Forum » Elektrotehnika in elektronika » LEDice
LEDice
*ziga* ::
Zivjo
No pred kratkim sem se odlocil, da bi zamenjal ledice v ventilatorjih. Zamenjal bi modre z rdecimi. Pa me zanima ce bi mi kdo dal kaki link kjer bi jih ugodno kupil. Sem ze tudi iskal na google-u ampak se na elektroniko ne spoznam toliko in nevem katere so prave. Pa me zanima ce je pri tem postopku treba na kaj paziti ali samo odrezes prejsne -> prilotas nove in dela.
Hvala
LP
No pred kratkim sem se odlocil, da bi zamenjal ledice v ventilatorjih. Zamenjal bi modre z rdecimi. Pa me zanima ce bi mi kdo dal kaki link kjer bi jih ugodno kupil. Sem ze tudi iskal na google-u ampak se na elektroniko ne spoznam toliko in nevem katere so prave. Pa me zanima ce je pri tem postopku treba na kaj paziti ali samo odrezes prejsne -> prilotas nove in dela.
Hvala
LP
VolkD ::
Načeloma lahko le odrežeš in daš druge, a take, ki imajo primerno enak tok.
LED diod se pa res ne manjka ! Vse trgovine jih imajo. In če ti to ni dovolj imaš še bolho !
Bolha
LED diod se pa res ne manjka ! Vse trgovine jih imajo. In če ti to ni dovolj imaš še bolho !
Bolha
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.
madviper ::
Kolk se jaz spoznam na te ventilatorje, nikoli niso bili mišljeni, da bi v njih menjaval LED-ice. Če me spomin ne vara, so not zalite, torej neločljive. Veliko hitreje boš rešil težavo, če boš nabavil nove ventilatorje v poljubni barvi, kot pa da greš predelovat stare.
I'd like to do something crazy!
Jah nobena stvar ni narejena da bi jo predelal :P
Vrjetno bom vzel kar 20 rdecih 5mm, 20-25mA in poskusil. Samo nevem kolko tisoc mcd bi vzel. so od 8k pa do 20k. Bom se videl. Drugace pa ledice v mojih ventih niso prevec zalite notri in ne bo tezko modat.
LP
Vrjetno bom vzel kar 20 rdecih 5mm, 20-25mA in poskusil. Samo nevem kolko tisoc mcd bi vzel. so od 8k pa do 20k. Bom se videl. Drugace pa ledice v mojih ventih niso prevec zalite notri in ne bo tezko modat.
LP
Pyr0Beast ::
Uzemi tiste z čim manj mcd, vendar bos moral paziti na napetost, na kateri obratujejo. Modre imajo višjo ..
Link
Drgač so pa ledice montirane na traku in nato vstavljene v pleksi. Niso popolnoma nič zalite ...
Link
Drgač so pa ledice montirane na traku in nato vstavljene v pleksi. Niso popolnoma nič zalite ...
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Jah kak pa bi vedu kaka napetost je prava ? ker osebno imam 14let in se v soli se nismo ucili v takih zdevah :) Ja modanje ventov (nej) ne bi bila velika tezava :P
LP
LP
ne muči se mnogo okrog tega, ti samo zamenjaj diode in bo. Vse stvari imajo neko toleranco. To pomeni, da delajo znotraj nekega območja tokov. Tako da imaš povsem dovolj rezerve. Če pa se bojiš lahko zaporedno z vsako led diodo vežeš še kakšen upor. Recimo vrednosti 18 ohmov. Če bodo nove LED-ice svetile manj pa ga naknadno vzameš ven.
Jah bom vidu. Bom kar prilotal eno LED-ico za pokusino gor in bomo vidl. Kaj se mi lahko zgodi v najslabsem primeru?
Skuriš ledico.
Napetosti so pa podane v prejšnjem postu v linkani sliki.
Napetosti so pa podane v prejšnjem postu v linkani sliki.
Ja kolikor sem videl ima vsaka redca LED-ica 1,9V. Se pravi to ni prevec. Ce pa so na ventu 4 je to 7,6V. In mislim da je to v mejah normale.Bom narocil kar ene par. Mislim da vecih tezav ne bi smelo biti.
LP
LP
cila22 ::
Pomeri z voltmetrom kolikšna napetost je med pllusom in minusom in nato preračunja koliko novih LEDic moraš dati v serijo da pokriješ to napetost med plusom in minusom, pa raje ena več kot ena premalo. Če boš pa kej preveč improviziral se pa zna zgoditi da skuriš napajalnik pa še kaj zraven. Kajti pri diodah gre majhni napetosti nad kolenom tok strmo gor.
Kdor visoko leta,ne pade daleč od drevesa
Jah glej. Sej js bi jih menjov v ventih ne pa tko na sploh v kompu. Tko da mislm da ne mors ce so 4 gor kr nevem kok vec priklopit gor. Sicer pa a ni logicno ce je v zici premalo napetosti da bi prizgala diodo potem enostavno dioda ne gori? al so kake komplikacije ? bom js en od teh ventov priklopu na stari komp pa sel tam merit pa probavat :)
LP
LP
Sicer pa lahko zamenjaš z rdečimi ledicami, ventilator daš pa na 5V pa maš še tišino zraven
Hehe.Sej me glastnost ventilatorje ne moti ker sploh niso glasni. Kaj zdaj.Kaj pravite. Ali vzamem RDEČA 8.000mcd 25° ali RDEČA 5.000mcd 25° ali mogoce se kaj vec? Kaj vi strokovnjaki menite? bi delalo ?
http://www.bolha.com/oglas2073859
cya
http://www.bolha.com/oglas2073859
cya
In eno in drugo bo delalo. Ni kritično sploh. kar naredi in poročaj.
Z menjavo samo ne moreš ničesar skurit. Vsaj ne v taki obliki, da bi naredilo KA-BUM !
Pred par dnevi sem zeleno LED priključil na malo večjo napetost in posledično s tem večji tok - posledica: Svetila je oranžno ! Ko sem ji ponovno privoščil normalne pogoje dela je bila ponovno zelena. Le da je bila svetloba bistveno nežnejša. Pregrela se je revica
Tudi če ne vem kaj (5 LED diod) pokuriš je to pravzaprav malo v primerjavi z pridobljenimi izkušnjami in znanjem.
Jaz bi na tvojem zdaj če rdeče ven pobiral pa dajal bele noter
Z menjavo samo ne moreš ničesar skurit. Vsaj ne v taki obliki, da bi naredilo KA-BUM !
Pred par dnevi sem zeleno LED priključil na malo večjo napetost in posledično s tem večji tok - posledica: Svetila je oranžno ! Ko sem ji ponovno privoščil normalne pogoje dela je bila ponovno zelena. Le da je bila svetloba bistveno nežnejša. Pregrela se je revica
Tudi če ne vem kaj (5 LED diod) pokuriš je to pravzaprav malo v primerjavi z pridobljenimi izkušnjami in znanjem.
Jaz bi na tvojem zdaj če rdeče ven pobiral pa dajal bele noter
VolkD
5 LEDic je definitivno premalo, za pridobitev znanja . Po vrhu vsega so LEDice poceni (seveda ne tiste supersvetle - več mcd).
*ziga*
Probaj in poročaj. Lahko tudi poslikaš in priložiš slike. Resnejše škode ne moreš naredit, kvečjemu boš skuril kakšno LEDico.
5 LEDic je definitivno premalo, za pridobitev znanja . Po vrhu vsega so LEDice poceni (seveda ne tiste supersvetle - več mcd).
*ziga*
Probaj in poročaj. Lahko tudi poslikaš in priložiš slike. Resnejše škode ne moreš naredit, kvečjemu boš skuril kakšno LEDico.
A dobro potem. Zato ker mi je en einstein prej reku da lahko skurim se kaj vec kot napajalc. Pa ne bi lih rad unicu sistema ce je ze lih nov :p
Se pravi kolk svetle uzamem? 8mcd al 10mcd ? 5mcd se mi zdi da je premalo. Nocem da je komp kot grobisce nocem pa da je kot tokio. Nekaj v sredini. Ce mi bo 1x ratalo bom sigurno z slikami pokazal to kot nekaksen mod projekt. Ceprav bolj majhen :P
Hvala za pomoc. Drugace pa komentarji so se naprej zazeljeni.
LP
Se pravi kolk svetle uzamem? 8mcd al 10mcd ? 5mcd se mi zdi da je premalo. Nocem da je komp kot grobisce nocem pa da je kot tokio. Nekaj v sredini. Ce mi bo 1x ratalo bom sigurno z slikami pokazal to kot nekaksen mod projekt. Ceprav bolj majhen :P
Hvala za pomoc. Drugace pa komentarji so se naprej zazeljeni.
LP
5-10 mcd je po moje premalo svetilnosti za tisto kar ti potrebuješ. Razen če misliš 5000-10000 mcd, kar je čist druga zgodba
Bistvo je, da nekaj počneš in da ti to prinese zadovoljstvo. Naredi poslikaj in nam pokaži, da bomo to zadovoljstvo delili s teboj.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | led diodeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3019 (2687) | Mikron |
» | LED diode - ponudba!!!Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 1507 (1295) | Eyghon |
» | Zmodaj vse kar vidišOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2175 (1269) | krucymucy |
» | MouseMan modOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1849 (1442) | burekar |
» | katere led diode pri IC elektroniki?Oddelek: Kaj kupiti | 1397 (1145) | CCD |