Forum » Kaj kupiti » os. plošča, cpu, ram
os. plošča, cpu, ram
skico ::
Pozdravljeni
Razmišljam da bi nadgradil svoj pc. Pa sem razmišljal v naslednji smeri.
- Gradil bi na Intel-ovi platformi. Obvezno!!!
- Grafična kartica mi ne pomeni veliko ker ne igram igre.
- Računalnik mora biti sposoben predvajati 1080p filme.
- Potrebujem 2 grafična izhoda. Enega DVI-D (LCD), drugega pa HDMI (plazma)!
- Ali se mi splača počakati na e8400 CPU? Kdaj bo sploh dobavljiv v slo?
- Cpu bi vzel e6750 ali e8400 (priporočila)
- Ram bi vzel 2GB (2x 1GB). Kasneje verjetno upgrade na 4GB ali 6GB.
- Osnovna plošča mora podpirati RAID 0,1,5! (po možnosti HW raid)
Pa prosim ne pretiravati, ker sem tako kot vsak, finančno omejen!
Moje razmišljanje okrog konfiguracije.. Osnovna plošča z integrirano grafično, ki ima DVI-D in HDMI izhod, na njej pa E6750/E8400 cpu, ter 2GB rama.
lp
Razmišljam da bi nadgradil svoj pc. Pa sem razmišljal v naslednji smeri.
- Gradil bi na Intel-ovi platformi. Obvezno!!!
- Grafična kartica mi ne pomeni veliko ker ne igram igre.
- Računalnik mora biti sposoben predvajati 1080p filme.
- Potrebujem 2 grafična izhoda. Enega DVI-D (LCD), drugega pa HDMI (plazma)!
- Ali se mi splača počakati na e8400 CPU? Kdaj bo sploh dobavljiv v slo?
- Cpu bi vzel e6750 ali e8400 (priporočila)
- Ram bi vzel 2GB (2x 1GB). Kasneje verjetno upgrade na 4GB ali 6GB.
- Osnovna plošča mora podpirati RAID 0,1,5! (po možnosti HW raid)
Pa prosim ne pretiravati, ker sem tako kot vsak, finančno omejen!
Moje razmišljanje okrog konfiguracije.. Osnovna plošča z integrirano grafično, ki ima DVI-D in HDMI izhod, na njej pa E6750/E8400 cpu, ter 2GB rama.
lp
eVro ::
Na integrirano grafično kartico s spodobno dual DVI rešitvijo kar lepo pozabi. Če gradiš normalen modularen sistem, rabiš komponente. Za grafično sem našel eno izmed najbolj ugodnih z dual DVI, ATI Radeon HD2600PRO (90 €). Ima dual DVI out in s TVjem povežeš preko HDMI-DVI kabla ali samo pretvornika (standarda sta kompatibilna, spremeni se samo fizična oblika konektorja).
Glede E8400. Splača ali ne splača. To sam najbolje veš. Jaz ga bom počakal, saj je kar lušten skokec naprej za isto ceno, če pa ne rabiš do zadnjega herca moči, potem vzemi E6750, čez eno leto bo itak 32 nm Nehalem že v štacunah, če ne bo AMD za*ebu še tega leta.
RAM vzemi kar 2x1GB, ja, da bo v dual channel. Kasneje ga boš lahko nadgradil na 4 GB in ne več oz. bo draga in nepotrebna nadgradnja (bo pa dovolj 4 GB glede na ostale komponente). 8 GB rama boš imel poleg Nehalema, pa še takrat bo 4 GB za večino stvari zadosti in bo pomoje na začetku aktualno bolj 2x2GB, če ne bo celo ostalo 2x1 GB.
Osnovno ploščo z RAIDom ti priporočam Asus P5KR. Spodobna plošča za tako ceno. Na integriran hardwerski RAID tako kot na grafično - pozabi.
Recimo:
Procesor Intel Core 2 Duo E6750/E8400 (~170 €) (poleg priporočam tudi eno zamenjavo za stock cooler, njegov ventilator in njegovo termalno pasto - lahko kar nekaj decibelov manj poslušaš)
Matična plošča Asus P5KR (116 €)
RAM GeIL Ultra 2x1GB 800 MHz DDR2 CAS4 (56 €)
Grafična kartica ATI Radeon HD2600PRO (90 €)
Diska očitno želiš vsaj dva. WDjevi AAKSi so trenutno povprečni, ni lih stran vržen denar, čeprav mogoče kombinacija dveh AACS-ov tudi ne bi bla švoh (veliko tišje in samo malo počasnejše od 2x7200RPM). Recimo da za 200 € dobiš že 2 fina 500 GB 7200 RPM diska.
Ohišje GMC A-31 (35 €)
Napajalnik LC6550GP (41 €)
DVD pogon nekaj s SATA vmesnikom, samo da paše k ohišju in da ni NEC/Sony Optiarc (30 €)
Če ti je pa prioriteta tišina, pa lahko dodamo še za ene 100 € materiala in odvzamemo par dB. :)
Skupaj tole nanese 740 €. Če je čez budget razmišljaj o:
- C2D E4XXX seriji (sploh ni velike razlike)
- Gigabyte plošči, ki tudi niso slabe (sploh če ne boš navijal se dobi P31-DS3L že za 75 €)
- Grafično tudi lahko dobiš pol ceneje, če boš imel enega od zaslonov povezanega preko VGA, vendar ti to odsvetujem
- Lahko bi odvzel tudi en disk
Sedaj pa odvisno, koliko imaš omejen budget. Če je "omejeno" zato 1000 € povej, bomo prec še kakšno kilo ali dve silicija dodali na seznam.
Glede E8400. Splača ali ne splača. To sam najbolje veš. Jaz ga bom počakal, saj je kar lušten skokec naprej za isto ceno, če pa ne rabiš do zadnjega herca moči, potem vzemi E6750, čez eno leto bo itak 32 nm Nehalem že v štacunah, če ne bo AMD za*ebu še tega leta.
RAM vzemi kar 2x1GB, ja, da bo v dual channel. Kasneje ga boš lahko nadgradil na 4 GB in ne več oz. bo draga in nepotrebna nadgradnja (bo pa dovolj 4 GB glede na ostale komponente). 8 GB rama boš imel poleg Nehalema, pa še takrat bo 4 GB za večino stvari zadosti in bo pomoje na začetku aktualno bolj 2x2GB, če ne bo celo ostalo 2x1 GB.
Osnovno ploščo z RAIDom ti priporočam Asus P5KR. Spodobna plošča za tako ceno. Na integriran hardwerski RAID tako kot na grafično - pozabi.
Recimo:
Procesor Intel Core 2 Duo E6750/E8400 (~170 €) (poleg priporočam tudi eno zamenjavo za stock cooler, njegov ventilator in njegovo termalno pasto - lahko kar nekaj decibelov manj poslušaš)
Matična plošča Asus P5KR (116 €)
RAM GeIL Ultra 2x1GB 800 MHz DDR2 CAS4 (56 €)
Grafična kartica ATI Radeon HD2600PRO (90 €)
Diska očitno želiš vsaj dva. WDjevi AAKSi so trenutno povprečni, ni lih stran vržen denar, čeprav mogoče kombinacija dveh AACS-ov tudi ne bi bla švoh (veliko tišje in samo malo počasnejše od 2x7200RPM). Recimo da za 200 € dobiš že 2 fina 500 GB 7200 RPM diska.
Ohišje GMC A-31 (35 €)
Napajalnik LC6550GP (41 €)
DVD pogon nekaj s SATA vmesnikom, samo da paše k ohišju in da ni NEC/Sony Optiarc (30 €)
Če ti je pa prioriteta tišina, pa lahko dodamo še za ene 100 € materiala in odvzamemo par dB. :)
Skupaj tole nanese 740 €. Če je čez budget razmišljaj o:
- C2D E4XXX seriji (sploh ni velike razlike)
- Gigabyte plošči, ki tudi niso slabe (sploh če ne boš navijal se dobi P31-DS3L že za 75 €)
- Grafično tudi lahko dobiš pol ceneje, če boš imel enega od zaslonov povezanega preko VGA, vendar ti to odsvetujem
- Lahko bi odvzel tudi en disk
Sedaj pa odvisno, koliko imaš omejen budget. Če je "omejeno" zato 1000 € povej, bomo prec še kakšno kilo ali dve silicija dodali na seznam.
skico ::
eVr0: hvala za hiter odgovor
Lej, zadeva je taka.. jaz bom kupil samo os. ploščo, cpu, ram in po potrebi grafično. Ostalo že imam.
700€ mi je malo veliko.. Računal sem tja do 400€ MAX.
Moram še tole malo preverit vse, pa malo bom še počakal če bo imel še kdo kako idejo kaj skup vržt :)
Lej, zadeva je taka.. jaz bom kupil samo os. ploščo, cpu, ram in po potrebi grafično. Ostalo že imam.
700€ mi je malo veliko.. Računal sem tja do 400€ MAX.
Moram še tole malo preverit vse, pa malo bom še počakal če bo imel še kdo kako idejo kaj skup vržt :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov comp ali nove komponente (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6447 (3205) | smarty |
» | Koliko bi dali za sledeči PC??? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 25039 (19230) | Sergio4 |
» | racunalnik in windows vista home pentium za 1100eur. (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Kaj kupiti | 10020 (7423) | JerryP |
» | Novi računalnikOddelek: Kaj kupiti | 1773 (1315) | msms |
» | PC za delo s Fotoshopom in Autocadom (igric ne špilam)Oddelek: Kaj kupiti | 1509 (1509) | Liker |