engadget - Po dolgoletnem čakanju smo končno dočakali začetek prodaje tipkovnice izpod rok studia Art Lebedev, ki sliši na ime Optimus Maximus.
V roke so jo dobili pri Engadgetu, kjer je bil odziv precej mešan. OLED zaslončki bi naj bili zelo svetli in z dobrimi barvami, preklapljanje med načini je skoraj trenutno (z izjemo MacOSa, kjer težavo že odpravljajo), tipke se dajo zlahka menjati, program za konfiguriranje je odličen. Kritika pa je letela na sam občutek pri tipkanju, saj naj bi kljub kvalitetni mehanski izdelavi pritiskanje tipk zahtevalo precej sile.
Cenovna nalepka za ta tipkalni stvor se bo začela pri 370€.
Ko bo cena za vse aktivne tipke tam okrog 200€, bo postala zadeva zanimiva. Pa še to je vprašljivo, če ne bi raje imel touchscreen pa kar po njem pisal.
Cea je občutno pretirana za tole, je pa pomoje zelo uporabna stvar, saj si potem lahko naštimaš tipke po svoje in imaš lahko kar ikonce, ko recimo programiraš, ki ti prikazujejo bližnjice. Recimo pritisneš CTRL in se ti vse tipke, ki so bližnjica spremenijo v ikonce do določene funkcije.
Matrin jaz ti dam povsem prav. Jaz pri tipkanju sploh ne gledam na tipkovnico, tudi pri uporabi kakršnihkoli bližnjic. Saj če poznaš tipke, so bližnjice v vsakem primeru samo kombinacije. Tako da ne vem, zakaj bi rabil še tu neke sličice, če jih v vsakem primeru poznaš. Če pa nekdo želi tipkovnico z extra tipkami za bližnjice pa si lahko kupi tudi katero drugo in se bo na bližnjice (do programov na primer kot so na sliki word in excel) navadil, ko jih bo petkrat uporabil, potem pa sličice ne bodo več zanimive.
Moje mnenje je, da je to le zelo zelo draga igrača.
Od kje ta obsesija z eInkom? Zakaj bi ga dal pod majhne aktivne tipke? eInk je črnobel in brez backlighta - tipke so lahko manj živopisne in hkrati neberljive v temi.
Glede na to, da jaz tipkovnico v povprečju zamenjam na pol leta... Malce, res malce predraga zadeva...
Me pa resno zanima, kako bi ta tipkovnica zgledala po pol leta uporabe pri meni doma, kjer kadim za računalnikom. Od jeze pri programiranju je že dostikrat odletel kakšen kos. Hehe, pri tej tipkovnici bi rabil dodatni driver in hw, ki bi zaznaval kako močno pritiskam. In tako bi lahko predvideval moj stres in "break point" in bi malo pred tem se tipkovnica začela obnašati malce drugače: Tako kot na štadionu ljudje naredijo "plakat" (ne vem, kako se temu reče) z njimi samimi, bi se tukaj spremenile slikce na tipkah, tako da bi pisalo "Calm down" in pa obvezno na ekranu emulacija pritiska tipk "please don't harm me, I am 400EUR slut."
Hehe, tipkam devetprstno. (desetprstnega tipkanja ni!! en palec počiva. (moja teorija poimenovanja slepega tipkanja)). : ))
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Za Emacs uporabnike je nekje 200 zaslonckov premalo ;)
Od kje ta obsesija z eInkom? Zakaj bi ga dal pod majhne aktivne tipke? eInk je črnobel in brez backlighta - tipke so lahko manj živopisne in hkrati neberljive v temi.
E-ink ima manjso porabo energije, za vzdrzevanje slike ne potrebuje elektricnega napajanja in ima neprimerno daljso zivljensko dobo od OLED displejev. Besides, glede navadnih tipkovnic se pa ne pritozujes ker so samo crnobele in brez backlighta ? ;) Zih bi se dal cist lepo in uporabno zadevo nardit z e-ink. Samo Art Lebedev studio je tko .. mal "poseben" :P
Če bodo kdaj to zagrabile velike firme (Logitech, Genius...) bi se znalo zgoditi, da bodo cene padle na 100EUR. Takrat, ko bodo jo bom pa morda celo kupil.