Forum » Operacijski sistemi » Problem z GRUBOM, particijami in prenosom podatkom
Problem z GRUBOM, particijami in prenosom podatkom
matjash ::
Kupil sem večji trdi disk in želim podatke z True Imagem prenesti na novega...
Imam pa "malo" čudno urejene particije na starem:
C: sistem
D: podatki (ki pa je hkrati aktivna particija?!) in se na njej nahaja ntdlr in boot.ini
potem imam pa še 3 linux particije: swap, home in ext3
te mi niso pomembne saj bom naredil frišno inštalacijo linuxa na ločen disk.
1. Zanima me če skopiram boot.ini ,ntldr in ntdetect na particijo c in jo izberem za aktivno ali bo sistem še zmeraj deloval kakor je treba ali bi moral kaj urediti boot.ini.
2. Ker se želim znebiti boot loaderja (od linuxa) ali je potrebno skopirati trenutni boot loader ali lahko s True Image-om izberem možnost da mi MBR ne skopira, ker prej sem z Norton Ghostom kopiral MBR na Sistemu, na podatkih ga nisem, ko pa sem poskušal zagnati XPje z novega diska je javilo napako že v GRUBU.
To da imam aktivno particijo na drugem disku mi ni kaj preveč jasno, zgleda da sem pri nameščanju linuxa nekaj mesecev nazaj malo zamešal štrene (se spomnim da sem moral boot.ini urejat da sem lahko dostopal do XPjev)
Imam pa "malo" čudno urejene particije na starem:
C: sistem
D: podatki (ki pa je hkrati aktivna particija?!) in se na njej nahaja ntdlr in boot.ini
potem imam pa še 3 linux particije: swap, home in ext3
te mi niso pomembne saj bom naredil frišno inštalacijo linuxa na ločen disk.
1. Zanima me če skopiram boot.ini ,ntldr in ntdetect na particijo c in jo izberem za aktivno ali bo sistem še zmeraj deloval kakor je treba ali bi moral kaj urediti boot.ini.
2. Ker se želim znebiti boot loaderja (od linuxa) ali je potrebno skopirati trenutni boot loader ali lahko s True Image-om izberem možnost da mi MBR ne skopira, ker prej sem z Norton Ghostom kopiral MBR na Sistemu, na podatkih ga nisem, ko pa sem poskušal zagnati XPje z novega diska je javilo napako že v GRUBU.
To da imam aktivno particijo na drugem disku mi ni kaj preveč jasno, zgleda da sem pri nameščanju linuxa nekaj mesecev nazaj malo zamešal štrene (se spomnim da sem moral boot.ini urejat da sem lahko dostopal do XPjev)
... bolje pozno kot nikoli.
'FireSTORM' ::
Z XP inštalacijskim CDjem greš v recovery console
fixboot
fixmbr
in potem v c:\boot.ini urediš tako da boš lahko bootal še linux.
fixboot
fixmbr
in potem v c:\boot.ini urediš tako da boš lahko bootal še linux.
Those penguins.... They sure aint normal....
matjash ::
Sem po tujih forumih že pred tvojim odgovorom ugotovil da je to najlažja rešitev in uspešno prenesel vse na novi disk. Zame je bil uporaben ukaz še "bootcfg /rebuild" saj sem imel boot.ini na drugi particiji kot sistem. Pravilno sem domneval da bi moral sistem normalno delovati če prenesem zagonske podatke na prvo - aktivno particijo.
... bolje pozno kot nikoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: matjash ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sprememba aktivne particijeOddelek: Operacijski sistemi | 1035 (809) | Oldi |
» | boot.ini vprašanjeOddelek: Operacijski sistemi | 2087 (1441) | ta_ki_tke |
» | GRUB ostal po odstranitvi Linuxa... Kaj sedaj?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1458 (1325) | CubiX |
» | boot.iniOddelek: Pomoč in nasveti | 1875 (1669) | Red_Mamba |
» | Kako naj dobim nazaj XP paricijo?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2106 (1941) | ToniT |