj pa skrbi centrala Telekoma, namesto da si sam omisliš blazno drago opremo. Med drugim omogoča tudi to, da se s telefonom (ali ustrezno aplikacijo na prenosniku) na internet povežeš kjer koli po svetu in kličeš, kot da si v svoji firmi, doma.

Možno je, da IP centreks izkorišča zgoraj omenjeno VPN povezavo, nisem pa siguren. Gre pa v bistvu za veliko razliko v vsebini. Prvi je implementiran na nivoju omrežja in zagotavlja splošno povezljivost, drugi pa na precej višjem nivoju in je storitveno naravnan. Z VPN povezavo greš lahko sredi Kambodže ali v centralnem Kongu preko satelitskega telefona do svojega omrežja in si iz strežnika preneseš na prenosnik življenjsko pomembno dokumentacijo, pogledaš svojo pošto, se preko RDC povežeš na stacionarni računalnik in napišeš dopis za stranko, poročilo za šefa, ter se ob enem povežeš na SKYPE in ob dobri povezavi celo upaš na razumljivo debato (OK, to zadnje je bolj kot ne iluzija, ampak samo zaradi počasnega prenosa podatkov). V primeru IP centreksa pa ne moreš ničesar drugega, kot priklopit se nekje na internet, dvignit slušalko in s tremi tipkami poklicat sodelavca in ga prosit, naj ti med odsotnostjo zaliva rože (ali pa opravit kak bolj pomemben pogovor).
- Hoc est qui sumus -

ynos ::

Najlepša hvala za odgovor.

Sem si prebral internetne vire, vseeno pa sem od tvojega posta še kar nekaj dodatnih stvari zvedel. Hvala.

Tilen ::

Mogoče razmisliš tudi o bolj advanced zadevi - Amis CTX + NICES
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

imagodei ::

OK, sej razumem po svoje - včasih je res frustrirajoče, pa želiš odgovor v preprosti slovenščini (ne vem, a je moj bil tak ;) )

Vseeno mislim, da google pri teh stvareh le ni tak kunšt. IP centreks je itak opisan na telekomovi strani, VPN pa dost razumljivo na wikipediji. Če ste z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo bolj skregani, potem lažje zastopim takšno vprašanje, drugače je pa mal čudno. Če se za to zanimaš, si se verjetno zanimal za IP centreks in vmes nekje ujel še VPN. No, anyway, odgovor si dobil, tako ali drugač. ;)

Jaz sem pa mal tečen pa godrnjam po forumu :8)
- Hoc est qui sumus -

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VPN in legalnost le-tega

Oddelek: Pomoč in nasveti
234039 (3319) SeMiNeSanja
»

Asterisk telefonska centrala

Oddelek: Omrežja in internet
152711 (2180) klemenst1
»

Telefonija za podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
141900 (1280) NeMeTko
»

Montaža Siol DUO

121951 (1831) Prometnik
»

Linksys router VPN ENDPOINT in WinXP odjemalec - planet za znoret ali slotech mi poma

142381 (2107) BlazP

Več podobnih tem