» »

Joomla

Joomla

lol-a ::

Lepo pozdravljeni!

Vidim, da veliko ljudi zadnje čase uporablja za izdelavo spletnih strani Joomla.
Po netu sem kar nekaj člankov o Joomli prebral in nekako prišel do zaključka, da je z Joomlo ubistvu veliko lažje in enostavneje narediti spletno stran.
Sicer sam še nisem tega sprobal, ampak me zanima dragi kolegi/-ice vaše mnjenje o Joomli.
Kako je pa z varnostjo? Baje je zelo šibka glede varnosti? Je to res? Zelo rad bi začel uporabljati Joomlo, samo me je strah, da nebi prišlo do kakšnega vloma v stran, katero naredim. Ali je možno kaj narediti proti temu, da ta strah izgine?
Pa še nekaj, če želim na strežnik postaviti Joomlo, ...ali mora imeti strežnik podporo za Joomlo, ali je samo potrebna podpora za php in mysql bazo.

V naprej se vam zahvaljujem za odgovore.
lol-a

NeOman ::

Joomla je zelo mocno ogrodje za izdelavo spletne strani, vendar bo trajalo nekaj casa preden se navadis na sistem (sploh, ce nikoli poprej nisi imel opravka s podobnimi CMS).

Za namestitev naceloma potrebujes spletni streznik s php in MySQL podporo, bolj podrobno o namestitvi pa tukaj.

Pri varnosti pa je potrenbo upostevati, da je izvorna koda na voljo vsem in ce kdo zvoha luknjo so bolj ali manj ranljive vse strani, ki temeljijo na tem sistemu. Vsekakor ne traja dolgo, preden fantje ne ugotovijo v cem je problem in idajo ustrezen popravek - tveganje pa seveda obstaja. Zopet si lahko vec preberes tukaj.

lol-a ::

Kako pa jaz pol vem, kdaj ti fantje zvedo, da je nekje Joomla ranjljiva.
Mislim ,kako pol ko ze imam stran nareto izboljšam svojo stran z njihovimi popravki???
Je vse na novo narediti ali pa samo določeno kodo vstaviti v staro stran??

Mi lahko poveste kaj so prednosti Joomle,glede na php.
Je kakšna razlika?
Je lažje stran zasnovati v Joomli?

BluPhenix ::

Ti malo mešaš pojme.

Joomla je CMS (content management system - sistem za urejanje vsebine), ki je napisan v programskem jeziku php. CMSjev še na voljo še kolikor hočeš. Veliko jih je napisanih v phpju.

Zadeva gre tako, če nimaš kaj dosti izkušenj s programiranjem (in jih niti nočeš imeti) posežeš po joomli in modulih, ki jih potrebuješ. Seveda, v kolikor zadovoljijo tvoje potrebe. Če hočeš kaj ekstra, moraš napisati sam.

Kolikor sem imel jaz izkušenj z joomlo zna biti problem pri kakšnih modulih (galerije, ipd). V modulu se odkrije nek bug, ali pa čudno delovanje in navadno traje kr precej časa, da zadeo odpravijo. Včasih ob posodobitvi joomle nekateri moduli ne delujejo več.

Skratka, da poznaš vsaj osnove phpja je zaželjeno tudi ob uporabi joomle.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

lol-a ::

Aha zdj razumem zadeve. Vidim da sem pomešal pojme, pa ne malo, veliko:)
Videl sem na netu da je veliko CMS sistemov ze naretih,..so ubistvu kot template-i.
Zanima me recimo na strani
http://www.opensourcecms.com/index.php?...

Ali ko potegnem ta CMS, ze lahko ubistvu uporabljam. Ali so vse stvari, kot vidimo, geslo pa vse to za prijavo... a je to ze nareto ali je potrebno dolocene module se dodati...Upam da razumete moje vprasanje.
In ali lahko dodajam module se k tej strani?

lp

GoGy ::

Verjetno še vedno ne razumeš CMS sistemov oz. si nisi dobro prebral namestitvenega vodiča.

Vsak CMS, ki je dostopen javnosti kot opensource, je potrebno najprej prenesti na svoj računalnik, nato ga odpakiraš, naložiš na strežnik (web ali lokalni), narediš bazo, kreiraš uporabnika v bazi in poženeš nek install.php kot piše v navodilih readme.txt ali podobno.

Ko se prikaže vodič za inštalacijo, tam vpišeš nekaj podatkov (ponavadi ime strani, uporabniško ime, geslo in ime baze, ki si jo kreiral in kamor se bodo zadeve naložile) in nekje v sredini določiš administratorjevo uporabniško ime in geslo za dostop do CMS-a s katerim lahko kasneje manipuliraš po CMS-u.

Če potrebuješ še kakšne vtičnike(plugin-e) jih preko administrativne plošče ali kakorkoli drugače kot je zapisano v navodilih inštaliraš in uporabljaš.

Joomla vsekakor ni zate, če ne poznaš niti posameznih pojmov. To ne pomeni, da je ne smeš uporabljati, temveč je zaželjeno da se naučiš oz. navadiš kaj je kaj. Seveda gre to najlažje s prakso :)

Čaka te ogromno branja, ponavadi večinoma v angleščini

VESELO NA DELO!
<a href="http://www.dekodiraj.mobi">Odklep Nokia</a>
<a href="http://www.stolen-phone.com">Ukradeni telefoni</a>

_Beast ::

Res je, postavljati Joomla! portal ali postavljati Joomla! portal kvalitetno in ne mislim fazeinštalacije, je velika razlika.

In sicer: izbira templatov, prirejanje templatov za stranko, izbira modulov, ki bodo upgrajdani, ko bo Joomla! posodobljena in bodo tako, še vedno delovali, odpravljanje napak... skratka ni vse inštalacija in uporaba templatov... ko s eukvarjaš z Joomla! že toliko časa kot jaz, boš opazil, da se je treba za dobro opravljano delo zelo poglobiti...
www.lukalavrisa.com - kreativne rešitve.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

postavitev joomle

Oddelek: Izdelava spletišč
204572 (4170) Netrunner
»

Pomoč...heknali so mi joomlo.... prosim

Oddelek: Izdelava spletišč
163032 (2189) SurfMan
»

[Joomla - problem] "You must login"

Oddelek: Izdelava spletišč
92025 (1823) BIG_Yack
»

Joomla

Oddelek: Izdelava spletišč
61351 (1254) SurfMan
»

Skripta za portal z preglednim forumom...

Oddelek: Izdelava spletišč
251790 (1528) Bidox14

Več podobnih tem